RODICA CULCER despre... Mineriada parlamentară, pregătită de PSD
Nu a fost o linişte absolută, de vreme ce ambasadele Statelor Unite, Olandei şi Marii Britanii, au emis comunicate legate de votul din Parlament, asupra cererii DNA privind urmărirea penală a premierului Ponta, pentru conflict de interese. Au lipsit, e drept, din spaţiul public ambasadele Germaniei şi Franţei, care fuseseră active în cazurile anterioare, în care parlamentarii au făcut zid în jurul penalilor.
Citeste tot articolul
Săptămâna 18-25 iunie
Sfârşitul de săptămână se anunţă unul plin de distracţii şi romantism, pentru că Luna traversează Leul, unde e întâmpinată de cei doi benefici, Venus şi Jupiter. Distracţia pare să se încingă mai ales duminică, ceea ce poate avea urmări mai puţin simpatice luni, când ne cheamă datoria. Pe Saturn, retrograd în Scorpion, nu-l interesează excesele din weekend, ci doar eficienţa cu care ne achităm de îndatoriri.
Citeste tot articolul
Greenpeace are un vis: să oprească toate defrişările până în 2020
Duminică, 7 iunie, jandarmeria română şi-a pătat încă o dată imaginea, înghesuind în dube mai mulţi manifestanţi ecologişti, care doreau să atragă atenţia guvernului în legătură cu defrişările masive. Operaţiunea s-a sfârşit cu amenzi indecente, date celor mai vocali dintre apărătorii, de fapt, ai averii statului. Spre ruşinea lor, aceşti "oameni ai armelor" dau impresia că se lasă folosiţi de guvernanţi în slujba corporaţiilor străine.
Citeste tot articolul
Lupul şi oile
Să mă baţi şi tot nu înţeleg cum e cu imunitatea asta a politicienilor. Noi, muritorii de rând, răspundem în faţa legii orice am fi şi orice am face. Poţi să ai o avere de miliarde de euro şi să conduci o companie multinaţională, caz în care depind de tine în mod direct, vieţile a mii, poate zeci de mii de oameni, dar dacă ajungi să calci strâmb, atunci plăteşti cu puşcărie.
Citeste tot articolul
OVIDIU BUFNILĂ - "Străinii pot organiza vânători în România, iar experienţa ne spune că acestea au tendinţa să devină adevărate băi de sânge"
Ne-a surprins şi pe noi, în cel mai plăcut mod, ceea ce s-a întâmplat cu legea vânătorii. Nu ne aşteptam! În septembrie 2014, legea era anunţată cu prelungirea perioadelor de vânătoare, în cazul a cinci specii de păsări. Atunci am luat atitudine, dar nu ne-a ascultat nimeni. În schimb, la sfârşitul iernii, după votul deputaţilor, ne-am trezit că legea prelungea perioada de vânătoare pentru 18 specii de păsări, nu pentru cinci, şi că avea prevederi dintre cele mai periculoase, cum ar fi vânătoarea pe terenuri private, fără acordul proprietarilor.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru SANDU S. - Ploieşti, F. AS nr. 1167 - "Am fost diagnosticat cu siringomielie toracală"
Oricât de mult v-aţi dori o abordare naturistă pentru siringomielia care vă afectează, ar fi bine să vă obişnuiţi cu ideea că tratamentul acestei patologii este reprezentat numai de intervenţia chirurgicală pentru drenarea cavităţii şi decomprimarea măduvei spinale, singura măsură terapeutică ce poate, deseori, opri evoluţia bolii. În sprijinul acestei evidenţe vin următoarele argumente şi explicaţii...
Citeste tot articolul
"Nu am cuvinte să-i mulţumesc d-nei dr. Himovith, pentru însănătoşirea tatălui meu"
Stimaţi prieteni, mă numesc Corina şi aş vrea să vă relatez cu mare bucurie cum tatăl meu a revenit la viaţă! Suferea de mai mulţi ani de tiroidă, dar aproape că se obişnuise cu boala, şi n-o mai băga în seamă, numai că, de la o vreme, şi-a dat seama că ceva este în neregulă, deoarece obosea la cel mai mic efort, iar respiraţia îi devenise şuierătoare.
