Pentru că nu mai toleraţi tratamentul cu bifosfonaţi (Fosamax) şi nici nu se constată o ameliorare la nivelul matricei osoase după 16 ani de administrare, vă aduc la cunoştinţă că există o serie de alte metode terapeutice care pot trata sau preveni scăderea densităţii osoase. Astfel, raloxifenul (Evista) este un modulator selectiv de receptori estrogenici (SERM) utilizat pentru prevenirea şi tratamentul osteoporozei. Avantajul administrării acestui medicament este că, spre deosebire de estrogeni, nu pare să stimuleze ţesutul uterin sau mamar, eliminându-se astfel riscul dezvoltării unei patologii neoplazice la nivelul acestor organe. Terapia de substituţie hormonală, utilizată pentru femeile aflate în post-menopauză, implică, de obicei, administrarea unei combinaţii de hormoni estrogeni şi progesteron. Estrogenii pot reduce pierderea osoasă şi pot creşte densitatea osoasă, pe când progesteronul are alte beneficii, dar şi riscuri, care trebuie discutate cu medicul dvs. curant. În cazul în care aveţi histerectomie, veţi avea nevoie doar de estrogeni.
Pentru femeile cu mai mult de 5 ani trecuţi de la menopauză, aşa cum este şi cazul dvs., se poate utiliza, uneori, calcitonina, un hormon natural implicat în reglarea calciului şi a metabolismului osos, cu scopul încetinirii pierderii masei osoase şi creşterii densităţii osoase la nivelul coloanei vertebrale. Calcitonina se administrează injectabil sau sub formă de spray nazal (Miacalcin).
Dacă, totuşi, aşa cum lăsaţi să se înţeleagă, sunteti hotărâtă să renunţaţi la orice formă de tratament bazat pe medicamente de sinteză, următoarea schemă terapeutică vă poate ajuta să aveţi un control satisfăcător asupra osteoporozei.
* Osteonat (pulbere) este un produs natural obţinut prin asocierea unor săruri de calciu şi magneziu, uşor absorbabile, provenite din surse naturale (alge marine calcaroase) cu vitamina D, plante cu conţinut ridicat de fitoestrogeni şi fructe de pădure bogate în vitamina C. Produsul este recomandat femeilor aflate în post-menopauză, cu scopul restabilirii densităţii osoase şi reîntineririi ţesuturilor corporale (osteo-ligamentare, ale pielii, arterelor etc.), prin aportul important de siliciu organic conţinut. Se administrează câte o linguriţă dozatoare de 2 ori pe zi, în cure de 2-3 luni, urmate de o lună pauză.
* L-Lysina - aminoacid esenţial important în reglarea metabolismului calciului, stimulează refacerea ţesuturilor osoase, a tendoanelor şi cartilajelor prin inhibarea colagenazei - enzima proteolitică implicată în degradarea fibrelor de colagen. Se administrează 1-3 capsule pe zi, preferabil pe stomacul gol.
* Uleiul de cânepă - creşte absorbţia intestinală a calciului şi reface densitatea ţesutului osos, fiind foarte util în combaterea durerilor, tendinţei de curbare a coloanei vertebrale şi fragilităţii osoase. Se administrează câte 1 capsulă, de 2 ori pe zi.
* Resveratrolul - este unul dintre cele mai bune remedii cu efect fito-estrogenic şi joacă un rol important în fixarea calciului în oase. Se administrează zilnic o doză de 200 mg Resveratrol sau 2 linguriţe de ulei de sâmburi de struguri presat la rece.
* Uleiul de mac - are acţiune antiinflamatoare, ajută la fixarea calciului, fiind foarte eficient în tratarea osteoporozei. Se administrează câte 1 linguriţă, de 2 ori pe zi.
* Dieta femeilor cu osteoporoză trebuie să fie bogată în alimente care conţin calciu, vitamina D, bioflavonoizi, vitamina K şi magneziu. Pentru calciu, consumaţi lactate cu un conţinut mic de grăsime, nuci, susan, sardine etc., pentru vitamina D consumaţi peşte gras şi ouă, pentru vitamina C şi bioflavonoizi consumaţi citrice, coacăze şi afine, pentru vitamina K consumaţi spanac, broccoli, varză, iar pentru magneziu consumaţi tofu şi migdale.
* De asemenea, sunt utile în tratamentul osteoporozei băile cu sare de Bazna, flori de fân sau paie de ovăz şi aromaterapia cu uleiuri esenţiale de fenicul, rozmarin, piper negru, levănţică şi sovârf.
În sfârşit, consumul regulat de fructe uscate (prune, caise etc.) are un aport semnificativ de Bor în organism, element important în procesul de ameliorare a sănătăţii ţesutului osos.
Să auzim numai de bine!
VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucureşti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Sunt suspectă de boala Paget"
(Răspuns pentru MARLENA DUMITRESCU, F. AS nr. 1029)
Afecţiune de cauză necunoscută, ce poate atinge separat sau concomitent (mai rar) mai multe organe (ţesutul osos, sânul şi vulva), boala Paget trebuie privită cu deosebită atenţie, iar tratamentul alopat sau naturist instituit cât mai rapid.
