POSTUL
Principiul
Renunţarea la hrană este metoda cea mai naturală de a ajuta organismul să se regenereze, "scăpând" de majoritatea toxinelor ce provin din degenerarea substanţelor pe care le ingerăm. Omul poate supravieţui peste 40 de zile fără să mănânce, dar nu rezistă fără apă mai mult de trei zile. Se recomandă, în general, consumul de apă pură, de ceai verde neîndulcit, de supe, de sucuri de legume şi de fructe şi de sevă de mesteacăn diluată (1,5-2 l pe zi). Şi ceaiurile de plante care stimulează ficatul (anghinare, păpădie, armurariu) pot accentua efectele detoxifiante ale curei.
Ce se întâmplă, de fapt?
Primele trei zile sunt cele mai dificile, dar nu pentru că ne chinuie senzaţia de foame. "Capul e cel care cere mâncare, nu corpul". În 2010, un studiu efectuat de INSEE indică faptul că mesele ocupă 2 ore şi 22 de minute din zi (cumpărături, gătit, mâncat, spălat de vase şi făcut ordine), fără a pune la socoteală timpul de gândire ("ce mâncăm?"). În post, când ritmul zilei nu mai este impus de mâncare, apare o senzaţie de vis şi de libertate.
Dacă sunteţi sănătoşi (pe deplin), puteţi începe un post scurt, fără supraveghere, care va ajuta organismul să se purifice. Dar după 48 de ore de nemâncare, este nevoie de o persoană care să vă fie alături.
Contraindicaţii
Această practică nu le este recomandată femeilor gravide, copiilor, persoanelor fragilizate de afecţiuni cronice sau suferind de tulburări ale comportamentului alimentar.
SEMIPOSTUL
Îl "practicăm", deja, fără să ştim: deoarece organismul începe să consume din rezerve la 6 ore după ultima masă, noi "postim" în fiecare noapte. Modul cel mai simplu de a apela la dietă pentru detoxifierea organismului este prelungirea uşoară a acestei pauze nocturne.
Principiul
Denumit "post intermitent" sau "fasting", semi-postul consistă în luarea micului dejun ceva mai târziu şi a cinei ceva mai devreme. Terminând cina la ora 19 şi amânând micul dejun pentru ora 10-11 dimineaţa, înseamnă că postiţi deja 14 ore fără întrerupere! Şi dacă acest orar pare necompatibil cu viaţa dvs. socială şi profesională, puteţi suprima pur şi simplu gustarea de dimineaţă, când senzaţia de foame e mai redusă. Obiectivul ideal: 16 ore de post pentru 8 ore de alimentaţie.
Avantajele
Mai puţin restrictiv, postul acesta permite, totuşi, pierderea în greutate, ajută ficatul să se detoxifieze şi contribuie chiar la prevenirea diabetului. Conform părerii specialiştilor, postul intermitent stimulează, de asemenea, secreţia naturală de substanţe anti-îmbătrânire.
Alte forme de post
* "5/2". Această variantă de post intermitent, ceva mai drastică, înseamnă 5 zile de mâncat şi 2 zile de post negru, la sfârşit de săptămână.
* "Monodieta". Această cură de dezintoxicare se bazează pe consumul unui singur aliment, sub toate formele (crud, fiert, transformat în suc), în general, între 1-3 zile, nu mai mult (devine repede plictisitor să consumaţi nimic altceva decât morcovi, spanac etc.)
* "Cura detoxifiantă". Acest regim mai puţin strict consistă în eliminarea alcoolului şi a alimentelor grase şi favorizarea legumelor (anghinare, ridichi negre, broccoli, praz, sparanghel) şi a plantelor. Se respectă, deci, nişte "ferestre" sănătoase, care ar fi bine să se repete, cel puţin la trecerea la sezonul de toamnă şi de primăvară.
