Într-adevăr, sindromul picioarelor neliniştite se poate manifesta printr-o senzaţie neplăcută şi progresivă la nivelul membrelor inferioare, care cedează de obicei în momentul în care le detensionaţi (mişcaţi, întindeţi). Persoanele cu sindrom al picioarelor neliniştite descriu senzaţiile asociate acestei suferinţe ca: fiori, tremor, furnicături, arsuri sau junghiuri, care debutează de regulă la scurt timp după ce se duc la culcare. Drept urmare, multor persoane cu acest sindrom le este teamă să adoarmă, acuzând, astfel, somnolenţă în timpul zilei. Boala se manifestă şi prin smucituri şi contracturi involuntare ale picioarelor, care pot configura aşa-numita "tulburare de mişcare periodică a membrelor", ce se poate manifesta independent sau în asociere cu sindromul picioarelor neliniştite.
Cauza acestui sindrom este până în prezent necunoscută dar, pe lângă istoricul familial, boala se asociază frecvent cu anemia, deficitul de fier, ori cu unele patologii precum insuficienţa renală, diabetul sau maladia Parkinson. Astfel, dacă o afecţiune subiacentă (ex. insuficienţa renală, neuropatia periferică) este cauza simptomelor dvs., tratarea acestor probleme va duce la dispariţia simptomatologiei. Totodată, în cazul persoanelor cu simptome uşor-moderate, modificările stilului de viaţă pot deseori diminua sau înlătura simptomele. Aceste măsuri de autoîngrijire presupun băi calde şi masarea picioarelor înainte de culcare, efectuarea de exerciţii fizice regulate, dar moderate, evitarea consumului de alcool, cafea şi tutun.
Tratamentul medicamentos al sindromului picioarelor neliniştite presupune, cel mai frecvent, administrarea de agonişti dopaminici utilizaţi pentru boala Parkinson (pramipexol, pergolid sau o combinaţie de carbi şi levodopa). Aceste medicamente diminuează gradul de mişcare şi disconfort la nivelul membrelor. Medicamentele pentru inducerea somnului, în mod particular benzodiazepinele (donazepam, diazepam) nu îndepărtează complet senzaţiile din picioare.
În cazul simptomelor mai severe, se pot utiliza narcotice (codeină), pentru inducerea relaxării, sau medicamente care scad activitatea celulelor nervoase (antiepileptice), precum gabapentin ori lamotrigin. Ocazional, se utilizează clonidina, care, la rândul ei, poate diminua activitatea neuro-musculară.
Medicina naturistă abordează sindromul picioarelor neliniştite prin administrarea de infuzii care calmează şi relaxează activitatea nervilor (muşeţel, balsam de lămâie, gura lupului, verbină), spălarea picioarelor cu infuzie de gura-lupului.
La fel de utile sunt şi uleiurile esenţiale de muşeţel, trandafir şi levănţică, luate în combinaţie cu uleiul de migdale. Totodată, administrarea suplimentelor de fier (combaterea anemiei), în asociere cu Rhodiola, stimulează acţiunea serotoninei şi a dopaminei, crescând în acelaşi timp capacitatea de utilizare a oxigenului celular, fiind aşadar condiţii importante pentru ameliorarea simptomatologiei.
Să auzim numai de bine!
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor şi homeopat - Bucureşti. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com
"Există tratament pentru boala Behcet?"
(Răspuns pentru VIORICA, F. AS 1327)
Stimată doamnă, boala Behcet face parte din categoria bolilor numite vasculite. Vasculitele sunt boli caracterizate de inflamaţia vaselor sangvine. Boala Behcet este mai deosebită, fiindcă ea afectează vasele de toate calibrele (mari, mijlocii şi mici), ceea ce produce o serie de simptome şi semne care pot imita multe alte boli.
Boala Behcet a fost iniţial identificată de medicul turc Hulusi Behcet, în 1924, iar o altă descriere a fost publicată de oftalmologul Benediktos Adamantiades, în 1930. Este posibil ca boala să fi fost descrisă de însuşi Hipocrate.
Boala Behcet este o boală rară şi nu există metode de diagnostic certe, doar unele criterii de diagnosticare. Cel mai frecvent este identificată în Turcia (420 persoane/100.000 populaţie). Cele mai severe manifestări ale bolii tind să fie mai des-întâlnite la sexul masculin, între 20-40 ani.
Fiindcă nu există teste propriu-zise pentru boală, unele criterii pentru diagnosticarea ei sunt următoarele:
* Cel puţin trei episoade de ulcere bucale, într-o perioadă de 12 luni.
* Ulcere genitale dureroase, recidivante, care se vindecă cu cicatrizare.
* Leziuni cutanate - leziuni acneiforme, pseudofoliculite sau eritem nodos.
* Testul de patergie, care implică formarea unei pustule (leziune cu puroi), sterilă, apărând într-o perioadă de 48 ore după înţeparea cu un ac steril.
