- Vechiul castel de secol XV al lui Iancu de Hunedoara a devenit, în ultimii doi ani, un magnet pentru vizitatorii români şi străini, ajungând pe coperta marilor ghiduri internaţionale. Ajutată şi de veritabila mană cerească a turismului ecumenic de la Prislop, zona Hunedoarei a urcat, anul acesta, în topul industriei turistice din România, peste Litoral! O şansă unică, pentru o regiune lovită puternic de declinul industriei comuniste şi, totodată, un model pentru alte zone din ţara noastră, îndemnate să-şi transforme istoria, prin turism, în viitor... -
Creneluri şi furnale
Hale dezafectate cu pereţi scorojiţi, furnale decrepite, care, în zilele de glorie, înălţau fum gros până la cer, mai să înece îngerii... Când intri pentru prima dată în Hunedoara, venind dinspre Haţeg, cu dorinţa de-a vizita vestitul Castel al Corvineştilor, prima senzaţia pe care o ai este că ai nimerit într-un muzeu al defunctei industrii socialiste, şi nu în perimetrul unuia dintre cele mai spectaculoase reşedinţe medievale din Europa! Coşmarul nu ţine mult. Mai mergi puţin, şi crenelurile castelului lui Iancu de Hunedoara se ivesc, strălucind, sub soarele de vară, alungând falimentele tranziţiei post-decembriste.
De îndată ce urci deluşorul care duce spre zidul din jurul castelului, peisajul se curăţă şi poţi respira, de voie, aerul de legendă al locului. Clase întregi de copii îşi aşteaptă, nerăbdători, rândul la intrarea în incinta fortificaţiei, în vreme ce podul de acces e doldora de turişti străini. Incinta e complet schimbată faţă de anii trecuţi. Se lucrează de zor la una dintre clădirile din curte, în vreme ce o alta urmează, şi ea, să intre în renovare. Când totul va fi gata, Castelul Huniazilor va fi obiectivul principal al unui amplu complex muzeal, aşa cum vedem azi doar prin Occident. "Ideal este ca, odată intrat aici, să poţi vedea şi istoria străveche a Hunedoarei, şi datinile locului, şi exponate etnografice, să poţi afla şi despre epocile moderne, nu doar despre istoria de Ev Mediu a castelului", spune Dan Bera, tânărul administrator al Castelului Huniazilor. E pe fugă, prins cu organizarea a numeroase evenimente găzduite de castel, dar, când vine vorba să povestească despre vechea reşedinţă a Huniazilor şi despre cum vede viitorul acesteia, e în stare să vorbească cu orele.
Dan face parte din echipa care a preluat managementul castelului în 2012. E plin de energie, iar asta se vede în tot ce se întâmplă în jur. "Când am venit aici, ne-am spus, cu toţii, că nu mai e timp de aşteptat. Finanţările de la Ministerul Culturii erau blocate, aşa că am încercat să ne descurcăm cu fonduri proprii sau de la Primăria Hunedoarei. Între timp, am depus dosare pentru finanţări externe, iar primele rezultate au început să apară". Ne aşezăm pe o bancă, avem în faţă superbul castel, iar pe harta pe care Dan o ţine în mână, marile proiecte prind, parcă, viaţă, chiar în timpul interviului...
Radiografia unui fenomen turistic
86.000 de vizitatori plătitori pe an avea Castelul de la Hunedoara în 2012. Era la ani-lumină distanţă de obiective precum Castelul Bran, palatul Peleş de la Sinaia, de muzeele ASTRA sau Bruckental din Sibiu, care treceau, toate, de 200.000 de vizitatori, la acea vreme. În 2013, 170.000 de oameni au venit la reşedinţa Corvineştilor, iar anul trecut, numărul de vizitatori a explodat, pur şi simplu, ajungând la 230.000. În 2015, sunt aşteptaţi peste 300.000 de turişti, iar administratorii visează să treacă de jumătate de milion, după finalizarea autostrăzii spre Vest. Cu un profit anual cifrat, deja, la 1 milion de euro, şi cu proiecte de finanţare depuse pentru aproape 20 de milioane, Castelul Corvineştilor promite să devină una dintre destinaţiile de top din România şi, mai important decât asta, motorul care să trasforme bătrâna cetate a oţelului, dintr-o fostă zonă monoindustrială, cu mari probleme de şomaj în anii de după Revoluţie, într-unul dintre cele mai importante oraşe turistice din România. La Hunedoara, crenelurile sunt gata să ia locul furnalelor! Dan Bera are toate argumentele la îndemână. "Anul acesta, pentru prima oară, grosul turiştilor de 1 Mai nu a mai fost luat de zona Litoralului, unde au fost aproximativ 90.000 de persoane, ci de judeţul Hunedoara, cu peste 100.000 de vizitatori. Numai noi am avut 11.000 de turişti de 1 Mai! Pelerinajele la mormântul părintelui Arsenie Boca de la Prislop au devenit un adevărat fenomen de masă, cu un mare impact turistic pentru zonă. Hotelurile şi pensiunile nu mai făceau faţă! Dacă reuşim să atragem măcar o parte dintre pelerini şi spre cultură şi istorie, succesul e garantat! Stăm, deci, foarte bine la turismul ecumenic, mai ales că avem şi bisericile de pe Valea Streiului şi din Ţara Haţegului, avem Castelul Corvineştilor, cetatea Devei, cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, Ulpia Traiana de la Sarmizegetusa, avem Lacul Cinciş, avem băi termale, avem toate genurile de turism în zonă, ecoturism, turism de aventură, iarna se poate merge în Retezat, în Parâng, la Straja, la Şureanu... Hunedoara ar putea trăi foarte bine doar din cultură şi turism!"
