Cei mai mulţi dintre oameni îşi trăiesc existenţa ca pe un şir de întâmplări care curg, unele după celelalte, până la deznodământul final. Altfel stau lucrurile din punct de vedere zodiacal, în cazul Scorpionului, care trece prin mai multe vieţi distincte, într-o singură viaţă. E posibil aşa ceva? "Da", răspund astrologii, Scorpionul este zodia marilor transformări, cu o viaţă aflată în perpetuă criză. Atunci când în viaţa lui se întâmplă evenimente bulversante, el nu va încerca să fugă de impactul emoţional pe care ele îl exercită asupra sa, ba chiar o face cu voluptate; nici o altă zodie, dintre cele 12, nu trăieşte cu asemenea intensitate ca Scorpionul. El se va lăsa pradă sentimentelor, oricât de puternice ar fi, dar, în acelaşi timp, va încerca să le înţeleagă rostul, iar în felul acesta, participând conştient la ele, în el se produce o schimbare atât de profundă, încât, la sfârşitul acestui proces, Scorpionul devine altă persoană. În acel moment, toate încercările prin care a trecut au fost complet asimilate şi trecutul nu-i mai serveşte la nimic. El păstrează doar esenţa condensată a acestuia. Esenţa aceasta, concentratul acesta de experienţă sentimentală şi psihică asimilată, îi va da forţa unui motor cu propulsie nucleară, care îl face să se desprindă definitiv de segmentul de viaţă anterior. Acesta este modul în care evoluează nativii acestui semn, prin asemenea transformări esenţiale.
Numele celei de-a opta zodii, cel de "Scorpion", este relativ nou, el provine de la greci. Înainte vreme, la caldeeni, egipteni şi evrei, ea avea ca simbol şarpele, altă fiinţă asociată cu transformări periodice, radicale, pentru că şarpele îşi schimbă pielea, o perioadă în care devine, pentru scurt timp, extrem de vulnerabil, dar energia lui nu se poate reînnoi decât dacă a mai trecut o probă majoră. Şarpele este şi în ortodoxie un simbol dual: şarpele în mişcare de coborâre, aşa cum este reprezentat pe arborele cunoaşterii binelui şi răului, reprezintă ispita, tentaţia către plăceri de joasă natură ale materiei; şarpele care urcă, aşa cum este reprezentat pe caduceul lui Hermes şi cum îl vedem şi astăzi, pe firma multor farmacii, reprezintă sănătatea şi înţelepciunea. Fiecare Scorpion conţine, în sine, cei doi poli, şarpele ascendent şi şarpele descendent (cum, de altfel, îi conţinem cu toţii), cu deosebirea majoră că Scorpionii sunt în permanenţă conştienţi de această dualitate, fiindcă o trăiesc continuu. Asta îi face să fie atât de enigmatici, de fascinanţi şi de puţin înţeleşi.
Bărbatul Scorpion
Cu toate că Scorpionul se numără printre zodiile de semn feminin, bărbatul Scorpion nu are nimic feminin în el. De asta se îngrijeşte Marte, una dintre planetele guvernatoare ale Scorpionului, planetă a cărei reprezentare este folosită şi în biologie, pentru semnul masculin. Din pricina acestei energii masculine, active, bărbatul Scorpion poate fi confundat, cu uşurinţă, cu vreunul dintre semnele de foc, căci este mereu activ, mereu în căutarea unor noi direcţii, în care să-şi orienteze considerabila sa energie. Spre deosebire de bărbaţii din semnele de foc, care au nevoie să-şi cheltuiască energia prin acţiune, Scorpionul îşi foloseşte energia în mod controlat şi ştie foarte bine să şi-o economisească, acţionând doar când are nevoie s-o facă, dar şi atunci, cu viteză şi eficienţă maximă.
Un clişeu care a fost ataşat pe nedrept zodiei Scorpionului, şi în particular bărbaţilor din această zodie, este că ar fi incapabili să reziste unei tentaţii sexuale. E adevărat că firea pasională a bărbatului Scorpion îl poate face să aibă mai multe aventuri decât media bărbaţilor, dar el nu caută aventura în sine, simpla satisfacere a simţurilor nu îi e suficientă. Ceea ce caută (mai mult sau mai puţin conştient) este o fuziune la fel de intensă pe plan emoţional, ca cea de pe planul fizic. Atunci Scorpionul ştie că şi-a găsit perechea şi va fi mai devotat şi mai implicat în relaţia sa ca majoritatea bărbaţilor consideraţi romantici. De altfel, Scorpionul apreciază romantismul ca pe ceva superficial, gesturi pe care bărbatul le face ca să-i fie pe plac femeii, un ritual de curte demodat, care nu înseamnă, în ochii lui, mare lucru.
