Dureri musculare şi articulare
Sunt o pasionată cititoare a ziarului "Formula AS" şi doresc să recomand o reţetă naturistă pentru cei care suferă de dureri musculare şi articulare.
Ingrediente: 1 pahar cu gaz, 1 pahar cu ulei de floarea-soarelui, 2 pahare cu hrean ras prin răzătoarea mică. Se pun toate într-un vas de sticlă bine astupat. Se lasă la macerat timp de 14 zile, la loc cald. Se agită zilnic de 3-4 ori. După termenul stabilit, se strecoară. Se pune conţinutul în sticluţe bine astupate.
Mod de întrebuinţare: se unge locul dureros, putându-se aplica pe tot corpul. După 2 zile, se face baie. Se repetă timp de 10 zile. Are efect analgezic. Eu l-am folosit, având poliartroză.
ELENA PUŞCAŞU, soră medicală pensionară - Tecuci, jud. Galaţi
Împotriva durerilor de hernie de disc şi a spondilozei lombare şi dorsale
Am suferit mulţi, mulţi ani de hernie de disc, fiind de trei ori propusă pentru operaţie la coloana vertebrală (L1-L5). Azi am peste 70 de ani şi nu am mai fost operată, un leac-minune şi destul de simplu m-a salvat. Iată reţeta:
* 40 de ardei iuţi, dar foarte iuţi, de mărime mică (de preferinţă roşii), se taie cu foarfeca mărunt, ca tăieţeii, cu sâmburi cu tot (fără cotor) şi se pun la fiert într-un litru de petrol lampant (exclus motorină), nesterilizat, care se fierbe timp de 3 ore. Se răceşte, se strecoară şi se trage la sticlă. Se pun pe palme câteva picături cu care se face masaj pe coloana vertebrală sau locul dureros. Pentru hernia de disc, bolnavul va sta culcat pe burtă, pe un pat tare. Se începe masajul pe coloană numai de jos în sus, uşor, peste ciocurile ieşite uneori în relief, apoi se va insista ceva mai tare, dar tot numai de jos în sus. Locul devine roşu, se simte o senzaţie de arsură a pielii (suportabilă), care în raport cu durerea te face să te simţi bine şi care (cred eu) calmează definitiv durerile. Masajul se face timp de 25-30 de minute, pe o perioadă de 4-6 săptămâni, seara, la culcare, o dată pe zi. În acest timp, bolnavul nu va face efort fizic mare, nu va sta locului în picioare, în frig sau umezeală, şi se va feri de curent.
* Nu vă faceţi griji, petrolul fierbe ca apa, nu ia foc, dacă este fiert într-un vas mare, de 5-6 l, şi înalt, care să fie acoperit (oala să fie mai înaltă, din tuci, nu în vas din email). Eu am făcut preparatul pe aragaz, în bucătărie, cu mare emoţie, până a început să clocotească, cu mâna pe robinetul buteliei de aragaz, legată la gură, să nu inhalez iuţeala ardeiului din timpul fierberii. Se poate face şi afară, în curte, pe nişte cărămizi. Cine mi-a recomandat leacul m-a asigurat că-l pot face în casă, cu atenţie.
Masajul se face cu degetele mari de la ambele mâini, împreunate. După 9 ani mi-a revenit o uşoară durere, dar repetând 2 săptămâni indicaţiile de mai sus, au dispărut. Conţinutul rămas se păstrează în sticlă bine închisă, timp îndelungat. Se recomandă în dureri reumatismale, de muşchi etc. Este interzisă pentru spondiloză cervicală, fiindcă înfierbântă locul şi poate ataca creierul. Este eficace şi pentru nervul sciatic.
* Pentru sciatică, m-am folosit deseori de 1-2 ardei iuţi, tăiaţi pe lungime, şi cu interiorul lor am masat zona dureroasă, după ce în prealabil am spălat bine locul cu o cârpă înmuiată în apă foarte fierbinte, ca să deschidă porii, spre a pătrunde mai bine în piele. Eu ani de zile m-am ajutat şi mă ajut de acest procedeu, fără medicamente. Sâmburii de ardei sau chiar ardei întregi se pot tăia mărunt şi pune în sticlă, la macerat, la cald, în petrol sau spirt medicinal, după care se fac masaje pe locul dureros. Eu folosesc o periuţă de dinţi uzată, pe care o introduc în sticlă şi cu care frecţionez locul dureros bine, până ai senzaţia că iei foc.
ELVIRA ANTON - Suceava
Cum prevenim răcelile
* Pentru prevenirea şi tratarea răcelii şi a gripei, vă recomand o reţetă experimentată pe mine: se face un decoct din trei-patru cepe potrivite, două nuci (zdrobite bine cu miez cu tot), o foaie de dafin şi un vârf de cuţit de scorţişoară. Se beau două căni pe zi, ultima fiind băută seara la culcare, timp de două-trei săptămâni, iar apoi, pentru profilaxie, una pe zi - seara, la culcare, şi să vedeţi ce bine vă veţi simţi!
* Pentru combaterea febrei, căptuşiţi o pereche de şosete cu foi de ceapă zdrobite bine, pe care le încălţaţi seara, la culcare, şi le lăsaţi până a doua zi dimineaţă.
Încercaţi, este o reţetă ieftină şi eficientă. Sănătate şi numai bine!
