Între Orient şi Occident
Abia reîntors din "exilul turcesc", premierul Victor Ponta şi-a reînceput "dansul". A anunţat anularea (corectă politic) a ordonanţei de urgenţă, prin care se măreau (numai) salariile demnitarilor, a acuzat o înţelegere discretă între preşedintele Iohannis şi premierul interimar, Gabriel Oprea, a revenit la stilul miştocăresc, şi-a adunat "vestalele" (Rovana Plumb, Olguţa Vasilescu şi Gabriela Firea) într-o echipă de atac faţă de cei care îi contestă minciunile (în primul rând, generalul Oprea).
Citeste tot articolul
"Metoda austriacă"
Asociaţia "Neuer Weg" din Făgăraş (www.neuerweg.ro), condusă de cunoscutul ecologist Hans Hedrich, a dat recent publicităţii o analiză cutremurătoare privind modul în care corporaţia austriacă Holzindustrie Schweighofer a păgubit furnizorii de lemn (printre care şi Romsilva) şi statul român cu suma de 130 de milioane de euro, utilizând o metodă neomologată în România, aşa-zisa măsurătoare cu "clupa rotativă" (rotierenden Kluppe), numită şi "metoda austriacă".
Citeste tot articolul
Cum se rupe Ardealul de România
Se întâmpla acum mai bine de doi ani: mă aflam în Polonia, în biroul lui Marcin Kubiak, subsecretar de stat la Dezvoltare Regională, ministerul condus de faimoasa Elzbieta Bienkowska, campioana absolută a atragerilor de fonduri europene. Discutam cu domnul Kubiak despre cum Polonia reuşise performanţa de a atrage, cu ajutorul unor bonusuri, 110% din fondurile care-i fuseseră alocate de către Uniunea Europeană.
Citeste tot articolul
LUDMILA SFÂRLOAGĂ - "Cu tot lobby-ul obsesiv al liderilor maghiari, solicitarea autonomiei aşa-zisului Ţinut Secuiesc a fost respinsă. Consiliul Europei nu intervine şi nu încurajează
Pe 24 martie anul curent, la Strasbourg, s-a consumat, într-un nedrept anonimat, un eveniment istoric: Consiliul Europei a spus NU autonomiei teritoriale pe criterii etnice în România. Aşa-zisul "Ţinut Secuiesc" nu a primit girul Congresului Puterilor Locale şi Regionale din cadrul Consiliului Europei, eveniment la care a participat şi consilierul judeţean al PSD Prahova, Ludmila Sfârloagă, în calitate de vicepreşedinte al Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale şi preşedinte al delegaţiei române.
Citeste tot articolul
Sărbătoarea caselor româneşti
Înconjurată de mare interes, manifestarea "Târgul de case, grădină şi peisaj" a ajuns la cea de-a şaptea ediţie. În perioada 3-9 august, cei ce doresc să îşi construiască o casă tradiţională românească sau să descopere secretele grădinii ţărăneşti, pot veni la Dumbrava Sibiului. Într-o atmosferă de sărbătoare şi înconjuraţi de bucate alese, anul acesta, îi aşteaptă meşteri hunedoreni. Despre acest eveniment am stat de vorbă cu directorul "Muzeului Civilizaţiei şi Tradiţiei Populare Astra", domnul Ştefan Ciprian.
Citeste tot articolul
DAN ANDREI ALDEA - "Dacă m-aş mai naşte o dată, tot muzică aş face"
A fost zeul Pan al generaţiei anilor '70. Chitarist şi compozitor, membru al formaţiei "Sfinx", avea - pe lângă talent muzical de excepţie - şi o carismă aparte, de trubadur visător şi inaccesibil. Plecat spre orizonturi mai bune, acum, fiul risipitor s-a întors. Pentru ca cercul să se închidă, ar fi o sărbătoare totală, dacă Dan Andrei Aldea s-ar mai ivi în luminile scenei, spre bucuria fanilor săi.