Viaţa alături de un bărbat Scorpion nu e deloc uşoară, el are nevoie să-şi exercite puterea emoţională asupra partenerei, dar pentru că nu suportă alături o fire slabă, aceasta trebuie să aibă un instinct fin şi să ştie când şi sub ce formă să-i opună rezistenţă, pentru a-i păstra respectul. În situaţiile cele mai grele, Scorpionul îşi manifestă adevărata lui forţă, iar atunci nu se sfieşte să-şi arate profunzimea sentimentală şi, la nevoie, şi puterea de sacrificiu pentru persoanele iubite.
Femeia Scorpion
Bărbatul Scorpion întruchipează energia lui Marte, în schimb, femeia exprimă, în primul rând, energia subtilă a lui Pluton, care seduce fără a face (aparent) nimic. Este vorba, pur şi simplu, despre energia pe care o emană, o energie descrisă de-a lungul timpului de romancieri ca fiind "misterul feminin". Mesajul ar fi următorul: "Iată-mă. Eu ştiu cine sunt ca femeie, de aceea nu am nevoie să-ţi demonstrez nimic. Nu trebuie să fac paradă de farmecele mele feminine, nu am nevoie să fac ochi dulci, să vorbesc strident, să mă îmbrac sumar sau să chicotesc, pentru a fi remarcată. Dacă ai suficientă forţă, eu îţi lansez o provocare şi te las să încerci să mă cucereşti, dar nu fi prea sigur că vei reuşi. Fii însă sigur că merită să încerci". Această provocare poate consta într-o privire fugitivă, un mic gest al mâinii, o şuviţă de păr aranjată în treacăt, dar mesajul ajunge fără greş la destinaţie. O simplă întâlnire la o cafea, ziua în amiaza mare, cu această femeie fatală poate avea o încărcătură emoţională mai puternică decât să dansezi tango argentinian, la o petrecere, cu o femeie lipsită de acest tip de magnetism.
La fel ca bărbatul Scorpion, şi femeia Scorpion are nevoie alături de o fire puternică, de aceea este atât de pretenţioasă şi de aceea îi supune pe pretendenţi unor probe. Nu poate fi cucerită doar cu farmec băieţesc şi vrăjeli, îi trebuie ceva substanţial şi nu se lasă înşelată. Are un adevărat radar pentru minciuni şi un dispreţ suveran pentru cei care încearcă să se folosească de ele. Dar cei puşi la încercare nu îşi vor da seama de acest lucru. Femeia Scorpion ştie să-şi scruteze posibilul partener, fiind în aparenţă calmă, relaxată şi foarte, foarte feminină.
În ce-l priveşte pe bărbatul ales de o femeie Scorpion, el poate fi sigur că a găsit în ea pe cineva aparte, dar şi că însuşirile lui îl deosebesc de "turma" bărbaţilor obişnuiţi. Odată ce a acceptat apropierea unui bărbat, femeia Scorpion va fi loială, în orice situaţie. Arareori îşi va arăta pe faţă sentimentele! Convinsă că faptele vorbesc mai bine decât cuvintele, va demonstra concret că este o parteneră de încredere, atâta timp cât are alături un egal.
Ca mamă, femeia Scorpion va fi protectoare, dar fără a-şi cocoloşi copilul, îi va cere să-şi dezvolte ambiţia, forţa şi demnitatea, la fel cum a făcut-o şi ea.
Copilul Scorpion
Cel de-al doilea lucru pentru ca un copil Scorpion să se dezvolte armonios constă în nevoia de a i se dirija energia redutabilă într-o direcţie constructivă, altfel micuţul poate avea, ocazional, ieşiri temperamentale necontrolate sau, dimpotrivă, se poate închide în sine, devenind depresiv, iar în cazuri extreme, chiar autodistructiv. În niciun caz nu trebuie umilit. Un asemenea copil vine pe lume cu un sentiment înnăscut al demnităţii, şi îi va fi greu să uite (darămite să ierte) o ofensă aducă cu bună ştiinţă. În schimb, dacă se simte tratat cu respect, va accepta pedepsele fără a protesta atunci când a făcut o prostie.
