RODICA CULCER despre... Toamna despărţirii de Ion Iliescu
"Lichidarea" lui Ion Iliescu trebuie privită în contextul mascaradei despărţirii de comunism, pusă în scenă de Liviu Dragnea, la recentul congres al PSD. Este ironic şi, în acelaşi timp, ridicol, să deplângi imaginea de succesor al PCR, pe care a dobândit-o PSD, după ce ai organizat alegeri fără contracandidaţi şi ai fost ales preşedinte cu 97% din voturi, cu doar 2% mai puţin decât obţinea de regulă Ceauşescu.
Citeste tot articolul
Când democraţia europeană intră în... hibernare
În urmă cu două săptămâni, numărul de semnături europene împotriva acordurilor Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP, UE-SUA) şi Acordului cuprinzător, economic şi comercial (CETA, UE-Canada) ajunsese la 3.263.000, dintre care 25.247 din România (cifra minimă era 24.000)! După cum am mai scris în această pagină, TTIP şi CETA sunt acorduri înşelătoare, prin care corporaţiile de peste Ocean ar căpăta mână liberă pe Bătrânul Continent, sfidând chiar şi suveranitatea statelor.
Citeste tot articolul
Gargară electorală?
Printre atâtea teme presante de pe agenda publică românească, una apare mai nou (recurent şi surprinzător, deopotrivă) în discursurile celor mai importanţi lideri politici: căinarea stării deplorabile a presei şi elanul, brusc-pompieristic, al statului de a face ceva pentru a o ajuta să redevină puternică şi independentă. Tonul a fost dat, cu ceva vreme în urmă, de fostul preşedinte Traian Băsescu şi preluat, la începutul acestui an, de premierul în exerciţiu, Victor Ponta.
Citeste tot articolul
EUGEN POPESCU - "Trei sute de mii de români nu sunt recunoscuţi ca minoritate în Serbia"
Faptul că 300.000 de români/vlahi nu sunt recunoscuţi ca minoritate naţională în Serbia. Guvernanţii de la Belgrad nu recunosc sinonimia dintre termenii vlah şi român, fapt remarcat şi de preşedintele Iohannis, şi nu le garantează românilor din Serbia dreptul la educaţie, la păstrarea identităţii culturale şi religioase. Situaţia este dramatică. Într-o ţară europeană, care are interesul să intre în UE, 300.000 de români sunt urmăriţi de Securitate şi Poliţie permanent, nu au dreptul la biserici şi la educaţie în limba română.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru ANCA - Oraviţa, F. AS nr. 1186 - "Am înţepături în sânul stâng"
Trebuie să ştiţi că nu orice tip de durere sau înţepătură a sânului reprezintă neapărat un semn distinctiv al iminenţei unui neoplasm mamar. Probabil, cele mai obişnuite cauze ale acestor manifestări neplăcute au la bază frecventele modificări hormonale specifice oricărei femei, pornind de la pubertate şi până la menopauză. Este, totuşi, evident că durerile sau înţepăturile sunt induse, deseori, de ciclul menstrual, datorită dezechilibrelor hormonale sau, pur şi simplu, sensibilităţii crescute a ţesuturilor faţă de niveluri hormonale normale.
Citeste tot articolul
"Tratamentul cu untură de bursuc a avut rezultate spectaculoase"
Ani la rând am citit în paginile revistei soluţii salvatoare pentru fel de fel de afecţiuni, dar niciodată n-am avut nevoie să le folosesc. Păcat că n-am fost atentă şi la sfaturile privind alimentaţia... În tinereţe avem impresia că niciodată nu ne va ajunge vreo boală din lume. Cât timp am urmat facultatea, departe de părinţi, mă hrăneam mai mult cu mâncare fast-food, fără să aibă pe atunci vreun efect negativ asupra mea.
Citeste tot articolul
O întrebare de interes general: Putem avea încredere în produsele naturiste?
Stimate domnule doctor Mircea Peia, Apreciez mult faptul că în pagina specialiştilor din revista "Formula AS", pe care o citesc de mulţi ani cu plăcere şi folos, apar şi numerele de telefon ale medicilor care răspund diverselor întrebări ale cititorilor. Găsesc foarte lăudabil ca noi, cititorii, în special cei bătrâni sau foarte bolnavi, să beneficiem de sfaturile autorizate ale unor profesionişti în domeniul medicinei şi, personal, mulţumesc pe această cale redacţiei şi conducerii revistei.
