Jumătate dintre adulţii trecuţi de 40 de ani au ficatul încărcat de grăsimi
Greutatea corporală se menţine în limite oarecum normale, vinul roşu sau berea sunt consumate doar ocazional, iar în meniu, fructele şi legumele ocupă un loc mai important decât fripturile şi smântâna. Cine alege o hrană de acest tip şi se prezintă la medicul de familie pentru un control al ficatului, este convins şi aşteaptă să i se confirme că totul e în bună regulă. Doar ştie oricine că organul responsabil cu dezintoxicarea are de suferit, în primul rând, de pe urma abuzului de alcool şi grăsimi. Dacă îţi limitezi rezonabil consumul, ficatul şi metabolismul vor rămâne intacte.
Speranţă deşartă! Medicii au constatat că, în ultimii ani, factorii declanşatori clasici ai steatozei hepatice (grăsimile şi alcoolul) au pierdut teren în faţa unui nou inamic al ficatului, până acum subestimat: "Ficatul, centrul de comandă al metabolismului, a devenit locaţia unei noi boli endemice. Iar alcoolul n-are nimic de-a face cu ea." Specialiştii cred că o treime sau poate chiar jumătate dintre adulţii trecuţi de 40 de ani au ficatul încărcat de grăsimi. Denumirea medicală a acestei anomalii este "steatoză hepatică non-alcoolică". Actualmente, ea deţine statutul de afecţiune de sine stătătoare şi nu mai este privită ca un simptom însoţitor al obezităţii. Căci fenomenul nu apare doar la persoanele corpolente, ci şi la 15% dintre femeile şi bărbaţii supli. E drept că, la cei supraponderali, procentul urcă la 70%. "La o examinare cu microscopul se văd, în locul celulelor hepatice sănătoase, aglomerări de lipide care se aseamănă cu ochiurile de grăsime din supa de pui", spun specialiştii. Un ficat se consideră "gras" atunci când mai mult de jumătate dintre celulele hepatice au stocat lipide sau când ponderea grăsimii în ficat depăşeşte 5%.
Dar dacă nu alcoolul e cauza, atunci ce îmbolnăveşte ficatul a milioane de oameni? De vină este, înainte de toate, stilul de viaţă comod, la care se adaugă excesul de carbohidraţi din alimentaţie. Pe lângă "răufăcătorii" îndeobşte cunoscuţi, ca dulciurile, cola, prăjiturile sau biscuiţii, trebuie să menţionăm şi pâinea, müsli, pastele, orezul şi cartofii.
Moartea ficatului - mulţi carbohidraţi, puţină mişcare
Faptul că ficatul celor sedentari nu se împacă bine cu prăjiturile, pâinea sau orezul se explică astfel: după ingerarea acestor alimente, o mare cantitate de glucoză ajunge mai întâi în sistemul circulator şi de acolo merge la locurile unde va fi depozitată: în muşchi şi ficat. Ea serveşte ca o sursă de energie cu disponibilitate rapidă pentru activităţile musculare intense. Nu poate fi consumată decât dacă ne mişcăm, dacă urcăm grăbiţi treptele, alergăm să prindem autobuzul cu o secundă înainte să plece din staţie sau pornim într-o tură de jogging prin parc. Dacă însă ne petrecem toată ziua între birou, scaunul din maşină şi fotoliul din living, nu ne consumăm "combustibilul", rezervorul de zahăr nu este golit şi, deci, nu mai poate primi alte transporturi. "Glucoza excedentară este depozitată sub formă de grăsime, iar ficatul va fi prima ei destinaţie", atrag atenţia specialiştii.
De altfel, după exact acelaşi principiu - mulţi carbohidraţi şi puţină mişcare - se încarcă cu grăsime şi ficatul gâştelor puse la îngrăşat, din care urmează să se prepare un pateu delicios. Pentru ca el să fie adus la greutatea de un kilogram şi jumătate în numai câteva săptămâni, bietele păsări sunt forţate să înghită un terci cu 95% mălai. Aşadar - nu grăsime, ci amidon - adică, un carbohidrat.
De la steatoză la ciroză, un pas!
Când ficatul nostru se face "durduliu", metabolismul lui devine mai lent. Apar oboseala cronică, senzaţia de epuizare, tulburările digestive şi migrenele, dar prea puţini sunt cei ce înţeleg că toate acestea înseamnă nişte strigăte de ajutor ale ficatului. Nici chiar analizele de laborator nu arată întotdeauna un nivel crescut al enzimelor hepatice în sânge.
Cu cât ficatul acumulează mai multe lipide, cu atât mai greu îşi îndeplineşte rolul de autoritate centrală a metabolismului. Valorile glicemiei şi trigliceridelor se abat de la normal, cântarul semnalează un surplus tot mai mare de kilograme, creşte riscul de hipertensiune, diabet şi ateroscleroză. Ficatul gras îşi măreşte volumul (în cazurile foarte grave, chiar şi de trei ori), se inflamează, apoi inflamaţia se cronicizează, iar steatoza hepatică trece în stadiul următor, de steatohepatită - care, netratată, va evolua până la ciroză. Aceasta se ştie de mult. Ceea ce au descoperit nou cercetătorii este faptul că steatoza hepatică non-alcoolică poate provoca diabet şi afecţiuni cardiovasculare.
Ficatul gras nu doare
Medicul de familie şi gastroenterologul sunt cei în măsură să stabilească dacă ficatul are sau nu probleme. De regulă, pacienţii nu le sesizează, fiindcă steatoza hepatică nu se manifestă prin dureri. "Adesea, se ajunge cu totul întâmplător la acest diagnostic, în urma unor analize ce pun în evidenţă valori hepatice mărite sau a unei ecografii efectuate în cadrul unui control medical de rutină", subliniază specialiştii.
O metodă uşoară şi rapidă de diagnosticare a steatozei hepatice non-alcoolice constă în calcularea indicelui de încărcare grasă a ficatului (FLI - Fatty Liver Index) pe baza câtorva date: circumferinţa taliei, indicele de masă corporală (BMI), nivelul trigliceridelor (măsurat pe stomacul gol) şi cel al enzimei specifice GGT. Un FLI mai mic de 20 ne asigură că ficatul e sănătos. Dacă indicele depăşeşte 60, probabilitatea de a suferi de steatoză hepatică este deja foarte mare. A sosit momentul să punem ficatul la regim.
FICATUL - motorul energiei
Cântărind nu mai puţin de 1,5 kg, ficatul este motorul performant al balanţei noastre energetice. O porţiune de ţesut conjunctiv îl împarte într-un lob stâng şi unul drept, mai mare. Locul de intrare în ficat se găseşte pe faţa lui inferioară, unde converg principalele vase de sânge care îl alimentează. Vena portă aduce în ficat toate substanţele preluate de sistemul circulator din intestin - nu numai nutrienţii, ci şi medicamentele şi otrăvurile.