Alte manifestări includ leziuni oculare, care se pot solda chiar cu orbire; tulburări neurologice, inclusiv convulsii, pareze, modificări de comportament, tulburări de memorie; anevrisme ale arterei pulmonare, care se pot sparge şi pot fi fatale, tromboflebită superficială sau tromboza vaselor hepatice; tulburări articulare şi gastrointestinale. Stilul de viaţă, inclusiv unele obiceiuri alimentare proaste, îşi pune amprenta de-a lungul generaţiilor şi în mod genetic, determinând creşterea frecvenţei bolii la anumite populaţii.
Posibilele abordări naturiste includ:
* Mişcarea fizică - dă mult tonus corpului uman şi ajută la eliminarea stresului. Trebuie făcut, totuşi, cu chibzuinţă.
* Evitaţi tutunul - dăunează circulaţiei, precum şi plămânilor.
* Eliminaţi alimentele procesate, cele care conţin multe substanţe conservante, precum şi alimentele cu foarte multă zahăr, căci acestea pot provoca inflamaţie.
* Dietă sănătoasă - dieta cu multe vegetale ajută mult energia ficatului, contribuind şi la calmarea inflamaţiei vaselor.
* Mierea de albine - folosită atât extern, prin aplicarea pe ulcere, cât şi intern, ar putea fi de folos în procesul de vindecare.
* Plante medicinale - Aloe vera, Gălbenele, Muşeţel - ajută la tratarea simptomelor.
* Homeopatia - este, fără îndoială, o metodă de elecţie. Medicamente precum Mercuris solubilis, Luesinum, Borax, Natrium muriaticum, se pot utiliza cu folos. Idealul este, însă, un tratament homeopat constituţional, individualizat.
Fiindcă boala Behcet este gravă, putând fi chiar fatală, este bine să vă prezentaţi la medic imediat ce aveţi bănuieli.
Vă urez succes!
VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucureşti, tel. 0724/37.32.48
"Cum putem elimina mercurul din corp, eu şi mama mea?"
(Răspuns pentru ANICA, F. AS nr. 1380)
Intoxicaţiile cu metale grele (mercur, plumb, arsenic etc.) pot produce în timp afecţiuni grave organismului: cancer, dereglări şi afecţiuni renale, manifestându-se frecvent prin dureri abdominale, dureri de cap, iritabilitate, constipaţie, paralizii sau afectarea fertilităţii.
Deoarece eliminarea metalelor grele din organism este un proces de durată, este necesar să vă înarmaţi cu răbdare şi să urmaţi paşii necesari:
* Regim alimentar - consumaţi mult usturoi (Biiolicaps, 120 capsule, Finlanda), probiotice - Jarro Dophilus+Fos şi probiotic complex GNC, spanac, varză, broccoli, dovlecei, varză de Bruxelles, orice aliment bogat în sulf şi multă apă plată. Sulful şi apa se ataşează de moleculele metalelor grele şi le elimină ca toxine prin ficat, rinichi, urină.
* Un micromiracol veţi obţine folosind un produs chelator al metalelor grele al firmei "Herbagetica" - Zeolit, cu conţinut de tuf zeolitic mineralizat cu Clinoptilolit cu structură de fagure care atrage şi absoarbe metalele grele şi toxinele din organism încărcate pozitiv, eliminându-le din ţesuturi.
IP6 - 500 mg (Secom), chelatează mercurul, plumbul, fierul, cuprul, uraniul, cadmiul etc.
Multă sănătate!
Farm. spec. PAUL TISMAŞ - tel. 0745/137.537, e-mail: aroma_tis@yahoo.com
"Mă dor şi mă furnică tălpile, în special când sunt în repaus"
(Răspuns pentru ION CARAIMAN - Lugoj, F. AS nr. 1355)
D-le Ion, vă recomand să faceţi în fiecare seară, înainte de culcare, băi alternative: rece-cald, rece-cald, timp de 15 minute, după care să vă fricţionaţi pe toată zona gambelor, de la genunchi la glezne, cu un prosop înmuiat în oţet de mere şi miere, iar după fricţionare, să vă înfăşuraţi respectivul prosop în jurul labelor de la picioare. Puteţi folosi două prosoape, câte unul pentru fiecare picior. Vă culcaţi cu ele înfăşurate, legate cu un şnur, ca să stea în acea poziţie până dimineaţă. Dacă aceste metode nu dau rezultatele dorite, sunaţi-mă la telefon 0745.137.537. Îmi daţi adresa de poştă şi vă trimit un oţet de mere şi miere, în care s-a adăugat Extras de hrean şi muştar şi în care s-a dizolvat şi o sare de Magneziu, cu proprietatea de a relaxa (anticârcei) partea moale, musculară.
Preparatul acesta are avantajul că poate fi folosit atât extern, cât şi intern, putând fi băut seara, câte 2 linguri, diluate într-o cană cu ceai de rozmarin sau coada-calului şi îndulcit cu puţină miere de albine.