Pot exista mai multe tipuri de seboree: a feţei, a capului, a spatelui. Această secreţie de sebum determină modificări în aspectul pielii, care devine lucioasă, grasă, cu pori dilataţi, puncte negre, chisturi; ce mai, tegumentul devine îngroşat şi se colorează în gălbui su cenuşiu-murdar (din cauza alterării sebumului), iar faţa emană un miros caracteristic. Şi pe pielea capului pot apărea aceleaşi probleme, urmate de alterări ale firului de păr, ce pot duce la alopecie.
Pentru combaterea excesului de sebum nu trebuie decât să respectaţi cele "zece porunci ale cosmeticii":
1. Spălaţi-vă zilnic cu săpun de copii sau cu pastă de bărbierit (părul se spală la 3-4 zile cu un gălbenuş de ou şi cu şampon neutru).
2. Ştergeţi faţa cu infuzie de plante (muşeţel, pătlagină, nalbă-mare, mentă, rozmarin etc.).
3. Ungeţi faţa cu un unguent pe bază de propolis (are rol de reglare).
4. Ţineţi un regim alimentar echilibrat (se vor evita condimentele, carbohidraţii, alcoolul - recomandabilă este o alimentaţie bogată în vitaminele A, D, B, biotină - vitamina H).
5. Evitaţi constipaţia sau tulburările hormonale.
6. Nu puneţi mâna pe faţă.
8. Faceţi zilnic gimnastică facială (se încordează, pe rând, şi obrajii, şi muşchii nasului şi ai gâtului; puteţi să apăsaţi cu degetele arătătoare ale celor două mâini punctele de la baza nasului, de-o parte şi de alta a aripioarelor nasului).
9. Faceţi săptămânal baie de aburi cu infuzie de muşeţel, în care aţi picurat 2-3 picături de ulei de mentă.
10. Priviţi-vă zilnic în oglindă şi repetaţi de zece ori: "Am cel mai normal şi mai frumos ten din lume!". (Nu zâmbiţi, chiar aşa o să-l aveţi!)
NELI PFEIFFER - Cabinetul de cosmetică "Apiestetic"