Oricât de mult v-aţi dori o abordare naturistă pentru siringomielia care vă afectează, ar fi bine să vă obişnuiţi cu ideea că tratamentul acestei patologii este reprezentat numai de intervenţia chirurgicală pentru drenarea cavităţii şi decomprimarea măduvei spinale, singura măsură terapeutică ce poate, deseori, opri evoluţia bolii. În sprijinul acestei evidenţe vin următoarele argumente şi explicaţii:
Siringomielia este un proces patologic, în care la nivelul măduvei spinale se formează o cavitate plină cu lichid, practic nişte chisturi ce se extind şi se prelungesc în timp, distrugând o parte din ţesutul medular, din centru spre exterior. Compresia determinată de formarea acestei cavităţi poate conduce la apariţia unei serii de semne şi simptome care, iniţial, se pot traduce prin diminuarea sensibilităţii termice pentru cald şi cea tactilă, pentru ca mai apoi să genereze un proces de distrucţie la nivel muscular (membre superioare, membre inferioare). Atunci când o astfel de cavitate se lărgeşte suficient de mult pentru a afecta fibrele nervoase, care transportă impulsuri de la creier la extremităţi, apar simptome precum durerea, slăbiciunea, redoarea (rigiditatea) resimţită în umeri, spate, braţe şi picioare. Cu alte cuvinte, siringomielia poate duce în timp la distrugerea conexiunilor neuronale şi la afectare neurologică, în cazul în care rămâne netratată, chiar dacă evoluţia simptomatologiei este de obicei lentă.
Deşi cauza exactă a siringomieliei nu este pe deplin cunoscută, afecţiunea poate surveni printr-o afectare de tip cardiac sau prin obstrucţia fluxului LCR (lichid cefalo-rahidian) în canalul spinal. În acelaşi timp, afecţiuni precum scolioza, arahnoidita post infecţioasă sau post-traumatică, compresia traumatică a canalului medular, malformaţiile Chiari sau un defect congenital (persistenţa unor celule embrionare din perioada de formare a canalului medular) pot determina apariţia siringomieliei.
Aşadar, aşa cum aminteam la început, tratamentul siringomieliei poate fi doar simptomatic (roentgenterapie în zona procesului medular), urmărirea atentă a evoluţiei bolii şi, în final, intervenţia chirurgicală pentru drenarea cavităţii şi decomprimarea măduvei spinale, proceduri care pot, deseori, opri evoluţia bolii. De altfel, aproximativ 50% dintre cei cu siringomielie se ameliorează semnificativ în urma operaţiei. Sper ca aceste lămuriri să vă ajute în scopul unei abordări terapeutice corecte!
Să auzim numai de bine!
ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriţionist - Timişoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com
"Am migrene cu manifestări oftalmice"
(Răspuns pentru IRINA RUGINĂ, F. AS nr. 1154)
Migrenele sunt dureri foarte mari de cap care pot fi sau nu însoţite de greaţă, tulburări de vedere şi alte simptome. Printre factorii declanşatori se numără: alergiile, constipaţia, stresul, disfuncţiile ficatului, prea mult sau prea puţin somn, hidratare insuficientă, inflamaţia sinusurilor, nivelul de zahăr în sânge prea scăzut, nutriţia deficitară, carenţe de vitamine, minerale şi anumiţi aminoacizi.
Conduita terapeutică trebuie să urmărească:
* combaterea cauzelor care declanşează şi întreţin migrenele
* administrarea unor complexe de vitamine şi minerale, în special complexul de vitamine B
* efectuarea de plimbări zilnice în zone cu vegetaţie (parcuri, păduri)
* hidratarea corespunzătoare cu apă de izvor, verificată din punct de vedere al calităţii şi purităţii
* limitarea expunerii la sursele generatoare de radiaţii electromagnetice: telefon mobil, calculator, televizor
* administrarea unor plante, cum ar fi măceşele, cătina, coacăzele, lavanda, sunătoarea, ghimbirul, salvia.
