RODICA CULCER despre... "Sistemul ticăloşit" s-a uzat
"Deocamdată nu putem vorbi decât de disponibilitatea României faţă de întărirea prezenţei militare americane în ţara noastră. Pentru ca militarii americani să ajungă efectiv în România va fi nevoie mai întîi de o decizie a NATO şi apoi de aprobarea Congresului SUA. Important pentru noi este însă că preşedintele Iohannis a angajat România ferm de partea Occidentului, scoţând-o din zona cenuşie în care o împinsese Dragnea."
Citeste tot articolul
Dor de acasă
"S-a tot vorbit în ultima vreme despre cât de mare este numărul românilor aflaţi în străinătate. S-au avansat tot felul de variante, una mai dezolantă decât cealaltă. E limpede că sunt foarte mulţi români şi e limpede - s-a văzut asta şi anul trecut, pe 10 august, şi anul acesta, pe 10 august - faptul că mulţi dintre ei sunt, desigur, prezenţi dincolo, dar sunt cu mintea şi cu sufletul, tot timpul, alături de România."
Citeste tot articolul
De ce sunt excluşi elevii români de la Liceul Piarist din Cluj?
"Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării din Bucureşti a fost informat, la sfârşitul lunii august, de purificarea etnică la care au fost supuşi românii din Cluj în anii ulteriori revoluţiei din '89, în special la Liceul Piarist de pe strada M. Kogălniceanu nr. 2, construit între anii 1817-1821. S-a ajuns ca elevii români să plece la şcoli spre periferie, în timp ce şcolarii maghiari să meargă spre centru."
Citeste tot articolul
DIANA CULESCU - "Bucureştenii au motive întemeiate să se teamă pentru soarta Cişmigiului"
"Am căutat peste tot termenul de "toaletare" şi nu l-am găsit în nici un document de specialitate. E un cuvânt inventat, care înseamnă că poţi face ce vrei cu un copac şi nimeni nu va putea spune dacă ai făcut corect sau nu, pentru că acest termen nu există. Ne ascundem după termeni care ne lasă loc bunului plac, fără nici o responsabilitate. Precum şi titlul proiectului: "Reabilitare şi restaurare"."
Citeste tot articolul
"M-am operat la un picior şi rana nu se vindecă"
"Vă scriu aceste rânduri cu speranţa că mă veţi ajuta. În luna mai m-am operat la un picior, pentru că am avut o fractură deschisă. Problema mea este că rana nu s-a închis nici acum. Rezultatele analizelor de laborator sunt bune, nu am vreo infecţie, dar rana supurează întruna, cu toate că o pansez zilnic şi fac tot ce mi-a spus medicul."
Citeste tot articolul
"Fetiţa mea nu mai creşte în înălţime"
"Cred că e cazul ca fetiţei să i se măsoare cartilagiile de creştere. Mergeţi cu ea la endocrinolog. Ar putea avea o hipofuncţie de timus, tiroidă sau hipofiză. În acest caz, îi este indicată o alimentaţie din care să nu lipsească proteinele, vitaminele, calciul. Trebuie să facă şi gimnastică, jocuri sportive (baschet), înot. Vă urez succes!"
Citeste tot articolul
Răspuns pentru VALENTINA R. - Bucureşti, F. AS nr. 1378 - "Există vreun leac pentru sindromul picioarelor neliniştite?"
"Într-adevăr, sindromul picioarelor neliniştite se poate manifesta printr-o senzaţie neplăcută şi progresivă la nivelul membrelor inferioare, care cedează de obicei în momentul în care le detensionaţi (mişcaţi, întindeţi). Persoanele cu sindrom al picioarelor neliniştite descriu senzaţiile asociate acestei suferinţe ca: fiori, tremor, furnicături, arsuri sau junghiuri, care debutează de regulă la scurt timp după ce se duc la culcare."
