Toamna bate la uşă, ameninţând, ca de obicei, cu reapariţa sau acutizarea unor probleme de sănătate: viroze, boli reumatice, infecţii urinare. Favorizate de trecerea dintre anotimpuri, schimbări bruşte de temperatură şi presiune atmosferică, reducerea perioadei de expunere la lumină şi reapariţia în forţă a ploilor şi a vântului - ele pot fi blocate sau îmblânzite, dacă acţionăm la timp. Iată câteva strategii verificate de-a lungul timpului pe care ar trebui să le urmaţi.
Prevenirea bolilor reumatice
Alimentaţia. Multe dintre legumele care se găsesc acum din belşug în pieţe, precum varza, fasolea verde şi pătrunjelul ajută împotriva reumatismului, graţie conţinutului mare de vitamina K, recomandată mai ales în combaterea osteoartritei. Tot acum se recoltează ceapa care, ca şi usturoiul, are puternice efecte antiinflamatoare. Bune împotriva reumatismului sunt şi ardeiul iute, ardeiul gras, conopida, sfecla, salata, morcovii şi vinetele. Dintre fructele de sezon, efecte recunoscute împotriva afecţiunilor reumatice au: merele, murele, prunele şi pepenii galbeni.
Alte alimente recomandate sunt: peştele, ouăle, laptele, mierea, cerealele integrale, nucile şi seminţele crude. Alimentele interzise de către specialişti suferinzilor de reumatism sunt: mezelurile, carnea, murăturile, dulciurile şi mâncărurile grase, procesate şi exagerat de sărate.
Plimbări în aer liber. Spre mijlocul toamnei (septembrie s-a transformat în lună de vară), atmosfera devine propice mişcării în aer liber. Soarele nu mai arde chiar atât de tare şi ploile din ce în ce mai dese au darul de a curăţa şi împrospăta aerul. Plimbându-vă zilnic, rigiditatea articulară va începe treptat să dea înapoi, şi chiar şi starea dvs. psihică se va îmbunăţi, graţie producţiei sporite de endorfine. Ca alternativă la plimbări, sunt recomandate înotul sau mişcările uşoare de gimnastică, în special cele practicate în aer liber.
Mergeţi la băi! Ţara noastră este plină de staţiuni balneare, renumite pentru eficienţa cu care ameliorează diferitele boli reumatismale. Printre acestea, se numără Băile Herculane, Lacul Amara şi Lacul Sărat, Techirghiol, Eforie Nord şi Saturn, unde se găsesc ape bogate în sulfat de magneziu şi clorură de sodiu. În unele staţiuni există şi nămol sapropelic şi alge, care tratează cu succes afecţiuni reumatologice de tip inflamator sau degenerativ. Acum, cât încă nu s-a răcorit prea tare, v-ar prinde bine o saptămână-două de tratament la unele dintre aceste centre, astfel încât venirea toamnei să vă găsească cât mai în formă.
Tratamente de făcut acasă. Cine nu îşi permite sau nu are timp să-şi petreacă un concediu într-una dintre aceste staţiuni poate opta pentru centrele de tip spa care există la tot pasul în oraşe, sau chiar pentru tratamentul la domiciliu. Iată câteva sugestii:
* Băi fierbinţi cu sare marină ori, în lipsa acesteia, cu sare grunjoasă obişnuită (circa două kilograme la o cadă plină). Se stă în apă vreme de 15 minute. După o asemenea baie, este bine să vă odihniţi o vreme în pat. Atenţie - cardiacilor nu le sunt recomandate băile fierbinţi.
