Două bătălii
În România, asediată de cea mai călduroasă vară a ultimului deceniu, au loc două bătălii: o bătălie cu seceta (şi consecinţele ei) şi o bătălie politică, cea pentru adoptarea noului Cod Fiscal. Seceta este devastatoare şi pentru că, în douăzeci şi cinci de ani postcomunişti, conducătorii vremelnici ai ţării nu au făcut nimic pentru salvarea sistemului naţional de irigaţii. Prăbuşirea (şi prăduirea) lui îşi arată acum efectele.
Citeste tot articolul
SĂPTĂMÂNA 21-27 AUGUST
Sfârşitul de săptămână ne poate surprinde cu sentimente ce ies pe neaşteptate la suprafaţă. Poate fi vorba despre o stare de revoltă împotriva unor persoane pe care le percepem ca exercitându-şi autoritatea într-o manieră abuzivă. Şefii ori rudele noastre mai în vârstă pot fi obiectul mâniei sau pote fi vorba despre cine e figura de autoritate în relaţia amoroasă. Ne poate fi de folos planeta comunicării, Mercur, care trece prin rezonabila zodie a Fecioarei.
Citeste tot articolul
Durerile de cap ale domnului Schweighofer
În urma articolelor din presă şi a reportajelor de televiziune, Ministerul Mediului, condus de ministrul Graţiela Gavrilescu, a declanşat, vreme de cinci săptămâni (!), controale la S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L. Sebeş, S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L Rădăuţi, precum şi la sediile sau punctele de lucru ale principalilor furnizori de materiale lemnoase către compania austriacă. Care a fost scopul acestor controale?
Citeste tot articolul
Povestea puştiului care flutura steagul
Nicolae nu avea decât 7 ani când apărea pentru prima oară în faţa românilor veniţi la Bucureşti să salute reîntoarcerea în ţară a bunicului său, fostul Rege Mihai. Nu înţelegea nimic din ceea ce i se întâmpla. Era un copil crescut în Anglia, într-o familie cu nimic diferită de familiile celorlalţi prieteni de joacă. Până să priceapă mai multe despre rolul istoric al bunicului său, despre ce înseamnă să faci parte dintr-o Casă Regală, Nicholas a rămas acelaşi puşti obişnuit: puştiul vesel şi jucăuş, care flutura steagul tricolor de la balconul în care Regele Mihai îi saluta pe cei un milion de români.
Citeste tot articolul
TUDOR BRĂDĂŢAN - "Prin arbitrajul deschis la Washington, «Gabriel Resources» şantajează România pentru a obţine avizele necesare demarării minei de la Roşia Montană"
La Roşia Montană se desfăşoară, în aceste zile, a zecea ediţie a Festivalului FânFest - ocazia perfectă pentru mii de tineri de a-şi "împrospăta" energia de luptă anticorporatistă. În acelaşi timp, câteva ştiri recente din piaţa media vorbesc de mineritul aurifer, fiind, direct sau indirect, legate de Roşia Montană. Astfel, aflăm că "Gold Corporation" a deschis un arbitraj împotriva României, compania fiind supărată că statul nu i-a aprobat megaproiectul din Apuseni.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru ANDREEA VOICU - Bucureşti, F. AS nr. 1176 - "Sufăr de osteoporoză severă şi nu mai suport tratamentul cu Fosamax"
Pentru că nu mai toleraţi tratamentul cu bifosfonaţi (Fosamax) şi nici nu se constată o ameliorare la nivelul matricei osoase după 16 ani de administrare, vă aduc la cunoştinţă că există o serie de alte metode terapeutice care pot trata sau preveni scăderea densităţii osoase. Astfel, raloxifenul (Evista) este un modulator selectiv de receptori estrogenici (SERM) utilizat pentru prevenirea şi tratamentul osteoporozei.
Citeste tot articolul
"Cu Apisan Forte m-am vindecat de inimă şi de constipaţie"
Mă numesc Maria, am vârsta de 87 de ani şi locuiesc în oraşul Băile Govora. Sunt o cititoare fidelă a revistei "Formula AS", de la începutul apariţiei sale. Din revistă, am aflat despre d-l ing. Bogdan Victor, la rubrica "Cititorii mulţumesc pentru vindecări". De altfel, am observat că mereu apare numele dumisale la rubrica amintită mai sus, unde bolnavii trataţi de dânsul îi aduc mulţumiri.
