Faceţi mişcare minimum 30 de minute zilnic (ex. plimbări în pas alert, mers cu bicicleta, antrenament de forţă la sala de fitness). Dacă veţi grăbi pasul în timpul plimbării, aşa încât să gâfâiţi puţin, nu strică deloc, ci tocmai dimpotrivă. "Astfel se ard depozitele de zahăr din muşchi şi se face loc pentru glucoza provenită din următoarea masă", explică nutriţioniştii. La rândul ei, şi mişcarea într-un tempo moderat, cum ar fi o plimbare mai lungă, consumă grăsimile stocate în ţesutul muscular. Ambele sunt benefice pentru muşchi, metabolism şi ficat.
2. Savuraţi o hrană care vă dă vitalitate
Faceţi salate din legume, fructe, ciuperci, leguminoase, ulei de măsline extravirgin şi grăsimi din peşte, vedetele alimentaţiei dvs. zilnice. Ele umplu stomacul, vă furnizează fibre, vitamine şi minerale. Imediat în rândul al doilea, proteinele trebuie să ocupe un loc stabil în meniu: lactate degresate, peşte, carne o dată pe săptămână. Abia pe a treia poziţie se află pâinea, pastele şi cartofii. Aceşti carbohidraţi reprezintă un supliment de lux, un fel de recompensă pe care se cuvine s-o primiţi numai atunci când o meritaţi - adică, după ce aţi făcut suficientă mişcare. O astfel de alimentaţie vă va vitaliza rapid metabolismul. "Studiile arată foarte clar că reducerea carbohidraţilor şi a fructozei fac să dispară lipidele din ficat mai repede decât dietele care micşorează doar depozitele de grăsime", afirmă nutriţioniştii.
3. Feriţi-vă de fructoză
Sună inofensiv, când spunem "zahăr din fructe". Dar în prezent se ştie că fructoza activează producţia de grăsimi a ficatului şi blochează hormonii saţietăţii. Prin urmare, evitaţi siropul de fructoză preparat industrial şi inclus în sucuri, băuturi răcoritoare şi produse ambalate. Fructoza este atât de concentrată şi în sucurile naturale şi smoothie-urile de fructe, încât ele trebuie băute cu mare precauţie, la fel ca alcoolul. În schimb, fructele proaspete, consumate ca atare, nu creează probleme.
4. Consumaţi alcool cu prudenţă
Un ficat sănătos poate metaboliza fără dificultăţi, din când în când, câte un sfert de litru de vin sau o sticlă de bere. Ba chiar se pare că un consum moderat de alcool îl protejează de pericolul acumulării de lipide. Însă lucrurile se schimbă atunci când e vorba de cantităţi mai mari sau de un consum regulat. Deoarece organul dezintoxicării încearcă să elimine cât mai repede posibil alcoolul, care este pentru celule o toxină, arderea tuturor celorlalţi nutrienţi va fi întreruptă pentru un timp - interval în care ei se depun sub formă de grăsime în ficat. În cazul când acesta este deja afectat, ar fi mai bine să renunţaţi complet la alcool.
5. Ajutaţi ficatul cu substanţe bioactive sănătoase
S-a demonstrat că anumite vitamine, acizi graşi sau extracte din plante oferă protecţie principalului organ al metabolismului. De exemplu, vitamina E (prezentă în uleiul de măsline şi nuci) previne agravarea steatozei hepatice, prin inflamarea ficatului. Colina (din gălbenuşul de ou, dar şi din legumele crucifere, ca varza, broccoli sau conopida) elimină din ficat colesterolul şi grăsimile de prisos. Silimarina, din seminţele de armurariu, împiedică pătrunderea substanţelor toxice în celulele hepatice şi stimulează regenerarea lor, ca şi formarea unora noi. Prin conţinutul său de cinarină, diverse principii amare şi flavonoide, anghinarea fereşte ficatul de acţiunea distructivă a radicalilor liberi, la care el este deosebit de expus. Şi cafeaua conţine numeroase substanţe active care apără ficatul de inflamaţii şi îi menţine integritatea celulelor. Cercetătorii au constatat că acest efect se obţine mai ales cu cafeaua preparată prin metoda clasică, şi mai puţin cu espresso şi cappuccino. Se recomandă trei ceşti pe zi.
6. Lăsaţi-vă de fumat
Pe lângă faptul că dăunează sănătăţii în general, consumul de nicotină favorizează transformarea celulelor hepatice în ţesut fibros nefuncţional. Un studiu realizat cu participarea a peste o mie de pacienţi cu ficat gras, totodată şi mari fumători, a adus dovezi clare în sprijinul observaţiei că bolnavii care continuă să fumeze dezvoltă o asemenea fibroză mai frecvent decât persoanele care au reuşit să renunţe la ţigări. La rândul ei, fibroza hepatică sporeşte riscul de ciroză şi cancer.
7. Puneţi ficatul la regim
Calea cea mai eficientă pe termen lung de a scăpa de lipidele care n-au ce căuta în ficat constă în adoptarea consecventă a unei alimentaţii mai sănătoase şi mai sărace în calorii. Când organismul primeşte mai puţine calorii decât necesită, el este nevoit să-şi procure energia din depozitele sale de provizii - şi le atacă, înainte de toate, pe cele din ficat. Pentru a înlesni adaptarea la o astfel de dietă, se poate începe cu o cură de sucuri de legume, care înlocuiesc mesele, dar şi salate cu legume întregi, conţinând fibre pentru potolirea senzaţiei de foame, precum şi nutrienţii indispensabili organismului, favorizând curăţarea ficatului de grăsimi. Important: cura trebuie să se desfăşoare sub îndrumarea competentă a unui medic sau consilier de nutriţie.