Denumirea ştiinţifică a pepenelui roşu este Citrullis lanatus, iar originile acestui fruct le găsim în Africa de Sud, în zonele semideşertice, unde şi acum cresc anumite varietăţi ale sale sălbatice. În Europa, acest fruct a pătruns încă din vremea Antichităţii, diferitele sale specii ajungând şi pe actualul teritoriu al României. Până acum jumătate de deceniu, varietatea cea mai răspândită avea culoarea cojii de un verde închis şi era aproape perfect sferică, fiind de curând înlocuită de pepenele cu coaja verde deschis, mai productiv şi mai rezistent. Iată în continuare şi câteva elemente despre efectele terapeutice ale acestui fruct:
Un detergent ideal
Miezul său este un amestec de apă (aproape 95%) şi zaharuri naturale, cu un gust extrem de agreabil, "condimentat" cu fel şi fel de ingrediente miraculoase, cum ar fi anumite enzime, acizi organici sau licopenul, o substanţă cu efect antioxidant, antitumoral şi reglator imunitar. De aici rezultă şi proprietăţile sale terapeutice: conţinutul mare de apă îl recomandă ca prieten al rinichilor şi al aparatului urinar, dar şi ca detoxifiant. Cu excepţia persoanelor cu insuficienţă renală, tuturor celor care au nevoie de detoxifiere le este recomandată în această perioadă cura cu pepene.
Cura cu pepene roşu
Zilnic, se consumă minimum 2 kilograme de pepene, în mai multe reprize, cu aproximativ 30 de minute înaintea meselor principale. Pepenele trebuie să fie bine copt, dulce; să nu se evite consumarea părţii de miez din apropierea cojii. Aproape o treime din greutatea unui pepene este reprezentată de coajă, de aceea un pepene pentru o zi de cură trebuie să aibă în jur de 3 kilograme. Durata minimă a unei cure este de douăsprezece zile, durata maximă fiind de o lună. Pe timpul acestui tratament trebuie evitată ingerarea unor alte alimente care blochează procesele de eliminare, cum ar fi cele excesiv sărate, cele cu aditivi sintetici, precum şi cele care conţin foarte multe grăsimi saturate.
Beneficii ale curei cu pepene
* Rinichii - sunt primii care beneficiază de efectele curei cu pepene. Apa organică, perfect filtrată, conţinută în miez, dar şi anumite substanţe cu efect diuretic, antiinflamator şi stimulent imunitar, sunt un adevărat medicament pentru nefrită, cistită sau microlitiază renală. Pe perioada curei (mai ales imediat după ingerarea pepenelui), se recomandă evitarea frigului şi a curenţilor de aer, în zona bazinului. Cu trei zile înainte de a începe cura de pepene şi în ultimele trei zile de cură, se iau plantele care sfarmă calculii renali, aportul de apă de la pepene ajutând la eliminarea lor. Plantele care mărunţesc calculii renali sunt: frunzele de mesteacăn (Betula alba), frunzele de merişor (Vaccinium vitis idaea), răşina de pin (Pinus sylvestris), boabele de ienupăr (Juniperus communis). Timp de1-2 ore după ce am consumat pepenele şi am băut ceaiurile de plante, vom ţine pe zona rinichilor o sticlă cu apă foarte caldă.
* Articulaţiile - sunt protejate şi chiar vindecate de curele de detoxifiere cu pepene suficient de intense. Cura cu pepene roşu este un purificator puternic, care poate fi combinat foarte bine cu proceduri externe pentru vindecare, precum şi cu gimnastica medicală recuperatorie. Se recomandă 12-20 de zile de cură de pepene roşu, pentru efectele sale detoxifiante şi antiinflamatoare articulare, eficiente în artrită şi poliartrită reumatoidă, precum şi în artroza cu diferite localizări. Problemele articulare produse de gută sunt şi ele ameliorate sau chiar vindecate de cura cu pepene, deoarece mobilizează puternic sărurile acidului uric din ţesuturi şi ajută la eliminarea lor prin urină. În plus, prin efectul său antiinflamator, cura cu pepene ajută la rărirea, până la eliminare, a crizelor de gută, la redobândirea aspectului normal şi a mobilităţii articulaţiilor afectate.
* Colonul - va beneficia şi el de efectul fibrelor alimentare şi de aportul de apă al curei cu pepene. Pentru rezultate rapide, se va consuma toată porţia de pepene (1-2 kg), în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, fără a mânca apoi nimic, vreme de minimum 4 ore. Prima masă va începe cu patru linguri de tărâţe de grâu înmuiate în apă şi, eventual, îndulcite cu miere. Apa şi fibrele alimentare, adică substanţele comestibile nedigerabile din compoziţia pepenilor, acţionează la nivelul intestinului gros ca un piston, împingând afară toate reziduurile. Zaharurile naturale din pepene, împreună cu anumite fibre solubile, favorizează dezvoltarea unei flore sănătoase la nivelul intestinului gros, tratând candidoza digestivă.
* Imunitatea - este reglată, şi ea, cu ajutorul unei cure de pepene, care stimulează capacitatea de apărare a organismului, prevenind totodată reacţiile alergice sau autoimune. O parte a secretului său este conţinutul de vitamina C, care este printre cei mai puternici agenţi imunostimulatori şi antialergici cunoscuţi. Iar o doză de doar un kilogram de pepene roşu asigură aproximativ 160% din necesarul de vitamina C al unui adult. Un alt agent cu rol în imunitate este licopenul, unul dintre pigmenţii care dau apetisanta culoare roşie miezului pepenelui, fiind şi un imunostimulent redutabil, cu efect inclusiv în boala canceroasă cu diferite localizări. Această combinaţie de vitamina C şi licopen, prezentă în pepenele roşu, este extrem de favorabilă în afecţiuni cum ar fi: cancerul, alergia, astmul, virozele respiratorii, afecţiunile însoţite de febră şi de inflamaţie, în general.
Precauţii şi contraindicaţii la cura cu pepene roşu
În general, pepenele roşu este foarte bine tolerat de organism şi nu are niciun fel de reacţii adverse. Se va administra cu precauţie, în cantităţi mici la început, doar în cazurile de colită de fermentaţie, diaree acută sau cronică, gastrită hiperacidă, pentru a nu accentua aceste tulburări digestive. La persoanele cu digestia dificilă nu este indicată asocierea, la aceeaşi masă, a pepenelui roşu cu alimente mai grele (prăjeli, fripturi etc.) ori bogate în proteine (ouă, carne), deoarece poate produce indigestie.