Dieta pentru infarct, hipertensiune, colesterol
Foarte puţine grăsimi animale, mulţi hidraţi de carbon (paste făinoase), legume, fructe, substanţe minerale (magneziu, calciu etc.). Cea mai potrivită hrană e cea a părinţilor şi bunicilor noştri, care mâncau produse naturale şi sănătoase. Pe vremea lor, carnea se mânca numai sâmbăta şi duminica, fiind înlocuită perfect de fasole, cartofi şi linte, paste făinoase (plăcinte, tăieţei, pâine coaptă în casă), ouă, lapte şi brânză. Plus legume şi fructe din belşug. Important pentru cardiaci este să renunţe cât mai mult la grăsimi. Fiţi atenţi mai ales la grăsimile ascunse în mezeluri şi brânzeturile topite. Înlocuiţi grăsimile animale cu uleiuri vegetale (floarea-soarelui, dovleac), dar folosiţi-le cu măsură, fiindcă şi ele sunt bogate în calorii. Se recomandă o alimentaţie preponderent vegetală: puţină carne (slabă) ori peşte şi multe salate, legume, produse lactate degresate. Sarea trebuie redusă drastic. Dar fiţi atenţi şi la faptul că multe alimente sunt gata sărate: conservele, mezelurile, brânzeturile. Reduceţi consumul de alcool la maximum un pahar de vin pe zi. O acţiune protectoare asupra inimii o au vitaminele: beta-caroten, E şi C. O ceaşcă de cafea pe zi nu dăunează nici ea.
Dieta pentru osteoporoză
Se recomandă o alimentaţie bogată în calciu. Mai ales după vârsta a doua, este indicată ingerarea zilnică de 1000 mg calciu (800 ml lapte, 5 pahare de iaurt, 100 g brânză, 400 g varză crudă). Calciul trebuie mâncat mai ales în combinaţie cu un alt fel de mâncare. Stomacul se goleşte mai încet, producţia de sucuri gastrice este mai mare. În felul acesta, calciul este mult mai bine preluat şi stocat.
Dieta în diabet
Primul lucru pe care trebuie să-l facă diabeticii este să piardă din greutate. Mâncarea trebuie să fie săracă în calorii, săracă în grăsimi şi în albumine. Baza alimentaţiei trebuie să o constituie hidraţii de carbon: fructe uscate, pâine integrală, paste făinoase, fulgi de porumb şi de ovăz, orez, anumite fructe. Vitaminele C, E, beta-caroten.
Dieta în reumatism
Interzicerea mezelurilor, a măruntaielor de animale, a grăsimilor. Se recomandă peştele, de două ori pe săptămână, şi produsele lactate degresate. Din când în când, câte un post ar fi ideal. Porţia de carne slabă sau de peşte nu trebuie să fie mai mare de 150 g.