Nu prea mare ca dimensiuni, gutuiul este un arbore care primăvara face flori mari, parfumate, iar toamna bucură privirea cu fructele sale de un galben viu. Este originar de pe coastele însorite ale Mediteranei şi a fost adaptat la condiţiile mai aspre ale centrului Europei, cu milenii în urmă. Grecii antici le spuneau gutuilor fructe de aur şi le aduceau ca ofrandă zeiţei iubirii, Afrodita, fiind puse la loc de cinste în templele închinate ei. Romanii considerau, la rândul lor, gutuile drept fructe sacre, deoarece prelungesc viaţa, menţin vie iubirea şi păstrează fidelitatea în cuplu. Câteva secole mai târziu, arabii considerau gutuile drept fructe ale fertilităţii şi tinereţii, farmaciştii din Orientul Mijlociu având reţete deopotrivă medicale şi magice, cu care tratau infertilitatea la bărbaţi şi femei. Medicii din centrul şi sud-estul Asiei, la fel ca şi vindecătorii noştri populari, foloseau gutuile contra bolilor digestive şi ale pancreasului, dar şi contra diferitelor boli de piele. Poate niciunul dintre fructele ce cresc în livezi nu a avut atât de multe utilizări medicinale. Şi pe bună dreptate, dacă ne uităm la compoziţia sa, care merită descrisă pe larg.
O farmacie într-un fruct
Toate părţile componente ale gutuiului se folosesc în scopuri terapeutice: frunzele, fructele, sâmburii, cotoarele fructelor, ba chiar şi scoarţa de pe ramurile tinere. Dar cele mai importante sunt fructele, care conţin cantităţi impresionante de vitamine, oligoelemente, enzime şi fibre alimentare. Dintre vitamine, sunt prezente în cantităţile cele mai mari: C, A, B1, B2, B6, B9 şi enigmatica vitamină B17 (considerată printre cei mai activi agenţi anti-tumorali). Apoi, gutuile conţin potasiu şi magneziu (utile pentru inimă şi tensiunea arterială), fier (cu efect în anemie), cupru (reglator hormonal) şi seleniu (util în profilaxia cancerului). Gutuile conţin şi câteva tipuri de fibre alimentare cu efect puternic detoxifiant, taninuri care inactivează bacteriile dăunătoare, substanţe aromatice cu efect reglator al apetitului, pigmenţi care împiedică mutaţiile celulelor normale şi dezvoltarea celor canceroase. Să aflăm, însă, care sunt principalele aplicaţii terapeutice ale acestui fruct.
Bolile digestive şi ale pancreasului
Sucul proaspăt de gutui face adevărate minuni în vindecarea dispepsiei, indigestiei, a stărilor de vomă, dar şi a pancreatitei, care altfel este foarte dificil de tratat prin metode clasice. Se bea, de trei ori pe zi, câte o jumătate de pahar de suc de gutui (obţinut cu ajutorul storcătorului casnic centrifugal), diluat cu jumătate de pahar de suc de mere, în cure de minimum trei săptămâni. Această cură stimulează secreţia de sucuri digestive, activează peristaltismul tubului digestiv, ajutând la metabolizarea corectă a alimentelor, înlăturând simptome neplăcute, cum ar fi: durerile gastrice, accesele de vomă, senzaţia de greutate în stomac. Sucul de gutui are şi efecte stimulente ale activităţii pancreasului, şi antiinflamatoare, fiind un excelent adjuvant al medicaţiei clasice, contra pancreatitei cronice.
Detoxifierea colonului şi reglarea greutăţii
O gutuie de dimensiuni medii se dă prin răzătoare, se amestecă bine cu aceeaşi cantitate de mere rase, apoi se adaugă miere şi puţin suc de lămâie. Această salată de fructe, extrem de simplă, este o adevărată mătură pentru tubul digestiv, în special pentru intestinul gros. Fibrele alimentare, solubile şi insolubile, din gutui, absorb toxinele din colon şi de pe pereţii colonului, accelerează procesul de eliminare şi îl regularizează. Mai mult, salata din gutui proaspete are un puternic efect de inhibare a apetitului alimentar, întrucât necesită un timp îndelungat pentru a fi digerată, dând senzaţia de stomac plin multă vreme după ce a fost ingerată. Astfel, ea acţionează ca un balon gastric care ne împiedică să mâncăm prea mult şi să prindem proporţii, dar un balon gastric natural, fără niciun fel de reacţii adverse, ci cu efecte terapeutice complexe.
În cazul sindromului colonului iritabil, un tratament foarte bun este decoctul de cotoare de gutui, obţinut prin fierberea a 2 cotoare tocate mărunt, într-un sfert de litru de apă, vreme de cinci minute. Câte o cană din acest decoct se consumă dimineaţa şi seara.
