RODICA CULCER despre... O fata morgana: spaţiul Schengen
Fără îndoială, poziţia României cu privire la cotele de migranţi - căci ar fi incorect să-i numim pe toţi refugiaţi - a generat o doză de ostilitate la adresa ţării noastre, mai ales din partea Franţei şi a Germaniei. A fost o carte pe care preşedintele Iohannis a jucat-o extrem de prost, izolând România în UE, în mod inutil şi contraproductiv. Totuşi, dacă ne gândim că pe ordinea de zi a reuniunii miniştrilor de interne şi justiţie din ţările UE - Consiliul JAI - prioritară este apărarea frontierelor UE...
Citeste tot articolul
Ruleta românească
De necrezut, dar stupida lege ţărănistă, Restitutio in integrum, încă erodează temelia statului român: proprietatea. Ca într-un carusel de saltimbanci, unii membri ai comisiilor de retrocedare din primării, alături de procurori şi judecători, repetenţi la istorie şi leneşi în gândire (când nu sunt corupţi), retrocedează sate şi oraşe întregi, mergând pe firul incompetenţei până la anularea actelor sfinte ale Marii Uniri de la 1918.
Citeste tot articolul
Inconştienţa, acest terorism care ne distruge
Asistăm neputincioşi şi stupefiaţi, zilele acestea, cum decerebraţii membri ai Statului Islamic aruncă în aer sau distrug cu barosul obiective de cea mai mare valoare ale patrimoniului universal, cum sunt templul zeului Baal Shamin (obiectiv protejat UNESCO), Arcul de Triumf din cetatea antică Palmira (Siria), ca şi atâtea şi atâtea opere unice din muzeele oraşelor care încap pe mâna lor.
Citeste tot articolul
E.S. DAN BĂLĂNESCU - "Lituanienii şi letonii sunt patrioţi, îşi afişează patriotismul cu sinceritate şi mândrie"
Dan Adrian Bălănescu, 41 de ani, este ambasador profesionist, unul dintre cei cu care noua diplomaţie românească a ieşit în lume cu mai puţine complexe. Om al cărţilor, scriitor, autor al unui volum de povestiri ("O călătorie pe Lună"), al unei antologii umoristice cu ambasadori ("Ambasada Veselă") şi al unui roman ("Smintiţii"), piteşteanul Bălănescu şi-a construit cariera în mod clasic, studiind relaţiile economice internaţionale, cu specializările aferente. A avut şansa de a funcţiona ca şef de misiune diplomatică, mai întâi la Praga, unde a acumulat o bogată experienţă central europeană.
Citeste tot articolul
Petrecere de toamnă la... Vârful Crucii
A fost sau n-a fost?... Aşa mă întreb zi de zi, după ce am luat parte, împreună cu trei colegi de redacţie, la cel mai nonconformist şi greu de descris eveniment rural din România: "Ziua Recoltei" sau "Recolta de Prieteni" sau "Zilele Prieteniei" sau "Toamna cu Prieteni"... Îi las pe cititorii noştri să aleagă numele preferat, după ce vor citi, fără grabă, cele de mai jos. Iată ce: avocatul bucureştean Nelu Purge are, ca tot românul cu stare, o casă la ţară.
Citeste tot articolul
IZABELA PĂNESCU (DIGI 24HD) - "În fiecare zi fac un pas către mine"
Eu am cochetat încă din anii copilăriei cu ideea de a deveni medic, pe care însă, am părăsit-o, pentru visul de a deveni jurnalist. În liceu, hotărârea a devenit irevocabilă, astfel că, după absolvire, m-am desprins plină de entuziasm din Târgu Jiul natal şi am venit la Bucureşti. Am intrat la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii, iar, din anul doi, m-am angajat ca reporter de noapte la Ştirile Pro TV. Când mi-am început masteratul, am primit o ofertă, şi m-am mutat ca reporter la emisiunea "Ce se întâmplă, doctore?", a Oanei Cuzino.
Citeste tot articolul
Poveşti cu îngeri
Albastru. Un albastru indigo... un albastru ce se vede numai în urma unui vapor când spintecă apele oceanului. Aşa sunt ochii lui mamaia Lola. Mi-e şi mamă, mi-e şi bunică. Şi, de fapt, nu e nici mama mea şi nici bunica. Ea este o prietenă bună de-a mamei mele. Sunt prietene de peste cincizeci de ani, iar eu o ştiu de când am uzul raţiunii. Ce repede trece timpul, prea repede! Locuieşte la ţară, lângă Bucureşti. Acum este singură şi tristă, dar mamaia mea nu era aşa...