* Împachetările parţiale cu argilă - cataplasma se prepară cu scurt timp înainte de aplicarea ei. Pulberea de argilă se pune într-un vas (care să nu fie metalic) şi se adaugă apă, până când aceasta depăşeşte cu maximum un centimetru nivelul argilei. Pasta rezultată, care trebuie să fie cât mai omogenă, este apoi aplicată într-un strat de 1,5-2 cm pe un material textil, care e apoi pliat, ca un buzunar. Cataplasma se încălzeşte pe aburi sau cu ajutorul unui radiator şi se aplică în zona cu probleme. Dacă suferiţi de artrită, este bine ca pansamentul să fie cât de cald suportaţi. În schimb, dacă suferiţi de reumatism articular sau muscular, sunt recomandate cataplasmele cu argilă rece, care vor fi schimbate imediat ce se încălzesc.
* Cataplasme cu varză crudă - foile de varză sunt zdrobite cu sucitorul, după ce în prealabil au fost înlăturate nervurile tari. Ele se aplică apoi în câteva straturi, direct pe zona dureroasă, şi se prind cu o faşă elastică sau cu un material textil oarecare.
* Cataplasme cu ceapă - se toacă mărunt o ceapă mai mare şi se pune într-un tifon, pe care îl aşezăm, vreme de minimum o jumătate de oră şi maximum două ore, pe zona cu probleme, acoperind apoi tifonul cu o folie de plastic.
* Sucul proaspăt de cartof este un alt remediu împotriva reumatismului, el reducând inflamaţia articulaţiilor. Sucul poate fi obţinut cu ajutorul unui robot de bucătărie sau prin raderea cartofilor şi stoarcerea lor cu ajutorul unui tifon. Se beau două căni cu suc pe zi, vreme de o lună. Pentru atenuarea gustului nu prea plăcut, se adaugă suc de lămâie sau suc de mere. În această perioadă a anului, în care cartofii sunt proaspăt recoltaţi, tratamentul dă rezultate maxime.
* Gimnastică medicală, reflexoterapie, masaje cu unguente pe bază de arnică, tătăneasă, gheara-diavolului sau untul-pământului. (În unele magazine naturiste din România şi în magazinele ruseşti din Bucureşti, există alifii antiinflamatoare şi anti-durere realizate în Rusia. Au efect excepţional.)
Prevenirea afecţiunilor urinare
Pentru mulţi dintre noi, toamna vine la pachet cu sâcâitoarele infecţii urinare. La asta contribuie mai mulţi factori, între care se numără oscilaţiile mari de temperatură, umiditatea crescută şi scăderea imunităţii generale a organismului, asociată îndeobşte intrării treptate în sezonul rece.
Alimentaţia. Dacă vă număraţi printre persoanele predispuse la infecţii urinare, este bine să vă hidrataţi în această perioadă "ca la carte", asigurând astfel o bună curăţare a vezicii şi a întregului aparat urinar. În plus, consumaţi cât mai multe alimente cu efecte antiinflamatoare (precum seminţele de dovleac), bogate în antioxidanţi şi vitamine (merişoarele, strugurii, merele, gutuile). Alte alimente recomandate sunt cele care slujesc pe post de antibiotic natural (usturoiul, pătrunjelul, oregano sau ghimbirul) ori cele diuretice, care previn retenţia de apă şi stimulează secreţia urinară (castraveţii, ţelina şi sfecla).
Îmbrăcaţi-vă corespunzător. Pentru a preveni producerea infecţiilor urinare, trebuie să avem grijă în această perioadă, în care serile devin din ce în ce mari reci, la felul în care ne îmbrăcăm, mai ales atunci când ieşim la vreo terasă. Luaţi-vă pentru orice eventualitate la dvs. un şal cu care să vă înveliţi şi optaţi pentru pantofi, în detrimentul sandalelor, mai ales dacă ştiţi că vă poate prinde seara în oraş. Să nu vă lipsească şosetele sau dresurile. Răceala începe "de jos".