Se face o cură cât mai lungă (ideal ar fi de o lună şi jumătate) cu nectar proaspăt de gutui, din care se bea câte un litru - un litru şi jumătate pe zi, pe stomacul gol. Nectarul se obţine în blender (mixer electric), în care se pun un litru de apă, 2 gutui nedecojite, tăiate felii, şi 2 linguri de miere. Toate ingredientele se mixează vreme de 5 minute, după care se pune preparatul obţinut într-o sticlă cu dop, care se păstrează la frigider. Se consumă nectarul pe parcursul unei zile. Pe timpul curei, se elimină carnea, prăjelile, grăsimile hidrogenate, zahărul şi făina albă. Substanţele conţinute de aceste fructe stimulează activitatea hepatică, măresc gradat pofta de mâncare, au efecte imunostimulente. Cercetări recente, efectuate în Japonia, au pus în evidenţă existenţa în coaja gutuilor a unor substanţe antivirale, care se pare că inhibă dezvoltarea microorganismelor ce declanşează hepatita de tip A, B şi C.
Bolile pulmonare
Coaja, sâmburii şi cotoarele de gutui au proprietăţi antivirale şi antibiotice foarte puternice. În ţările arabe şi mediteraneene, o mână de coji şi de cotoare de gutui, cu tot cu sâmburi, se toacă foarte fin şi apoi se fierb în jumătate de litru de apă, vreme de 2-3 minute şi se lasă să se răcească. După ce fiertura s-a răcit, se filtrează şi apoi se adaugă două linguri de miere. Se bea în reprize, pe stomacul gol, pe parcursul zilei. Tratamentul se ţine măcar o lună (gutuile proaspete pot fi păstrate la întuneric şi răcoare), iar cercetări recente au confirmat valoarea sa în combaterea tuturor infecţiilor localizate la nivelul căilor respiratorii medii şi inferioare.
Fertilitatea la bărbaţi şi femei
Un studiu de medicină experimentală, realizat la o universitate din Orientul Mijlociu, a demonstrat un uimitor efect de stimulare a fertilităţii cu ajutorul gutuilor, administrate cu tot cu coajă: la bărbaţi, consumate zilnic, ele determină producţia în cantităţi mai mari a spermatozoizilor, prevenind şi apariţia anomaliilor morfologice sau funcţionale ale acestora. Mai mult, se pare că gutuile menţin şi îmbunătăţesc potenţa, întrucât previn problemele vasculare la nivel genital. În cazul femeilor, tratamentul prevede uscarea cojii şi a cotoarelor de gutui, care sunt apoi măcinate şi transformate în pulbere. Se administrează câte 10 grame pe zi. Efectele, se pare, sunt uimitoare, pulberea acestui fruct având darul de a regla menstruaţia, de a stimula ovulaţia normală, de a reduce inflamaţia colului şi a trompelor uterine. În medicina tradiţională românească, decoctul foarte cald de gutui era folosit extern, sub forma băilor de şezut, pentru femeile infertile.
Îngrijirea pielii
Cu efectul său puternic detoxifiant, cura internă de o lună cu gutui (consumate sub formă de nectar sau salată) este un excelent remediu pentru foarte multe dintre bolile de piele. Dar fructele sunt folosite cu rezultate excelente şi extern. Iată câteva aplicaţii eficiente:
* Contra ridurilor: se folosesc cojile unei gutui fierte la foc mic, într-o jumătate de cană de lapte, vreme de 5-10 minute. Soluţia obţinută se pune călduţă, sub formă de compresă, pe obraji, unde se lasă 20-30 de minute. Tratamentul se repetă zilnic, vreme de 3-4 săptămâni.
* Tenul gras se îngrijeşte foarte bine cu loţionări ale obrajilor, nasului, bărbiei şi ale frunţii cu suc proaspăt de gutui. Se lasă să acţioneze 30 de minute, după care pielea se spală cu apă călduţă.
* Reţetă contra acneei: se dă prin răzătoarea fină o jumătate de gutuie, care apoi se aplică pe zonele afectate, în strat subţire, presând uşor fructul ras, aşa încât să lase puţină zeamă. Aplicaţia se ţine 15 minute, apoi se lasă pielea să se usuce încă 15 minute. Intern, se consumă câte o gutuie rasă, amestecată cu miere, dimineaţa, pe stomacul gol, pentru efectul laxativ, puternic detoxifiant şi reglator hormonal.
Precauţii şi contraindicaţii
Gutuile crude vor fi administrate cu prudenţă în cazurile de gastrită, colită de fermentaţie, sindrom al colonului iritabil, diaree cronică, deoarece pot agrava simptomele acestor afecţiuni. Persoanele care nu au mai ţinut niciodată o cură cu gutui vor începe administrarea lor în cantităţi mici, deoarece puful de pe coaja gutuilor poate avea efect alergic, îngreunând respiraţia şi provocând apariţia unor iritaţii pe piele.