Citeste tot articolul
Leacuri de la cititori
Dureri musculare şi articulare. Sunt o pasionată cititoare a ziarului "Formula AS" şi doresc să recomand o reţetă naturistă pentru cei care suferă de dureri musculare şi articulare. Ingrediente: 1 pahar cu gaz, 1 pahar cu ulei de floarea-soarelui, 2 pahare cu hrean ras prin răzătoarea mică. Se pun toate într-un vas de sticlă bine astupat.
Citeste tot articolul
ALZHEIMER - boala secolului XXI?
Numită şi "boala care răpeşte memoria", în ultimii ani a cunoscut o adevărată explozie. În momentul în care sunt scrise aceste rânduri, aproximativ un sfert de milion de români suferă de această teribilă afecţiune, iar perspectivele pentru următorii ani se arată sumbre. Există oare şi o rază de speranţă? La această întrebare vom încerca să răspundem mai jos.
Citeste tot articolul
Cura cu pepene roşu
De culoare verde închis sau dungaţi, cu o formă perfect sferică sau alungită, pepenii roşii sunt printre cele mai sănătoase fructe ale verii. Cura cu pepene roşu merită apelativul de "mătură a organismului", deoarece introduce în corp, cantităţi impresionante de lichide şi nutrienţi care spală, ca un torent, toxinele. În plus, în timpul acestei cure, apare acea forţă purificatoare, specifică alimentelor vii. Motive suficiente ca să pornim la atac.
Citeste tot articolul
Control medical pe vârste
Există o serie întreagă de maladii, ca de pildă diabetul, excesul de colesterol sau hipertensiunea, pe care specialiştii le numesc "silenţioase". Pentru că, realmente, ele evoluează de-a lungul anilor, fără a prezenta niciun simptom. Dar atunci când simptomele se fac remarcate, este vorba, adeseori, de complicaţii cu consecinţe grave: diminuarea vederii, a motricităţii picioarelor (în cazul diabetului) sau accidente vasculare cerebrale (în cazul hipertensiunii).
Citeste tot articolul
"Misterul" unei noi diete - "SUPERFOOD"
Aşa cum lumea noastră e plină de "stele" şi de "vedete" promovate la maximum, lumea vegetală are, şi ea, vedetele ei, bune de pus pe alese în farfurii. Recent, afişele sunt ţinute de "superfoods", câteva legume şi fructe pe care experţii le consideră "bombe" nutritive care slăbesc. "Sunt extrem de gustoase, foarte săţioase şi reprezintă cea mai bună alegere, când este vorba de corectarea sănătăţii şi a siluetei", spune guru-ul nutriţioniştilor americani, David Wolfe. Ce fructe şi legume fac parte din "superfood" nu stabileşte un juriu. Lista ofertelor este mare şi fiecare alege din ea ce vrea.
Citeste tot articolul
Întrebaţi-ne, vă răspundem
Urmând sfaturile publicate în revistă am reuşit să-mi vindec o acnee rebelă, cu care mă luptam de vreo zece ani. Aţi avut perfectă dreptate: Mibazonul este o alifie care face minuni. Toate focarele de infecţie au dispărut, dar au mai rămas, din păcate, urmele lor, destul de urâte: pete, descuamări etc.
Citeste tot articolul
Biserica rupestră de la Aluniş
Datele sunt reci şi aproximative: să fi fost 1274, să fi fost 1277... Şi tradiţia, şi documentele din arhivele Episcopiei Buzăului conduc, însă, spre sfârşitul secolului al XIII-lea. Iar informaţia pe care o aduc e cu adevărat extraordinară: atestarea, cu scripte, a existenţei la Aluniş, pe Valea Colţilor, în judeţul Buzău, a unui loc de sihăstrie al primilor călugări creştini. Anii din documente marchează, de fapt, intrarea acestui lăcaş de rugăciune în atenţia autorităţilor domneşti din Ţara Românească.
Citeste tot articolul
La drum, în nordul Buzăului!