Dacă doriţi lămuriri suplimentare, aştept e-mail-ul dumneavoastră!
Dr. DAN SPĂTARIU - Doctor în medicină, practicant Ayurveda, Cabinet medical "Esculap Aeternus" Timişoara, tel.: 0740/15.18.31, e-mail: esculap.aeternus@gmail.com
"Sufăr de gastrită acidă erozivă cronică"
(Răspuns pentru VIO DRĂGĂNESCU - Oradea, F. AS nr. 1166)
În cazul dumneavoastră, este posibil să existe o dereglare pe fond emoţional, care ţine de un conflict interior, a cărui semnificaţie nu aţi putut să o "digeraţi". Ar fi important de ştiut dacă funcţia vezicii biliare este normală (să nu existe mâl biliar sau litiază biliară) sau dacă nu există, cumva, o infecţie cu Helicobacter pylori. În cazul în care aveţi infecţie cu Helicobacter, varianta cu antibiotice se dovedeşte de cele mai multe ori salvatoare. Ca variantă naturistă, vă recomand tinctură de propolis (100 picături/zi în trei prize), sau ulei esenţial de oregano (9 picături/zi în trei prize), asta, în cazul în care nu aveţi un temperament coleric (caz în care tincturile pot să producă efecte secundare). Dacă în această patologie gastrică este implicată vezica biliară, recomand următorul amestec de plante medicinale, care se iau de 4 ori/zi, câte o linguriţă cu vârf, sublingual, la interval de 6 ore înainte de mese: Lemn-dulce (50 g), Trivrit (30 g), Cuişoare (10 g), Pir (20 g), Sunătoare (20 g), Lemnul-Domnului (30 g), Anghinare (20 g), Mentă (20 g). Toate plantele se fac pulbere cu râşniţa şi se amestecă. Această reţetă este valabilă şi în cazul în care aveţi H.Pylori, dar şi pentru gastrită în general. Acest amestec ar putea fi ajustat sau completat (dacă v-aş cunoaşte tipologia). Pentru aceasta, ar fi indicat să completaţi un chestionar de pe site-ul meu (www.esculap-nature.ro) din butonul "Ayurveda", după care să mi-l trimiteţi şi să mă sunaţi într-o zi de luni, în intervalul 11:00-14:00.
În dietă este important să evitaţi lactatele, dulciurile, carnea. Ca supliment alimentar recomand produsele VitaCor Plus şi Zinc Selenium Complex (Firma Dr. Rath - se pot comanda pe farmacieverde.ro), ce aduc un aport optim de vitaminele A şi E, zinc şi seleniu, factori antioxidanţi implicaţi în procesul de terapie a gastritei.
În final, vă recomand să nu neglijaţi terapia emoţională, care este la baza sănătăţii, din punctul meu de vedere, şi să contactaţi un psiholog avizat.
Ing. chim. MIRCEA BOCAN - Alba Iulia, tel. 0258/86.56.77 (pt. comenzi), 0788/23.38.73
"Sufăr de gastrită tip C"
(Răspuns pentru MARIA CSEICA - Reşiţa, F. AS nr. 1168)
De 15 ani, această revistă, care este preocupată de informarea corectă, de sufletul şi de sănătatea românilor, a publicat nenumărate mărturii despre vindecări spectaculoase, inclusiv în afecţiuni digestive grave, cu argila "ALGO". Aproape că nu există afecţiuni digestive care să nu se vindece cu această argilă! De multe ori este nevoie de doze mari pentru a obţine efectul scontat, şi asta, din cauza faptului că se consumă antibiotice, cu sau fără rost, care distrug flora digestivă. Marele avantaj al argilei "ALGO" este că nu are niciun efect secundar şi dozele pot fi mărite oricât este nevoie.
Pentru detalii, vă rog să mă contactaţi la tel. 0788/233.873.