Conform statisticilor internaţionale, tot mai mulţi oameni apelează la remedii din plante, când vor să-şi rezolve problemele curente de sănătate. Sunătoare, împotriva stărilor depresive, ginkgo, pentru stimularea celulelor cenuşii. Şi persoanele grav bolnave încearcă să facă ceva în plus pentru a-şi redobândi sănătatea cu astfel de preparate. Dar atenţie! Unele remedii "blânde" din natură pot influenţa negativ efectul medicamentelor vitale, la fel ca şi unele alimente "nevinovate", precum salata sau sucul de grapefruit, care intră în interacţiune cu anumite componente ale medicamentelor.
Iată câteva "combinaţii" care pot duce la complicaţii.
Remedii naturale împotriva depresiilor
Sunătoarea acţionează blând, are efecte secundare puţine şi este foarte apreciată. Şi totuşi, ea poate reduce efectul terapeutic al unor medicamente. Ciclosporina, de pildă, un medicament pentru combaterea reacţiilor de respingere de după un transplant de organe, îşi pierde mult din eficienţă în combinaţie cu sunătoarea, care influenţează şi acţiunea anumitor medicamente pentru inimă (Digoxina), pentru SIDA, hemocoagulante (de tipul cumarinei), preparate antiastmatice (care conţin theofilină) etc. În plus, există indicii că, în cazuri izolate, sunătoarea poate reduce şi efectul pilulei anticoncepţionale.
Remedii pentru irigarea sanguină
Corp şi creier
Substanţele conţinute în usturoi şi ginkgo biloba au o acţiune anticoagulantă asupra sângelui şi de aceea pot avea o influenţă negativă în cazul hemoragiilor, atunci când persoanele în cauză iau preparate anticoagulante.
Vă place Lemnul-dulce zaharisit?
Laptele şi brânza
Sunt considerate sănătoase, pentru că alimentează organismul cu calciu. Dar atenţie, dacă urmează să luaţi antibiotice, renunţaţi la lactate, alimentele care conţin calciu formează împreună cu antibioticele nişte complexe greu solubile la nivelul intestinului. Urmarea: în circulaţia sanguină ajunge o cantitate mai mică de substanţă activă. De aceea, laptele, apa minerală cu un conţinut ridicat de calciu nu sunt recomandate în timpul administrării antibioticelor.
De ce n-au antinevralgicele efect?
Preferate pentru eficienţa lor rapidă, se întâmplă, totuşi, ca antinevralgicele să nu aibă efect. Cauza poate fi micul dejun bogat în fibre, care amână acţiunea tabletelor. Muesli, de pildă, întârzie absorbţia în sânge a paracetamolului şi aspirinei.
Vă plac legumele şi fructele?
Foarte bine! Dar dacă luaţi medicamente anticoagulante ar trebui să includeţi mai rar în meniul dvs. salata verde, broccoli, varza de Bruxelles, spanacul, fasolea şi mazărea. Datorită conţinutului lor ridicat în vitamina K, ele pot slăbi efectul medicamentelor care subţiază sângele.
Sucul de grepfruit
Are gust bun şi e sănătos mai ales la micul dejun. Dar substanţele componente ale acestui fruct amărui stopează descompunerea unor medicamente, iar concentraţia acestora în organism creşte. Recomandarea medicilor se reduce la un singur pahar de suc pe zi. Cea mai periculoasă este interacţiunea lui cu medicamentele pentru hipertensiune. Când cumpăraţi medicamente, citiţi prospectul cu atenţie. Dacă pe el scrie că preparatul nu trebuie administrat împreună cu substanţe precum eritromicina, înseamnă că şi grepfruitul este tabu.