Comerţul ne oferă o gamă bogată de creme şi loţiuni pentru ten, dar o mare parte din ele conţin grăsimi. Moleculele de grăsimi sunt mari şi nu pot să pătrundă în straturile din profunzime ale pielii, de aceea porii se astupă, crema are efect numai asupra stratului de la suprafaţă. Vara avem posibilitatea să devenim mult mai frumoase, folosind cosmetica din grădină. Fructele şi legumele proaspete nu numai că îngrijesc şi hrănesc epiderma, dar îi şi înlătură unele defecte. Alternarea remediilor naturiste măreşte efectul procedurilor cosmetice.
Vinetele. O mască preparată din terci rece de vânătă sau un prosopel înmuiat în suc de vânătă proaspăt stors se lasă pe faţă 20 de minute, apoi se spală cu apă rece. Efect: Albeşte pielea şi decolorează petele maronii.
Varza. Se prepară un terci din frunze tocate şi se aplică zilnic pe faţă, pentru 25-30 minute. Efectul apare după o lună. Tonifică pielea şi o face mai albă.
Cartoful. Se dau pe răzătoarea măruntă 3 cartofi curăţaţi. Se adaugă 6 picături de ulei de măsline, o lingură cu lapte şi 2 linguri cu tărâţe. Se amestecă bine toate ingredientele şi se aplică pe faţă, pentru 20 minute. Efect: hrăneşte pielea, înlătură celulele moarte, tratează coşuri şi arsuri.
* Terciul din cartofi învelit într-o bucată de tifon se aplică pe ochii umflaţi, apoi, după 25-30 de minute, pielea se şterge cu ceai de muşeţel.
* Coşurile se tamponează cu terciul învelit în tifon sau se aplică compresa care se schimbă la fiecare 2 ore.
Mazărea verde. Se foloseşte de domnişoarele necăjite că au pistrui. Două linguri cu mazăre crudă se pisează împreună cu 2 linguri cu zer, până se obţine o pastă omogenă care se aplică pe faţă. Se spală după 30 minute, cu apă călduţă.
Morcovul. Masca din morcov colorează puţin pielea, de aceea se aplică seara, înainte de culcare. Se lasă 20 minute şi se spală cu apă rece. Efect: curăţă şi hrăneşte pielea, o îmbogăţeşte cu vitamine.
Usturoiul. Sucul de usturoi este un remediu eficient pentru tratarea coşurilor. S-a observat demult cum coşurile tamponate cu suc se usucă rapid şi dispar.
Roşiile. Acizii organici din roşii dizolvă cu succes celulele cheratinizate (moarte). Aceasta permite folosirea legumei pentru peeling, mai ales pentru persoanele cu pielea grasă, cu porii dilataţi. Se taie roşiile în felii, care se lasă pe faţă 25-30 de minute. Se spală cu apă caldă, apoi cu apă rece.