RODICA CULCER despre... Tir încrucişat, pe aniversarea Unirii!
"În nici un caz centenarul nu va fi salvat de guvernul Tudose, cu un ministru al culturii provenit din presa tabloidă şi cu un deficit bugetar care s-a triplat în ultimele opt luni. Bani pentru proiecte de anvergură nu vor fi, iar proiecte de calitate nu are cine alege. Este de-a dreptul comic să citeşti în programul PSD, despre proiectul unei "autostrăzi culturale", între cele trei provincii istorice, în condiţiile în care construcţia unei autostrăzi rutiere care să lege Vechiul Regat de Transilvania s-a dovedit un eşec al tuturor guvernelor post-decembriste."
Citeste tot articolul
"Să lupţi până la capăt, chiar şi când nu există speranţă"
Dacă arunci un ochi pe bogata memorialistică românească de la începutul secolului XX, imposibil să nu te frapeze numeroasele similitudini cu ceea ce se întâmplă azi în societatea noastră. Aparenta linişte internă, instalată după 1907, era dublată de statutul confortabil de ţară neutră.
Citeste tot articolul
Celor care-i umilesc pe ţărani, cine le bagă sârmă-n nas?
Fiind fiu de ţărani, nu pot rămâne indiferent faţă de atitudinea băşcălioasă a autorităţilor locale şi centrale, cu privire la distrugerile provocate culturilor agricole, de către porcii mistreţi. Spre sfârşitul verii, aproape în fiecare seară vedem, de ani buni, reportaje TV cu mistreţi distrugând culturile agricole, în special porumbul, dar şi ţărani cu feţe triste şi, deseori, schimonosite de muncă şi de trecerea anilor, cerând public autorităţilor să aibă milă şi respect faţă de munca lor.
Citeste tot articolul
ADRIAN VASILESCU - "Modelul economic al României nu corespunde cerinţelor ei actuale"
"România este o ţară occidentală! Are gândire occidentală! Are mentalitate occidentală! Mai e ceva: mulţi investitori străini au venit în perioada de boom, de dinainte de criză, aduşi de admiterea în NATO şi în UE. Vârful acestor investiţii a fost în 2008. După aceea, o să vedem că investiţiile străine sunt în bună parte profit reinvestit ca investiţie nouă. Apoi, sunt sumele românilor care lucrează în străinătate, mai mari cândva, mai mici astăzi. De ce nu cresc?"
Citeste tot articolul
Răspuns pentru ANGELA SIMION - Iaşi, F. AS nr. 1278 - "Caut urgent un leac pentru tromboflebită"
Deşi medicamentele anticoagulante, precum heparina sau warfarina, sunt, în mod specific, prescrise pentru tratamentul trombozei venoase profunde, dizolvarea cheagurilor sanguine existente s-ar putea realiza doar cu substanţe medicamentoase de tipul activatorilor de plasminogen, inaccesibile deocamdată pe piaţa autohtonă.
Citeste tot articolul
"Cu combinaţiile de plante ale d-lui RUSALIN TODOR, am scăpat de «boala secolului»"
Dragă redacţie, Citesc cu mult interes şi plăcere revista "Formula AS" şi, de fiecare dată, găsesc în paginile ei noutăţi care-mi creează o mare bucurie. O cumpăr de la chioşc. Vreau să vă mulţumesc că multe dintre materialele publicate sunt de interes naţional: despre sănătate, probleme de viaţă, despre marii oameni de ştiinţă, artă şi cultură, religie etc.
Citeste tot articolul
Farmacia cu dragoste
Bazarurile orientale sunt o adevărată comoară de ierburi şi tincturi aromate, de pulberi şi mixturi magice, preparate din coarne pisate şi fel de fel de insecte, menite să amplifice şi să stârnească dorinţa. ...
Citeste tot articolul
BOALA FICATULUI GRAS
Când ficatul nostru se face "durduliu", metabolismul lui devine mai lent. Apar oboseala cronică, senzaţia de epuizare, tulburările digestive şi migrenele, dar prea puţini sunt cei ce înţeleg că toate acestea înseamnă nişte strigăte de ajutor ale ficatului. Nici chiar analizele de laborator nu arată întotdeauna un nivel crescut al enzimelor hepatice în sânge.
Citeste tot articolul
Şapte paşi spre însănătoşirea ficatului
Faceţi mişcare minimum 30 de minute zilnic (ex. plimbări în pas alert, mers cu bicicleta, antrenament de forţă la sala de fitness). Dacă veţi grăbi pasul în timpul plimbării, aşa încât să gâfâiţi puţin, nu strică deloc, ci tocmai dimpotrivă. "Astfel se ard depozitele de zahăr din muşchi şi se face loc pentru glucoza provenită din următoarea masă", explică nutriţioniştii.