VIRGINIA LOZINCĂ - Braşov
Tratament pentru eliminarea calculilor biliari
Se face următoarea cură de 2 zile:
* Prima zi se ţine post (nu se mănâncă, nu se beau lichide). Ziua de post se socoteşte de la ora 20 până a doua zi la ora 20. * La sfârşitul primei zile de post, se iau cu înghiţituri mari 2 linguri de ulei de ricin călduţ, în care se pune zeama unei lămâi. În cursul nopţii nu se consumă nimic. * Dimineaţa la ora 7, se va mânca o porţie de griş (300 g) fiert cu apă, fără sare (de consistenţa unui terci). În aceeaşi zi se va face următorul tratament: din 10 în 10 minute, se aplică pe zona vezicii biliare comprese calde, din 250 g flori de muşeţel fierte în apă, până se fac terci. Se confecţionează doi săculeţi în care se pun florile şi se aplică, repetat, calzi, până la ora 12 (se încălzesc în vas cu apă fierbinte). Săculeţii se aplică pe zona vezicii biliare, în dreptul coastei a 9-a, stând în pat cu faţa în sus, astfel încât tot timpul să fie un săculeţ pe zona respectivă. * La ora 12, se consumă altă porţie de griş fiert cu apă. * De la ora 12 până la ora 19, se folosesc comprese, tot din 10 în 10 minute, dar cu in. Se fierb 300 g seminţe de in, se pun în 2 săculeţi şi se aplică la fel ca muşeţelul. La orele 17, 18, 19 se beau câte 100 ml ulei de măsline călduţ, în care se pune zeama de la o lămâie. * Până la ora 20, se va sta culcat pe partea dreaptă. De la 20-21 se fac plimbări prin camera încălzită. La ora 21, se beau alte 2 linguri de ulei de ricin, călduţ, cu zeamă de lămâie. La primul scaun se elimină pietre şi nisip, pietre de consistenţă moale (de folosit o oliţă). Până a doua zi dimineaţa nu se consumă nimic. La ora 7, se bea un ceai de muşeţel. În cursul zilei, se consumă crudităţi, salate, sucuri. Se beau ceaiuri din următoarele plante: coada-calului, pelin, coada-şoricelului, amestecate în părţi egale, în total, 2 litri. Un litru se bea imediat după eliminarea pietrelor.
Regim alimentar: se mănâncă treptat mâncăruri uşoare. Se continuă tratamentul cu o cură de sucuri de fructe, crudităţi, 7 tije de păpădie pe zi, cură cu boabe de ienupăr.
Eu am avut bila plină cu pietre, am făcut acest tratament, şi când m-am dus la ecografie, nu mai rămăseseră decât trei foarte mici. Am făcut tratamentul în 1994 şi de atunci mă simt foarte bine.
ADINA - Gura Humorului, Suceava
O plantă pentru toate bolile
MĂRUL-LUPULUI
Stimată redacţie,
Încep prin a vă mulţumi că aţi realizat această revistă atât de folositoare pentru toţi şi în special pentru rubricile "Cititorii întreabă" şi "Cititorii răspund". De aici şi din interviurile realizate am aflat şi eu despre planta Mărul-lupului, cât este de folositoare în multe boli, plantă de care e plină grădina mea de la ţară şi pe care atât părinţii mei, cât şi eu, ne-am obişnuit s-o stârpim, pentru a cultiva porumb. Dar ea s-a "încăpăţânat" să trăiască, pentru a ne da sănătate şi viaţă... În urma celor citite şi având planta la îndemână, am început s-o folosesc frecvent, notând rezultatul experienţelor făcute chiar pe mine, şi pe care vreau să le împărtăşesc tuturor. Având în vedere că Mărul-lupului este o plantă toxică, ce poate produce accidente luată în doze mari, se recomandă a fi folosită extern. Luată, însă, în doze mici, aşa cum scrie pe cutiile cu ceai comercializate de vindecătorii din Munţii Apuseni (ceaiul are aprobarea Ministerului Sănătăţii), ea nu prezintă pericol şi face... minuni. Astfel, eu în fiecare zi, fierb într-o oală de 5-6 litri o mână de plantă uscată, din care îmi opresc puţină fiertură (lichid) într-o cană. Citind că, băut, acest lichid poate provoca diaree, eu l-am folosit împotriva constipaţiei şi astfel am băut două linguri dimineaţa şi două linguri seara, înainte de masă, şi am rezolvat această problemă. Totodată, am scăpat foarte uşor de inevitabila răceală de astă iarnă şi de tusea seacă ce a urmat, tot prin câteva înghiţituri pe zi (presupun că acţionează asupra plămânilor şi creşte imunitatea. Repet: presupun).
În continuare, sunt foarte fericită că am scăpat de chinuitoarele dureri în gât, de la amigdalele care se inflamau tot timpul din cauza frigului. Puţină gargară şi gata! Altă problemă pe care am rezolvat-o foarte uşor a fost şi măseaua inflamată şi dureroasă pe care am tratat-o cu spălături în gură şi am frecat uşor gingia. Având asemenea rezultate, chiar şi acum, dacă nu mă doare nimic, iau zilnic câteva linguriţe înainte de mese (2-3). Cu restul fierturii fac zilnic băi de şezut, mă clătesc pe cap după spălare (nu mai cade părul). Se tratează diferite răni ale pielii şi e foarte important că se vindecă infecţiile unghiilor, în urma manichiurii sau a ciupercilor fixate pe ele. Şi, nu în ultimul rând, "tratez" şi pisoiul pe care îl avem în casă, atunci când vine zgâriat de pe afară sau dacă-l văd abătut şi nu mănâncă nimic - presupun că a înghiţit ceva rău (toxic) pe afară. Atunci îl dau bine pe la bot şi pe blăniţă cu lichidul magic, el se linge şi gata!
Stimată redacţie, eu vă rog să îmi publicaţi scrisoarea, pentru a mai beneficia şi alţii de aceste tratamente mai naturale decât pumnul de pastile cu care ne îndopăm.
Vă doresc sănătate tuturor!
LĂCRĂMIOARA ANTON - Tecuci, jud. Galaţi