Beneficii confirmate
Pe lângă acţiunea sa detoxifiantă, postul are multe alte efecte pozitive bine documentate, chiar dacă nu există încă studiile necesare, din lipsa finanţării lor de către laboratoarele farmaceutice, care n-au nimic de câştigat de pe urma lor. Nu este deloc lipsit de importanţă faptul că în jurul anului 400 î.Hr., Hippocrate recomanda deja "tratarea micilor dureri cu ajutorul postului, fără a recurge la medicamente". Numeroşi cercetători moderni cred, şi ei, în efectul dietei alimentare, cât şi în capacitatea organismului de a se autovindeca.
Repausul tubului digestiv, care "adăposteşte" 80% din sistemul nostru imunitar, ameliorează, fără dublii, starea de sănătate şi sporeşte şi imunitatea, limitând temutele inflamaţii cronice. Ceea ce ar explica rezultatele observate în poliartrita reumatoidă, în artroză şi în fibromialgie. Ameliorări au fost constatate şi în cazul hipertensiunii şi al diabetului. Fără a mai adăuga că postul amplifică nivelul serotoninei (hormonul fericirii), ceea ce îmbunătăţeşte starea de spirit şi diminuează durerea.
Virtuţile postului, recunoscute în lume
* În Rusia
Statul sovietic a finanţat un program naţional de cercetare în legătură cu terapia prin post, încă acum aproape 50 de ani (din păcate, el n-a trecut dincolo de Cortina de fier). Totul a plecat de la experienţa unui psihiatru, doctorul Yuri Nikolaev. În lipsă de soluţii pentru tratarea unui bolnav de schizofrenie, medicul l-a lăsat să postească 25 de zile. Împotriva tuturor aşteptărilor, starea pacientului s-a ameliorat. Intrigat, psihiatrul a reprodus experienţa pe alţi bolnavi, circa 8.000 în total. 70% dintre ei au avut un "beneficiu" de durată lungă. Şi medicul a constatat, de asemenea, o ameliorare a afecţiunilor lor somatice. Autorităţile din sistemul de sănătate au mandatat experţi să verifice procedeul şi peste câtva timp, Academia de Ştiinţe a Rusiei a validat terapia prin post. În 2013, dr. Valeri Gurvici, de la Institutul psihiatric din Moscova, explica că renunţarea la hrană aduce după sine trei efecte psihice: în primele zile este un stimulent, pe urmă un sedativ (cam din cea de-a treia zi) şi în final, un antidepresor în momentul revenirii la alimentaţia normală.
În tundra siberiană, pe malul lacului Baikal, Centrul de post medical de la Goriacinsk a primit din 1995 încoace peste 10.000 de bolnavi. Curele practicate acolo (rambursate de stat), tratează mai ales patologiile cronice (reumatism, diabet...).
* În Germania
Curele cu post intră, şi aici, în sarcina asigurărilor medicale. Ele se derulează în centre specializate, care le asociază mersul pe jos, yoga, meditaţia, masaje... Între 15-20% dintre germani au făcut, deja, o astfel de cură fie în celebra clinică "Buchinger", pe malul lacului Constanze, fie la Spitalul "Immanuel", o anexă a spitalului de caritate din Berlin, fie la alte zeci de stabilimente publice, care oferă acest tip de tratament.
O armă suplimentară împotriva cancerului?
* Post şi chimioterapie
Valter Lingo, profesor de gerontologie şi de biologie la Universitatea din California de Sud (UCLA Los Angeles) a demonstrat că restricţia calorică sporeşte longevitatea şobolanilor şi (tot legat de rozătoare) că "asocierea ciclurilor scurte de post cu chimioterapia se dovedeşte mai eficientă decât chimioterapia în sine". Primele experienţe asupra bolnavilor confirmă faptul că postul stimulează eficienţa chimioterapiei, dacă este ţinut cu două zile înainte şi cu două zile după aceasta, diminuând efectele nedorite. Explicaţia? În faţa privării de hrană, celulele normale posedă nişte mecanisme de adaptare remarcabile. Ele îşi încetinesc metabolismul pentru a-şi limita activitatea la ceea ce este esenţial, iar acest fapt le protejează mai bine împotriva substanţelor toxice ale chimioterapiei. În ceea ce priveşte celula canceroasă, postul o plasează într-o situaţie de stres care o face mai vulnerabilă.