O decizie controversată
O decizie a Curţii Constituţionale (CCR) a stârnit nenumărate controverse în media românească. CCR a stabilit că principalul serviciu secret al ţării (SRI) nu va mai asigura, prin interceptările realizate de el, sprijin tehnic în întocmirea de către DNA a dosarelor penale. Procurorii DNA vor fi obligaţi să excludă apelul la specialiştii SRI în acumularea probelor pentru finalizarea dosarelor de corupţie.
Citeste tot articolul
De ce se cuvine să salvăm Televiziunea Română?
Ca important organism cultural-educativ şi reprezentant de seamă al instituţiilor mass-media, TVR are de îndeplinit sarcini rămase în afara preocupărilor curente ale televiziunilor private. În comparaţie cu acestea, marcate de frivolitate, de excese sexualiste, de furia captării atenţiei telespectatorilor prin exhibiţii de tot felul, televiziunea publică, "de stat", este, chipurile, "mai slabă", cu mai puţină audienţă.
Citeste tot articolul
Premierul şi fermierii
Sună frumos cuvintele premierului Dacian Cioloş. Şi, mai ales, clar. Le-am auzit rostite şi de alţii, dar nu aşa. Sloganul cu "nu ne vindem ţara" a făcut carieră, imediat ce România pornise să facă, în 1990, primii săi paşi, timizi, spre capitalism. Sensul era însă altul: "Nu ne vindem ţara, ca s-o furăm noi". Ceea ce s-a şi întâmplat.
Citeste tot articolul
Are Roşia Montană viitor?
A trecut mai bine de o lună de la primirea veştii celei mari pentru Roşia Montană: trecerea localităţii pe lista indicativă a României pentru includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO şi formarea unei comisii ("Task Force Roşia Montană") pentru gândirea unui proiect-pilot de dezvoltare a zonei, ca alternativă la exploatarea cu cianuri. Lucrurile n-au stat pe loc.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru GABI P. - Bucureşti, F. AS 1206 - "Există vreun tratament naturist pentru neuropatie diabetică?"
Efectele pe termen lung ale diabetului apar încet şi, în general, au puţine simptome la început. Însă, cu timpul, complicaţiile pe termen lung implică distrugerea vaselor de sânge mari şi mici. Ceea ce are drept rezultat apariţia de procese patologice adiacente grave, cum sunt afecţiunile cardio-vasculare (aproape inerente), retinopatia diabetică, nefropatia (cauză de insuficienţă renală ce impune dializă), creşterea riscului de infecţii prin alterarea capacităţii celulelor imunitare de a se apăra împotriva germenilor patogeni care intră în organism etc.
Citeste tot articolul
"Tumorile hepatice şi cele pancreatice au scăzut"
Pe această cale ţin să îi mulţumesc domnului Rusalin Todor pentru înţelegerea şi ajutorul deosebit pe care mi le-a acordat. Deşi situaţia la sfârşitul lunii mai 2015, odată cu primirea diagnosticului de neoplasm (cancer) pancreatic stadiul IV cu metastaze hepatice părea disperată, am apelat la dumnealui, cunoscându-i activitatea din "Formula AS", şi drept urmare, mi-a oferit informaţiile necesare unei cure cu ceaiuri care aveau în compoziţie şi mărul-lupului.
Citeste tot articolul
Cura cu verdeţuri de primăvară
Prin compoziţia lor bogată în fibre vegetale, vitamine, enzime, minerale şi principii fitoterapeutice, verdeţurile de primăvară sunt necesare şi cerute de organism, pentru a-şi regăsi energia pierdută în perioada de iarnă. Folosiţi-le acum, cât sunt proaspete, înainte de-a înflori.
Citeste tot articolul
Spaima alergiei de primăvară: PANSELUŢA SĂLBATICĂ
Pentru mulţi dintre noi, venirea primăverii, cu beţia sa de flori şi arome, cu efluviile aurii de polen plutind prin aer, a încetat de mult să mai fie o bucurie. Sute de mii de copii şi adulţi (parcă tot mai mulţi cu fiecare an) suferă în această perioadă de alergii severe, produse de polenizare, dar care au, în realitate, cauze mult mai profunde. Dar indiferent de originea alergiei, natura ne-a dăruit un remediu de excepţie, mai eficient decât orice medicament.
Citeste tot articolul
Noutăţi medicale
De regulă, viruşii sunt văzuţi drept invadatori ai organismului, care pare a fi extrem de vulnerabil la boli virale cum ar fi gripa, herpesul, HIV sau, mai nou, temutul Zika. O descoperire făcută de americanii de la Universitatea din Utah arată însă o realitate cu totul diferită: mai mult de 8% din ADN-ul fiecăruia dintre noi este compus din... viruşi. Cum e posibil?
