La trecerea dintre anotimpuri, doftoroaiele satelor îi sfătuiau pe oamenii suferinzi de reumatism să facă o cură cu păpădie. Iată o reţetă extrem de simplă, eficientă şi uşor de preparat.
Salată de păpădie întreagă
Ingrediente:
* Pentru salată: 1 pumn de frunze de păpădie, 1 lingură de muguri de păpădie, 1 rădăcină de păpădie curăţată bine şi tăiată mărunt, 15 g flori de păpădie (se smulg petalele din caliciu), 1 căţel de usturoi, un adaos, la alegere, din: mere, banane sau pere, boabe de porumb (fierte), ciuperci, ouă fierte tari, cubuleţe de pâine prăjită, brânză, nuci sau seminţe de floarea-soarelui, cartofi calzi.
* Pentru sos: 3 linguri ulei de floarea-soarelui, 1 lingură oţet, 1 linguriţă muştar dulce, eventual 1 linguriţă jeleu de fructe, sare, piper.
Mod de preparare:
* Se freacă bine cu usturoi un castron de salată.
* Se pun în el frunzele şi mugurii de păpădie clătite (scurt) cu apă caldă şi zvântate într-o sită şi se adaugă rădăcina tăiată mărunt.
* Se prepară sosul, se toarnă peste ingrediente şi se lasă să se marineze 30 de minute.
* Se încorporează o cantitate oarecare de adaosuri (tăiate bucăţele). Merele n-ar trebui să lipsească, pentru că atenuează gustul amar al păpădiei. Fiecare îmbucătură înseamnă sănătate curată şi gust plăcut.
* Se garniseşte salata cu petalele galbene de păpădie şi se serveşte imediat.
Ceai pentru prevenirea reumatismului
Pentru a preveni anchilozarea articulaţiilor şi durerile reumatice, apelaţi la plante medicinale care elimină din organism reziduurile rezultate din arderi (metabolism). Reţeta care urmează e folosită de secole în satele săseşti din zona Sibiului.
Ingrediente (pentru 100 g de amestec): câte o linguriţă de frunze uscate de urzică, frunze uscate de mesteacăn şi splinuţă uscată, câte o jumătate de linguriţă de scoarţă uscată de salcie şi coada-calului uscată.
Mod de preparare:
* Se amestecă plantele şi se pisează uşor, ca să li se simtă mai bine aroma.
* Se pune o lingură de amestec într-o cană de ceai şi se toarnă deasupra un litru de apă clocotită (apa se toarnă abia la 2-3 minute după ce a dat în fiert, ca să nu se evapore uleiurile eterice).
* Se acoperă cana cu un capac şi se lasă plantele să se infuzeze circa 5-7 minute.
* Se ia capacul, se scutură picăturile de apă de pe el în cană (conţin uleiuri eterice) şi se strecoară ceaiul.
* Se beau 3-4 ceşti de ceai pe tot parcursul zilei. O cură durează 2-3 săptămâni.
Recomandare: pentru un gust mai pronunţat, puteţi adăuga 20 g de frunze de mentă sau de roiniţă. Şi pentru a îndulci ceaiul, puţină miere polifloră.
Efectul plantelor folosite: urzica şi frunzele de mesteacăn sunt adevărate izvoare de tinereţe; scoarţa de salcie conţine substanţe calmante şi antiinflamatorii, iar splinuţa şi coada-calului se numără printre plantele "renale" care asigură o bună "spălare" a rinichilor.
Inflamaţii ale articulaţiilor
Cataplasmă cu brusture şi ulei de măsline
Această cataplasmă are un efect pozitiv rapid în cazul inflamaţiilor acute. Se foloseşte cu succes în artrite, leziunea articulaţiilor, inflamaţia tendoanelor (tendinită), luxaţii, contuzii, hematoame.
Ingrediente: 6 linguri rădăcină proaspătă de brusture, spălată şi tăiată mărunt (cu coajă cu tot), 1 lingură ulei de măsline, 2 picături ulei eteric de levănţică.
Cum se procedează:
* Se mărunţesc în mixer bucăţile de rădăcină de brusture, împreună cu uleiul de măsline şi cel de levănţică, până se obţine o pastă omogenă, de consistenţa unui aluat lipicios. Dacă rădăcina e mai mare sau mai mică, orientaţi-vă după următoarea regulă: o parte de ulei de măsline la 6 părţi de rădăcină.
* Se aplică pasta într-un strat gros de 0,5 cm pe zona afectată, se acoperă cu o bucată de pânză şi se fixează cu un tifon.
* După 1-2 ore, se verifică dacă pasta s-a uscat. Dacă nu, se mai lasă, câtă vreme senzaţia este plăcută.
* Cataplasma se schimbă de mai multe ori.
* Pasta de brusture se poate păstra - într-un borcan închis - la frigider, vreme de câteva săptămâni.