Citeste tot articolul
Leacuri de la cititori
"Vă recomand o reţetă foarte valoroasă, care tratează cu certe reuşite atât bronşita astmatiformă şi astmul, cât şi angina pectorală. Cu ajutorul ei se vindecă şi bolnavii bătrâni, indiferent de vârstă. Luaţi un kilogram de miere de albine, stoarceţi în ea 10 lămâi şi adăugaţi 10 căpăţâni de usturoi, date prin maşina de tocat."
Citeste tot articolul
Simpatii şi antipatii între alimente şi medicamente
"Iată un fapt destul de puţin cunoscut şi care poate să producă accidente de sănătate: anumite medicamente au o reacţie negativă dacă sunt ingerate în compania unor alimente nepotrivite. Vă prezentăm câteva cazuri tipice de combinaţii riscante."
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: Tratamente cu plante rare
"Răchitanul este o plantă ierboasă perenă, care creşte în locuri mlăştinoase, pe malurile râurilor. Frunzele sunt lanceolate, înguste, iar florile de culoare roşu-violaceu sunt dispuse sub formă de spic. Se folosesc părţile aeriene superioare înflorite ale plantei, de maximum 25 cm de la vârf în jos."
Citeste tot articolul
Noutăţi pe piaţa vaccinurilor - HELPVAXIN
"Vaccinarea este subiectul momentului, atât la noi, cât şi pe plan internaţional, provocând dezbateri între adepţii şi opozanţii săi. Din păcate, publicul e pus să aleagă între două sloganuri simpliste: "Vreţi să fiţi sănătoşi? Vaccinaţi-vă!". "Vaccinul reprezintă o ameninţare". Pe cine să crezi? Din fericire, există însă şi voci raţionale, iar ele aparţin unor specialişti."
Citeste tot articolul
Vine toamna!
"Toamna bate la uşă, ameninţând, ca de obicei, cu reapariţa sau acutizarea unor probleme de sănătate: viroze, boli reumatice, infecţii urinare. Favorizate de trecerea dintre anotimpuri, schimbări bruşte de temperatură şi presiune atmosferică, reducerea perioadei de expunere la lumină şi reapariţia în forţă a ploilor şi a vântului - ele pot fi blocate sau îmblânzite, dacă acţionăm la timp."
Citeste tot articolul
Şi dacă am posti?
"Renunţarea la hrană este metoda cea mai naturală de a ajuta organismul să se regenereze, "scăpând" de majoritatea toxinelor ce provin din degenerarea substanţelor pe care le ingerăm. Omul poate supravieţui peste 40 de zile fără să mănânce, dar nu rezistă fără apă mai mult de trei zile. Se recomandă, în general, consumul de apă pură, de ceai verde neîndulcit, de supe, de sucuri de legume şi de fructe şi de sevă de mesteacăn diluată."
Citeste tot articolul
Seboreea
"Una dintre problemele delicate cu care se confruntă atât femeile, cât şi bărbaţii este seboreea, care este - de fapt - o secreţie exagerată de sebum. Pot exista mai multe tipuri de seboree: a feţei, a capului, a spatelui."
Citeste tot articolul
Cum să ardeţi 250 de kilocalorii
"Dumneavoastră alegeţi! În câteva minute sau în câteva ore... totul depinde de dispoziţia pe care o aveţi!"
Citeste tot articolul
Povestea unui prieten drag: GRIVEI
"Îl chema Grivei. Sau cel puţin aşa îl ştiam noi. L-am găsit în urmă cu trei ani în curtea bisericii de pe dealul Voila din Câmpina. Era bănuitor prima dată, m-a mirosit cu cea mai mare seriozitate, s-a uitat în ochii mei şi a început să dea din coadă. Mă acceptase! Femeia de la lumânări şi apoi părintele Radu mi-au spus că Grivei a fost acolo de când a început să se ridice biserica."
Citeste tot articolul
TOMI
"Sunt o mare iubitoare de animale. Consider că a nu îndrăgi vietăţile este un semn de dispreţ pentru facerile lui Dumnezeu, o infirmitate a sufletului, un handicap spiritual. Armonia dintre noi şi celelalte vieţuitoare de pe pământ este de esenţă divină şi trebuie să devină o datorie: datoria de-a ocroti."