Citeste tot articolul
Virozele respiratorii - Dr. RAREŞ SIMU: "Cei mai expuşi la îmbolnăvire sunt copiii mici, vârstnicii şi persoanele cu afecţiuni cronice grave"
Schimbările bruşte de temperatură din primăvara aceasta au grăbit apariţia infecţiilor respiratorii repetate, unele cu evoluţie foarte gravă. Atunci când în îmbolnăvire este implicat virusul gripal (influenza virus), evoluţia nefavorabilă poate duce chiar şi la deces! În ultima perioadă, s-a constatat o adevărată epidemie de cazuri grave, dovadă, 15 români au murit din cauza gripei, în ultimele două, trei săptămâni.
Citeste tot articolul
Interacţiuni periculoase
Conform statisticilor internaţionale, tot mai mulţi oameni apelează la remedii din plante, când vor să-şi rezolve problemele curente de sănătate. Sunătoare, împotriva stărilor depresive, ginkgo, pentru stimularea celulelor cenuşii. Şi persoanele grav bolnave încearcă să facă ceva în plus pentru a-şi redobândi sănătatea cu astfel de preparate. Dar atenţie!
Citeste tot articolul
Ce pot să mănânc, la ce boală?
Preotul Sebastian Kneipp, celebrul vindecător elveţian, spunea cu mai mult de un secol în urmă: "Cel mai bun drum către sănătate nu duce la farmacie, ci în bucătărie". Astăzi, lucrul acesta a fost dovedit: o alimentaţie corectă preîntâmpină bolile şi le vindecă pe cele existente. Iată câteva diete propuse de medicii americani nutriţionişti, în cazul unor boli curente.
Citeste tot articolul
Machiajul şi vârsta
Domnişoarele aflate în plină explozie a tinereţii îşi pot permite diverse excentricităţi, adaptate, totuşi fizionomiei, ţinutei şi ocaziei. Vorbind însă de machiajul de zi cu zi, când dorinţa este de a fi drăguţă în limitele decenţei, atunci recomandabil ar fi să utilizeze nişte pudră...
Citeste tot articolul
Porţii mici şi mişcare
Sunt una dintre cititoarele revistei şi, cât am fost în ţară, am cumpărat-o cu sfinţenie. Acum m-am mutat, dar asta nu mă împiedică să o citesc pe Internet. Ce m-a îndemnat pe mine să scriu este faptul că citesc fel de fel de "reţete magice" pentru slăbit. Eu sunt una dintre persoanele care s-a luptat dintotdeauna cu câteva kilograme în plus. Nu am fost niciodată obeză sau supraponderală, dar pur şi simplu am vrut să dau jos şi acel ultim kilogram.
Citeste tot articolul
Reţete cu ceai
Frunzele de ceai - un îngrăşământ organic excelent], care conţine multe elemente nutritive. Pentru stimularea creşterii plantelor, frunze uscate de ceai se introduc în pământ, înainte de semănat (500 g de ceai la 1 mp de grădină). Nu puneţi în ghivece multe frunze de ceai umede, deoarece pot provoca dezvoltarea mucegaiului.
Citeste tot articolul
Formula AS în Munţii Mehedinţi: Apă pentru lumea de dincolo
Răsărit de soare, într-un sat din Mehedinţi. O bătrână şi un băieţel coboară spre izvor, prin ceţurile dimineţii. Îi văd şi acum: prin iarbă. Ea, înfăşurată-n năframă neagră, având în mână o mătură nouă şi-un prapor straniu, cu fructe şi flori în vârf, şi un colac rotund precum soarele.
Citeste tot articolul
TEST SENTIMENTAL: Cum iubim?
Testul pe care vi-l propunem atenţiei vă va ajuta la o mai bună cunoaştere a capacităţii dvs. sentimentale. Când ne îndrăgostim, suntem atenţi la "jocul de glezne" al celui pe care visăm să îl prindem în mreje, deşi jocul nostru "de glezne" e la fel de important, adesea chiar decisiv. Din păcate, năuciţi de emoţia îndrăgostelii, ne pierdem capul şi acţionăm, adesea, orbeşte, urmându-ne doar pornirile şi instinctul.
Citeste tot articolul
9 exerciţii de reparat dragostea
Într-un cuplu, divergenţele nu vor putea fi evitate niciodată cu totul, însă există posibilitatea să fie combătute cu succes. Vă oferim 9 exerciţii care vă vor ajuta să le dezamorsaţi, realizând o nouă apropiere sufletească.
Citeste tot articolul
Turnul cu globuri şi scrisori
Turnul Trompeţilor este clădirea pe care ţi se opresc pentru prima dată privirile, din orice parte vei fi venind la Mediaş. Înalt şi suplu, înveşmântat în culori pastelate, se profilează într-un mod caligrafic pe cer. Senin sau înnorat, iarnă sau vară, zi sau noapte, silueta demnă i se distinge din fiece unghi ar fi fotografiat sau pictat. Vremea şi vremurile l-au atins, dar n-au reuşit să-l îngenuncheze.
Citeste tot articolul
GABRIEL COTABIŢĂ - "Oameni buni! Iubirea voastră m-a salvat!"
Seara. Un apartament în centrul capitalei, "păzit" de Prince, un motan persan alb şi încruntat. O cameră cu pereţii tapetaţi de cam două mii cinci sute de DVD-uri cu filme. Gabi Cotabiţă şi Alina, iubita lui, mă întâmpină cu multă căldură...