Atenţie: cataplasma nu se aplică pe răni deschise, pentru că brusturele ar putea conţine substanţe dăunătoare ficatului, care pot pătrunde în sânge. Utilizaţi-o, deci, doar pe rănile închise (enumerate mai sus),fără absolut nicio teamă.
Crampe musculare
Ulei împotriva cârceilor
Ingrediente:
* Amestecul 1: 50 ml ulei de migdale sau de sunătoare, 5 picături ulei eteric de rozmarin, 3 picături ulei eteric de ienupăr, 2 picături ulei eteric de scorţişoară, 2 picături ulei eteric de levănţică.
* Amestecul 2: 30 ml ulei de migdale sau de sunătoare, 4 picături ulei eteric de portocală, 4 picături ulei eteric de măghiran, 2 picături ulei eteric de scorţişoară.
Cum se procedează (pentru ambele amestecuri):
* Se amestecă uleiurile eterice cu uleiul de migdale (sau sunătoare).
Picioare dureroase
Pentru "dezmierdarea" încheieturilor: săculeţi cu seminţe sau sâmburi
Săculeţii (sau pernuţele) umpluţi cu boabe de tot felul sunt o binefacere pentru articulaţiile sensibile. Se aplică reci, călduţi sau calzi, în funcţie de necesităţi. Săculeţii înmagazinează căldură sau frig, pe care le "transferă" încet, şi se "lipesc", uşor, de zona afectată, calmând durerile.
Săculeţii pot fi umpluţi cu boabe sau cu pleavă. Puteţi folosi după dorinţă: boabe de cereale, de fasole, de rapiţă, pleava de grâu sau mei.
Cum se procedează:
* Săculeţul (pernuţa) se aplică rece sau cald, după nevoie.
* Pentru a încălzi săculeţii, se pun pe calorifer, pe soba de teracotă sau pe alte surse de căldură.
* Dacă sunt folosiţi reci, se introduc într-o pungă de plastic şi se ţin câteva ore la congelator.
* Se aplică reci sau calzi pe zona dureroasă şi se fixează - eventual - cu un şervet sau cu un fular.
* Se lasă să acţioneze câtă vreme senzaţia este plăcută.
Relaxare bob cu bob
Săculeţii cu boabe se folosesc în caz de: contracturi, dureri articulare şi reumatice, pentru destindere, pentru stimularea mobilităţii încheieturilor, pentru răcire sau încălzire. Organismul dvs. vă va spune dacă aveţi nevoie de căldură sau de frig.
Atenţie: nu folosiţi săculeţi cu boabe sau pleavă în caz de intoleranţă sau alergie la umplutura respectivă!
Calmarea durerilor, cu ghimbir
Ghimbirul încălzeşte, iar uleiul său eteric, parfumat, conţine substanţe asemănătoare, ca structură, acidului salicilic, care calmează durerile.
Preparatele de mai jos sunt aromate, uşor de realizat şi eficiente.
Reţeta 1:
Comprese cu ghimbir
Ingrediente: o rădăcină mică de ghimbir, 100 ml oţet de mere.
Mod de preparare:
* Se taie ghimbirul mărunt, se încălzeşte puţin oţetul şi se toarnă peste el. Se lasă să se pătrundă 10 minute.
* Se îmbibă un ştergar de bucătărie în decoct şi se aplică pe articulaţia dureroasă.
* Se leagă deasupra un prosop - pentru protecţie şi căldură - şi se lasă compresa să acţioneze 20 de minute.
Reţeta 2:
Baie cu ghimbir
Ingrediente: o rădăcină potrivită de ghimbir.
Cum se procedează:
* Se dă ghimbirul pe răzătoare şi se opăreşte cu 2 l de apă clocotită.
* Se lasă să se infuzeze 15 minute (cu capac), după care se filtrează.
* Se toarnă decoctul în apa din cadă şi se face o baie de 20 de minute.
* După baie, staţi în pat şi veţi simţi cum pătrunde căldură până în celule şi cum dispar durerile.
Reţeta 3:
Ulei de ghimbir
Ingrediente: o rădăcină mai mică de ghimbir, ulei de susan.
Mod de preparare:
* Se rade ghimbirul şi se stoarce zeama printr-un tifon.
* Se amestecă o parte de zeamă cu 5 părţi de ulei de susan.
* Se fricţionează cu uleiul astfel obţinut membrele dureroase sau, pur şi simplu, picioarele şi mâinile reci.
* Restul uleiului se poate păstra câteva zile într-un borcan cu capac, ţinut la frigider.
Uleiul de ghimbir, aşa sau aşa
Uleiul de ghimbir are o multitudine de întrebuinţări: împotriva durerilor, pentru încălzit şi, dacă nu vă doare nimic, îl puteţi folosi în bucătărie - cu spaghete, cu legume sau în salate etc. Le dă un gust minunat!