Un partid anacronic
"Cele două lovituri dure primite de PSD - înfrângerea zdrobitoare la europarlamentarele din 26 mai şi arestarea lui Dragnea, liderul suprem al partidului, i-au făcut pe mulţi analişti să se întrebe dacă PSD va supravieţui. Întrebarea este legitimă, dacă ţinem cont de mai multe date, prin care el poate fi caracterizat. Mai întâi, scăderea brutală a electoratului."
Citeste tot articolul
Săptămâna 14-20 iunie
"Atunci când avem de-a face cu confruntarea dintre două tabere vrăjmaşe, una formată din marele malefic Saturn şi necruţătorul Pluton, pe de-o parte, având în colţul opus pe micul malefic Marte, alături de Nodul Nord (sensul vieţii), e nevoie să luăm aminte la foarte multe. Poate fi vorba despre dispute legate de moşteniri sau alte bunuri deţinute în comun de o familie, care pot degenera într-o duşmănie cruntă."
Citeste tot articolul
Nevoia de modele
"Acum, că Papa s-a întors la ale lui şi lumea românească la ale ei, fractura dintre ce suntem şi ce-am putea fi a devenit mai evidentă. Este pentru a doua oară în ultimii ani, când un eveniment important, care are în centru o figură simbolică, face ca România şi românii să se ridice la rangul unui model."
Citeste tot articolul
Papa Francisc: "Un lucru frumos, frumos a fost călătoria în această ţară!"
"Ştirea că Papa Francisc vine în România a stârnit bucurie şi entuziasm. După vizita Papei Ioan Paul al II-lea, este a doua oară când un urmaş al Sfântului Petru îşi îndreaptă atenţia către noi. Prin ce binemerităm această iubire? În aşteptarea răspunsului, întreaga ţară a fost cuprinsă de bucurie, cu toate inundaţiile şi vremea rea care s-a abătut peste noi. Pe unde mergea Papa, se oprea ploaia şi răsărea soarele."
Citeste tot articolul
DAN BARNA - "Cel mai des întâlnit cuvânt în campania noastră a fost «speranţă»"
"Prin votul de pe 26 mai, ne-am spălat faţa în Europa. Avem acum în Parlamentul European oameni buni, oameni cu discurs, oameni care vorbesc limbi străine, care nu ne mai fac de râs şi de minune pe-acolo. Lumea trebuie să ştie, însă, că în România, lucurile nu s-au schimbat. Avem aceeaşi majoritate parlamentară care a fost umăr la umăr alături de Liviu Dragnea."
Citeste tot articolul
"Sufăr de vasculită cutanată leucocitoclastică"
"Vă rog să-mi recomandaţi un tratament naturist pentru vasculită cutanată leucocitoclastică (cunoscută şi ca vasculită alergică sau de hipersensibilitate). Medicul mi-a explicat că este o inflamaţie a vaselor sanguine cauzată de o reacţie la un alergen. Boala se manifestă prin pete care apar pe piele, mai ales în jumătatea inferioară a corpului."
Citeste tot articolul
"Caut leacuri naturiste pentru pinteni calcanei"
"În fiecare seară, înainte de culcare, introduceţi laba piciorului bolnav într-un lighean, conţinând soluţie concentrată de sare de bucătărie, cât puteţi suporta de fierbinte, fără să vă ardă însă. Durata băii este de 20-30 de minute, având grijă ca, pe măsură ce saramura se răceşte, să adăugaţi lichid fierbinte pentru menţinerea temperaturii iniţiale."
Citeste tot articolul
Răspuns pentru MIHAELA D. - Botoşani, F. AS nr. 1364 - "Am patru hemangioame pe ficat şi insuficienţă venoasă"
"Descoperit frecvent la un examen de rutină, hemangiomul hepatic nu reprezintă altceva decât un conglomerat de vase de sânge, altfel spus, o formă tumorală benignă. Deşi din punct de vedere etiologic cauzele care determină apariţia hemangioamelor nu sunt cunoscute, se pare ca tratamentele anticoncepţionale, cele de substituţie hormonală (la femei) sau administrarea de cortizonice ar putea favoriza apariţia lor dacă bineînţeles ele nu au o determinare genetică."