Citeste tot articolul
Au nevoie de ajutor
"Ofer 4 căţeluşi (2 fete şi 2 băieţi) metis de Pincher pitic, rasă foarte mică, cu aspect de căprioară, în vârstă de două luni. Sunt albi cu măscuţe pe ochi şi sunt foarte drăgălaşi."
Citeste tot articolul
Pustnicii din grădina Râmeţului
"Douăsprezece morminte au ieşit la iveală din pământul bătrân al unui deal cu mesteceni, în Munţii Trascău, din comuna Râmeţ, a judeţului Alba. Un tumul de dimensiuni impresionante."
Citeste tot articolul
Casa dispărută a lui Titu Maiorescu
"Cu greu ne putem imagina astăzi că în locul unde a fost amenajat părculeţul din spatele celebrului bloc Eva din Bucureşti a existat una dintre cele mai vizitate şi cunoscute case din Capitală - casa eminentului intelectual Titu Maiorescu. Dispariţia acelei clădiri se înscrie în istoria dramatică a oraşului, care s-a tot transformat în anumite locuri atât de mult, încât un locuitor de odinioară, nu mai mult de o sută de ani în urmă, nu l-ar mai recunoaşte dacă ar avea ocazia să se mai plimbe pe străzi."
Citeste tot articolul
IRINA PĂDURARIU - "Florile te inspiră să mergi mai departe. Să ai încredere în forţa vieţii"
"Întâi şi întâi a fost dorinţa de frumos. Aşa s-a născut pasiunea mea pentru flori. Ea s-a aprins şi mai tare când am început să observ seminţele cum încolţesc, bulbii cum sparg pământul, şi mi s-a părut că e fascinant câtă putere pot să aibă nişte firişoare de plante atât de mărunte. Asta mă inspiră fantastic: orice mi s-ar întâmpla, ştiu că pot să o iau şi eu de la capăt şi să merg mai departe, asemenea plantelor".
Citeste tot articolul
Uncheaşul Gheorghe şi busuiocul
"Uncheaşul Gheorghe stă pe scaun înaintea mea. Este singurul fecior rămas în viaţă al mătuşii Florica. A venit să mă vadă, auzind că am ajuns la casa părintească, după o absenţă îndelungată. A venit el, care are aproape nouăzeci de ani, sprijinit în baston, călcând cu grijă mare, ca să nu alunece pe iarba încărcată de rouă. De cum l-am văzut, am ştiut că dimineaţa de sfârşit de iulie va fi un dar nepreţuit."
Citeste tot articolul
Sfânta Duminică
"După mulţi, mulţi ani, am revenit pentru a face o săptămână de vacanţă în Apuseni. Îi păstram în memorie ca pe zona cu cel mai variat farmec natural de pe întreg teritoriul României. Lucrul acesta mi s-a confirmat, chiar dacă multe s-au schimbat în răstimpul de peste 50 de ani de la prima mea descindere acolo. Acum era a treia..."
Citeste tot articolul
Dedicaţie la o casă veche
"Aceasta este o poveste pe care nu ştiu cum să o încep. Am vizitat - pe neaşteptate - o casă veche, dar foarte vie. Pe neaşteptate, şi pentru mine, şi pentru ea. O casă cu gard de piatră nefinisată şi poartă mică, cu zăvor înţepenit şi devenit inutil. Cu alei tihnite, şerpuind printre ierburi crescute de-a valma, cu buruieni împletindu-se cu tufe stinghere de leuştean şi pelin."
Citeste tot articolul
WOODSTOCK 50 - Aniversarea celui mai faimos festival din toate timpurile
"Lumea muzicală internaţională celebrează împlinirea a jumătate de secol de când o jumătate de milion de oameni s-au adunat în faţa unei scene aflate în aer liber, pentru a celebra şi a trăi plenar muzica. S-a întâmplat în America, la Woodstock, un eveniment artistic şi social care a influenţat generaţii întregi: "Trei zile de pace, iubire şi muzică"."