Citeste tot articolul
Vacanţă cu mama
De un an de zile, dimineţile, o pasăre se opreşte la fereastra mea. Stă învelită într-un penaj fastuos, de parcă a coborât de pe un alt tărâm. Stă şi mă scrutează atentă, cu ochii ei mici şi negri, înfoindu-şi penele, liniştită. Ciudat e că a sosit la fereastră, la scurtă vreme după ce mama s-a refugiat şi ea, pentru totdeauna, pe alt tărâm. Mama, punctul fix, orbitor şi tandru al lumii mele. Mama care mă aştepta nezmintit, dându-mi siguranţă vieţii. Mama, retrasă acum, pentru totdeauna, în albumele cu fotografii, şi totuşi, aşa de vie şi de aproape în amintirile mele...
Citeste tot articolul
ANDA DIMITRIU - "Pentru prima oară trăiesc senzaţia de plutire, sub un cer infinit de albastru"
Eu zic că le-am folosit. În primul rând, am aflat despre mine că sunt în stare să fac paşii la care înainte nici nu îndrăzneam să visez. Mi s-a schimbat perspectiva, şi lucrurile îmi par mai uşoare. M-am călit, de fapt. Că, de altfel, sunt o perfecţionistă, care simte nevoia să ştie care-i planul. Vreau să am o viziune de ansamblu asupra lucrurilor. Să visez cu ochii deschişi. Ăsta e cel mai mare câştig - faptul că acum îndrăznesc să dărâm ziduri, să ţin hăţurile în propriile-mi mâini.
Citeste tot articolul
ADRIANA BITTEL - "Un om care nu citeşte se privează de multe bunătăţi ale vieţii"
O cunoaşteţi din paginile "Formulei AS": o cititoare împătimită, care ne îmbie săptămânal la lectură, cu minunatele ei cronici de carte. Puţini ştiu însă că, în spatele semnăturii cu care ne-a obişnuit de două decenii, se ascunde o scriitoare rafinată şi sensibilă, una din prozatoarele emblematice ale generaţiei 80. În ciuda discreţiei de care a dat întotdeauna dovadă, Adriana Bittel a câştigat de-a lungul vremii, nu doar premii literare, ci şi aprecierea criticii şi a confraţilor scriitori. Vara aceasta, Editura Humanitas a celebrat-o, reeditând două din cele şase volume de proză pe care le-a semnat.
Citeste tot articolul
Festivalul portului popular românesc
27 iunie 2015. O zi minunată de vară. Regele soare şi-a trimis căldura toropitoare peste pământ, şi-a impus stăpânirea pe cerul albastru. Un decor ideal, care să stârnească bucurie şi veselie. O zi în care peste 400 din cei peste câteva mii de români care trăiesc şi muncesc în Vancouver s-au adunat pentru a se bucura împreună de reuşitele în viaţă şi de tradiţiile comune ce ne leagă pe noi, românii, oriunde am fi în lume.
Citeste tot articolul
Vampirii pitici
S-a întâmplat în statul Selangor, din Malaezia. Era zece seara şi afară se întunecase. În faţa muzeului sultanului Alam Shah, o clădire ultramodernă, cu faţada făcută din carouri albe şi albastre, era o coadă imensă, în ciuda orei târzii. Localnici, dar şi turişti, aşteptau răbdători în căldura umedă, grea de mirosuri şi de ţânţari. Intitulată "Mistere, genii, fantome şi sicrie", expoziţia era deschisă până la miezul nopţii.
Citeste tot articolul
CRONICI BIZARE
Eram foarte mici. Ne jucam în curtea bunicilor sub un dud. Pe iarba din apropiere, am observat nişte pete albe. Apropiindu-ne, am găsit nişte săculeţi mici de pânză. I-am desfăcut: conţineau un praf care semăna a pământ. I-am arătat bunicii, nebănuind ce avea să urmeze. În câteva clipe, s-a produs o agitaţie şi o învălmăşeală greu de imaginat. Toţi ai casei s-au repezit la noi, ne-au smuls "jucăriile", le-au aruncat, ne-au spălat pe mâini, stropindu-ne cu o apă păstrată într-o sticlă (posibil agheasmă).
