"Cu cât schimbările climatice sunt mai dramatice, cu atât tulpinile virale devin mai agresive"
- De la o vreme încoace, primăvara cea mult aşteptată nu aduce doar "miei şi floricele pe câmpii", cum spun poeţii, ci şi "stoluri" de gripe şi de viroze. De ce ne confruntăm sistematic cu acest fenomen?
- Schimbările bruşte de temperatură din primăvara aceasta au grăbit apariţia infecţiilor respiratorii repetate, unele cu evoluţie foarte gravă. Atunci când în îmbolnăvire este implicat virusul gripal (influenza virus), evoluţia nefavorabilă poate duce chiar şi la deces! În ultima perioadă, s-a constatat o adevărată epidemie de cazuri grave, dovadă, 15 români au murit din cauza gripei, în ultimele două, trei săptămâni. Cei mai expuşi la îmbolnăvire, în această perioadă, sunt copiii mici, vârstnicii şi persoanele cu afecţiuni cronice grave - respiratorii, cardiovasculare, metabolice sau ale sistemului imunitar.
Cauzele îmbolnăvirilor sunt multiple. Trecerea de la temperaturi negative la temperaturi pozitive se face extrem de brusc, de pe o zi pe alta. Aceasta are impact negativ asupra organismului, care se adaptează destul de greu, dar şi asupra tulpinilor virale, care sunt favorizate. Temperaturile ridicate din lunile februarie şi începutul lui martie au stimulat dezvoltarea şi circulaţia virusurilor. În mod normal, acest fenomen se petrece la schimbarea anotimpurilor toamnă - iarnă şi iarnă - primăvară, însă această sezonalitate nu prea mai este valabilă la ora actuală, când, practic, anotimpurile clasice au dispărut, nu mai avem toamnă şi nici primăvară, iar trecerea de la sezonul rece la cel cald se face brusc. În aceste condiţii, sistemul imunitar se adaptează mai greu şi pot apărea probleme de sănătate. Pentru a face faţă acestor schimbări, în organism au loc procese ce duc la apariţia unor produşi toxici pentru sistemul imun - radicalii liberi. În acelaşi timp, unele glande endocrine (tiroida şi suprarenalele) sunt suprasolicitate pentru a face faţă acestor schimbări, şi astfel apar dereglări, care afectează sistemul imun. Pe lângă aceste schimbări bruşte, chiar faptul că temperatura de-afară nu se potriveşte cu calendarul, aşa cum îl ştim şi cu care suntem obişnuiţi, reprezintă o problemă pentru organism, deoarece el este acordat şi se află în rezonanţă cu ritmurile naturale, repere care ajută la corecta lui funcţionare. În momentul în care ritmul natural este perturbat, apar imediat şi problemele fizice, mai ales la nivelul sistemului imunitar. Pe lângă efectul pe care îl au asupra organismului, schimbările climatice au efecte şi asupra tulpinilor virale. În mod normal, orice virus poate suferi anumite mutaţii atunci când se schimbă condiţiile în care se dezvoltă. Cu cât schimbările climatice sunt mai dramatice, cu atât mutaţiile pot fi mai rapide şi tulpinile virale devin mai agresive.
- Putem recunoaşte primele semne de îmbolnăvire, astfel încât să luăm din timp măsuri terapeutice?
- Manifestările virozelor respiratorii pot fi iniţial confundate cu cele ale gripei: febră, stare generală proastă, dureri musculare, dureri de cap, rinoree, tuse, tulburări digestive. Pe parcurs, în cazul gripelor, simptomele iniţiale, precum şi starea pacientului se agravează. De exemplu, febra nu mai cedează la antitermicele obişnuite şi are valori tot mai ridicate. Toate acestea sunt semnale de alarmă, mai ales la persoanele din grupa de risc amintită. Pentru prevenirea complicaţiilor, atunci când evoluţia bolii se înrăutăţeşte, pacienţii trebuie să se prezinte urgent la spital!
"Nu există medicamente specifice pentru infecţiile cu virusul gripal"
- Ce soluţii de tratament există pentru combaterea virozelor respiratorii şi a gripelor sezoniere?
- Tratamentul alopat se face cu medicamente simptomatice care combat febra, tusea, congestia nazală, cefaleea şi - după caz - cu antivirale. Trebuie precizat că nu există medicamente specifice pentru infecţiile cu virusul gripal. Atunci când evoluţia este nefavorabilă, mai ales la pacienţii cu boli cronice severe, la copiii mici sau la vârstnici, este necesară internarea, pentru instituirea unui tratament adecvat, care de multe ori va include şi terapie pentru susţinerea funcţiilor vitale - tensiune arterială, plămâni, inimă, rinichi, ficat. Pentru virozele respiratorii se pot utiliza şi tratamente complementare, ca fitoterapia, aromaterapia, homeopatia sau acupunctura.
