"Stejarii" de pe terenul de sport
Când îi vezi pe teren strânşi ca în horă şi cântând din rărunchi "Deşteaptă-te, române!", ţi se înmoaie pe loc inima. N-ai cum să nu-i îndrăgeşti, deşi nu-i ştii pe fiecare pe nume. Sunt rugbiştii din echipa naţională a României, un sport nu prea popular pe la noi, dar care au dus faima ţării în lume, la recenta Cupă Mondială din Anglia. 31 la număr, sunt băieţi dintr-o bucată, pentru care rugby-ul este, înainte de toate, o pasiune, o dăruire totală, care se vede în atitudinea şi în comportamentul lor. În vreme ce marile primadone ale echipei naţionale de fotbal spărgeau mii de euro pe noapte prin cluburi, unii dintre băieţii aceştia, care lăcrimează când se cântă Imnul Naţional, îmbrăcaţi frumos, în tricourile lor de panduri, munceau ca portari şi ca oameni de ordine pe la marile competiţii sportive, ca să aibă din ce să îşi întreţină familiile! Publicul le simte modestia şi dăruirea totală, de unde şi valul de simpatie care a cuprins, ca într-un meleu, echipa naţională de rugby, prezentă la începutul lunii octombrie la Cupa Mondială din Anglia. Lumea s-a săturat de victorii modeste, de tip Feroe, obţinute "în dorul lelii" de "tricolorii" lui Iordănescu, şi preferă dăruirea onestă, chiar dacă nu mereu victorioasă, a "stejarilor" de la rugby.
De bine despre România
Într-o grupă cu echipe legendare ca Franţa (înfrângere cu 38-11) şi Irlanda (44-10), rugbiştii noştri au obţinut ceea ce nu mai reuşiseră niciodată: două victorii, la un turneu final mondial. Au învins Canada, marcând cea mai mare revenire pe tabela de marcaj din istoria competiţiei (17-15, după 0-15!) şi şi-au câştigat ziua lor de glorie pe primele pagini ale marilor cotidiane de sport ale lumii. Au încercat o revenire şi mai spectaculoasă contra Italiei, în meciul pentru care se pregătiseră asiduu, timp de 2 ani, dar, loviţi de accidentări, suspendări şi eliminări, nu au reuşit marea victorie a vieţii lor, deşi au marcat trei eseuri pe final de meci (32-22). Au ieşit cu capul sus de pe teren, ca în fiecare meci, aplaudaţi de exigentul public britanic şi lăudaţi de specialişti. Au lăsat în urmă nu doar recorduri şi faze de neuitat, ci şi momente cum nu s-au mai văzut până acum la o Cupă Mondială. Eroul lor, simpaticul mijlocaş la grămadă al "Stejarilor", Florin Surugiu, cel care a amuţit întregul stadion "Wembley", când şi-a cerut iubita în căsătorie, chiar pe gazon, la finele meciului cu Irlanda, a acceptat cu bucurie să împartă emoţiile de neuitat ale Cupei Mondiale, cu cititorii "Formulei AS".
- Florine, cum v-aţi motivat, ca jucători, în naţionala de rugby a României pentru aceste meciuri grele de la Cupa Mondială din Anglia? Care e atmosfera din vestiar, înaintea unor confruntări cu "monştrii sacri" ai acestui sport, ca de pildă echipa Irlandei?
- Atmosfera a fost foarte bună, iar forţa grupului, prietenia care există între noi, s-au simţit în momentele grele. Înainte de fiecare partidă, în vestiar, noi ne îmbărbătam, mai ales în minutele de dinainte de a intra în teren. Vorbim unii cu alţii şi ne spunem mereu că nu jucăm doar pentru noi, că jucăm şi pentru familiile noastre, şi pentru lumea care vine la meciuri, dar, mai ales pentru cei care ne privesc de acasă, din România, pentru că, până la urmă, suntem echipa naţională a României, deci, reprezentăm o ţară întreagă, iar asta e o responsabilitate pe care ne-am reamintit-o mereu unii altora, nu cumva să o uităm. Mai ales contra Franţei şi Irlandei, ne-am ambiţionat să dăm ce e mai bun. E o mare provocare să joci împotriva unor mari vedete ale rugby-ului. Am avut ambiţia de a ne lupta cu cei mai buni, care pe care, de la placaje şi până la eseuri spectaculoase, încercând să demonstrăm că putem fi peste ei, în anumite momente ale jocului.
