A fost sau n-a fost?... Aşa mă întreb zi de zi, după ce am luat parte, împreună cu trei colegi de redacţie, la cel mai nonconformist şi greu de descris eveniment rural din România: "Ziua Recoltei" sau "Recolta de Prieteni" sau "Zilele Prieteniei" sau "Toamna cu Prieteni"... Îi las pe cititorii noştri să aleagă numele preferat, după ce vor citi, fără grabă, cele de mai jos. Iată ce: avocatul bucureştean Nelu Purge are, ca tot românul cu stare, o casă la ţară. Milioane de orăşeni au case la ţară, ca să nu vorbesc de ţăranii care, şi ei, prin forţa lucrurilor, au case în satele patriei. Casa lui Nelu şi a Valericăi Purge e în judeţul Prahova, în comuna Proviţa de Jos, nu departe de celebra localitate Cornu. Proviţa de Jos e ascunsă printre dealuri înalte, încărcate de păduri dese, virgine. Ca tot orăşeanul, Purge şi-a construit un locşor retras, în plină natură, spuzit de brânduşe de toamnă, înconjurat de livezi de pruni şi meri, de prieteni de-ai locului, printre care se distinge, cu noroc, pădurarul satului. În ciuda unui primar cam ostil, care-i priveşte chiorâş pe "veneticii" de la oraş, deşi uită câţi bani încasează din impozitele lor, domnul avocat a clădit un centru al petrecerilor prieteneşti, un loc al peisajului înfrăţit cu rude şi oaspeţi, colegi şi amici de colegi, un spaţiu al originalităţii în materie de viaţă campestră. Şi a mai dorit ceva Nelu Purge, boieri dumneavoastră: a dorit să ţină fruntea sus, de dragul foştilor colegi de armată şi facultate - instituţii faţă de care românul, ştiţi bine, este extrem de sensibil. Ia-i lui Nelu Purge maşina, smartphone-ul, peştii roşii din iazul casei, curcanii şi cocoşii bătăuşi din coteţe, dovlecii şi tărtăcuţele din grădină, cojocul miţos şi pălăria mocănească... Ia-i colecţia de vinuri din pivniţă, covoarele ţărăneşti de pe pereţi, dar nu-i lua prietenii şi speranţa că-i poate vedea măcar o dată pe an, în această nemaivăzută zi a "recoltei".
"Panic Syndrom". Un protest împotriva austerităţii...
Deşi Purge n-a băut nici o picătură de alcool în viaţa lui, îşi cheamă amicii să le dea de băut, ademenindu-i cu cele mai bune vinuri şi palinci, dar şi cu cele mai bune bucate ce se pot găsi pe plaiurile mioritice. Un răsfăţ pantagruelic se revarsă timp de două-trei zile, încât nu-ţi rămâne decât să bănuieşti că veselul cocoş din Punguţa cu Doi Bani şi-a revărsat guşa dodoloaţă pe aleile pietruite ale casei lui Purge. Foişoare cu mese încărcate până la refuz, grătare încinse fără oprire, meseni ocupaţi cu degustatul, doamne şi domnişoare plimbându-se cu farfuria în mână printre coşuri şi panere, aruncând ocheade spre cuptoarele fumegânde şi lăsându-se seduse de podoabele toamnei: dovleci roşii, tiugi, tărtăcuţe, tâlvuri şi alte roade decorative. Adevărata "civilizaţie a ochiului" vine însă din rafturile cu bucate. Aici, dacă nu eşti stăpân pe tine, poţi avea un atac de panică. Panic Syndrom... Am fost recent prin câteva ţări nordice, am mâncat în locuri selecte, am cunoscut un mod de viaţă cumpătat şi auster. La capătul drumului, mi-am spus: fără nici o îndoială, românii sunt sarea şi piperul Europei. Dacă vor ei să petreacă între prieteni, nu le poţi impune nici o interdicţie, nici o măsură disciplinară, nici o lege. Toamna aceasta a prietenilor lui Nelu Purge o văd ca pe un protest împotriva austerităţii. Aşa ies unii români din criză, până la urmă...
Îmi arunc ochii pe rafturi şi, printre piftii şi castroane cu salată de boeuf, iată ce mai văd: creme de conopidă à la Vali, brânzeturi de toate felurile, zacuscă de vinete, de ciuperci; icre de ştiucă à la Mari, jambon românesc de casă, slănină afumată, şorici, cârnaţi, ciorbă de burtă, leveşe (supă) de cocoş (domnul Purge e orădean), tăieţei suciţi pe fus, gulaş de viţel, pastramă de berbecuţ înăbuşită a la Vali; sarmale în foi de varză de la tanti Veronica şi de la Dana Bolovan, fasole cu afumătură, mămăligă, bulz la tavă a la Vlad Purge şi Iulia Matei, plăcinte cu cartofi, cu brânză şi cu varză, à la Luci şi à la Mariana; cartofi copţi, castane coapte, ceafă, mici, berbecuţi la proţap de la Adrian Bolovan, ciocănele de pui, legume, fructe, cozonaci, prăjituri (opt metri pătraţi, à la Monica/Dana/Corina/Adina/ Coca/ Mariana/ Luci); vinul lui Puiu Popescu de la Gorj, vinul de la Blaj, al lui Gheorghe Avram; palincă de Bihor de la Mariana şi Dan Chişbora, castane, plăcinte şi design decor de la Luci şi Mitruţ Pop şi de la Alexandru (Şmil) Krompaczki din Baia Mare; lichioruri de vişine, mure, afine, zmeură, zarzăre, coarne, cireşe amare; must direct din ţarc, siropuri naturale. Sigur am uitat destule...