În cazul dvs., diagnosticul pus de medic apreciez că este corect. Concret, în boala Paget mamară, în jurul mamelonului apare un placard roşiatic, acesta fiind înfundat şi erodat. Această dermatoză precanceroasă, având ca punct de plecare canalele galactofore sau acinii glandei mamare, se întâlneşte în general la femeile trecute de 40 ani. Eczema, greu tratabilă, cuprinde toată "areola mamară", fiind acoperită de cruste şi secreţii seroase - puroi. Din punct de vedere histologic, prezenţa celulelor Paget se observă atât la nivelul "ductelor galactofore subiacente" cât şi al acelora la distanţă. Boala evoluează lent, uneori cu prurit, cu perioade alternante de zemuire şi uscăciune. După circa 5 ani de evoluţie transformarea se face "in situ" către un adenocarcinom mamar şi mai rar unul spinocelular. Pe măsură ce boala înaintează (după 80 ani), se transformă în adenocarcinom mamar profund. Pentru stabilirea diagnosticului se va face mamografie, biopsie (prelevare de ţesut) şi foarte important - termografie (analiză neinvazivă) sau RMN.
Tratament alopat - în forma extramamară se recomandă excizia chirurgicală sau electrocauterizarea. În forma mamară (cazul dvs.) se recomandă mamectomia-mastectomia, cu o mică marjă de siguranţă. Revista va sosi cu o veste extraordinară pentru dvs. Sunaţi-mă urgent! Există tratament naturist eficace, care evită operaţia de mutilare a sânului. Schema de tratament ce se va modifica în funcţie de evoluţia bolii (numai sub îndrumarea unui specialist), cuprinde: Reishi, Curcumin S5, GE 132, Tre-en-en, Carotenoid Complex, Aloe vera, Polimax, Shiitake-Maitake, IP6, Indole-3 supreme. Se vor face 10 şedinţe cu aparatul Bioptron. În 6 luni, tuberculii lui Montgomery şi areola mamară îşi vor reveni la normal. Multă sănătate!
"Cum pot uşura durerile provocate de spondiloză?"
(Răspuns pentru GAVRILĂ - Bucureşti, F. AS nr. 1152)
Spondiloza, artroza, gonartroza, coxartroza sunt afecţiuni degenerative care implică în special zona articulară (cartilajele). Mijloacele terapeutice care se impun în manifestările pe care le reclamaţi sunt:
* efectuarea de mişcări circulare, uşoare, ale tuturor artriculaţiilor, în ambele sensuri (10 repetări spre dreapta, 10 spre stânga)
* efectuarea de plimbări în natură (parcuri, păduri)
* evitarea sedentarismului
* evitarea consumului de alimente care conţin cantităţi mari de Omega 6 cu efect proinflamator. Introducerea în alimentaţie a produselor cu un raport echilibrat între Omega 3 şi Omega 6.
* administrarea de produse care regenerează cartilajul: glucozamina, condroitina, cartilaj de rechin, coada-calului, urzică.
* administrarea de produse cu efect antiinflamator: gheara-diavolului, creţuşca, boswellia, metilsulfonilmetanul etc.
* administrarea de plante cu efect de alcalinizare a organismului: orz verde, lucernă, iarbă de grâu.
* folosirea de unguente care conţin: gheara-diavolului, glucozamină, tătăneasă, arnică etc.
Pentru o reţetă personalizată scrieţi-mi pe adresa plantevindecatoare@gmail.com
Ing. dipl. OVIDIU MIRCEA POCANSCHI - Cluj-Napoca, str. Gen. E. Grigorescu nr. 6, ap. 2, cod 400304
"Am ameţeli, prea puţine globule roşii şi hemoroizi interni"
(Răspuns pentru DUMITRU T. - Piatra Neamţ, F. AS nr. 1175)
Pentru hemoroizi interni vă recomand unguentul POCO. Vă veţi unge dimineaţa şi seara, precum şi după fiecare scaun. În cel mult 20 de zile, veţi scăpa de ei. Dacă polipul de pe intestin se află în apropierea hemoroizilor interni, s-ar putea să scăpaţi şi de el.
"Mă supără o rană în nas şi un lipom care a crescut mult în ultimii ani"
(Răspuns pentru SPERANŢA - Alba Iulia, F. AS nr. 1175)
Stimată doamnă, şi eu am suferit de cruste în nas şi înfundarea nasului, dar şi de un lipom care-mi creştea pe cot. Când a ajuns de mărimea unei nuci, a început să mă doară şi îndoiam cu greutate braţul. De toate aceste neplăceri am scăpat cu ajutorul unguentului POCO, în circa 20 de zile, fără a fi necesară vreo operaţie.
POCO este un medicament cu utilizări universale, brevetat ca invenţie, care a dat rezultate spectaculoase în numeroase cazuri în care alte tratamente au dat greş. Poate fi procurat la tel. 0264/58.11.36, 0744/91.02.93, e-mail: mircea pocanschi@yahoo.com
Multă sănătate!