Colţi, Varlaam, Gura Teghii, Bisoca... Sunt nume de localităţi din judeţul Buzău, pe care, ca să le vizităm, am bătut cele mai proaste drumuri din Ţara Românească. Dar nu despre drumuri vreau să vorbesc, pentru că, în mod curios, turiştii care ieşeau cu faţa radioasă de la Muzeul Chihlimbarului sau din celebrele schituri rupestre păreau a nu-şi mai aminti de gropile prin care trecuseră cu maşinile, şi "dădeau turtă zilei", cum se spune, că avuseseră inspiraţia să ajungă aici.
Citeste tot articolul
Selecţia "FORMULA AS"
Vă recomand acest volum ca lectură de vacanţă, deşi nu e ceea ce se cheamă o "carte de plajă", adică acel gen de literatură comercială de unică folosinţă. Fragmentele narative din care e alcătuit, având ca subiect călătorii prin ţară şi străinătate, de la mijlocul secolului trecut şi până în zilele noastre, sunt în asemenea măsură impregnate de farmecul autoarei încât, odată intrat în lumea amintirilor ei, o urmezi sedus până la ultima pagină şi îţi pare rău că se termină.
Citeste tot articolul
Selecţia "FORMULA AS"
Lilianna Lunghina a fost o bună traducătoare în limba rusă din mari scriitori francezi, germani şi scandinavi, îngăduiţi de cenzura URSS. În 1997, când avea 77 de ani, un realizator de documentare TV, Oleg Dorman, a solicitat-o să-şi povestească în faţa camerei de filmat viaţa, intersectată cu a unor personalităţi azi celebre, din lumea culturală sovietică.
Citeste tot articolul
Selecţia "FORMULA AS"
Vă recomand acest roman - bine tradus, cu numeroase note lămuritoare şi instructive - fiindcă asigură o lectură deloc plictisitoare pentru mult timp. Scriitoarea americană Donna Tart a publicat până acum trei romane, din ce în ce mai groase, unul pe deceniu, şi toate de top internaţional. Abilitatea ei principală mi se pare amestecul de teme culturale elevate, cu intrigi stufoase de serial TV: o mulţime de personaje memorabile care înteţesc acţiunea, dialoguri revelatoare, scene tari, suspans, mister, atmosferă.
Citeste tot articolul
MIYA KOSEI - "Cum mă întorc în Japonia, îmi pun muzică românească şi mi se face dor de Maramureş"
Greu de stabilit o întâlnire cu japonezul care nu stă locului şi savurează fiecare zi a unui nou tur al României: Ardeal, Maramureş, Bucovina, Delta Dunării... Privindu-l cum coboară iute, printre primii, în portul Tulcea, de pe vaporul ce îl aduce din Deltă, cu un rucsăcel în spate şi cu o pană de pelican la rever, nu mi-aş putea imagina că are 78 de ani. Miya Kosei a ajuns pentru prima oară în România în urmă cu exact o jumătate de secol.
Citeste tot articolul
Tricolor românesc, pe mormântul lui Iancu de Hunedoara
"Un mormânt care aşteaptă tricolorul românesc", scriam, în urmă cu mai bine de o lună, în "Formula AS", într-o evocare a unuia dintre cei mai mari voievozi din istoria României, Iancu de Hunedoara. "Eroul în memoria căruia se trag clopotele în fiecare zi, în întreaga Europă creştină, este un străin în ţara sa", afirmam atunci, reluând "plângerea" profesorului universitar clujean, Alexandru Diaconescu: "Când mi se întâmplă să conduc grupuri de prieteni sau de studenţi în catedrala catolică de la Alba Iulia, unde se găseşte mormântul lui Iancu de Hunedoara..."
Citeste tot articolul
Prima vacanţă la mare
Tata avea o colegă de birou, doamna Frascovici, care apărea frecvent în povestirile lui. Observasem nuanţa sarcastică a mamei când îi pronunţa numele, sau poate însăşi sonoritatea lui era pleznitoare. Şi eu mă trezeam exclamând, când nu-mi ieşea rezultatul unui exerciţiu la algebră sau când mă înţepam cu acul de cusut, "ei Frascovici!". Ştiam din auzite despre această doamnă o mulţime de lucruri: că pune tarhon în supa de cartofi şi îşi clăteşte părul cu o fiertură de nuci.