Citeste tot articolul
Sănătate cu DIAFITOSAN
"Vreau să vă povestesc despre cum mama mea, pe care o cheamă Maria şi are 70 de ani, se bucură din plin de sănătate, datorită produsului Diafitosan. În urmă cu câţiva ani, ne pregăteam pentru sărbătoarea Paştelui, când am primit cumplita veste că mama mea are diabet."
Citeste tot articolul
Regim-fulger pentru inteligenţă
"Peste 100 de miliarde de celule nervoase depun fără întrerupere o muncă extrem de grea în creierul nostru. Fiecare celulă a creierului e legată de alte 10.000 de celule nervoase. În fiecare secundă se transmit în acest fel milioane de informaţii. Pentru a putea îndeplini în bune condiţii aceste sarcini de maximă acurateţe, materia cenuşie are nevoie de energie."
Citeste tot articolul
Ce încearcă să ne spună durerile
"Aproape că nu există om care să nu le cunoască şi să nu se teamă de ele - însă, dincolo de suferinţă, durerile surde, arsurile sau împunsăturile sunt totuşi nişte semnale utile, căci ne avertizează asupra unor pericole. Ce anume se petrece în corpul nostru, atunci când durerea se încăpăţânează să nu dispară?"
Citeste tot articolul
Dr. biolog Viorica Vintilă - "Ajută mult să faci ce faci cu plăcere"
N-am cunoscut-o personal pe d-na dr. biolog Viorica Vintilă, creatoarea celebrului unguent Carpicon, care a făcut-o celebră. I-am luat interviul prin telefon, fiindcă era la Predeal, într-o scurtă vacanţă, dar impresia pe care mi-a lăsat-o...
Citeste tot articolul
Diabetul poate fi învins!
"Diabetul este numit şi ucigaşul tăcut, pentru că atacă organismul fără a avea simptome, generând apoi complicaţii grave, chiar fatale. În România sunt aproape un milion de diabetici înregistraţi şi se presupune că există încă un milion nediagnosticaţi sau aflaţi în faza de pre-diabet. De aceea, este de maxim interes descoperirea unor soluţii de vindecare a acestei boli."
Citeste tot articolul
Trei fructe care ar trebui vândute în farmacii - CĂPŞUNILE, ZMEURA şi FRAGII
"Roşii ca purpura şi dulci ca mierea, sunt ofranda supremă pe care ne-o face vara. În ciuda ploilor duşmănoase, care şi-au pus în cap să ne dea pe apă în jos, ele au reuşit, totuşi, să fure fiecare picătură de soare, şi ne ademenesc, în pieţe, cu priveliştea lor aşa de aţâţătoare. Acceptaţi-le oferta! Lăsaţi-vă prinşi în mreaja lor purpurie. Fragii, zmeura şi căpşunile au o putere de vindecare aşa de mare, încât ar trebui să înlocuiască medicamentele."
Citeste tot articolul
Reţete infailibile cu legume
"Doamnele şi domnişoarele se află în căutare permanentă de remedii pentru frumuseţe. Comerţul ne oferă o gamă bogată de creme şi loţiuni pentru ten, dar o mare parte din ele conţin grăsimi. Moleculele de grăsimi sunt mari şi nu pot să pătrundă în straturile din profunzime ale pielii, de aceea porii se astupă, crema are efect numai asupra stratului de la suprafaţă."
Citeste tot articolul
Regimul cu morcovi
"Sper ca acest regim să-i ajute pe cei care au un surplus de kilograme, dar şi pe cei care vor să adopte o alimentaţie sănătoasă. Este un regim uşor de ţinut şi care nu dăunează sănătăţii. Dacă este urmat trei săptămâni, se "topesc" 10 kilograme.:
Citeste tot articolul
Hoţul de cer
"Dragii mei prieteni de la "Formula AS", Vă trimit un articol pentru rubrica mea preferată: "Din lumea necuvântătoarelor". L-am scris cu toată dragostea, rememorând bucuria pe care a adus-o în viaţa mea o pisică: Figaro! De câţiva ani, trăiesc şi muncesc într-un mare oraş occidental. Milano e o metropolă sufocantă, care parcă nu mai are răbdare ca locuitorii săi să-şi deruleze normal firul vieţii, ci îi stoarce până la ultima picătură de energie, înăbuşindu-i în fumul ţevilor de eşapament şi uniformizându-i sub cenuşiul betonului..."