Citeste tot articolul
Scrisori care aşteaptă răspuns
Trec printr-o perioadă a vieţii mele plină de încercări, la o vârstă la care ar trebui să fiu pe deplin fericită, pentru că am viitorul în faţă. O să încerc pe cât pot să sintetizez problema mea, pentru a nu ocupa inutil spaţiul revistei. Pe scurt: am 22 de ani, sunt studentă în anul patru la Facultatea de Matematică şi nu am avut până acum niciun prieten. Îmi doresc tare mult lucrul ăsta, chiar pot spune că am făcut o obsesie din această dorinţă. Sunt o fire sociabilă, îmi fac foarte uşor amici, ieşim împreună în oraş, mai mergem la discotecă, unde dansez şi mă simt bine.
Citeste tot articolul
Trup şi suflet
Nu, apa nu ţine loc de mâncare şi nici nu înflăcărează inima precum alcoolul, dar influenţează direct cele două "împrejurări": slăbitul şi îndrăgostitul. Un studiu realizat la Universitatea din Birmingham arată că supraponderalii pot pierde 4,5 kilograme în timp de trei luni, dacă înaintea celor trei mese principale de peste zi beau 500 ml de apă plată. Iar dacă momentul e fixat printr-un "protocol": apa e rece, cu bucăţele de gheaţă, paharul e de cristal, iar "consumatorul" îşi spune, ţintit, că bea, de fapt, sănătate şi bucurie de viaţă...
Citeste tot articolul
STELIAN OLARIU - "Nu simt trecerea timpului. Longevitatea pe care o am e un motiv de mândrie"
Un fenomen rarisim. Poate unic şi la nivel mondial. Un fenomen care se întâmplă aici, în România, dar care, poate din pricina agendei noastre zilnice mereu prea încărcate, ne scapă din vedere: Stelian Olariu, dirijorul corului Operei Naţionale Bucureşti. În fiecare dimineaţă, acest om ia troleibuzul pentru a merge la serviciu, munceşte la repetiţii cu o intensitate de care puţini tineri sunt capabili şi, de câteva ori pe săptămână, atunci când are spectacol, ajunge acasă după miezul nopţii. Face asta fără întrerupere, din data de 3 ianuarie 1962. Are acum 87 de ani. Şi îşi continuă activitatea cu aceeaşi pasiune, energie şi luciditate ca în prima zi.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
În zilele mohorâte de toamnă puteţi petrece un timp plăcut cu acest roman în care au fost puse cu bună ştiinţă toate ingredientele unui "produs" menit să dea dependenţă până la ultima pagină. Jess Walter, care provine din jurnalismul american de mare tiraj, cunoaşte bine nivelul (senti)mental al publicului, aşteptările lui. De aceea, în reţeta lui romanescă, nu ezită să folosească şi potenţatori de arome, coloranţi artificiali, înlocuitori sintetici şi tot felul de fainoşaguri, pentru a fi pe gustul tuturor amatorilor de poveşti.
Citeste tot articolul
ZODIACUL ANIMALELOR
V-aţi hotărât să adoptaţi un animal? Poate fi un lucru minunat, care să vă facă extrem de fericiţi, cu condiţia să ştiţi cum să alegeţi. La fel ca şi noi, unele animale sunt timide sau, din contră, extrovertite, curioase sau temătoare, jucăuşe sau gânditoare, afectuoase sau independente. Unele au nevoie de spaţiu larg, în timp ce altele preferă viaţa de apartament. La aceste probleme, zodia în care este născut animalul ne poate oferi ajutor. Mai ales când preferinţele noastre se îndreaptă spre câini şi pisici, trebuie neapărat să alegem un animal cu un caracter compatibil cu al nostru, altfel vom fi, şi el, şi noi, nefericiţi.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru MARINELA P. - Ploieşti, F. AS nr. 1183 - "Ştie cineva cum se poate elimina naturist lichidul din abdomen? Am ciroză hepatică"
Deoarece ascita este o acumulare în exces de lichid în cavitatea abdominală, datorată hipertensiunii portale şi nivelurilor serice reduse de albumină rezultate în urma alterării funcţionale a ficatului, în principiu tratamentul constă în restricţia aportului de sare în dietă şi utilizarea unor diuretice pentru eliminarea excesului de apă şi sare. Dar extragerea repetată de lichid din cavitatea abdominală (paracenteza) şi infuziile intravenoase cu albumină...