Citeste tot articolul
Remedii naturale împotriva steatozei hepatice
Armurariu. Decoct dintr-o linguriţă de seminţe râşnite la o ceaşcă de apă (200 ml) adusă la clocot şi fiartă la foc mic 5 minute. Se lasă la infuzat 25-30 de minute, se strecoară şi se bea dimineaţa pe stomacul gol cu 30 de minute înainte de masă şi se stă 20 de minute culcat pe partea dreaptă, pentru a-i creşte efectul.
Citeste tot articolul
Cât de mare este riscul dvs. de a face steatoză hepatică?
Ce obiceiuri alimentare aveţi? * Sunt atent la calorii şi mănânc multe legume, fructe şi proteine vegetale. Rareori apelez la feluri gata preparate şi la meniuri fast-food. (0 puncte)
Citeste tot articolul
Chinul toamnei - "Sfânta muncă" începe din nou
Aţi profitat de vacanţă pentru a vă reîncărca bateriile. Iată însă că revenirea la vechile obligaţii de acasă spulberă tonusul şi amintirea zilelor însorite, ameninţându-vă cu o porţie bună de stres. Încet-încet, energia se scurge în pământ şi locul ei îl ia oboseala. La revedere vacanţă, cenuşiul vieţii se întinde până la orizont... Ei bine, există totuşi metode de a prelungi bunăstarea fizică şi sufletească a vacanţei.
Citeste tot articolul
Cum să prelungim "splendoarea" vacanţei
Chip bronzat, piele întinsă, supleţe... Ce păcat că frumuseţea pe care o câştigăm în vacanţă se topeşte aşa de uşor după ce ajungem acasă! Culoarea se duce, pielea se usucă, se jupoaie şi dedesubt apar riduri noi! Asta numai în cazul în care nu cunoaşteţi secretele pe care vi le oferim.
Citeste tot articolul
Loţiunea cu trandafiri a Reginei Maria
Pe lângă frumuseţea ei naturală şi eleganţa cu care cucerea pe oricine, regina României avea şi reţete secrete de tinereţe veşnică. Una dintre ele este cea de mai jos.
Citeste tot articolul
România la vârf - Cramele Recaş
Tezaur viticol al şvabilor bănăţeni, Cramele Recaş sunt astăzi campionul absolut al vinurilor româneşti. Reţeta succesului: o echipă "de aur", o muncă titanică şi o viţă-de-vie care răspunde la mângâieri.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
În anii premergători Marelui Război din 1914-18, "butoiul cu pulbere" al Europei, cum era denumită zona balcanică, stătea să explodeze. Împins în partea asiatică a teritoriului său, Imperiul Otoman se afla în implozie, iar statele recent independente - Grecia, Serbia, Bulgaria - se pregăteau să-i împartă "moştenirea" europeană.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
În ultimul sfert de secol, tendinţa prozei româneşti a fost şi este spre realism şi naturalism, preferându-se naraţiunea veristă, cu eşafodaj autobiografic şi referiri la istoria recentă, mergând până la inserturi de reportaj, satiră politică, fapt divers, repere geografice şi urbane adevărate. În acest context, debutul de anul trecut al lui Tudor Ganea - romanul "Cazemata", publicat tot de Polirom - a fost altceva, mergea în altă direcţie.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Oricât i-ar pasiona pe copiii de azi jocurile pe computer, cărţile ilustrate pentru ei rămân unul din sectoarele editoriale profitabile. Şi asta, cred, fiindcă părinţii şi bunicii lor au crescut cu aceste poveşti pe hârtie, îşi amintesc încântarea pură cu care asociau textul cu imaginile, posibilitatea de a pătrunde într-un spaţiu fermecat pe această cale.
Citeste tot articolul
ŞTEFAN IANCU - "Doamne, câte am trăit! Şi am doar 19 ani!"
"Când vezi că eşti încurajat să te exprimi şi oamenilor le place, devii foarte liber. Ca să nu mai zic că am fost ferit de crizele pe care le au de obicei adolescenţii. Am avut mereu un punct de sprijin. Câteodată, mi se pare ireal, îmi zic: "Doamne, câte am trăit şi ce frumos a fost până acum şi am doar 19 ani!"."
Citeste tot articolul
Sfârşit de vacanţă
De fiecare dată, când se apropie sfârşitul verii, îmi aduc aminte de una dintre cele mai tulburătoare întâmplări din viaţa mea. Poate că de vină este şi lumina gălbuie, uşor melancolică, atât de obişnuită la fiecare sfârşit de august, care alege, dintre amintirile mele, prima tabără studenţească.