E bine ca părinţii unui copil Scorpion să ţină seama şi de faptul că acestuia îi place riscul. Şi pentru că nu poate şi nici nu trebuie descurajat în acest sens, copilul ar trebui învăţat de mic ce să facă pentru a se afla sub control şi în situaţiile periculoase, cu alte cuvinte, ar trebui învăţat ce înseamă riscul calculat. Odată învăţate aceste lecţii esenţiale, copilul Scorpion îşi poate începe drumul în viaţă cu perspective dintre cele mai bune.
Profesii şi vocaţii
Un alt simbol care îl reprezintă pe Scorpion este vulturul în zbor, care este un însemn al ambiţiei şi al puterii. Dar vulturul în zbor întruchipează şi o altă însuşire, mai puţin evidentă, anume, de-a discerne de la înălţime unde se află prada şi de-a coborî fulgerător, înainte ca aceasta să poată sesiza pericolul. Scorpionul are o mare putere de observaţie şi de concentrare, care, dublată de o capacitate de muncă ieşită din comun, îi dă şanse de reuşită în toate domeniile unde nu e nevoie să facă compromisuri ori să fie versatil şi adaptabil.
Autocontrolul excelent şi reflexele fulgerătoare îl fac pe Scorpion să exceleze ca pilot de încercare, chiar pilot de formula unu sau medic chirurg. Este la fel de improbabil să piardă controlul asupra volanului sau asupra scalpelului, indiferent de situaţiile ce se pot ivi pe parcurs. Acelaşi autocontrol, care îl face pe Scorpion să nu-şi dea de gol simţămintele aproape niciodată, dublat de un simţ al observaţiei ieşit din comun, îl face un bun candidat pentru ocupaţii periculoase, cum ar fi cea de medic legist, agent secret sau spion, unde-şi poate trăi din plin apetenţa pentru risc. La fel se întâmplă în armată, unde numeroşi ofiţeri de carieră provin din rândul acestei zodii. A pătrunde în secretele psihicului uman este, de asemenea, o îndeletnicire la care Scorpionul are talent, deci poate fi un psihiatru sau psiholog bun, mai ales că, fiind conştient de propriile sale tenebre sufleteşti, nu are înclinaţia de a-şi judeca pacienţii. Ca terapeut, Scorpionul îşi poate dezvălui cel mai lesne acea calitate pe care puţini o pot descifra la el: compasiunea faţă de suferinţa emoţională a semenilor săi. Puterea de pătrundere în esenţa lucrurilor (care, la unii dintre Scorpioni poate cristaliza un caracter obsesiv) le poate asigura o carieră şi în domeniul cercetării.
Studiile oculte sunt guvernate de zodia Scorpionului, care are o structură suficient de puternică pentru a se consacra unor asemenea ocupaţii, în mod repetat, fără exagerări, cum se întâmplă cu mulţi dintre cei care se duc în această direcţie din simplă curiozitate. Pentru a reuşi să se descurce în încrengăturile societăţilor secrete, la care e tentat să adere, Scorpionul trebuie doar să se asigure că motivaţia lui este corectă, că nu este legată de nevoia de-a exercita (şi mai multă) putere asupra celorlalţi.
Gestionarea banilor şi resurselor altora este un alt domeniu în care Scorpionul se descurcă de minune - nu e de mirare că băncile, precum şi alte instituţii financiare, sunt guvernate de Scorpion.
Unii Scorpioni sunt animaţi de dorinţa de-a descâlci situaţii complicate şi de-a acţiona ca nişte justiţiari - aceştia pot fi atraşi de o carieră în justiţie. O singură atenţionare: cum Scorpionului îi vine greu să facă lucruri cu moderaţie, ar trebui să-şi impună nişte limite, când vine vorba de muncă, pentru că tendinţa este să uite de corp şi de nevoile sale, şi se poate trezi la un moment dat epuizat, capotând.
Şeful Scorpion
Întrebaţi pe cineva care a lucrat ani de zile sub conducerea unui şef Scorpion cum este acesta ca om. Probabil, va spune că nu ştie sau că e cineva impenetrabil. În mare, am putea spune că există două tipuri de şefi, unii care se impun cu forţa, alţii care te iau cu binişorul. Şi din nou, Scorpionul cade într-o categorie aparte, pentru că nu face nici una, nici alta. Rar (şi atipic) este Scorpionul care ridică tonul sau strigă la angajaţii săi, calmul său impenetrabil fiind cel care impune respect şi faptul că subordonaţii ştiu bine că nu trece neobservată nicio greşeală a lor. Nemulţumirea se face simţită dintr-o simplă inflexiune a vocii, dar cel mai adesea, nici aceasta nu e necesară. Tactica Scorpionului este de obicei aceea de-a pune întrebări şi de-a asculta răspunsul cu acea atenţie concentrată şi fără a avea reacţii sau comentarii, o tehnică ce funcţionează, în nouăzeci la sută dintre cazuri, fără greş.