Citeste tot articolul
Au nevoie de ajutor
"Mitzica este o pisică adultă, cu blăniţa tigrată cu mult alb, deparazitată, sterilizată şi educată la litieră. Se înţelege bine cu alte pisici şi este în căutarea unei familii bune care s-o adopte şi s-o iubească."
Citeste tot articolul
O aripă albă...
"26 mai - 2 iunie a fost în România o săptămână a minunilor. Mai întâi a fost votul, care pentru mulţi dintre noi a însemnat o boare de aer curat. A urmat o a doua gură de aer, pe care ne-a dat-o ziua în care justiţia şi-a amintit că ea împarte dreptatea. Şi dreptatea a triumfat. A urmat apoi partea cea mai luminoasă a săptămânii, Vizita Papei Francisc în România."
Citeste tot articolul
Cazuri de extremă urgenţă
"Stimată doamnă directoare Sânziana Pop, Mă numesc Strătilă Ana Miruna, am vârsta de 14 ani şi jumătate, sunt în clasa a VII-a, la şcoala gimnazială "Grigore Moisil" din Ploieşti. Am avea şi noi nevoie de ajutorul dvs., şi o să vă povestesc de la început situaţia familiei mele greu încercate. Mama s-a căsătorit cu tata, crezând că vom fi o familie frumoasă şi fericită, dar din păcate, încercările vieţii ne-au spulberat visele."
Citeste tot articolul
Cititorii mulţumesc pentru ajutor
"Mulţumesc Fundaţiei "Formula AS" pentru ajutorul acordat şi, totodată, şi oamenilor cu suflet mare, care n-au rămas indiferenţi la plângerea mea. E de neînţeles de unde au atâtea suflete bune cititorii revistei "Formula AS". Să fie binecuvântaţi în vecii vecilor. Le mulţumesc următoarelor persoane..."
Citeste tot articolul
La Ipoteşti, pe urmele copilăriei lui EMINESCU
S-au scris biblioteci întregi despre viaţa lui Mihai Eminescu. Unele întâmplări sunt binecunoscute, altele mai puţin. Copilăria lui, de pildă, ţine mai mult de vrajă decât de realitate.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
"O admir pe Ana Blandiana atât pentru opera ei literară, cât şi pentru faptele ei civice, cu iniţiative concretizate după 1990 în instituţii precum Academia Civică şi Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighet, ambele generând şi dezbateri publice atât de necesare în confuzia etică întreţinută de guvernele postdecembriste."
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
"Azi, când sub masca democraţiei pândesc alte forme autoritare de reducere la tăcere, cunoaşterea trecutului nu-ţi dă voie să rămâi pasiv. Cum n-au rămas, încă din primii ani ai ocupaţiei sovietice în România, destui membri ai societăţii, din variate straturi sociale, care-şi făceau încă iluzii că situaţia e pasageră şi Occidentul nu o va tolera."
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
"Există opere care-şi devorează autorul transformându-l în adjectiv: orwellian a intrat în limbajul comun datorită celor două romane antitotalitare celebre în toată lumea pentru geniul lor vizionar: "Ferma animalelor" (1945) şi "1984" (1949). Mai puţin populare sunt celelalte scrieri ale lui Orwell - romane, publicistică, eseuri, jurnale, pe care le putem citi în seria de autor de la Polirom."
Citeste tot articolul
GHEORGHE MEDIAN - muzeograf - "Botoşaniul e plin de minuni"
"S-ar putea ca aici, în Ţara de Sus a Moldovei, să existe un "genius loci", un geniu al locului care să-i atingă pe oamenii înzestraţi. Ceva de esenţă divină, care nu poate fi explicat. În plus, aceşti oameni au avut şi mari provocări în faţă, provenind din familii sărace. Au trebuit să lupte şi să răzbată pentru cununa de învingător."