Citeste tot articolul
Mica Supăreasă
Mica era ştiută în sat ca Supăreasa, tămăduitoarea cu supă. Nu era boală căreia să nu-i dea de leac, cu ierburile şi fierturile ei. Nici necaz omenesc care să-i treacă poarta şi să mai iasă întreg din ograda sa. La Mica Supăreasa nu ajungeai însă lesne. Căsuţa albă şi şuie te ţintuia de departe, cu geamlâcurile ei, ca doi ochi vicleni, ce clipeau în dansul storurilor ce se ridicau şi se lăsau, după cum suspina secretul vieţii dinăuntru.
Citeste tot articolul
"Pas à deux" la Cugir: SERGIU PRODAN - "Pentru talent, nu există provincie!"
"Pentru talent, nu există provincie! Dragostea oamenilor pentru muzică şi dans nu ţine cont de locul în care se află. În plus, în Cugir există o tradiţie pentru dans şi asta ne-a ajutat. Când eu aveam doar şapte ani, în Cugir exista o doamnă cu adevărat formidabilă, doamna Maria Petrea, membru fondator al Federaţiei Române de dans sportiv."
Citeste tot articolul
Banda de la Căstău
"Probabil cea mai veche melodie e din zona Grădişte şi Luncani, "Hora Luncănească" îi zice. Nu se ştie de unde a apărut hora asta, cred că mai întâi era cântată la fluier, că e foarte simplă. Şi se numără până la zece, şi fiecare număr are o strigătură şi se bate în pământ cu piciorul. Apoi iar fac paşii şi iar strigă şi numai bărbaţii o joacă."
Citeste tot articolul
ELENA STANCU - Jurnalist - "Meseria noastră presupune mişcare. Deci, vom călători!"
"Pare ciudat, dar noi nu călătorim atât de mult pe cât s-ar crede, ci mai degrabă stăm foarte mult. Pentru documentarul "Ultimul căldărar", am stat şase luni într-o singură comunitate, la Corcova, în Mehedinţi. La fiecare trei, patru săptămâni, mai plecam câteva zile să ne rezolvăm ceva treburi, apoi iar stăteam câte o lună. Dacă înainte, revistele la care lucram îşi permiteau să ne ţină pe teren maximum o săptămână, acum putem sta oricât. "
Citeste tot articolul
Prea Sfinţitul MACARIE DRĂGOI - episcopul românilor ortodocşi din Europa de Nord - "Românii din diaspora simt nevoia să se întoarcă acasă, la rădăcini"
"Am venit în întâmpinarea unor aşteptări evidente ale familiilor şi tinerilor din Ţările Nordice: cunoaşterea României, sau, după caz, reîntâlnirea cu ea, cu mânăstirile noastre, cu slujbele atât de frumoase ...
Citeste tot articolul
Ciudatul caz al polonezilor care iubesc ţara noastră
Aflu că există în Cracovia un club al polonezilor care s-au îndrăgostit de România. Se pun la Dacie şi vin în ţara noastră, să o străbată (sunt aproape cinci sute de kilometri până la Satu Mare). Dorm prin corturi şi pensiuni, sunt montagnarzi mai ales, dar le place şi pe litoralul Mării Negre. Au învăţat şi limba română, sunt înnebuniţi. Ce-o fi cu oamenii ăştia?
Citeste tot articolul
Viaţa sentimentală a BALANŢEI
Mulţi tineri interesaţi de astrologie îşi pun întrebarea: oare de ce există o zodie care descrie iubirea, cea a Leului, iar separat, zodia Balanţei, care descrie căsătoria? Oare cele două nu ar trebui să meargă mână-n mână? Sigur că da, acesta este scenariul ideal, dar iubirea precede îndeobşte căsătoria, iar persoana de care ne îndrăgostim până peste cap se poate dovedi, în timp, cineva total nepotrivit, cu care nu putem susţine o relaţie de parteneriat.
Citeste tot articolul
GORAN BREGOVIC - Trei scrisori din Sarajevo
Goran Bregovic e îndrăgostit de România pe cât sunt şi românii îndrăgostiţi de el. Nu-i deloc de mirare. Neamul vlahilor e amestecat adânc în plămada sârbilor, şi sângele apă nu se face. Seducător şi plin de temperament, lui Goran îi plac publicul de aici, muzica de la noi, atmosfera, mâncarea... într-un cuvânt, cam tot, iar românii se regăsesc bucuroşi în ritmurile balcanice ale melodiilor lui atât de asemănătoare cu ale noastre.
Citeste tot articolul
SĂPTĂMÂNA 22-28 SEPTEMBRIE
În weekend putem face analize spectaculos de profunde, care să-i lase pe cei din jur uimiţi de ascuţimea minţii noastre şi atenţia pentru detalii. Tot acum, Soarele intră în Balanţă, iar relaţiile încep să joace un rol mai important în viaţa noastră, mai precis, gradul de autoritate pe care noi sau alţii îl exercităm în diferite feluri de parteneriat.
Citeste tot articolul