"În rugby, respectul e legea"
- Înaintea meciului direct cu Franţa, presa din "Hexagon" vorbea în termeni uşor ironici despre echipa României. Aţi reuşit, după numai un meci, să transformaţi ironiile în laude... De altfel, Franţa ("cocoşul galic") a fost şi ea "zburată" din Cupă, la un scor umilitor...
- În rugby, de când fac eu sportul ăsta, am învăţat că nu ai voie să îţi subestimezi adversarul. Asta e cea mai mare greşeală. Echipele mari, care se respectă, joacă la nivel maxim toate cele 80 de minute. Franţa sau Irlanda, dacă puteau să ne dea 100 de puncte, 100 ne dădeau! Că nu au putut, asta e altceva, şi asta spune ceva despre cum am abordat şi noi meciurile respective. Franţa, de exemplu, a forţat încă din start să transforme loviturile de pedeapsă, în loc să joace deschis şi să caute un eseu, cum faci când ştii că ai în faţă o echipă mică. Spre deosebire de presa lor, aşa de ironică, s-au temut de noi, ne-au respectat, şi au jucat cât se poate de atent. În rugby, respectul e legea. Şi noi, grupul de bază de la naţională, suntem jucători care ne-am întâlnit de multe ori ca adversari. Mai sunt clinciuri, placaje mai tari. Se întâmplă, dar afară suntem prieteni şi bem o bere împreună. Ne respectăm şi, la fel, ne-am simţit respectaţi de jucătorii marilor echipe.
- Cum aţi simţit spectacolul din tribună, atmosfera din oraşele englezeşti prin care aţi trecut?
- Totuşi, se simte o apropiere a fanilor români de naţionala de rugby, cumva chiar în detrimentul celei de fotbal. Este la mijloc, spun unii, şi o chestiune de caracter...
- Clar, am simţit şi noi asta. A fost, poate, şi felul în care am abordat meciurile, am dat eseuri în fiecare partidă, am avut atitudine. Cât despre caracter, fără asta nu se poate în rugby. Rugby-ul asta îţi formează, de când eşti mic. Te face să fii un om matur, să gândeşti mult, să fii responsabil, te educă. Dacă stai în faţa blocului şi nu faci nimic, intri în tot felul de găşti, te anturezi cu tot felul de oameni, pe când sportul te formează. Rugby-ul e un sport de echipă şi îţi dă o anumită prestanţă. Te învaţă ce e respectul faţă de adversar, faţă de arbitru, faţă de spectatorul care vine la meci. Asta nu o să vezi la alte sporturi. E o chestiune de educaţie, aşa eşti crescut de mic. Nu o să mă trezesc eu acum, după 20 de ani de rugby, să mă duc să trag la răspundere arbitrul, ca la fotbal! Poţi fi un rugbist cât uşa, cea mai mare vedetă, când arbitrul ia o decizie, aia e, bagi capul în pământ şi o accepţi, chiar dacă uneori e nedreaptă, că se mai întâmplă ca arbitrul să nu vadă bine.
- Aţi primit mari elogii la finele meciului împotriva Canadei, o Românie întreagă a fost mândră să vadă că se vorbeşte la superlativ despre noi!
- Dacă îi băteam pe canadieni cu 30 la 10, lumea ar fi zis, poate, că e ceva normal. Dar iată că ei ne-au condus cu 15-0, la un moment dat, şi am intrat în legendă, cu cea mai mare întoarcere de scor din istoria Cupei Mondiale. E şi asta o probă de caracter, să poţi depăşi un asemenea handicap. Nu a mai făcut-o nimeni până acum, deci noi am scris istorie, iar asta a atras atenţia tututor. Dar, chiar după primul meci, cel cu Franţa, am fost felicitaţi peste tot pe unde am mers. Mulţi se aşteptau ca noi să mergem acolo în vacanţă, credeau că obiectivul nostru fusese îndeplinit - calificarea la Mondiale - dar noi am mers în Anglia să facem treabă. Lumea ne strângea mâna, pentru că i-am chinuit pe francezi, că nu ne-am lăsat. De altfel, au fost şi ei eliminaţi din Cupă, de Noua Zeelandă, la scor destul de sever.
Cerere în căsătorie, pe gazon
- Ai fost actorul celui mai emoţionant moment de la această Cupă Mondială, când ai cerut-o în căsătorie pe iubita ta, Alexandra, pe "Wembley", după meciul cu Irlanda. Cum ţi-a venit ideea?