Citeste tot articolul
Din leacurile bunicii
Şi la compresele cu aburi - la fel ca la cataplasmele fierbinţi - este vorba exclusiv de folosirea unei cantităţi cât mai mari de căldură umedă. Compresa fierbinte, înfăşurată într-un prosop uscat, produce aburi, iar căldura lor se împrăştie asupra pielii, prin stratul intermediar de pânză subţire uscată, care se umezeşte puţin. În felul acesta suportăm mai bine căldura, şi compresa rămâne mai multă vreme fierbinte, datorită pânzei îndoite de mai multe ori.
Citeste tot articolul
Patru remedii de toamnă cu varză
A fost "domesticită" cu aproape cinci mii de ani în urmă, odată cu apariţia primelor forme de agricultură, după care a fost răspândită în toată lumea. În Dacia, se pare că varza a fost adusă de către celţi, care o foloseau atât ca aliment, cât şi ca medicament ori ca ingredient magic. Tot în această triplă calitate, era folosită şi de medicii din Grecia şi din Roma antică, unde varza era considerată un soi de remediu universal. În Evul Mediu, ea a jucat un rol important, mai degrabă ca aliment luat la bordul navelor sub formă de varză murată, în lungile călătorii ale marilor exploratori, care au descoperit America.
Citeste tot articolul
ERGOTERAPIA
Trăind într-o societate în care munca este privită mai degrabă ca o constrângere sau ca un rău necesar, foarte mulţi dintre noi au tendinţa de a nu preţui decât rezultatele ei - banii şi mijloacele de trai, statutul social, relaţiile etc. - prea puţină importanţă fiind acordată muncii ca... plăcere, ca mijloc de exprimare a fiinţei noastre profunde. În ultimele decenii, cercetătorii au observat câteva corelaţii uluitoare între muncă şi sănătate, între activitatea de zi cu zi şi gradul de fericire al oamenilor.
Citeste tot articolul
Secretele vindecătoare ale strugurilor: TESCOVINA
E toamnă iar. Viile au fost culese, strugurii s-au transformat deja în must sau în tulburel înţepător. Puţină lume ştie însă că tescovina (amestecul de coji şi seminţe rezultat în urma stoarcerii strugurilor) conţine foarte mari cantităţi de resveratrol - cel mai puternic antioxidant natural, recomandat în numeroase boli. Majoritatea oamenilor transformă tescovina în ţuică sau o folosesc ca furaj pentru animale. Dar vechiul şi preţiosul nostru colaborator, d-l farmacist Ion Bobaru, scoate din tescovină adevărate elixiruri pentru sănătate şi frumuseţe. Vi le prezentăm mai jos, poate vă inspiră să le fabricaţi şi să le folosiţi.
Citeste tot articolul
Pâine cu unt? Nu! Cu otravă!
Cu câtva timp în urmă, erbicidul numit glifosat era privit ca o mare şansă a agriculturii moderne: convenabil ca preţ şi - se spunea atunci - lipsit de efecte secundare, pentru animale şi oameni. Dar opiniile s-au schimbat radical: tot mai multe voci critice pun la îndoială caracterul inofensiv al pesticidului, presupunând o legătură între problemele de sănătate ale populaţiei orăşeneşti şi rurale, bolile grave ce provoacă moartea vitelor, ca şi anumite anomalii şi diformităţi apărute la copii.
Citeste tot articolul
Auschwitz contemporan - Gazele din ţevile de eşapament
Gazele de eşapament sunt direct legate de apariţia cancerului, apreciază OMS, care le pune pe acelaşi plan cu otrăvurile extrem de agresive, cum sunt arsenul, azbestul sau iperita. Ca urmare a proceselor de ardere din interiorul motoarelor, se degajă în aer sute de substanţe diverse. Dacă poluarea cu pulberi fine şi ozon a mai scăzut în ultimii ani, toate încercările de reducere a concentraţiei oxizilor de azot s-au dovedit până acum sortite eşecului.
Citeste tot articolul
Secretele turcoaicelor
Unul dintre motivele pentru care turcoaicele au pielea mereu întinsă şi mătăsoasă este apa de trandafiri, pe care o pulverizează pe faţă în fiecare dimineaţă, pentru a avea tenul întins şi catifelat. Este un tonifiant natural şi oferă pielii o strălucire aparte. Iată o reţetă simplă, de preparare a apei de trandafiri: puneţi la macerat o mână de petale de trandafiri, într-o jumătate de pahar de apă. Lăsaţi-le la macerat de seara până dimineaţa, apoi filtraţi lichidul.
