Un mare gurmand: creierul
Peste 100 de miliarde de celule nervoase depun fără întrerupere o muncă extrem de grea în creierul nostru. Fiecare celulă a creierului e legată de alte 10.000 de celule nervoase. În fiecare secundă se transmit în acest fel milioane de informaţii. Pentru a putea îndeplini în bune condiţii aceste sarcini de maximă acurateţe, materia cenuşie are nevoie de energie. Deşi creierul nostru nu cântăreşte mai mult de 2-3% din greutatea corpului, el are nevoie de 20% din energia pe care o înmagazinăm zilnic prin alimentaţie. Ce mâncăm ne influenţează decisiv starea de spirit cotidiană. Anumite alimente ne ajută să asimilăm mai uşor, să fim mai rezistenţi la muncă, ne ajută să gândim mai repede şi să ne concentrăm mai bine. Întrucât elevii din clasele terminale şi studenţii se apropie vertiginos de startul examenelor, ne-am gândit să le venim în ajutor cu un meniu dedicat anume memoriei şi inteligenţei.
SPRIJIN PENTRU MEMORIE
* Morcovii - sporesc capacitatea de memorare (de pildă, învăţatul pe dinafară). Elevii, studenţii, actorii sunt sfătuiţi să mănânce înainte de a-şi începe exerciţiile de memorizare o porţie de salată de morcovi cruzi, cu untdelemn şi lămâie.
* Ananasul - este fructul ideal pentru actori şi muzicieni. Cine trebuie să ţină minte texte lungi ori partituri muzicale are nevoie de multă vitamina C. În plus, ananasul conţine mangan şi are extrem de puţine calorii. Se recomandă: un pahar de suc de ananas pe zi.
AJUTOR LA ÎNVĂŢAT
* Varza - înlătură nervozitatea, procesul de învăţare a lecţiilor decurge fără stres. Se recomandă sub formă de salate din abundenţă, mai ales în perioada examenelor.
* Afinele - sunt un aliment ideal pentru perioadele de studiu îndelungat. Trebuie mâncate de mai multe ori pe zi, pentru că activează irigarea cu sânge a creierului. Cele mai indicate sunt fructele proaspete. (Se coc vara, exact în perioada examenelor. Se pot congela, pentru a fi consumate şi iarna.) Se recomandă fructele ca atare sau 2-3 pahare cu suc pe zi (obţinut prin mixare).
* Lămâile - împrospătează memoria, sporesc capacitatea de asimilare a materiei. Se recomandă un pahar cu suc de lămâie cu miere, înainte de teze ori examene.
* Fructele de mare (scoici, creveţi) - se găsesc şi la noi, proaspete sau în stare congelată. Sunt o hrană ideală pentru creier. Facilitează atenţia, puterea îndelungată de concentrare. 100 grame pe zi sunt suficiente. (Se sărează doar după gătire.)
* Ceapa - se recomandă contra oboselii psihice, a surmenajului intelectual. Ceapa subţiază sângele, îmbunătăţeşte compoziţia de oxigen a creierului. Doza: cel puţin o jumătate de ceapă pe zi.
* Nucile - reprezintă remediul clasic în maratonul de concentrare (conferinţe, prelegeri, călătorii lungi la volanul maşinii). Întăresc nervii.
* Ghimbirul - eliberează mintea pentru noi idei. Sângele se subţiază, poate să curgă mai uşor. Creierul este oxigenat mai bine. O legumă importantă pentru elevi şi studenţi. Se recomandă o jumătate de rădăcină de ghimbir pe zi, rasă, în salată.
* Chimenul - poate provoca fulgere de gândire. Substanţele aromatice conţinute în chimen stimulează întreg sistemul nervos, facilitând gândirea creativă. Cine are nevoie de inspiraţie să bea constant ceai de chimen. Reţeta: două linguriţe cu seminţe zdrobite se opăresc cu o cană cu apă clocotită.
DACĂ VREŢI SĂ FIŢI FERICIŢI
* Ardeii iuţi - cu cât sunt mai iuţi, cu atât mai bine. Substanţele aromatice pe care le conţin stimulează hormonul fericirii din organism: endorfina. Preferaţi ardeii roşii.
* Căpşunile - sunt fructele premianţilor. Au gust bun şi atenuează stresul. Dau un sentiment de confort spiritual (datorită pectinei). Doza zilnică: minimum 150 de grame.
* Bananele - secretul lor: serotonina, substanţa care ne dă sentimentul de calm şi încredere, motiv pentru care sunt preferate de sportivii de performanţă. Cum şi examenele reprezintă un concurs... folosiţi-le! În plus, au multe vitamine şi calciu.
Alte produse care ajută creierul să funcţioneze mai bine
* Uleiul de peşte - peştele oceanic conţine cei mai importanţi acizi graşi, care reprezintă piatra de temelie a celulelor creierului. Dar azi nu mai e nevoie să ne chinuim cu uleiul de peşte. În farmacii, se găseşte ulei de peşte sub formă de capsule, care nu au miros şi gust. Sunt foarte indicate în perioadele de stres intelectual şi înaintea examenelor.
* Soia - este o bombă naturală de lecitină, substanţa esenţială de care avem nevoie pentru a putea desfăşura un efort intelectual susţinut.
* Zahărul natural - creierul nostru are nevoie de multă glucoză pentru a putea funcţiona. Ce-i drept, zahărul industrial are capacitatea de a fi asimilat uşor de sânge şi, după doar un minut, mintea ne e din nou limpede. Dar pe cât de repede cresc, tot la fel de repede şi descresc valorile zahărului în sânge, provocând o scădere a randamentului intelectual, o senzaţie de oboseală. În loc de zahăr industrial, preferaţi zahărul din hidraţii de carbon (cereale complete, nuci, orez nedecorticat, alune, musli). Ei conţin o combinaţie complexă de zahăr (polizaharide), care este absorbită mai greu de sânge (şocul de dinamizare se produce abia după 15 minute), dar fortificarea intelectuală durează mai mult de 1-3 ore.