Trec printr-o perioadă a vieţii mele plină de încercări, la o vârstă la care ar trebui să fiu pe deplin fericită, pentru că am viitorul în faţă. O să încerc pe cât pot să sintetizez problema mea, pentru a nu ocupa inutil spaţiul revistei. Pe scurt: am 22 de ani, sunt studentă în anul patru la Facultatea de Matematică şi nu am avut până acum niciun prieten. Îmi doresc tare mult lucrul ăsta, chiar pot spune că am făcut o obsesie din această dorinţă. Sunt o fire sociabilă, îmi fac foarte uşor amici, ieşim împreună în oraş, mai mergem la discotecă, unde dansez şi mă simt bine.
Am încercat de nenumărate ori să cunosc băieţi, simţeam nevoia (contrar firii mele mai retrase şi liniştite) să mă întâlnesc cu ei, dar de fiecare dată se termina cel mult la a doua întâlnire, când el îmi spunea că s-a împăcat cu fosta iubită, sau altul, că urma să se mute în alt oraş (întâmplări de genul acesta), iar eu rămâneam mereu plângând.
Paradoxul este cu atât mai mare, cu cât prietenele şi apropiaţii îmi spun că sunt frumoasă şi deşteaptă, şi toţi se miră de situaţia mea, când le povestesc. Problema este că eu sunt cea refuzată de fiecare dată, chiar dacă aud după aceea, de pe la cunoscuţi, că acel băiat m-a plăcut. Mă complexează oarecum faptul că pe toate prietenele mele şi pe sora mea mai mică le văd că au relaţii de câţiva ani, iar eu nici măcar nu m-am sărutat vreodată cu un băiat. Parcă aş avea un handicap, uneori chiar am senzaţia că sunt un caz ieşit din comun, dar mă consolez cu ideea că sunt "unicat" şi am parte de un destin special. De fapt, chiar nu am mai auzit vreun caz asemănător cu al meu!
Ştiu că orice fată care are vârsta mea a trăit măcar o poveste de dragoste. Îmi place să ies, să mă aranjez, să mă machiez, dar la ce bun toate astea? În ultimul timp, mi-am găsit refugiul în alte preocupări, de exemplu merg des la biserică (mai nou, prietenele mele au prieteni şi timpul nu le mai permite să mai iasă cu mine, decât foarte rar). M-am închis în mine, îmi place să petrec cât mai mult timp singură. Acum citesc mult, învăţ şi merg la biserică. Am devenit într-un fel dependentă de lucrul acesta; parcă, dacă nu merg într-o zi, mă simt rău.
Nici de învăţat nu mai pot învăţa cum trebuie, de când mă frământă problema asta. Pe perioada facultăţii, am acumulat nenumărate restanţe, din care nu mai reuşesc să ies. Mă apasă tare gândul că am atâtea examene, dar parcă nu mai am puterea să mă concentrez pe ce e mai important acum pentru mine, să termin facultatea şi să mă angajez. Nici nu mai ştiu ce vreau. Nu e stilul meu să mă dau bătută, dar mă tot gândesc să mai fac doar anul patru la Matematică, fără să mai dau licenţa, şi apoi să fac altă facultate cap-coadă. Adică, vreau să iau totul de la capăt! Un nou început! (Părinţilor nu le-am spus, pentru că mi-e frică de reacţia lor.)
Încep să cred că aşa mi-e dat să trăiesc şi aş vrea ca după ce termin cu învăţatul să mă călugăresc. Simt o legătură specială cu Biserica (când aude mama acest lucru, i se face rău). Şi încă ceva, eu nu m-am gândit niciodată, ca celelalte fete: oare cum mi-ar sta în rochie de mireasă? În schimb, îmi doresc să mă văd în veşminte de maică. Ciudat, nu?
Am decis să-mi impun un regim sever de viaţă, să nu mai privesc pe stradă niciun băiat în ochi, aşa încât să nu mă mai gândesc deloc la ei (s-au mai ivit ocazii de a cunoaşte băieţi, dar acum refuz eu, pentru că m-am descurajat). Doar aşa cred că n-o să mai sufăr. Poate părea ciudat, dar aşa simt acum. Nu prea mai suport băieţii. Nu cred că voi avea vreodată vreo relaţie cu un băiat, nici nu cred că mai vreau. Vreau să fac ceva de care să fiu mulţumită în viaţă.
Vreau tare mult să mă duc la mânăstire! Am mare nevoie de linişte sufletească. Acum un an şi ceva, am făcut o depresie din cauza problemei care mă obsedează. Plângeam întruna, iar de atunci mă enervez foarte uşor din orice şi plâng mult. Am impresia că sunt o povară pentru familie. În familia noastră nu se prea discută despre asemenea lucruri. Cel puţin tatăl meu nu concepe noţiunea de depresie (e mai dur de felul lui).
Sper că nu v-am plictisit prea tare. Îmi cer scuze dacă v-am pus răbdarea la încercare, dar simt că mi-am descărcat sufletul împovărat. Cum credeţi că e mai bine să procedez în continuare? Oare e bine cum m-am gândit să fac? Aştept cu nerăbdare răspunsul dumneavoastră!
SILVIA
"Urmăresc o prietenie sinceră. De ce nu vrea?"
Mult stimată doamnă Sânziana Pop,
RADU