Citeste tot articolul
Ceaiul magic Pu-erh
Obţinut de mii de ani, din arborele de ceai care creşte în regiunea Yunnan din China, ceaiul Pu-erh conţine un ingredient de activare a enzimei care micşorează ţesutul adipos. Mai conţine, de asemenea, un nivel ridicat de acid galic, care inhibă absorbţia de grăsimi, şi jumătate din cantitatea de cofeină conţinută de cafea. Medicina tradiţională chineză îl consemnează la loc de cinste, pentru beneficiile sale asupra sănătăţii. Iată câteva: ajută digestia, stimulează imunitatea, previne apariţia bolilor cardiovasculare şi a diabetului.
Citeste tot articolul
"Ei, Dauno, Dauno..." - DOINELE DE PE MALUL BALTICII
Noi le zicem doine, lituanienii le zic "daine". La fel ca la noi, sunt melodii ritualice, cântate la muncă, la nuntă, la moarte, doine de dragoste şi de jale. Fapt cu totul uimitor este că în multe din ele apare Dunărea, "Dauno". Nimeni nu ştie să explice cum a ajuns cel mai mare fluviu al României, un laitmotiv în folclorul Ţărilor Baltice. Cel mai logic ar fi să acceptăm că Dunărea, la fel ca şi doina, a fost adusă în nord de daci.
Citeste tot articolul
"Eu cred că moartea nici nu există"
Nu mi-a plăcut niciodată nici să scriu, nici să vorbesc mult. Am avut o profesie tehnică şi mi-a plăcut mai mult să meşteresc, să cos, să lucrez cu mâinile, şi am optat mai mereu pentru o exprimare cât mai concisă. Aşa că este destul de neobişnuit pentru mine ce fac acum. Dar este ceva care nu mă lasă în pace, ceva înăuntrul meu se cere afară acum, nu mai târziu. Am senzaţia asta de ceva vreme, mi-am reprimat-o cât am putut, dar acum trebuie să vorbesc. Voi risca, deci. Simt că nu am dreptul să păstrez numai pentru mine lucrurile care mi s-au întâmplat în ultima vreme.
Citeste tot articolul
DAN SHAFRAN - "Şi acum, după 32 de ani, sunt angajat al Bibliotecii Regale din Suedia"
Am ajuns în Suedia în 1982, alungat de realităţile comuniste din România. Nu aveam tocmai o situaţie rea la Bucureşti, eram profesor de engleză la Academia de Studii Economice şi predam, cu plata la oră, şi la Universitate. Dar în 1980, la câteva luni după ce mi-am luat doctoratul, am reuşit să obţinem viză să plecăm în excursie prin Europa cu trenul, soţia mea şi cu mine, lăsând copiii "ostatici". Atunci a început să încolţească în noi ideea de a trăi în altă parte. La întoarcere, am trecut graniţa dintre Iugoslavia şi România cu o mică întârziere.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Apreciez iniţiativa Editurii Litera de a pune la dispoziţia noilor generaţii, în volume frumos tipărite şi trainic legate, o colecţie de clasici ai literaturii universale. Aici îşi avea locul, desigur, şi Anton Pavlovici Cehov (1860-1904), scriitorul rus cu cea mai mare influenţă în evoluţia prozei scurte şi dramaturgiei din sec. XX. Îi recunosc geniul nume de patrimoniu universal, de la Katherine Mansfield, Virginia Woolf, Thomas Mann şi George Călinescu, la Raymond Carver şi Alice Munroe (lista prozatorilor de toate naţiile ieşiţi din mantaua lui e foarte lungă).
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Există o vastă literatură concentraţionară şi carcerală. De-a lungul timpului foarte mulţi scriitori şi-au încercat talentul cu situaţiile-limită în care ajunge prizonierul, omul încarcerat pentru deosebire, dispută sau împotrivire faţă de "ceilalţi", adică societatea din care face parte. Individul e izolat pentru a fi "învăţat" să se conformeze. Secolul XX a exacerbat monstruos presiunea de aliniere a omului la "ceilalţi", la Stat, care îi reprezenta pasămite pe tori indivizii şi nu admitea ieşiri din rând.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Revista noastră a publicat în timp multe pagini despre adjuvantele naturale în tratarea cancerului, v-a ţinut la curent cu progresele cercetărilor de laborator şi a semnalat beneficiile unor fructe, legume şi plante în lupta cu boala. De asemenea au apărut pagini întregi despre importanţa întăririi sistemului imunitar şi despre rolul psihicului în eficienţa tratamentelor. Toate aceste teme precum şi altele fac materia cărţii doctorului Blaylock...