Plantele medicinale
Fitoterapia are o gamă variată de plante medicinale indicate în astfel de cazuri. Se pot folosi infuzii din flori de tei - 1-2 linguriţe la o cană de apă, sau flori de ciuboţica-cucului, sub formă de infuzie sau decoct din rădăcină. Ghinţura combate eficient febra şi se utilizează sub formă de decoct, preparat dintr-o linguriţă de plantă la 500 ml apă. Se administrează pe tot parcursul zilei. Brusturele se foloseşte tot sub formă de decoct: două linguri de rădăcină mărunţită se fierbe 5 minute în 500 ml apă. Se administrează pe parcursul zilei. Alte preparate din plante medicinale utile în viroze şi gripe sunt: extractul de ardei iute, extractul de soc, porumbar, salvie, tătăneasă, lemn-dulce, extractul de scoarţă de salcie (cu efecte antiiflamatoare şi antitermice foarte bune), gheara-mâţei.
O altă modalitate eficientă de utilizare a plantelor medicinale este sub formă de inhalaţii. Se pot folosi muşeţelul, levănţica, menta, cimbrul, cimbrişorul, jneapănul, pinul. Se amestecă plantele menţionate în părţi egale sau se foloseşte doar câte o plantă şi se realizează o infuzie din două linguri la un litru de apă fierbinte. Se acoperă capul cu un prosop şi se inspiră vaporii degajaţi timp de 20-30 de minute. Tot sub formă de inhalaţii se pot utiliza şi uleiurile volatile din brad, pin, isop sau molid. Se pun câteva picături din aceste uleiuri într-un vas cu apă fierbinte şi se inspiră vaporii degajaţi. Au efect imediat în infecţiile repiratorii, prin acţiunea lor antiinflamatorie şi decongestivă, dar şi prin fluidificarea şi eliminarea secreţiilor de la nivelul căilor respiratorii.
Condimentele
Un efect foarte bun în infecţiile respiratorii şi în gripă îl au condimentele: scorţişoara, cuişoarele (care acţionează inclusiv în parazitoze), ghimbirul, chimenul sau oregano. Se ştie că uleiul de chimen negru are efecte antivirale şi antibacteriene puternice. El este indicat mai ales în formele care evoluează cu tuse. Se poate administra sub formă de capsule de 100 mg, de 3-4 ori pe zi, pentru copii, sau capsule de 400-500 mg de 3-4 ori pe zi, pentru adulţi. Uleiul esenţial de oregano are, şi el, efecte antivirale şi antibacteriene redutabile. Uleiurile se administrează cel mai bine în combinaţie cu mierea de albine (are şi ea efecte bune în răceală), care le atenuează iuţeala şi le potenţează efectul. Se pot amesteca două sau mai multe ingrediente în acelaşi timp. Spre exemplu, putem să amestecăm o linguriţă de praf de scorţişoară cu 3-4 picături de ulei de oregano şi puţin ghimbir ras, puse în 100 ml miere, şi obţinem un preparat extrem de eficient, din care putem să luăm câte o lingură, din oră în oră, pe tot parcursul zilei. Acest preparat se poate folosi şi ulterior, pentru întreţinere, administrat doar de 2-3 ori pe zi.
Un alt condiment-aliment foarte eficient în lupta cu răcelile este usturoiul. O alternativă la consumul lui ca atare (prezintă dezavantajul mirosului neplăcut) o reprezintă capsulele cu usturoi. Acestea sunt foarte eficiente, atât în episodul acut, dar şi ulterior, pentru profilaxie, mai ales în combinaţie cu vitamina C.
Produsele stupului
O categorie importantă din arsenalul împotriva infecţiilor respiratorii este reprezentată de produsele stupului. Mierea şi propolisul sunt recunoscute pentru proprietăţile lor antivirale, antibacteriene şi antiinflamatoare. Pot fi administrate separat sau împreună, mixate cu extracte din plante, condimente sau uleiuri volatile.
Vitaminele
Vitamina C are efecte foarte bune în viroze, mai ales dacă provine din surse naturale (citrice, crucifere, pătrunjel verde etc.) şi se administrează în combinaţie cu flavonoide (mure, toate tipurile de fasole, cereale, ceai verde, în general fructele şi legumele cele mai colorate). Este recomandată o doză mare (4-8 g pe zi), pe o perioadă scurtă, până la dispariţia simptomelor. O altă vitamină eficientă în viroze este vitamina D. Şi aceasta se poate administra o perioadă scurtă, în doze mari: până la 10.000 UI pe zi.