Citeste tot articolul
Tulburarea bipolară
Bolile psihice debutează, adesea, pe neaşteptate, evoluează dramatic şi sunt greu de diagnosticat. Este şi cazul scrisorii publicate în F. AS nr. 1163, în care o mamă disperată prezintă cazul fiicei sale, atinse de depresie bipolară. Într-un act minunat de solidaritate umană, trei cititoare ale revistei "Formula AS" (prima scrisoare a fost publicată într-un număr trecut) îşi comunică experienţa în lupta cu aceeaşi boală, pe care au izbutit să o stăpânească.
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: PELINUL (Artemisia absinthium)
Plantă extrem de populară printre români, Pelinul e prezent, nu doar în medicina sătească, ca leac sigur pentru stomac şi ficat, ci şi în poeziile populare, unde gustul lui extrem de amar este un etalon pentru suferinţele vieţii. Cunoscut din vremuri străvechi, folosit frecvent ca plantă de leac, la daci, la romani şi la greci, primele menţiuni scrise despre Pelin se află în nişte papirusuri egiptene, datând din anul 1600 înainte de Hristos.
Citeste tot articolul
Prof. dr. ROMAN MORAR - "Nu ne mai reproducem. Natalitatea scade pe zi ce trece"
Se ştie că supravieţuim adaptându-ne permanent, ca indivizi, la mediul în care trăim. Însă nu trebuie să uităm de "capcanele" modernismului, care ne pot afecta grav sănătatea şi chiar... supravieţuirea! Un aspect asupra căruia ne-a atras atenţia un distins şi foarte preţuit prieten şi colaborator al revistei: Prof. dr. Roman Morar, inventatorul celebrelor medicamente antidiabetice naturale ERIDIAROM şi DIAVIT, care lansează un avertisment legat de problema sterilităţii masculine.
Citeste tot articolul
Leacuri cu bicarbonat (II)
Pentru calmarea durerilor de gât, oricât de surprinzător ar părea, gargara cu bicarbonat de sodiu este adeseori foarte eficientă. Umpleţi un pahar cu apă călduţă, adăugaţi 1 linguriţă de zeamă de lămâie şi diluaţi apoi, în ea, 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu. Amestecaţi bine şi faceţi gargară cu această "poţiune" simplă. Repetaţi procedeul o dată pe zi, până la vindecare. Gargara se face, fireşte, la fel ca orice altă gargară: nu înghiţiţi nimic şi scuipaţi, apoi, apa din gură.
Citeste tot articolul
Întrebaţi-ne, vă răspundem
Mă aflu într-o competiţie de slăbit (fără cronometru) pe care aş vrea s-o câştig până ce voi pleca în vacanţă la mare. M-am apucat de una din reţetele de slăbit publicate în "Formula AS" (reţeta disociată) şi rezultatele nu au întârziat să apară. Kilogramele se topesc, dar stratul de grăsime format pe burtă cedează mai greu. Există vreun procedeu prin care să scap mai repede?
Citeste tot articolul
Dieta cu pătrunjel
Aveţi nevoie de 5 legături de pătrunjel proaspăt, o roşie şi câteva frunze de salată verde. Spălaţi bine frunzele de pătrunjel, tocaţi-le fin şi amestecaţi-le cu roşia tăiată cubuleţe şi frunzele de salată verde. Adăugaţi suc de lămâie şi puţin ulei de măsline.
Citeste tot articolul
Pustnicii apelor - Pescarii dintre lumi
Bătrânul lipovean nu spune nimic, tace şi pare rătăcit în gânduri. Stă în picioare, acoperind soarele cu umerii lui masivi, de pescar ce-a tras toată viaţa la rame. Acum conduce o barcă cu motor. Priveşte către lacul Razelm, către Grindul Lupilor şi dincolo de el, către mare. Pentru cineva de-acolo, din depărtare, sau pentru mine, începe să vorbească încetişor. "Măi tată, ce faci, mă?", îi ziceau bătrânii. "Măi tată, aşa ceva nu se face..."