Citeste tot articolul
"Trombocitele copilului meu au scăzut la jumătate"
Ca urmare a strigătului de ajutor publicat în "Formula AS" nr. 1162/2015 ("Fiul meu are trombocitoză"), o mulţime de oameni m-au sunat pentru a-mi sugera diferite tratamente. Mulţumindu-i fiecăruia din ei pentru mâna de ajutor întinsă, am optat pentru varianta de tratament naturist propusă de d-na dr. Lavinia Văduva (tel. 0767/64.70.89) care a avut răbdarea de a mă convinge că fiul meu se va face bine şi de a-mi explica totul pe înţelesul meu de om fără cunoştinţe în domeniul medical.
Citeste tot articolul
Chisturi pe rinichi
Simptomele bolii se dezvoltă relativ încet, până la apariţia insuficienţei renale. Atunci scade capacitatea de muncă şi memorare, dispare apetitul, creşte senzaţia de sete, apar somnolenţa, anemia, mirosul de amoniac în gură, urinarea nocturnă abundentă, prezenţa sângelui în urină, hipertensiunea arterială. Bolnavul se plânge de dureri în regiunea lombară, palpitaţii, senzaţie de ardere în tălpi. În unele cazuri, chisturile renale apar şi în ficat, iar în creier se formează anevrisme, care provoacă dureri puternice de cap.
Citeste tot articolul
GUTUILE
Nu prea mare ca dimensiuni, gutuiul este un arbore care primăvara face flori mari, parfumate, iar toamna bucură privirea cu fructele sale de un galben viu. Este originar de pe coastele însorite ale Mediteranei şi a fost adaptat la condiţiile mai aspre ale centrului Europei, cu milenii în urmă. Grecii antici le spuneau gutuilor fructe de aur şi le aduceau ca ofrandă zeiţei iubirii, Afrodita, fiind puse la loc de cinste în templele închinate ei. Romanii considerau, la rândul lor, gutuile drept fructe sacre, deoarece prelungesc viaţa, menţin vie iubirea şi păstrează fidelitatea în cuplu.
Citeste tot articolul
CRONICI BIZARE
Mai demult, în vremea copilăriei, ţin minte cum într-o noapte de iarnă am fost trezit din somn de tata (fie iertat!), care dădea cu mătura prin casă, scuipând şi strigând: "Marş afară!". Când l-am întrebat pe cine alungă, fiindcă în afară de noi nu era nimenea, mi-a zis că fugăreşte o nălucă. Prezenţa ei făcea ca piroanele bătute în grindă pentru haine şi pălării să vibreze ca o pânză de ferăstrău. Într-adevăr, după ce tata a vânturat bine toate ungherele încăperii, vibraţia cuielor s-a potolit.
Citeste tot articolul
Un medicament redutabil - IMAGINAŢIA
Începând din luna octombrie şi până după sărbătorile de iarnă, starea noastră emoţională, împreună cu întreg sistemul nervos, sunt cel mai greu încercate. Zilele tot mai scurte şi nopţile lungi, venirea frigului şi a fenomenelor meteorologice extreme, oboseala psihică dată de şederea îndelungată în casă, alimentaţia mai săracă în hrană vie, toate contribuie la apariţia a diferite afecţiuni şi tulburări nervoase. Din fericire, toate aceste probleme îşi au remediul foarte aproape de noi. Trebuie doar să ne deschidem mintea şi sufletul pentru a le vedea şi folosi.
Citeste tot articolul
Puterea tămăduitoare a simţurilor
Suntem dotaţi cu cinci organe de simţ: ochii, urechile, nasul, limba şi pielea. În fiecare secundă, aceste antene ne informează asupra stimulilor pe care lumea i-a pregătit pentru noi. În acelaşi timp, ni se dă posibilitatea, pe această cale, să ne optimizăm starea de sănătate. Căci aceia care îşi îndreaptă deliberat percepţiile către lucruri pozitive reduc stresul, îşi întăresc capacitatea naturală de apărare a organismului şi reuşesc chiar să evite un infarct miocardic.