Citeste tot articolul
Mamaie Tanţa
Când încep amintirile despre ea, trebuie să fi avut patruzeci şi ceva, poate cincizeci de ani. N-am privit-o însă niciodată ca pe o femeie care trăieşte în timpul real, omenesc, pentru că ea era doar Bunica şi atât, minunea copilăriei mele, care a transformat un sat sărac din Oltenia, cu case mărunte, din chirpici, şi o singură uliţă şerpuită, plină de gropi, în locul în care am învăţat să fiu fericită.
Citeste tot articolul
YURI KORDONSKY, regizor - "Sunt un fugar. De fiecare dată când ceva devine mult prea familiar, creşte în mine nevoia de a o lua din loc"
S-a născut la Odessa, pe malul mării, dar a studiat şi jucat teatru în Sankt Petersburg. Lucrează la Bucureşti, cu cei mai mari actori ai ţării, dar trăieşte şi predă în Statele Unite. Asta, pentru că Yuri Kordonsky, regizorul despre care se spune că-şi pune actorii să ardă pe scenă, ca şi cum ziua de mâine n-ar exista, e, aşa cum lui însuşi îi place să spună, un fugar. Un fugar din spiţa marilor căutători, care nu se teme s-o ia din loc, de fiecare dată când simte că viaţa s-a împotmolit.
Citeste tot articolul
Tezaure ortodoxe: Mânăstirea Dobrovăţ
Într-o seară din vara anului 1499, pe când Ştefan, domnul Moldovei, se îndrepta în fruntea oştilor spre Suceava, trecând printr-o dumbravă din codrii Iaşiului, a zărit în depărtare un sâmbure de lumină ieşind din pământ. S-a apropiat şi, găsind în inima pădurii chilia unui sihastru, a intrat, cerându-i bătrânului binecuvântarea. Monahul era rus, trecut peste Nistru şi Prut, în căutarea singurătăţii.
Citeste tot articolul
De Sfânta Maria, într-o vară
1998, august. Îmi pierdusem credinţa şi mă simţeam vinovată ca după o mare trădare. Insomniile, neliniştea, disperarea făcuseră din mine o umbră. Traversam o perioadă grea, şi oriunde priveam, era un capăt de drum pe buza prăpastiei. Prin tot ceea ce făceam, prin tot ceea ce gândeam, mă îndepărtam de mine şi de ceilalţi tot mai mult.
Citeste tot articolul
Vizitatorii nocturni
"Simţeam un fel de prezenţă tulburătoare în cameră", îşi aminteşte Seigel. "Am încercat să mă ridic, dar parcă eram legat de pat. Parcă aş fi avut o greutate aşezată pe piept. Inima îmi bătea foarte puternic şi îmi era greu să respir". Atunci, creatura i-a atins gâtul, apoi braţele, şi i-a murmurat ceva la ureche. "Fiecare cuvânt era însoţit de un puternic miros de tutun", îşi aminteşte Seigel. "Erau rostite într-o limbă străină, semănând puţin cu engleza vorbită invers".
Citeste tot articolul
PERISCOP
Dădaca faraonului. Această statuie egipteană, excepţională prin calitatea şi prin personajul pe care îl reprezintă, a fost dezgropată la nord de Cairo. Se pare că este vorba despre doica unui faraon, ţinând în braţe patru copii. Elementele stilistice ale sculpturii o apropie de Noul Imperiu (1580-1085 î.Hr.).
Citeste tot articolul
Poftă de viaţă şi bucurie: GORAN BREGOVIC, RONA HARTNER şi alţii ca ei vor incendia Bucureştiul
Dacă muzica nu vă dă pace nici măcar pe vipiile de-afară, oferiţi-vă o recompensă de zile mari. Pe 29 august, la Arenele Romane din Capitală, va avea loc prima ediţie a festivalului intercultural "Baro Foro", cu invitaţi pregătiţi să-şi ducă publicul spre extaz: Goran Bregovic (cu "Orchestra lui de nunţi şi înmormântări"), Rona Hartner
(cu Orchestra Zuralia), Mahala Rai Banda, Provincialii şi Gipsy Casual.
Citeste tot articolul