Vitrina cu prieteni
Pop Dumitru zis Mitruţ, din Baia Mare, este un obişnuit al casei, ca să nu spun că este chiar maistrul care a construit casa. Văr primar al amfitrionului, a lucrat toată viaţa la CFR, a ridicat staţii de tren. Când vede atâta lume (223 de persoane!) se simte în largul lui şi-şi aminteşte că, în clipa în care a început lucrul, vărul Purge se întreba: oare vom ajunge vreodată să ne primim prietenii în coşmelia asta? Coşmelia e astăzi ditamai vila, şi a ieşit atât de mare şi prin intervenţia ascunsă a lui Mitruţ. De altfel, se spune că acei pe care-i cheamă Mitruţ sunt întotdeauna înţelepţi, căci au văzut-o în tinereţe pe Fata Pădurii. Obişnuit cu planuri, cu proiecte şi materiale de construcţii, Mitruţ cel priceput a supravegheat totul, reuşind să-i înveţe meserie pe toţi voluntarii din vecini, care n-aveau slujbă. Astăzi, băieţii fac armături în Spania sau în Italia, deşi nu visau că vor ajunge vreodată constructori... Ce-i place lui Pop Mitru? Peisajul, locul, dealurile împădurite, prezenţa atâtor prieteni.
Adrian Bolovan e pădurar, vecin de ispravă, povestitor şi "gânditor". Se gândeşte mult la lume şi la tinereţea lui, urcând dealuri şi coborând văi, la est, la vest şi la celelalte puncte cardinale. De-l întrebi ce ne înconjoară, afli că la vest e Valea Nucului; apoi vezi Măgura; apoi, la sud, pădurea Drăgăneasa; la nord-vest, zăreşti pădurea Sultanu, al cărei nume aminteşte de sultanii care au stăpânit ţara vreme de cinci sute de ani; la nord, se întinde pădurea Feţele Grâului. Aici a fost o poiană cu grâu, dar după război s-a împădurit... În fine, chiar locul în care Purge şi-a pus casa se numeşte Vârful Crucii... Putem spune că am fost la petrecerea de la Vârful Crucii. Sună bine, mai ales că în vecini, zac comorile haiducilor dâmboviţeni, pe celebra Vale a Comorii.
Puiu Popescu, vechi prieten de la Goj, este mare gospodar, păstrând întotdeauna vinul vechi pentru petrecerea colegului Purge. Servind la toate mesele, ca la el acasă, se face repede îndrăgit şi de noii musafiri, deşi regula este să se servească fiecare, altfel riscă să rămână flămând (o glumă bună, ţinând cont de cantităţile pantagruelice de mâncare...).
Alexandru (Şmil) Krompaczki, cu alura lui de fecior de pe Săsar, înalt de doi metri şi mereu zâmbitor, vorbeşte, nu despre sine, ci despre gazda lui, din ultimii 15 ani. Căci Ziua Recoltei la Purge se sărbătoreşte de un deceniu şi jumătate! Crede că Nelu Purge are calităţi de lider, le-a dovedit în armată, unde, deşi mărunt de statură, îi plăcea să dirijeze, să dea ordine. Prezenţa lui aici, ca singurul "ungur" între români, ţine de obişnuinţa de a-şi revedea colegii, măcar o dată pe an. Vine "ca la Maglavit", cu încrederea că nu va avea nimic de regretat. Şi nu are, mai ales că prietenul Ciprian Dobrin, secondat de grataragiul Gigi Rusen, ambii din Bucureşti, glumesc miticeşte pe seama lui... O singură dată a fost întrebat de sora din Baia Mare: "Unde mergi?". "La ziua recoltei?". "Dar ce treabă ai tu cu recolta?". Ce-i putea răspunde? Nimeni, în afara celor care vin aici, nu înţelege ce "recoltă" vrea domnul Purge să sfinţească.
Un joc de oameni mari...
Aşadar, pe o uliţă pietroasă a comunei Proviţa de Jos, la o aruncătură de băţ de Moreni şi Breaza, în fiecare toamnă, la începutul lunii octombrie, are loc un joc de oameni mari, nemaivăzut. Parcurgând sute de kilometri, de la Oradea, Baia Mare, Iaşi, Bacău, Tîrgu Jiu sau Craiova, circa 200 de adulţi, însoţiţi de familii, iau cu asalt casa avocatului Nelu Purge. Fiecare îşi aduce aşternuturi şi găseşte un loc de cazare, fie în multele camere ale casei, fie la vecini, fie în corturi şi rulote. Timp de 48-60 de ore, cu scurte perioade de somn, ospeţele din basme coboară pe pământ. Ca de obicei, serviciile, utilităţile, ambientul, muzica şi peisajul sunt oferite din partea casei. Între cei 223 de musafiri din acest an, s-au aflat persoane de toate vârstele, de la Ruana Păcurar, de 8 săptămâni, până la seniorul Nicu Preda, 87 de ani, fost preşedintele c.a.p. Butimanu şi fost deputat în Marea Adunare Naţională. În total, în cei 15 ani de ospeţe, au participat peste 650 de invitaţi din toată ţara. Doamna Purge este obosită, a muncit ca la ocnă... Dar, cu un zâmbet sincer, mă asigură: "Facem totul din plăcere, din drag de prieteni... E o toamnă atât de frumoasă şi îmi vine să zic, odată cu poetul: «Astfel de toamnă bogată/ cine pe ea n-ar da viaţa lui toată»?".