Transpiraţia
Sudoraţia este o metodă cunoscută din bătrâni, foarte eficientă în lupta cu virozele. Constă în forţarea transpiraţiei prin consumul de băuturi fierbinţi (infuzii de plante), prin aplicarea unor cataplasme cu sare încălzită în cuptor sau cu mămăligă, ori prin băi fierbinţi, urmate de înfăşurarea într-o pătură groasă, preferabil din lână. După 10-15 minute, timp în care bolnavul transpiră puternic, acesta trebuie să se îmbrace cu haine uscate şi să continue repausul la pat. Metoda poate fi aplicată de 2-3 ori pe zi.
Homeopatia
Homeopatia are un arsenal important de remedii împotriva virozelor respiratorii şi a gripei. De exemplu, Eupatorium este un remediu indicat persoanelor cu simptome de gripă. Pacienţii care acuză dureri musculare şi osoase, ca şi când ar fi fost bătuţi, beneficiază de acest remediu. Ferrum phosphoricum este eficient pentru pacienţii la care principala problemă este febra mare. Causticum este indicat pacienţilor care acuză simptome de tuse iritativă, violentă sau răguşeală, chiar până la pierderea vocii. Hepar sulphur este un remediu indicat pacienţilor care se plâng de dureri de gât. De asemenea, este de ajutor în caz de tuse (mai ales pentru tusea uscată, "lătrătoare"), care apare la expunerea la cel mai mic curent de aer rece, sau pentru pacientii care au o marcată senzaţie de frig. Mercurius solubilis este util pentru bolnavii care au dureri faringiene însoţite de salivaţie puternică, sensibilitate la schimbările de temperatură, gust metalic şi miros neplăcut al gurii (halenă). Lachesis este indicat pacienţilor care au o simptomatologie care se manifestă în special pe partea stângă. De exemplu, este inflamată doar amigdala stângă sau acuză dureri la nivelul urechii stângi. De asemenea, pacienţii au senzaţie de căldură şi transpiraţie puternice, însoţite de presiune la nivelul gâtului (senzaţie de sufocare). Silicea este util pentru bolnavii care prezintă tuse trenantă, însoţită de secreţii nazale sau bronşice, care se elimină greu. Pacienţii sunt foarte sensibili la orice curent de aer rece. Belladona este indicat pentru combaterea febrei, la pacienţii cu acuze violente (de exemplu, faringită cu dureri intense), simptome însoţite de congestie puternică, în special în zona feţei (bolnavii sunt roşii la faţă). Cuprum metalicum este recomandat în cazurile de tuse spastică, pentru pacienţii cu accese de tuse care par că nu se mai opresc. Ipeca este un remediu indicat tot în tusea spastică, dar cu accese ce se sfârşesc prin declanşarea reflexului de vomă. Sticta pulmonaria este indicat la pacienţii cu obstrucţie nazală la baza nasului, care au şi accese de tuse spastică, dureri de cap (în special în zona frunţii) cu agravare la mişcare. Gelsemium este indicat bolnavilor cu o stare intensă de oboseală, care simt nevoia să stea în pat tot timpul zilei, simptom însoţit de dureri de cap intense, congestia feţei şi senzaţie de fiori reci de-a lungul coloanei vertebrale. Aconitum este indicat în prima etapă a unei infecţii repiratorii, atunci când începe inflamarea mucoaselor, precum şi în toate formele de răceală care apar după expunerea la frig sau curenţi de aer.
- Putem să preîntâmpinăm apariţia gripei şi a virozelor respiratorii?
- Profilaxia acestor boli se poate face foarte simplu, prin respectarea strictă a regulilor de igienă individuală, prin evitarea contactului cu persoanele bolnave, prin evitarea zonelor aglomerate (mai ales dacă sunt în spaţii închise!), prin evitarea stresului şi a suprasolicitării, printr-o alimentaţie corespunzătoare, bogată în vitamine şi minerale naturale, prin mişcare în aer liber. Nu în ultimul rând, şi pacienţii care au dezvoltat viroza trebuie să ia măsuri de limitare a îmbolnăvirii: să stea izolaţi câteva zile, până la dispariţia simptomelor, evitând astfel transmiterea virusului mai departe.
D-l dr. RAREŞ SIMU poate fi contactat la Cabinetul "Apimedica" din str. C. A. Rosetti nr. 31, tel. 021/317.37.91, 021/317.38.96 sau la Centrul de Sănătate şi Viaţă "Armonia" din str. Italiană nr. 13, ap. 3, Sector 2, Bucureşti, tel. 0314.379.629, 0766.298.458