Beţi zilnic ceaiuri din plante cu rol antiseptic si antiinflamator. O hidratare bună reprezintă unul dintre secretele unui aparat urinar sănătos, iar efectul este cu atât mai puternic dacă veţi apela la unele ceaiuri benefice pentru această zonă delicată a organismului: ceai de afin, de merişor, de strugurii ursului, de coada-şoricelului, de coada-calului, din frunze de mur, zmeur sau mesteacăn. În schimb, pentru cei predispuşi la infecţii urinare sunt de evitat unele băuturi, precum cafeaua sau ceaiul verde, care pot provoca o senzaţie de iritare.
Suplimente alimentare. Pentru evitarea infecţiilor, luaţi, conform indicaţiilor de pe prospect - albastru de metil şi extract de merişoare. O altă variantă este cura de o lună cu vapsule pe bază de ciupercă tibetană şi şofran de India, ori cura de două săptămâni cu extract uscat de frunze de măslin. Uro-Vital forte sau gelulele preparate de d-l farmacist Bobaru (tel. 0239/61.59.31). URO-VAXOMUL este un preparat care opreşte pe loc cistita şi infecţia cu E.coli.
Nu renunţaţi la execiţiile fizice, mai ales în această perioadă încă frumoasă a anului. Multe dintre persoanele cu afecţiuni cardiovasculare au tendinţa să evite mişcarea, crezând că este un lucru bun să se menajeze cât mai mult. Din păcate însă, ele greşesc amarnic. Toate studiile de specialitate demonstrează, dimpotrivă, beneficiile incalculabile pe care le are mişcarea asupra sănătăţii acestor pacienţi. Exerciţiile fizice previn hipertensiunea arterială şi contribuie între altele la creşterea capacităţii funcţionale a cordului şi la scăderea colesterolului. Bineînţeles, ele trebuie făcute cu atenţie: respiraţia să fie una regulată (motiv pentru care nu e bine să vorbim în timp ce facem mişcare) şi pulsul să fie menţinut la 100-110 bătăi pe minut. În plus, dacă simţim vreun disconfort, oricât de mic, trebuie să ne oprim de îndată. Dacă ţinem cont de aceste precauţii, nu mai avem niciun motiv să nu facem mişcare, mai ales în această superbă perioadă a anului, în care ne mai putem bucura din plin de unele zile calde şi însorite, dar totuşi plăcute.
Ce fel de mişcare este însă mai bună? Ideale pentru persoanele cu boli cardiovasculare sunt plimbările în aer liber (sau chiar alergările, pentru cine face faţă), care trebuie făcute în ritm cât de cât alert, fără pauze de sporovăit sau stat pe bancă, vreme de 20-30 de minute. Bineînţeles, nimeni nu vă împiedică să ieşiţi la plimbare de mai multe ori pe zi (cu condiţia să evitaţi momentele de furie ale naturii sau cele caniculare). Alte tipuri de exerciţii aerobe recomandate sunt înotul, vâslitul şi dansul. Atenţie însă: niciuna dintre aceste activităţi nu trebuie demarate imediat după masă, ci la măcar o jumătate de oră după ce aţi terminat de mâncat.
Efectuaţi un tratament preventiv cu tonicardiace şi vasodilatatoare naturale. Între acestea se numără o puzderie de plante, între care roiniţa, talpa-gâştei, sulfina, hibiscusul, extractul de frunze de măslin sau de usturoi, măceşul, valeriana, ori gingko biloba. Unele dintre preferatele specialiştilor sunt însă fructele de păducel, supranumite de altfel "fructele inimii", tocmai pentru că se numără printre cele mai bune medicamente pentru bolile cardiovasculare. Mai mult, aceste fructe îşi ating maximul forţei terapeutice chiar în perioada de trecere la noul sezon. Puteţi profita de prilej pentru a face un sirop de păducel (cu miere, nu cu zahăr) din care să beţi câte o lingură, de patru ori pe zi, sau extract de păducel, obţinut prin evaporarea tincturii, şi din care se administrează 200-500 mg de câte două sau trei ori pe zi.