Citeste tot articolul
10 porunci pentru frumuseţea unei femei
La 57 de ani, Sharon Stone nu este doar o femeie extrem de atrăgătoare; ea este şi o făptură extrem de inteligentă, frumuseţea ei fiind luminată din interior. Dar arma secretă a actriţei este înţelepciunea. Cu ajutorul ei, Sharon dă reţete de feminitate care se bucură de succes nebun. Iată, mai jos, o listă de 10 porunci extrem de interesante, pe care vi le recomandăm.
Citeste tot articolul
Dieta cu mămăligă - minus 3-4 kg pe lună
Următoarea dietă vă propune să vă amintiţi de obişnuinţele culinare ale ţăranului român, care nu ştia ce-i obezitatea. Este vorba de Mămăligă, un aliment ieftin şi hrănitor, care stimulează digestia, echilibrează hormonal, elimină apa în exces din ţesuturi, are puţine calorii, dar satură şi dă energie.
Citeste tot articolul
Mari familii româneşti - Boierii Otetelişeni
Pe Valea Olteţului, în sudul judeţului Vâlcea, există un domeniu uriaş şi verde, tăiat de iazuri şi de copaci, a căror umbră a văzut multă istorie. Alături, un lac de 12 hectare străjuieşte îmbietor. Vechiul domeniu boieresc e la nici 40 de kilometri de Craiova, în apropiere de Bălceşti. În inima domeniului se află o culă boierească, ridicată acum mai bine de trei sute de ani. Domeniul şi cula au fost ale puternicilor boieri Otetelişeni, cei care au pus multe pietre de hotar în cultura Ţării Româneşti şi a României.
Citeste tot articolul
Părintele Episcop MACARIE DRĂGOI al Europei de Nord
N-aş fi crezut niciodată că în Suedia bătută de ploi şi de vânturi, acolo unde elanii coboară seara până aproape de gospodăriile oamenilor, există o casă aşezată cuminte, lângă pădure, unde mă voi simţi mai bine ca la mine în ţară. De îndată ce-i treci pragul, vegheat din umbră de icoana Sfântului Andrei, locul se preface ca-n poveşti, lăsând la vedere toate minunăţiile dragi românilor: icoane şi ştergare transilvănene, costume populare şi pături ţărăneşti, lăzi de zestre şi strachini de lut.
Citeste tot articolul
Medicina popoarelor
Chiar dacă remediile medicale "clasice" sunt în continuare folosite şi apreciate, omul de azi începe să se intereseze de medicina tradiţională a altor popoare, practici milenare de mare succes. De la moxa tradiţională chinezească, sauna finlandeză, masajele ayurvedice din India sau baia japoneză, toate sunt nişte metode ce merită încercate.
Citeste tot articolul
KUSTURICA - "Sunt convins că muzica şi cinematografia au aceleaşi izvoare"
Marele regizor şi muzician sârb, deţinător a două Palme d'Or şi a numeroase alte premii naţionale şi internaţionale, este iubit şi urât deopotrivă în ţara lui natală. Căci, spre deosebire de alţi compatrioţi de-ai săi, el nu-şi ascunde simpatiile de stânga şi este un nostalgic declarat al fostei Iugoslavii, unde, timp de 88 de ani (1918-2006), au convieţuit la un loc sârbi, croaţi, macedoneni şi sloveni. El crede cu tărie că dezintegrarea fostului stat comunist este una dintre marile tragedii ale secolului XX şi spune lucrul acesta ori de câte ori are ocazia.
Citeste tot articolul
SĂPTĂMÂNA 16-22 OCTOMBRIE
Mare armonie, mare, pe cele ceruri, dinspre zodia Fecioarei înspre cea a Capricornului. Venus, Marte şi Jupiter trimit raze prietenoase către puternicul Pluton. Gândim practic, dar nu egoist, lucrăm bine în echipă, respectând normele colegialităţii, ceea ce ne ajută să progresăm în carieră. Sau avem trecere în faţa autorităţilor, în privinţa unor chestiuni concrete. Favorizate sunt semnele de pământ (Taur, Fecioară şi Capricorn), dar şi cele de apă (Rac, Scorpion şi Peşti). Şi celelalte zodii pot avea realizări de ordin practic, doar că trebuie să se străduiască ceva mai mult pentru a le atinge.
Citeste tot articolul