Citeste tot articolul
Un leac sigur pentru bolile autoimune: Alimentaţia sănătoasă
Poliartrita reumatoidă este una din cele mai frecvente boli autoinflamatorii, care atacă, cel mai adesea, articulaţiile. Ca majoritatea bolilor autoinflamatorii, cauza exactă nu se cunoaşte. Ceea ce se ştie este că sistemul imunitar, care are capacitatea de a recunoaşte toate celulele propriului corp, "pierde'' această capacitate şi nu îşi mai recunoaşte anumite celule din articulaţii, pe care începe să le atace (la fel cum atacă o bacterie, în cazul unei infecţii).
Citeste tot articolul
Remedii pentru mobilitatea articulaţiilor
La trecerea dintre anotimpuri, doftoroaiele satelor îi sfătuiau pe oamenii suferinzi de reumatism să facă o cură cu păpădie. Iată o reţetă extrem de simplă, eficientă şi uşor de preparat: 1 pumn de frunze de păpădie, 1 lingură de muguri de păpădie, 1 rădăcină de păpădie curăţată bine şi tăiată mărunt, 15 g flori de păpădie (se smulg petalele din caliciu), 1 căţel de usturoi, un adaos, la alegere, din: mere, banane sau pere, boabe de porumb (fierte), ciuperci, ouă fierte tari, cubuleţe de pâine prăjită, brânză, nuci sau seminţe de floarea-soarelui, cartofi calzi.
Citeste tot articolul
ÎNGHEŢATA - deliciu sau otravă?
Iniţial, a fost un desert de lux, consumat în cupe de cristal, la ocazii speciale. Acum, este alimentul numărul unu al verii. Cum dau căldurile, sute de tone de îngheţată sunt consumate de oameni de toate vârstele, dar mai ales de către copii. Mulţi nutriţionişti consideră îngheţata extrem de nocivă, contraindicând-o total, în timp ce alţii recomandă consumul său în cantităţi mici. Există, însă, şi specialişti care vorbesc despre efectele... benefice ale îngheţatei asupra sănătăţii. Să vedem...
Citeste tot articolul
Cel mai scurt drum către slăbit: Renunţare şi post
Fetiţa cu păr bălai se frământă pe scaun, ducând o luptă disperată cu pofta. Ţi se pare că vezi aievea un demon care îi şopteşte la ureche: "Mănâncă! Acum, în clipa asta!" Sursa conflictului este o bezea, aşezată pe o farfurioară chiar în faţa ei, pe masă. Micuţa o ia, o adulmecă, apoi se opreşte şi o pune repede înapoi. Îşi sprijină fruntea în mâini, ca o bătrânică împovărată de necazuri. Câtă stăpânire de sine îi trebuie, ca să renunţe la ispita aceea dulce!
Citeste tot articolul
Ce sport vi se potriveşte ca să slăbiţi?
Antrenamentul de rezistenţă este deosebit de indicat pentru a vă ajuta să slăbiţi. Care dintre discipline vi se potriveşte mai bine? Aceasta depinde de greutatea corporală, starea de sănătate şi preferinţele dvs.
Citeste tot articolul
Secretele sânilor frumoşi
Ce femeie nu îşi doreşte să aibă, chiar şi în anii mai târziori, ai vârstei a treia, sâni frumoşi? Natura nu este însă aşa de generoasă pe cât am vrea. Deşi există uneori şi excepţii, majoritatea doamnelor au nevoie, într-o clipă tristă a vieţii, de sutien. Specialiştii în frumuseţe spun, totuşi, că "drama" poate fi evitată, dacă sunt respectate reguliile descrise mai jos.
Citeste tot articolul
GIMNASTICĂ
Uitat adesea, gâtul este supus, la fel ca şi faţa, multiplelor agresiuni ale mediului înconjurător. Cu toate acestea, el face parte integrantă din frumuseţea unei femei, conferindu-i acesteia graţie şi o ţinută elegantă. Acasă sau la birou, în faţa televizorului sau în maşină, corectaţi-vă, de mai multe ori pe zi, poziţia gâtului. Anume: ridicaţi bărbia în sus şi întindeţi gâtul cât puteţi.