Citeste tot articolul
Selecţia "FORMULA AS"
Dintre personalităţile literare ale secolului trecut, cred că G. Călinescu este şi azi, la jumătate de veac de la moarte, cel mai viu printre noi. Mereu citit, citat şi evocat de generaţii succesive seduse de originalitatea sclipitoare a operei sale de critic şi istoric literar, dar şi de romancier, poet şi publicist, de stilul lui spectaculos, atât de diferit de discursul belferesc - în jurul numelui său s-a creat în timp o vastă bibliografie.
Citeste tot articolul
Selecţia "FORMULA AS"
Houellebecq stârneşte scandal cu fiecare nou roman aşteptat şi vândut ca pâinea caldă. E un provocator specializat în cocktailuri incendiare pe teme ultracontemporane. Din 1994 şi până acum, cele şase romane ale lui au încins fiecare spiritele, i-au adus pe plan mondial nenumăraţi admiratori şi detractori, dar n-au lăsat pe nimeni indiferent. Câteva motive trec obsesional dintr-o carte în alta: singurătatea omului de azi, derivele sexuale, atacul la adresa unei civilizaţii a distracţiei fără limite morale şi la adresa democraţiei occidentale, cu politicienii, intelectualii şi mass-media ei.
Citeste tot articolul
Selecţia "FORMULA AS"
Atrasă de titlu, am cumpărat acest volum de la Bookfest şi am regăsit în el, nu doar o mulţime de bancuri de care râsesem şi pe care le spusesem la rândul meu în anii "epocii de aur", constatarea că ele au circulat, cu minime adaptări la specificul local, în toate ţările "lagărului socialist", ci şi inteligente explicaţii sociologice, psihologice, istorice despre esenţa sistemului ce le-a generat.
Citeste tot articolul
ŞTEFAN CONSTANTIN - "De când mă ştiu, toată bucuria mea e legată de mare"
Încă din copilărie mi se întâmpla, în starea aia dintre somn şi trezie, să trăiesc o senzaţie anume: vedeam o lagună a mării, cu apa transparentă, verde-albăstruie. Şi deodată se ridica un val, se apropia înspumat şi trecea prin mine. Simţeam că mă contopesc cu marea, cu apa, cu valul acela gigantic. Şi acum mi se mai întâmplă să trăiesc această senzaţie, care nu ştiu de unde vine, probabil m-am născut cu ea. De când mă ştiu, toată bucuria mea e legată de apă şi mai ales de mare.
Citeste tot articolul
Magia atingerii
În apele oglinzii prinse de peretele de lângă uşă nu se vede decât o parte din camera aflată în penumbră. Încăperea pare mai mică, din cauza luminii sărace, iar cele câteva obiecte de mobilier au contururi nedefinite, rotunjite, fără muchii şi colţuri ascuţite. Din când în când, pătrund până la mine zgomote amorţite, înecate în grosimea draperiei de catifea, care ascunde vederii priveliştea grădinii. Soarele de mai n-are nicio şansă de a ajunge în colţurile încăperii, poate doar câte o rază stingheră să se mai poată furişa pe lângă cercevelele albe.
Citeste tot articolul
NICU ALIFANTIS - "De unde energie? Îmi place foarte tare ce fac. Cred că drumul meu merge prin lumină"
Povestea cu muzica asta uşor retro e premeditată şi a început în 2010, de la "Cântece de şemineu". Acela a fost albumul care m-a trimis pe poteca asta. Mi-am dorit un nou mod de a îmbrăca melodiile, altfel decât o fac cu trupa Zan, când muzica e mai rock, mai dinamică. Din 2010 încoace, am început să simt nevoia unei ramificări sonore, a unui sunet... mai cald, mai acustic, mai intim, mai prietenos, o sonoritate "extrasă"din anii '50-'60, dar contemporaneizată, deci folosind mijloacele tehnice ale anilor 2000.