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
"Cine a citit cele două cărţi precedente de memorialistică ale graficienei - "Gustul, mirosul, amintirea" (Humanitas, 2013) şi "Mai de ieri, mai de departe"... (Humanitas, 2015) - cu siguranţă şi-o va dori şi pe aceasta. Amintirile ei, scrise cu vervă, au capacitatea de a sesiza frumosul din natură şi oameni, cu hazul lui cu tot, de a găsi şi împărtăşi bucurie, de a o inventa atunci când împrejurări potrivnice o umbresc."
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
"Am mai scris aici despre moda de succes a ficţiunilor romaneşti şi a filmelor axate pe celebrităţi din arte, ştiinţe, istorie. Faima unor asemenea personalităţi despre care mai toată lumea ştie, oricât de superficial, câte ceva atrage publicul spre romanele şi filmele artistice inspirate din biografia lor reală."
Citeste tot articolul
EMANUEL MIREA - "Avem trecutul în noi, până în măduva oaselor. Asta este piatra noastră de moară"
"Visele de atunci sunt, într-o bună măsură, realizate. Şi mai important decât asta, eu însumi sunt într-un moment foarte bun al meu cu mine însumi. Dar să le luăm pe rând... Împreună cu trupa mea, Emanuel Mirea Band, am devenit în anii din urmă, un nume foarte apreciat în zona petrecerilor private, care-au atras mulţi artişti de top ai fenomenului muzical."
Citeste tot articolul
Părintele MARIUS CIPRIAN POP - "Să cânţi muzica neamului înseamnă tot rugăciune"
"După 16 ani în Capitală (un "accident" cam lung, cu bune şi rele), am scăpat, slavă Domnului!, şi a rânduit Dumnezeu să mă întorc în lumea satului românesc. Am găsit la Chinteni un colţ de rai şi pentru soţia mea, şi pentru cele două fiice, Antonia şi Iustina, să fie aproape de oraş, de Cluj, dar nu în mijlocul tumultului urban."
Citeste tot articolul
PUTEREA RUGĂCIUNII
"M-am născut într-o familie de oameni săraci. Săraci material, dar bogaţi spiritual. Am crescut cu disciplina în sânge, iar în suflet, cu dragoste de adevăr, cinste şi frică de Dumnezeu. Era perioada când nu se vorbea de Dumnezeu. Nici la şcoală, nici în reviste, nici la radio. La biserică mergeam foarte rar."
Citeste tot articolul
Incredibila lume a animalelor
"Şi insectele au nevoie de apă, şi când setea e mare, se descurcă cum pot. Unele specii de molii, bunăoară, îşi ostoiesc setea bând lacrimile păsărilor adormite. O asemenea scenă incredibilă a fost filmată recent de ecologistul Leandro Moraes în jungla amazoniană."
Citeste tot articolul
Spaima înotătorilor
"Întâlnirea cu o meduză nu e întotdeauna periculoasă. Uneori, muşcăturile ei pot fi, totuşi, mortale. Din cele 2500 de specii câte există, majoritatea au tentacule cu otravă, pe care o împroaşcă la cea mai mică atingere. Dacă un înotător e capturat, de pildă, de o meduză care trăieşte în apropiere de ţărmurile Australiei, el face pe loc infarct."
Citeste tot articolul
Protecţia psihică în tradiţia populară - Alte leacuri de alungat răul
"Orice atac magic, oricât ar fi de puternic, este fulgerător respins şi se întoarce asupra celui care l-a făcut, dacă cel atacat este o fiinţă pură, curată la suflet şi dăruită lui Dumnezeu."
Citeste tot articolul
MARK STAM - "Vreau ca oamenii să mă cunoască prin muzică"
"A venit toamna, şi odată cu ea, mare parte din evenimentele muzicale se mută înapoi în cluburi şi săli de spectacole. Hard Rock Café-ul din Capitală îşi reia şirul concertelor săptămânale susţinute de artişti autohtoni. Are invitaţi arhicunoscuţi, dar şi muzicieni aflaţi la început de drum."
Citeste tot articolul