Revista noastră a publicat în timp multe pagini despre adjuvantele naturale în tratarea cancerului, v-a ţinut la curent cu progresele cercetărilor de laborator şi a semnalat beneficiile unor fructe, legume şi plante în lupta cu boala. De asemenea au apărut pagini întregi despre importanţa întăririi sistemului imunitar şi despre rolul psihicului în eficienţa tratamentelor. Toate aceste teme precum şi altele fac materia cărţii doctorului Blaylock, care poate fi de folos bolnavilor şi familiilor lor, cu condiţia să nu renunţe la procedeele prescrise de oncolog, iar în cazul în care recurg şi la soluţii naturiste, să se consulte neapărat înainte cu medicul specialist. De altfel, chiar pe pagina de gardă, editura îşi ia măsuri de precauţie, avertizând că nu-şi asumă responsabilitatea pentru efectele adverse sau consecinţele rezultând din utilizarea oricărei informaţii din carte. Ca una care am avut norocul să supravieţuiesc diagnosticului fatal făcând tratamentul alopat la care am adăugat unele metode naturiste, vă recomand să alegeţi din acest volum sfaturi nutriţionale şi de sporire a eficacităţii citostaticelor şi radiaţiilor, numai după ce le supuneţi aprobării medicului curant.
Dr. Russell L. Blaylock e un american vârstnic, specializat în neurochirurgie şi biochimie, dar preocupat încă din studenţie de boala incurabilă. A făcut mulţi ani cercetări nutriţionale pentru îmbunătăţirea rezultatelor tratamentului "clasic", iar obiectivul cărţii sale e să prezinte cele mai noi metode de hrănire pentru lupta cu boala şi diminuarea efectelor adverse, destul de greu de suportat, ale chimioterapiei şi radioterapiei. El susţine şi explică ştiinţific că o anumită alimentaţie, cu fructe şi legume ce conţin substanţe care distrug celulele canceroase, poate ţine boala sub control. Adică biochimia capricioasă a celulelor tumorale e influenţată în bine sau în rău de ceea ce mâncăm, ca şi de sistemul imunitar şi de starea psihică. Multe din afirmaţiile lui sunt ştiute (deşi oamenii sănătoşi nu ţin cont de ele): cât de nocivi sunt cei mai răspândiţi aditivi alimentari, cosmetici şi din produsele de igienă şi cum pot ei sabota tratamentul. Cercetările lui i-au arătat că, de pildă, fluorurile (prezente inclusiv în apa potabilă) pot determina creşterea tumorii cu 25%, iar glutamatul de sodiu şi aspartamul pot duce la eşecul tratamentului, aşa că trebuie citite cu atenţie etichetele produselor. Foarte benefice sunt însă legumele şi fructele bogate în betacaroten (morcovii) sau în licopen (pigmentul care dă culoarea roşie din zmeură, roşii ş.a.), cele bogate în vitamina C sau în fibre insolubile. În funcţie de localizarea tumorii, dr. Blaylock indică fructele şi legumele care ajută cel mai mult, explicând şi de ce. Cu totul nocivă este, şi după părerea lui, alimentaţia cu carne roşie, grăsimi animale, făină albă, zahăr rafinat, gălbenuş de ou, brânzeturi ş.a., care favorizează apariţia şi dezvoltarea tumorilor. Dintre grăsimi, el recomandă uleiul de măsline extravirgin, care conţine flavonoide, iar dintre îndulcitori - mierea şi ştevia dulce. Făina bio din cereale integrale poate fi folosită pentru paste făinoase şi pâine - preferabil făcute în casă (produsele de panificaţie din comerţ trebuie atent verificate, să nu conţină aditivul caragenan, foarte rău). Cât despre proteine: vita, porcul, mielul, fructele de mare sunt interzise, admise fiind peştele, puiul şi curcanul de curte, fierte sau la cuptor. Stimularea sistemului imunitar e şi ea esenţială şi ni se explică în ce mod se face. Autorul recomandă şi o serie întreagă de suplimente alimentare, în privinţa cărora mă face sceptică faptul că, la sfârşitul volumului, nu mai puţin de 45 de pagini sunt ocupate cu descrierea acestor produse şi cu menţionarea furnizorilor, ceea ce miroase a reclamă. Oricum, cu precauţie, se pot alege informaţii utile din acest volum.