- Mă gândeam demult să o cer de soţie pe Alexandra, şi atunci mi-am zis că cel mai frumos ar fi să fie cu ocazia unui meci de rugby, ca să am împreună toate lucrurile la care ţin eu foarte mult în această viaţă: familia, rugby-ul şi prietenii. M-am uitat la ziua meciului cu Irlanda şi am văzut că se potrivea de minune cu ziua ei de naştere. Mi-am zis atunci că ăsta e momentul, prea se legaseră toate, parcă era un făcut: urma să fim împreună la Cupa Mondială, jucam cu Irlanda, o mare campioană, pe un mare stadion, pe "Wembley". Era un scenariu de vis pentru o cerere în căsătorie, trebuia doar să îndrăznesc! Am conspirat cu câţiva colegi şi cu managerul, în rest nimeni nu ştia, nici antrenorul, ca să poată să rămână o surpriză. Managerul şi reprezentanta noastră care se ocupă de realaţia cu mass-media au intermediat cu cei de la securitate de la stadion, ca să o lase pe Alexandra să vină până pe gazon. Nu a fost simplu, dar a ajuns la timp ca să iasă totul bine şi ca să fie un moment special, aşa cum îmi doream.
- Se pare că povestea voastră a început tot pe un stadion de rugby...
- Aşa e! (zâmbeşte nostalgic) Ne cunoscuserăm mai înainte, la mare, dar, după acel moment, Alexandra nu îmi răspunsese niciodată la telefon. Apoi, după o vreme, la Bucureşti, în timpul unui meci de rugby, primesc, pe neaşteptate, un SMS de la ea. Era cu tatăl ei, în galeria celor de la Baia Mare! Am rămas surprins să primesc un mesaj de la ea, apoi încă şi mai surprins să văd că ea era chiar acolo, la un meci de rugby! De atunci am ţinut legătura, suntem împreună de 5 ani, aşa că era momentul să-i ofer inelul (râde).
- O altă secvenţă care va rămâne în istoria Cupei Mondiale au fost lacrimile tale de bucurie, la finele meciului cu Canada. Atât de tare se simţea tensiunea acolo?
- Eram şi necăjit, pentru că mă accidentasem grav, la începutul meciului, şi ştiam că voi pierde meciul decisiv cu Italia, pentru care mă pregătisem doi ani de zile, eram şi neputincios, pentru că altfel trăieşti meciul de pe bancă, când ştii că nu poţi fi acolo, în teren, să-i ajuţi pe băieţi, apoi a fost revenirea fantastică alor noştri, cu lovitura de pedeapsă, trasformată de bunul meu prieten, Florin Vlaicu, cu două minute înainte de final, care ne-a adus victoria. A fost un mare amalgam de emoţii şi, atunci când arbitrul a fluierat sfârşitul meciului, am simţit, aşa, o mare descărcare...
- Îţi pun la final o întrebare de... început: cum s-a născut pasiunea ta pentru rugby?
- Eu am copilărit lângă Stadionul "Olimpia", din cartierul bucureştean Vitan. Şcoala mea era chiar alături, aşa că, în orele libere, fugeam acolo cu mingea de fotbal şi încingeam câte o miuţă cu colegii. Într-o zi, a venit acolo nea Sandu Perpelea, care avea să îmi devină antrenor, şi ne-a întrebat care vrem să venim la rugby. Ne-am dus toţi şi ne-a plăcut la nebunie: ne-am alergat, ne-am împins, ne-am înghiontit, ne-am aruncat pe acolo, ce mai, eram copii! Ne-a plăcut la rugby şi am continuat. Eu aş fi mers şi la fotbal, nu zic nu, că îmi plăcea, toată ziua băteam mingea rotundă prin spatele blocului, pe unde puteam. Tata, care o însoţea pe sora mea la gimnastică, la Dinamo, se uita la cum se antrenau copiii pe acolo şi m-a întrebat dacă nu vreau la fotbal. Dar eu făceam deja rugby de 3-4 ani, aşa că am stat, m-am gândit bine şi i-am spus că iubesc prea mult sportul ăsta ca să mai fac altceva. Aveam deja foarte mulţi prieteni, nu mă mai puteam despărţi de ei, eram fascinat de cantonamentele la munte şi la mare... Proveneam dintr-o familie cu venituri modeste, nu prea ne permiteam noi vacanţe prin ţară, aşa că era pentru mine o altă lume. Nu regret niciun moment că am ales rugby-ul, în detrimentul fotbalului, şi dacă m-aş mai naşte o dată, tot rugby aş face.