Citeste tot articolul
ANDREEA VASILE - "La bătrâneţe, mă mut la Cluj!"
"Cred că sunt o mamă care pendulează între frică şi vinovăţia că nu ştie mai multe despre cum se creşte un copil. Nu ştiu întotdeauna dacă ceea ce fac e bine, dar ce mă salvează sunt instinctul şi intuiţia. Câteodată, îmi dau seama că unele lucruri le ştiu, dar nu ştiu de unde le ştiu. Mi-aş dori să pot creşte un viitor bărbat independent şi pe picioarele lui, care să primească atâta dragoste de la noi, încât să pornească în viaţă cu încredere. Dacă sunt şi tandră şi iubitoare, habar n-am, asta o să spună el mai târziu. "
Citeste tot articolul
SIMINA CROITORU - "Când ies pe scenă, sunt un actor care îşi transmite sentimentele prin vioară"
"Într-un sens, nici azi eu n-am depăşit etapa de "vioara e o joacă". Continui să cânt cu relaxare, cu bucurie, din plăcere pură. Totuşi, momentul definitoriu, când mi-am dat seama că există şi o latură serioasă, a fost acela când mama a zis "Eu nu mai pot!", în sensul de "nu mai pot" să-i predau muzică Siminei. Într-un târziu, am înţeles ce voia să spună mama, că de-atunci înainte trebuia să-mi asum "joaca" asta cu vioara, să trec tot ceea ce învăţasem şi ceea ce urma să mai învăţ prin propriul meu filtru."
Citeste tot articolul
Scurtă oprire la Bookfest
"Salonul Internaţional de Carte de la Bucureşti este unul dintre însemnele de pe blazonul nostru ca naţiune. Un indicator al puterii creatoare. În plus, ambiţionează să se măsoare, prin ofertă şi organizare, cu cele mai mari manifestări de gen europene. Şi chiar dacă diferenţele încă se păstrează, evoluţia este continuă şi remarcabilă."
Citeste tot articolul
Dr. INA ŞOŞOACĂ - "Fericirea nu se numără în riduri"
"Nu mi-am dorit să plec din ţara mea. Dar soţul meu m-a convins să vin, promiţându-mi că va fi bine. Şi chiar e. Sunt foarte fericită aici. Deşi mi-a fost destul de greu la început, pentru că nu am ajuns aici la 20 de ani, ci la 35. Chiar dacă eram deja doctor în ştiinţe medicale, a trebuit să mai fac un rezidenţiat de doi ani la Spitalul Elias, ca să se echivaleze studiile şi să obţin dreptul de practică. Şi apoi, a trebuit să învăţ şi limba, care era foarte diferită de toate cele pe care le ştiam."
Citeste tot articolul
Îngeriţele din vârful muntelui - Mânăstirea Ţeţ
Mai întâi a fost un vis simplu, de călugăr, trăit cu ochii deschişi. Să ridice o mânăstire după rânduiala veche monahicească. Călugărul se numea Ghenadie Manciu şi venea din Ţara Făgăraşului...
Citeste tot articolul
Lumea pe dos - Obiceiuri bizare sau născociri?
Pentru europeni, râgâitul la masă sau sorbitul zgomotos al supei sunt semne clare ale lipsei de maniere. Pentru alţii, cum ar fi unele popoare asiatice, ele reprezintă în schimb un mod cum nu se poate mai politicos de a-ţi manifesta aprecierea pentru masa care ţi-a fost servită. "Câte bordeie, atâtea obiceie", se spune. Doar că unele dintre ele sunt aşa de ciudate, încât par, mai degrabă, nişte născociri.
Citeste tot articolul
La Bairam
Bairamurile au fost la modă în anii de neagră amintire, când petrecerile se dădeau acasă, la bloc, cu meniuri socialiste, dar cu muzici din Occident. În anii '90, ele au fost preluate de noile generaţii de cântăreţi, care au mutat Bairamul pe scene, în parcuri şi berării.
Citeste tot articolul