Citeste tot articolul
FLORIN SURUGIU - "Dacă m-aş mai naşte o dată, tot rugby aş face"
Când îi vezi pe teren strânşi ca în horă şi cântând din rărunchi "Deşteaptă-te, române!", ţi se înmoaie pe loc inima. N-ai cum să nu-i îndrăgeşti, deşi nu-i ştii pe fiecare pe nume. Sunt rugbiştii din echipa naţională a României, un sport nu prea popular pe la noi, dar care au dus faima ţării în lume, la recenta Cupă Mondială din Anglia. 31 la număr, sunt băieţi dintr-o bucată, pentru care rugby-ul este, înainte de toate, o pasiune, o dăruire totală, care se vede în atitudinea şi în comportamentul lor.
Citeste tot articolul
ZLĂTARI - biserica unde se rup vrăjile
O mare de mâini, ridicate toate spre cer, de parcă ar dori să-L atingă pe Dumnezeu. Fiecare om din biserică încearcă să prindă un strop din aghiazma cu care părintele ne stropeşte. În picurul acela firav de apă sfinţită este o putere tainică greu de înţeles, dacă nu eşti credincios. O putere care face duhurile rele să se teamă şi să plece. Ori de câte ori aghiasma mă atinge pe creştet, în suflet îmi pătrunde un iureş de lumină şi mă simt primenit şi curat.
Citeste tot articolul
Sărbătoare muzicală la Muzeul Tăranului Român
Atât de lăudate în afara ţării, muzicile tradiţionale româneşti respiră la noi cu greu, sub hăţişul şi hărmălaia prostului gust, ce le asaltează de peste tot. Kitsch-ul generalizat de pe scene, posturi de radio sau de televiziune (chiar şi posturile naţionale!) pare a strica, mai mult decât 50 de ani de propagandă comunistă. Momentele în care ne putem bucura de veritabilul folclor românesc sunt tot mai rare. Iată însă că, pentru o seară, 13 octombrie, sărbătoarea a revenit la Muzeul Ţăranului Român, sub bagheta etnomuzicologului Speranţa Rădulescu, o apărătoare eroică a tradiţiei muzicale autentice.
Citeste tot articolul
CALENDAR ZODIACAL - SCORPIONUL (22 octombrie - 22 noiembrie)
Cei mai mulţi dintre oameni îşi trăiesc existenţa ca pe un şir de întâmplări care curg, unele după celelalte, până la deznodământul final. Altfel stau lucrurile din punct de vedere zodiacal, în cazul Scorpionului, care trece prin mai multe vieţi distincte, într-o singură viaţă. E posibil aşa ceva? "Da", răspund astrologii, Scorpionul este zodia marilor transformări, cu o viaţă aflată în perpetuă criză. Atunci când în viaţa lui se întâmplă evenimente bulversante, el nu va încerca să fugă de impactul emoţional pe care ele îl exercită asupra sa, ba chiar o face cu voluptate; nici o altă zodie, dintre cele 12, nu trăieşte cu asemenea intensitate ca Scorpionul.
Citeste tot articolul
Solemnităţi de toamnă: Dulce Pontes şi Emma Shapplin
Pe 27 şi 30 octombrie, la Sala Palatului din Capitală, vă dau întâlnire două doamne cu voci îngereşti: cântăreaţa portugheză Dulce Pontes, care a abandonat rockul în favoarea muzicii tradiţionale fado, şi soprana franţuzoaică de coloratură Emma Shapplin, şi ea fostă cântăreaţă de rock, care azi promovează cu succes stilul neo-clasic. Dulce Pontes este considerată de multă lume drept regina fado-ului contemporan. Un compliment deloc neglijabil, având în vedere avântul pe care l-a luat în ultimii ani acest stil muzical şi numărul mare de voci bune care îl reprezintă. Iar Dulce este una dintre artistele care au făcut ca muzica portugheză tradiţională să renască şi să trăiască o nouă viaţă, plină de glorie.
Citeste tot articolul