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
În cei 25 de ani de când există, multe iniţiative, subiecte şi rubrici ale "Formulei AS" au fost însuşite şi de alte publicaţii româneşti, după ce şi-au dovedit în paginile revistei noastre, capacitatea de a interesa cititorii, indiferent de vârstă şi nivel de educaţie, îmbinând tradiţia cu tendinţele secolului XXI. Spre deosebire de o mulţime de alte reviste, broşuri şi cărţi, care au compilat din colecţia "Formula AS" subiecte "vandabile", fără să pomenească sursa, volumul pe care vi-l recomand azi e în afara oricărei bănuieli de plagiat.
Citeste tot articolul
TUDOR GIURGIU - "Mi-am dorit să arăt că pot. Mie şi alor mei"
Nici nu ştiu exact ce aş alege, poate imagini cu mine copil, stând la cozi enorme, să-mi iau bilet la Cinema Republica din Cluj, sau cu mine bucurându-mă de legitimaţia de protocol pe care o obţinuse mama, fiindcă era medic, şi care arăta ca un carnet de partid. Poate şi o scenă cu mine plângând prima oară la cinema, la un film total stupid, Viaţa merge înainte, povestea vieţii lui Julio Iglesias, la care mă dusese o colegă de muncă de-a maică-mii.
Citeste tot articolul
Chipul lui Iisus
Chipul lui Hristos este reprezentat în moduri extrem de diferite în icoanele creştine şi în operele de artă. Cine n-ar vrea să ştie cum arăta la faţă Iisus? Cui îi adresezi rugăciunile? Puterea de abstractizare a credinţei nu este la îndemâna oricui. Dacă nu poţi să vezi, măcar să bănuieşti cum arată Cel pe care-L iubeşti şi căruia îţi încredinţezi sufletul. Una dintre variantele cele mai acceptate ale imaginii lui Hristos este cea a primelor icoane romane.
Citeste tot articolul
Despre post, cu Părintele Nicodim Măndiţa
"Părintele Nicodim Măndiţa (1889-1975) aparţine acelei lumi de suflete duhovniceşti care au rodit în har şi cuvânt dumnezeiesc şi rodeşte mereu prin cuvântul scris, lăsat posterităţii. Calităţile deosebite ale scrisului său au fost: simplitatea, limpezimea şi mireasma cuceritoare de suflet. Un pom străjuia la un hotar de ţarină. Lucrătorii ţarinei se odihneau adesea la umbra lui şi se hrăneau din rodurile lui. A venit însă vremea şi stăpânul a hotărât să fie tăiat, dar n-a fost aruncat ca orice uscătură să ardă în foc, nu." ...
Citeste tot articolul
Zile cu prilej
Prima săptămână din Postul Mare (al Paştelui) este o săptămână de "sărbători băbeşti" sau "zile cu prilej", neconsemnate în calendarul creştin. (Motiv pentru care le şi publicăm după începerea postului, ca pe un "document" de viaţă arhaică în Maramureş.) Se ţin pentru tunete, fulgere, "vântul rău" sau Frumuşelele, pentru Milostive şi pentru morţi. Prilej înseamnă pricină, motiv din care s-a întâmplat că a trăsnit o claie de fân ori vântul a distrus pânza întinsă pe pajişte la înălbit.
Citeste tot articolul
MEDICINĂ - Războiul microbilor
...După un concert în celebra "Carnegie Hall" din New York, dirijorul se prăbuşeşte cuprins de febră. De câtăva vreme, îl chinuie o infecţie la amigdale. Cere ajutorul celor mai vestiţi specialişti de la Institutul Pasteur din Paris. Când aceştia îi analizează sângele la microscop, observă mase gigantice de bacterii. Şi, din păcate, nu mai pot face nimic pentru el...
Citeste tot articolul
Casa din stele
La ţară sau la oraş, într-o casă veche sau un apartament de bloc, pentru fiecare om există un loc care se potriveşte perfect cu zodia sa, un loc în care te simţi în perfectă armonie cu sine şi cu cei dragi. Pentru a fi fericiţi, trebuie să ne găsim un loc care ni se potriveşte, un loc care, în funcţie de zodia noastră, va şti să ne răspundă dorinţelor celor mai profunde.
Citeste tot articolul
Gala Premiilor Muzicale Radio România
Duminică, 20 martie, chiar în ajunul echinocţiului de primăvară, la Sala Radio din Capitală s-a desfăşurat cea de-a XIV-a ediţie a Galei Premiilor Muzicale Radio România. Unic, în felul său, evenimentul adună laolaltă pe cei mai în vogă artişti şi compozitori români ai momentului, mult doriţi şi aşteptaţi de publicul spectator. A deţine unul dintre superbele trofee din cristal, cu încrustaţii de argint, create de artistul plastic Ioan Tămâian este, deci, nu doar o distincţie de valoare, ci şi o apreciere a vitalităţii muzicii româneşti în ansamblul ei.
Citeste tot articolul