- Doamnă dr. biolog Vintilă, aş vrea să ne împărtăşiţi din micile dvs gesturi zilnice care vă ajută să vă păstraţi sănătatea, ba chiar să o şi sporiţi. Există un "sfat al sfaturilor" care cere întâietate?
- Cel mai simplu gest de stil de viaţă este să mănânci sănătos - legume şi fructe proaspete. De exemplu, dimineaţa la micul dejun, un piure subţire din fructe, obţinut în blender asigură cantitatea de minerale, vitamine, aminoacizi esenţiali şi fibre, pentru toată ziua. Se prepară din banane (pentru potasiul conţinut, care ajută sistemul circulator, inima), mere (supranumite măturica intestinului, despre care se ştie că ţin boala departe), pere şi fructe de sezon. Acum, în iunie, facem cu căpşuni, apoi cu zmeură, apoi cu coacăze, apoi cu mure. Neapărat să nu lipsească un avocado, măcar unul la 2-3 zile, şi lapte de orez brun sau soia. Combinaţia asta ţine de foame până la ora 2. La prânz, obligatoriu mâncăm o ciorbică, din care să nu lipsească conopida şi broccoli, morcovi, pătrunjel, păstârnac, ceapă. Ele au alte vitamine, alte enzime, alte fibre decât fructele, la fel de importante pentru organism. Seara se mănâncă mai uşor, un iaurt, brânză de vaci, mămăligă cu brânză... Eu beau lapte de soia preparat în casă.
Au apărut pe piaţă nişte căni pentru făcut lapte vegetal.. de migdale, de nuci, de orice fel de cereală. Au şi o cărticică în care te învaţă cum să prepari laptele şi ce afecţiuni poţi trata cu acel lapte... În plus, cărticica are şi reţete foarte bune. De exemplu, la un litru de apă, eu pun o lingură sau două cu miere de rapiţă, mai ieftină, dar cu multe beneficii terapeutice. Mai pun pentru sistemul nervos 1/2 linguriţă cu scorţişoară pisată şi 3-4 cuişoare cu efect antiseptic şi antistres. Asta beau seara, la culcare - lapte de soia cu scorţişoară. Pentru persoanele în vârstă este foarte recomandat, mai ales că laptele de vacă nu le face bine. Paradoxal, acesta scoate calciul din oase şi se ajunge la osteoporoză şi fracturi. Laptele vegetal este recomandat pentru sistemul imunitar, în primul rând, pentru circulaţie, boli pulmonare, bronşită, tuse, cancer de colon, de sân, de prostată. E şi mai ieftin, că dintr-o pungă de soia poţi să faci 18 litri de lapte... Este o economie faţă de 8 - 9 lei, cât costă un litru de lapte în magazin.
Alimentaţia e pe primul loc, urmată de suplimente alimentare - produse din extracte de plante testate în spitale. Plămânii, ficatul şi rinichii trebuie ajutate cu suplimente. Antibioticele se metabolizează în ficat, iar ficatul se degradează în prezenţa antibioticului, spre exemplu. Dacă ai ficatul sănătos, ai şi tenul luminos.
- Ce apă bem, doamna Vintilă?
- Să bem apă plată cu pH peste 7,2, dar apă românească. Noi trebuie să păstrăm energia din apele şi alimentele noastre româneşti, să ne hrănim cu energia ţării noastre... atât din pământ, cât şi din atmosferă. Apele noastre sunt foarte curate. Cu cât e mai alcalină, cu atât este mai bine. Cancerul trăieşte în mediu acid, celulele scăpate de sub control se dezvoltă în mediu acid. Dacă alcalinizezi sângele, celula cancerigenă moare. De asta sunt aşa nocive sucurile şi dulciurile. Că sunt foarte acide. Există apă şi cu pH 9. Mai cu seamă acolo unde poluarea e mare, apa e esenţială.
- Ce credeţi că mai ajută la un stil de viaţă echilibrat?
- Ajută să faci lucrurile cu plăcere, chiar lucruri care necesită efort fizic sau intelectual sporit. Dacă îţi face plăcere, resimţi altfel. Eu am curte mare, lucrez în grădină, tund iarba, mă ocup de flori, scot buruienile... Acum am iasomia şi trandafirii în floare... o minunăţie de parfum îmbătător am în toată grădina.