Citeste tot articolul
MAX BLECHER - Apoteoza suferinţei
La 31 mai, s-au împlinit 77 de ani de când marele şi nedrept de puţin cunoscutul scriitor român Max Blecher se stingea în Moldova, la Roman, după o teribilă şi îndelungată suferinţă. Bolnav de "Morbul lui Pott", care îi macerase coloana, chinuindu-l aproape jumătate din scurta sa viaţă, de doar 29 de ani, a stat întins pe spate, în pat, scriindu-şi cărţile pe o lădiţă de lemn, ţinută pe genunchi.
Citeste tot articolul
Un mare duhovnic şi martir român - Părintele IOAN IOVAN
Nu toţi marii duhovnici ai Bisericii ortodoxe sunt preţuiţi aşa cum ar merita. Din pricini, adesea, obscure, mulţi dintre ei rămân într-un con de umbră nemeritat. Între aceştia se află şi Părintele Ioan Iovan (1922-2008), cel care a avut o influenţă covârşitoare, ca duhovnic al Mânăstirii Vladimireşti din Galaţi. Condamnat la 12 ani de închisoare politică sub comunişti, caterisit şi reprimit în cler după 24 de ani, şi-a încheiat lucrarea duhovnicească, bătrân, bolnav, şi oarecum izolat, la Mânăstirea Recea, din Mureş.
Citeste tot articolul
Pariu pe turism în Hunedoara - Castelul Corvineştilor
Vechiul castel de secol XV al lui Iancu de Hunedoara a devenit, în ultimii doi ani, un magnet pentru vizitatorii români şi străini, ajungând pe coperta marilor ghiduri internaţionale. Ajutată şi de veritabila mană cerească a turismului ecumenic de la Prislop, zona Hunedoarei a urcat, anul acesta, în topul industriei turistice din România, peste Litoral! O şansă unică, pentru o regiune lovită puternic de declinul industriei comuniste şi, totodată, un model pentru alte zone din ţara noastră, îndemnate să-şi transforme istoria, prin turism, în viitor...
Citeste tot articolul
Orgasmul şi energia cosmică
Savant nebun, sau geniu neînţeles? Psihanalistul austriac Wilhelm Reich pretindea că ar fi descoperit în pulsiunea sexuală a orgasmului, nici mai mult nici mai puţin, decât energia cosmică, cea care ne guvernează viaţa. Gânditor nonconformist şi adept al "nesupunerii", a fost hărţuit neîncetat de justiţia americană, care l-a condamnat la închisoare. Multe dintre descoperirile sale şi-au găsit, astăzi, continuatori.
Citeste tot articolul
Legendele Castelului
Moştenit de marele luptător şi conducător român Iancu de Hunedoara de la tatăl său, Voicu, extins şi întărit după 1440, în pas cu ascensiunea fulminantă a noului său proprietar, Castelul Corvinilor de la Hunedoara a văzut multe în cei peste 600 de ani de istorie. Dacă zidurile groase de piatră s-ar apuca să-şi povestească întâmplările la care au asistat vreme de sute de ani, ar bate recorduri de audienţă: mari urzeli şi mari poveşti de iubire, lupte eroice şi meschine trădări, suferinţe de neimaginat şi momente de glorie cu adevărat imperială...
Citeste tot articolul
Muzică sub cerul liber
Da! A venit vremea concertelor ţinute afară, în spaţiile largi ale verii. Chiar dacă acustica nu este ca a sălilor de concerte, aerul curat şi adierile răcoroase care pogoară odată cu seara înviorează spiritul şi amestecă sonurile, cu promisiuni de vacanţă. Ca întotdeauna, oferta organizatorilor de concerte este bogată, variată, şi-l are pe "vino-ncoa".
Citeste tot articolul