Citeste tot articolul
Compot de vară
Reţeta care urmează e potrivită pentru persoanele care suferă de arsuri la stomac şi nu pot consuma fructe crude. În cazul lor, compotul de fructe este o alegere inspirată, care satură şi slăbeşte. Desigur, nu e vorba de compotul cu zahăr sau miere, ci de o variantă mai de vară a lui, bogată în vitamine şi săracă în calorii. Pentru prepararea lui, aveţi nevoie de 2 litri de apă şi 1-1,5 kg fructe de sezon, la alegere: piersici, caise, mere, nectarine, prune, pere (tăiate felii).
Citeste tot articolul
Raiul cu bogătani
Urcăm pieptiş, de câtăva vreme, dar casele întârzie să se arate. Ne întâmpină, în schimb, animale. Multe, libere, mari, mişună prin păduri, ca nişte arătări mătăhăloase şi blânde. Porci nefiresc de uriaşi, toţi din aceeaşi rasă, cu urechile acoperindu-le ochii, vaci falnice, cu ugerele clocotind de lapte, berbeci prăbuşiţi sub blana de lână miţoasă. Sunt multe, sunt peste tot, zeci de animale însoţindu-ne către înălţimi. Apoi ţâşnim la lumină, pe podişul aerian de deasupra piscurilor ceţoase ale Şureanului. O fi raiul?
Citeste tot articolul
"E atâta frumuseţe în jurul nostru!" - De vorbă cu pictorul HOREA PAŞTINA
Membru al celebrului grup "Prolog", ce reuneşte artişti care şi-au făcut din credinţă un crez artistic, pictorul Horea Paştina locuieşte într-o casă "de cartier", care îi seamănă întru totul prin frumuseţea şi simplitatea sa. Trec de grădina cu irişi, trandafiri şi pisici, şi pictorul mă invită în atelier. Printre icoanele vechi din pereţi, grădina pare să se prelungească şi pe pânzele mari, pictate în culori albe, asemenea unor rugăciuni.
Citeste tot articolul
"Chişinău şi Bucureşti, două inimi româneşti!"
În urmă cu o săptămână, se strânseseră 30.000 de oameni în inima Chişinăului, într-unul dintre cele mai impresionante mitinguri organizate după faimoasele mişcări de redeşteptare naţională din 1990. O mie dintre ei au luat-o apoi la drum, pe jos, într-un marş până la Bucureşti, pentru a duce mesajul lor de unitate naţională. "România n-a avut graniţă la Prut!", au strigat ei pe bulevardele Capitalei, în vreme ce politicienii noştri şi-au văzut, ca de obicei, de ale lor...
Citeste tot articolul
BETH HART - "Simt că am dansat cu diavolul şi am fost salvată de îngeri"
Dacă vă număraţi printre fanii lui Janis Joplin, Etta James, Billie Holiday sau Amy Winehouse, cu siguranţă o veţi aprecia pe măsură şi pe solista americană Beth Hart, care vine să cânte în premieră, pe 21 iulie, la Sala Palatului din Bucureşti. S-a spus despre ea că poate opri timpul în loc, cu vocea ei ieşită din comun, şi că va rămâne, cu siguranţă, în istoria muzicii. Cântă la fel de bine blues, rock, gospel, jazz-fusion şi soul, şi a câştigat până azi numeroase discuri de platină şi de aur.
Citeste tot articolul
ZODIACUL SĂPTĂMÂNII 24-30 IULIE
Patru planete sunt adunate în Leu, la începutul acestui interval: Soarele, Luna, Mercur şi Jupiter. În consecinţă, suntem fie într-o pasă cât se poate de creativă, fie suntem îndrăgostiţi de ideea de dragoste, fie putem fi atât de puşi pe distracţii, încât să uităm de obligaţii şi responsabilităţi. Bine că Luna trece sâmbătă în Fecioară, ceea ce ne aduce cu picioarele pe pământ.
Citeste tot articolul