- Ne puteţi da câteva reţete de casă, de preparate care să ajute menţinerea sănătăţii, aşa cum ne-aţi dat şi ideea cu laptele vegetal?
- Cu mare plăcere. Le recomand părinţilor care au copii să facă sirop de păpădie, sirop de patlagină şi sirop de muguri de brad. Reţetele sunt foarte simple. La noi, la Predeal, acum sunt în floare păpădiile. Se culeg 400 de floricele, se pun la fiert cu apă care să depăşească florile cu 2 degete. Se fierb până când se macerează floarea. Se strecoară şi se face siropul. La 1 litru de zeamă de păpădie se pune 1 kg de zahăr, se fierb împreună ca la dulceaţă, câteva ore, apoi se pun în sticle, la întuneric.
La pătlagină se iau 8-900 g de frunze, se dau prin maşina de tocat şi se fierb cu 3 litri de apă, la fel ca păpădia, până se macerează. Apoi se fierbe zeama cu zahăr. Mi-au ieşit 4 sticle de 750 ml. La fel se procedează şi cu mugurii de brad. Şi mai bune sunt conurile de pin, dar nu ajungi la ele... Apoi se dă copiilor sirop, câte 10 ml de 2-3 ori/ zi, în sezonul rece, antitusiv şi detoxifiant.
Pentru persoanele cu probleme respiratorii, pulmonare, cu astm, cu emfizem, probleme la care e nevoie să facă inhalaţii, le recomand un produs care se numeşte Oximax - apă de izvor îmbogăţită cu oxigen. Când ai afecţiuni pulmonare suferă toate celulele, creierul, pentru că nu au suficient oxigen. Din acest produs se iau câte 20 de picături în apă, de 3 ori pe zi. Primele simptome - eşti mai limpede la cap. Se poate măsura oxigenarea celulară cu un aparat care măsoară şi pulsul. De multe ori te doare capul pentru că ai lipsă de oxigen... sau palpitaţii, şi atunci aparaţelul ăsta e foarte bun în casă, pe termen lung, lângă tensiometru, termometru, nebulizator şi ce mai are fiecare...
Încă un leac bun de ţinut în casă este oţetul de leuştean. Se toacă şi se pune într-o sticlă un sfert leuştean tocat şi 3 sferturi oţet de mere. Dacă face copilul febră, nu-i dai paracetamol din prima... iei oţet de mere şi-i faci masaj la gât şi după urechi. La plexurile limfatice, la încheieturile de la mânuţe şi-i tragi şosete cu oţet. Într-o jumătate de oră nu mai are nimic.
Antiinflamator, antireumatic, anticancerigen - putem să facem extract de coacăz negru. Am plantat în curte coacăz negru, din care am cules foarte multe fructe. Au ieşit 10 kg de dulceaţă. Bag şi în smootie de dimineaţă. Restul, am pus la damigeană cu zahăr şi am făcut coacăzată, cu ţuică de ţară. Nici nu se cunoaşte, pentru că a luat mirosul de la coacăze... şi e un leac excelent pentru probleme cu articulaţiile, pentru circulaţie, câte un păhărel la masa de prânz.
Pentru a combate hipertensiunea arterială, care se tratează a la long cu medicamente de sinteză, e foarte bun usturoiul cu oţet de mere şi miere. Se zdrobeşte o căpăţână de usturoi, se pune într-o sticlă de 1/2 litru de oţet de mere obţinut prin fermentaţie şi se adaugă 3 linguri cu miere. Se lasă la macerat şi după 5 zile, se poate lua dimineaţa pe stomacul gol, câte o lingură de compoziţie pe zi. Nu miroase şi are efecte foarte bune şi pentru tensiune mărită şi pentru tractul digestiv. Tot pentru sistemul digestiv, cu efect antiparazitar, antifungic, tonic şi detoxifiant este pasta de ghimbir. Sunt cunoscute beneficiile ghimbirului. Iar pasta de ghimbir se obţine din 400 g ghimbir, 400 g miere şi 5 lămâi, care se mixează împreună în blender, dar pe porţii mici, ca să se facă pastă. În final, se pune pasta obţinută în borcane (din cantităţile astea ies 2 borcane de 800 g) şi e un amestec bun şi sănătos, pentru toată familia.