Planuri de zeci de milioane de euro
"Uite, aici a fost combinatul", arată Dan spre halele din proximitatea incintei castelului. "A fost unul dintre cele mai mari combinate siderurgice din Europa, cu o producţie fantastică... Sunt 140 de hectare, din care se ecologizează acum 20, dar mai rămân 120 de hectare, pe care le poţi introduce în circuitul urban. Iar castelul acesta poate fi motorul de dezvoltare al zonei şi al oraşului", visează Dan Bera cu ochii deschişi... Până atunci, mai sunt multe de făcut. "În câteva luni, clădirea administrativă de lângă castel va fi transformată într-un muzeu al oraşului Hunedoara, printr-un proiect derulat din fonduri europene. Apoi, fosta casă a administratorului va fi renovată cu un milion de euro (fonduri norvegiene nerambursabile) şi va deveni o Casă a Breslelor. Avem o mulţime de piese muzeale de mare valoare şi era păcat să nu le valorificăm".
Cultură la castel
Când va fi gata, fosta reşedinţă a lui Iancu de Hunedoara şi a fiului său, marele rege Matia Corvinul, va oferi şi locuri din care turiştii vor putea admira vechea moară de apă a castelului sau vor putea urmări concerte în aer liber, găzduite într-un frumos amfiteatru, amenajat sub podul de acces spre poarta principală. După ce vor fi bifat Castelul Huniazilor, vizitatorii vor putea face o plimbare prin centrul vechi al oraşului, aflat la doi paşi, sau vor putea lua trenuleţul spre Govăjdia, pentru a vedea un peisaj tulburător, pe drumul ce duce spre primul furnal construit în Europa, în care au fost turnate câteva dintre piesele de rezistenţă ale Turnului Eiffel de la Paris.
Însă Castelul Corvineştilor nu mai este demult doar un loc pentru turiştii veniţi din afara Hunedoarei, e însăşi inima oraşului. Numai în zilele în care "Formula AS" a fost în vizită de documentare, la Castelul Huniazilor se desfăşura o mare conferinţă, erau în toi pregătirile pentru un campionat naţional de tir cu arcul şi se făceau ultimele retuşuri pentru proiecţiile de gală din cadrul primei ediţii a Festivalului Filmului European găzduită de Hunedoara. "Organizăm conferinţe, simpozioane, ne bucurăm că vine lumea spre noi, cu idei de evenimente. Ford a filmat aici o reclamă importantă, care a rulat pe timpul Campionatului Mondial de Fotbal de anul trecut, cei de la Discovery au turnat aici, chiar în castel, finalul unuia dintre episoadele din «Supravieţuitorul»! Dincolo de asta, ne ţinem de programul nostru cultural. Organizăm în fiecare lună serate camerale, invităm cvartete de saxofon sau de coarde, concerte Stradivarius, ne-am impus un standard ridicat şi nu ne permitem să-l coborâm", spune, plin de entuziasm, Dan Bera. Tocmai a primit vestea că obiectivul turistic pe care îl administrează a fost pus pe coperta celebrului ghid "Lonely Planet" pentru România şi Bulgaria şi e foarte bucuros. "E ceva, dacă a fost ales tocmai castelul nostru, dintre atâtea mii de imagini cu frumuseţi din România şi din Bulgaria!".
INFO TURIŞTI
* Vizitatori: Peste un sfert dintre vizitatorii castelului sunt străini, iar dintre aceştia, mai bine de un sfert sunt maghiari. Cehii, polonezii, sârbii şi germanii vin şi ei în număr mare. Săptămânal, ajunge la Hunedoara câte un autocar de japonezi!
* Aprecieri: Castelul Huniazilor este cotat în top 5 destinaţii din România, conform influentului site de turism "TripAdvisor", pe baza calificativelor date de vizitatori. "Amazing" (uimitor) este descrierea cea mai frecventă a turiştilor străini.
* Deschidere: 80% din suprafaţa castelului poate fi vizitată în momentul de faţă.
* Modernitate: Vizitatorii au la dispoziţie o aplicaţie de telefon care îi ghidează prin castel, pot închiria tablete la intrare sau pot apela la tradiţionalii ghizi.
* Preţuri: 5 lei (copii şi studenţi), 10 lei pensionari şi 20-30 de lei (adulţi).
Foto: Florentin POPA