Trebuie să ştiţi că nu orice tip de durere sau înţepătură a sânului reprezintă neapărat un semn distinctiv al iminenţei unui neoplasm mamar. Probabil, cele mai obişnuite cauze ale acestor manifestări neplăcute au la bază frecventele modificări hormonale specifice oricărei femei, pornind de la pubertate şi până la menopauză. Este, totuşi, evident că durerile sau înţepăturile sunt induse, deseori, de ciclul menstrual, datorită dezechilibrelor hormonale sau, pur şi simplu, sensibilităţii crescute a ţesuturilor faţă de niveluri hormonale normale. În acelaşi timp, durerile sau înţepăturile pot fi produse de iradieri provenite de la organele vecine (coaste, articulaţii, muşchi, nervi intercostali etc.) sau pot fi consecinţele unor traumatisme locale accidentale. În special manifestările neciclice, precum este şi cazul dvs., nu au vreo legătură cu ciclul menstrual, ci, mai degrabă, cu prezenţa unor formaţiuni tumorale benigne (chisturi), posibile infecţii ori minitraumatisme. Ele apar mai frecvent la femeile trecute de 40 de ani, sunt unilaterale, difuze sau localizate, de diferite grade sau intensitate.
Deşi durerile sau înţepăturile sânului reprezintă, în mare majoritate, o consecinţă firească a fiziologiei feminine, dacă devin supărătoare, se prelungesc pe o perioadă mai mare de timp sau se agravează, examinarea clinică şi un consult de specialitate (endocrinologic, ginecologic) vor fi necesare. În funcţie de contextul clinic - dacă se depistează chisturi, formaţiuni nodulare ori alte transformări parenchimatoase locale - vârstă, antecedente patologice familiale etc., cu siguranţă va fi nevoie şi de un examen imagistic (tomografie, mamografie). Până atunci, puteţi folosi, în caz de manifestări supărătoare, paracetamol sau un alt tip de antiinflamator nesteroidian.
Se cunoaşte că suplimentele cu magneziul sau vitamina E au efecte benefice în atari situaţii. Totodată, puteţi utiliza şi unguente gen Mastodynon sau Progestogel.
Să auzim numai de bine!
ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriţionist - Timişoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com
"Caut tratament naturist pentru stimularea creşterii în greutate"
(Răspuns pentru TUDOR - Moneasa, F. AS nr. 943)
Pentru creşterea în masa musculară şi în greutate, va trebui să consumi mai multe calorii şi să faci un sport în care să implici grupele mari musculare. Sunt necesare 4 zile de sport pe săptămână, fără a duce organismul la extenuare, şi 3 zile de pauză.
Alimentaţia trebuie să fie echilibrată şi bogată caloric pentru a susţine efortul şi refacerea ulterioara a organismului. Sunt recomandate cerealele integrale (pâine integrală, orez integral, orz, ovăz, secară), consumate sub formă de fulgi sau fierte (terci), lactatele şi brânzeturile integrale, obţinute din lapte crud (provenit din surse sigure, cu igienă corespunzătoare), cartofi, seminţe (floarea-soarelui, susan) uşor prăjite, seminţe crude (dovleac, in, cânepă, chia), nucifere (alune, nuci, migdale), unt cu 80% grăsime, fructe dulci (banane, caise, piersici, mere dulci, struguri), legume uşor preparate la aburi şi stropite cu ulei de măsline. Sunt necesare 3 mese principale pe zi (dejun, prânz şi cină) şi două gustări între mese, constând în fructe sau nucifere.
Suplimentele alimentare ajută, şi ele, foarte mult, atât la construcţia masei musculare, cât şi la creşterea masei corporale. Sunt utile polenul, proteina de cânepă, spirulina, chlorella, tribulus terestris, macca, ginsengul şi mucuna pruriens.
Iată câteva exemple de combinaţii de shake-uri proteice care se pot obţine:
* În timpul antrenamentului este bine să se consume apă alcalină (întrucât organismul, prin depunerea efortului, are tendinţa spre acidifiere) în care să se dizolve un plic ce conţine electroliţii care se pierd prin transpiraţie (K, Na, Mg, Cl).
* După antrenament este util un shake care să conţină: unt de migdale, pulbere din aminoacizi cu catena ramificată (izoleucina, leucina, valina) şi glutamina, proteina de cânepă şi spirulină. După sală, este bine să fie folosit laptele vegetal de migdale, întrucât este alcalinizant. Pentru îndulcire, se poate adăuga o linguriţă de melasă neagră (este şi ea alcalinizantă). Un supliment pe bază de Mg, B6 şi Zn este bine venit.
Un alt aspect foarte important este odihna, constând în ore de somn adecvate ca număr şi culcatul, seara, la ora 23:00.