Fără să ştie prea bine de ce, angajaţii care lucrează cu un şef Scorpion îi vor povesti viaţa personală şi, adeseori, îi vor încredinţa şi secretele, ceea ce e destul de greu de înţeles, pentru că Scorpionul nu-şi va împărtăşi cu nimeni viaţa personală. Faptul că nu se cruţă şi munceşte din greu nu e suficient pentru a explica sentimentul de dăruire şi loialitate pe care şeful Scorpion îl trezeşte multora dintre cei ce lucrează în subordinea lui.
Aveţi impresia că Scorpionul nu ştie cât de devotat îi sunteţi? Ştie prea bine cine îi este loial, nu-i cazul să i-o arătaţi prin cuvinte, nu-i place asta, ba chiar s-ar putea enerva. Veţi observa că ştie, în momentul în care vi se îmbolnăveşte cineva din familie, şi vă face rost de medicamentele greu de găsit. Sau vă treziţi cu o bonificaţie, când nici măcar nu i-aţi spus că aţi lucrat trei nopţi acasă, ca să teminaţi la timp un proiect important. Nici atunci nu-i cazul să deveniţi emoţionali.
De un lucru puteţi fi siguri: aveţi un şef imun la linguşeli şi bârfe. Poate asculta (bârfele), dar îşi va face propria documentare şi nu se va lăsa manipulat. Din păcate, există şi o tipologie (din fericire, rară) de şef Scorpion frustrat, probabil, de mic, în dorinţa sa de afirmare, care se va lansa în jocuri pentru putere şi se va folosi fără scrupule de cei din jur. După cum spuneam, Scorpionul nu face nimic cu moderaţie. Dacă daţi peste un asemenea specimen, plecaţi de lângă el cât puteţi de repede, că poate fi la fel de periculos ca o substanţă toxică.
Angajatul Scorpion
Şi aici avem două tipuri de Scorpion. Exemplarul cel mai frecvent se distinge printr-o etică a muncii care nu lasă cu nimic de dorit. El este animat de un simţ al onoarei, care ne explică reuşita de care se bucură, de exemplu, într-o carieră militară. Îşi cunoaşte locul în cadrul ierarhiei şi îl respectă. Nu se lasă influenţat de chiulangii, pentru care serviciul nu reprezintă decât o modalitate de a-şi plăti facturile. Scorpionul acţionează pentru a excela, pentru a se inspira de la cei mai buni. Are modestia şi inteligenţa de-a învăţa de la cei mai experimentaţi şi va şti să le rămână recunoscător, şi mai târziu, în carieră, când îi va fi întrecut pe mulţi dintre ei.
E interesant că Scorpionul nu ţine neapărat să devină şef, îl interesează mai puţin funcţia pe care ar putea s-o obţină, cât e motivat de obiectivul de-a deveni cel mai bun în domeniu, cel mai cunoscut dintre specialişti. Se întâmplă, adesea, să ţină mai mult la aprecierea colegilor, pe care-i respectă pentru profesionalismul de care dau dovadă, decât la cea a unui şef pe care-l consideră incompetent.
Nu-i va scăpa, evident, nicio mişcare de culise, nicio simpatie sau duşmănie între colegi, însă de cele mai multe ori, se va mărgini să afle tot ce poate afla despre ceea ce se întâmplă în jur, fără să se lase atras în asemenea jocuri.
În aparenţă, Scorpionului îi este indiferent cine îl agreează şi cine nu-l poate suferi, la serviciu, în realitate, însă, ţine ca relaţiile de muncă să fie bune.
În situaţiile de conflict, angajatul Scorpion preferă să-şi ignore agresorul, dar dacă atacul i se pare cu neputinţă de ignorat, va contracara cu un sarcasm muşcător, care, de cele mai multe ori, nu lasă loc de replică. Cine reuşeşte să înfurie un coleg Scorpion într-atât încât să treacă la confruntare directă, poate fi sigur că, pentru Scorpion, relaţia de colegialitate a încetat să mai existe. Cel mai probabil e că Scorpionul nu va încerca să se răzbune, dar îl va ignora pe cel culpabil, în stilul său glacial.