Cu câtva timp în urmă, erbicidul numit glifosat era privit ca o mare şansă a agriculturii moderne: convenabil ca preţ şi - se spunea atunci - lipsit de efecte secundare, pentru animale şi oameni. Dar opiniile s-au schimbat radical: tot mai multe voci critice pun la îndoială caracterul inofensiv al pesticidului, presupunând o legătură între problemele de sănătate ale populaţiei orăşeneşti şi rurale, bolile grave ce provoacă moartea vitelor, ca şi anumite anomalii şi diformităţi apărute la copii. Recent, Agenţia Internaţională pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC) l-a evaluat drept "potenţial cancerigen". O decizie de importanţă covârşitoare, având în vedere faptul că, în Europa, substanţa este pulverizată pe circa 40% din suprafeţele agricole - şi nu rămâne acolo. Ea s-a regăsit până şi în 70% dintre probele de urină supuse analizei în laborator. Ce înseamnă aceasta pentru noi?
Ce este glifosatul?
Ingredientul activ cel mai des introdus în compoziţia erbicidelor, glifosatul, a fost lansat pe piaţă în anii '70 de către Compania Monsanto (campionii modificărilor genetice), fiind întâlnit mai ales sub denumirea Roundup. Însă el este conţinut în numeroase alte produse destinate combaterii dăunătorilor, de regulă în combinaţie cu alte substanţe toxice. Acţionează provocând tulburări în metabolismul plantelor (nedorite) şi astfel duce la distrugerea lor. E întrebuinţat în agricultură, în grădinărit, dar şi în parcuri sau pe spaţiile de joacă ale copiilor. Anul trecut, consumul său la scară mondială a atins cifra enormă de 700.000 de tone.
În special apariţia culturilor de plante modificate genetic, cum ar fi cele de soia din SUA şi America de Sud, a determinat o creştere spectaculoasă a consumului de glifosat. Organismele modificate genetic sunt rezistente la acţiunea lui şi, în consecinţă, el poate fi utilizat în doze masive, pe suprafeţe întinse cultivate, pentru stârpirea buruienilor. Scepticii l-au privit întotdeauna cu neîncredere: de pildă, există în Argentina regiuni unde acest pesticid este pulverizat în cantităţi generoase la soia modificată genetic, dar tot acolo s-a înregistrat o incidenţă sporită a cancerului în rândul copiilor. O practică răspândită constă în aplicarea erbicidului cu puţin timp înainte de recoltare, ca "injecţie letală" administrată buruienilor, pentru a permite plantelor utile să ajungă simultan la maturitate. Se presupune că această "operaţiune de exterminare" ar constitui principala cauză a prezenţei reziduurilor de glifosat în alimente. De aceea, ea a fost restricţionată în Europa, dar continuă să fie folosită fără niciun fel de limite în multe alte zone de pe glob - şi nu numai la soia, ci şi la cartofi şi leguminoase. Apoi, încă un detaliu ce merită reţinut: la rândul lor, şi buruienile dezvoltă treptat o anumită rezistenţă la pesticid, astfel încât el trebuie utilizat în cantităţi tot mai mari, de la an la an, pentru obţinerea efectului scontat. (Desigur, spre satisfacţia concernului Monsanto, căruia îi cresc continuu vânzările.)
Chifle contaminate
Ce înseamnă acest "potenţial cancerigen"?
În cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Agenţia Internaţională pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC) este autoritatea ştiinţifică îndreptăţită să identifice riscurile de cancer. Ea a încadrat glifosatul în categoria 2A ("potenţial cancerigen pentru om"), argumentându-şi decizia cu peste două sute de rapoarte şi analize. După cum a comunicat presei Aaron Blair, conducătorul grupului de evaluare, s-a discutat serios chiar o includere a erbicidului în categoria 1 ("cu certitudine cancerigen"). În orice caz, IARC observă existenţa unor riscuri considerabile pentru sănătatea populaţiei, ce urmează a fi examinate în continuare.
