- Iată un fapt destul de puţin cunoscut şi care poate să producă accidente de sănătate: anumite medicamente au o reacţie negativă dacă sunt ingerate în compania unor alimente nepotrivite.
Vă prezentăm câteva cazuri tipice de combinaţii riscante -
Antibioticele şi produsele lactate
Anumite antibiotice, cum este de pildă Tetraciclina (recomandată frecvent împotriva infecţiilor respiratorii şi a acneei), se combină cu calciul din lapte şi nu mai pot fi preluate din intestin. În cazuri extreme, eficienţa medicamentelor dispare complet. Dacă lactatele nu pot fi totuşi eliminate din alimentaţie, atunci între mese şi administrarea medicamentelor trebuie să treacă minimum două ore.
Antidepresivele şi afumăturile
O combinaţie periculoasă, ba chiar mortală, este aceea dintre calmante şi alimentele bogate în proteine, depozitate timp îndelungat: brânza fermentată, peştele afumat, mezelurile afumate, fasolea albă şi drojdia. Tiramina conţinută în aceste alimente poate provoca o criză de hipertensiune puternică. Abonaţii la pastile calmante să prefere alimentele proaspete.
Medicamentele anticoagulante şi legumele
Combinaţia dintre substanţele anticoagulante şi legumele sau fructele care conţin vitamina K (alunele, varza, sparanghelul, spanacul, sucurile combinate de legume) poate deveni extrem de periculoasă. Vitamina K activează efectul medicamentului, expunând bolnavul la pericolul de infarct sau atac cerebral.
Medicamentele care conţin nifedipină nu trebuie niciodată luate împreună cu sucul de grapefruit. Motivul: bioflavonoidele conţinute de fructe triplează efectul medicamentului şi pot apărea nedorite disfuncţionalităţi ale inimii.
Leacuri populare cu coji verzi de nucă
Toamna, când se scutură nucile, pe pământ cade şi învelişul verde, cărnos - cojile verzi de nucă. Se aleg numai fragmentele tari, verzi; coaja moale, galbenă sau negricioasă se aruncă. Cojile se usucă în strat subţire şi se folosesc într-o serie largă de afecţiuni:
* Negii - se usucă şi cad dacă sunt frecaţi de trei ori pe zi cu sucul de coajă verde de nucă, vreme de două-trei săptămâni.
* Părul albit prematur - poate fi înnegrit temporar prin frecarea cu coji verzi de nucă sau prin ungerea cu un decoct foarte concentrat: o mână de coajă verde se fierbe vreme de cinci minute într-o cană de apă, după care se lasă la răcit. Această "vopsea naturală" poate fi folosită şi pentru barba căruntă a bărbaţilor.
* Inflamaţii în gură şi în gât, amigdalită - o mână de coji uscate se mărunţesc bine şi se adaugă peste ele o jumătate de litru de rachiu de drojdie, cu care se lasă să se macereze vreme de zece zile, după care se filtrează. Se fac gargare şi clătiri ale gurii cu acest preparat diluat cu apă.