La ce concluzii conduc analizele efectuate? S-a constatat că, din zece chifle testate în laborator, opt erau contaminate cu substanţa toxică amintită, ale cărei urme s-au regăsit şi în pâine, făină, fulgi de ovăz, linte, ca şi în soia furajeră de import. Glifosatul se întrebuinţează, de asemenea, în pomicultură şi viticultură, însă aici nu s-au făcut deocamdată suficiente măsurători pentru determinarea nivelului de contaminare. Recent, a provocat îngrijorare un mic studiu iniţiat de ecologiştii germani, care au depistat pesticidul - chiar dacă într-o concentraţie minimă - în laptele a 16 tinere mame ce îşi hrăneau bebeluşii la sân. Pentru organizaţiile care se ocupă de problemele mediului şi cele cu atribuţii de protecţie a consumatorilor, reziduurile descoperite în urină şi în laptele matern constituie o dovadă indubitabilă a faptului că noi toţi ne intoxicăm, zi de zi, cu glifosat.
Ce măsuri de apărare putem lua? Mai întâi, să nu folosim niciodată, sub niciun motiv, pesticide chimice în grădina proprie. Glifosatul poate fi achiziţionat acum cu mare uşurinţă, ceea ce îi face pe mulţi amatori de grădinărit în timpul liber să recurgă la el fără ezitare. Sună simplist, însă ar fi de preferat ca ei să smulgă buruienile cu mâna, în loc să-şi otrăvească petecul de pământ cu chimicale. Iar cine doreşte să fie absolut sigur că în mâncarea din farfuria lui nu există reziduuri de glifosat va trebui să se orienteze către produsele bio, deoarece în agricultura ecologică este interzisă întrebuinţarea oricăror substanţe de sinteză pentru combaterea dăunătorilor. Cumpărând marfă provenită din fermele bio, le dăm implicit o mână de ajutor de care ele au mare nevoie. Căci agricultura ecologică presupune o serie de eforturi şi cheltuieli suplimentare (de exemplu, pentru înlăturarea buruienilor prin mijloace mecanice), în scopul de a evita poluarea solului şi a menţine diversitatea culturilor.
Ce cantitate de glifosat în alimente este lipsită de riscuri pentru sănătate?
Răspunsul la această întrebare se află încă în dezbaterea specialiştilor, iar ei sunt departe de un consens. În prezent, se consideră că aportul zilnic acceptabil ar fi de 0,3 miligrame pe kilogram/ corp. Totuşi, atrag atenţia unii cercetători, în cazul când glifosatul are o acţiune similară cu a hormonilor sau generatoare de cancer, aşa cum se presupune, chiar şi o cantitate infimă ar fi de ajuns pentru a declanşa o afecţiune malignă. Nu trebuie pierdut din vedere nici faptul că, în cadrul analizelor de risc, a fost testată substanţa ca atare, în condiţiile în care ea este folosită, de regulă, în asociere cu altele. Şi nimeni nu poate şti ce efecte produc aceste combinaţii toxice pe termen scurt, mediu şi lung.
Ne putem aştepta ca glifosatul să fie în curând scos de pe piaţă?
Discuţia este încă deschisă pe plan european. Cea mai probabilă pare interzicerea pentru uz privat a pesticidelor care conţin această substanţă, astfel încât unele magazine s-au grăbit să retragă din rafturi produsele respective. În momentul de faţă, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) analizează oportunitatea unei prelungiri a aprobării pentru utilizarea în agricultură, care a avut o valabilitate de zece ani şi urmează să expire. Opinia publică occidentală aşteaptă decizia cu sufletul la gură. Poziţia adoptată de Agenţia Internaţională pentru Cercetare în domeniul Cancerului sugerează necesitatea unei interziceri neîntârziate a glifosatului. Dar se va ajunge, într-adevăr, acolo? E greu de crezut, dacă ne gândim la interesele economice majore legate de perfida otravă.