Un nou totalitarism?
În ţările cu democraţie consolidată, Legislativul este una dintre cele mai respectate instituţii ale statului. Pentru cetăţeni, el întruchipează esenţa democraţiei reprezentative. Parlamentarii sunt aleşi pentru a veghea la egala funcţionare a legilor, pentru corectarea şi amendarea deciziilor (statale sau locale). În sistemele totalitare sau în falsele democraţii, Parlamentul joacă un rol decorativ, confirmând docil hotărârile Puterii Executive, eventual, în urma "consultării" lui de către aceasta.
Citeste tot articolul
Motivaţiile unei noi "revoluţii" la Chişinău
La Chişinău, ca şi la Bucureşti, mafia politico-economică este transpartinică, iar corupţia - endemică. După şase ani de la marile manifestaţii de protest din aprilie 2009, care s-au soldat cu arestări, maltratări şi morţi din rândul demonstranţilor şi au grăbit debarcarea de la putere a comuniştilor, nimic fundamental nu pare să se fi schimbat.
Citeste tot articolul
Exil pe insula Facebook
Acum câteva săptămâni, la capătul unei runde de consultări cu partidele politice, preşedintele Klaus Iohannis a ieşit în faţa camerelor de televiziune şi a susţinut - nu doar o simplă declaraţie, ci o conferinţă de presă în toată puterea cuvântului. Faptul că preşedintele vorbeşte opiniei publice - altfel decât prin intermediul reţelei de socializare Facebook - a devenit, în sine, o ştire.
Citeste tot articolul
Acad. NICOLAE DABIJA - "Am de gând să mă mut în România, dar mă voi muta cu ţară cu tot!"
Era în luna mai a anului 1989. Poetul, prozatorul, jurnalistul Nicolae Dabija şi apropiaţii săi din redacţia celei mai importante publicaţii din Basarabia, purtând un nume atât de inofensiv precum "Literatura şi Arta", au hotărât să dea de pământ cu alfabetul chirilic. Intenţia lui Dabija, a lui Grigore Vieru, Alecu Reniţă şi a multor alţi condeieri prefaţa un mare scandal, o comoţie cerebrală în masă, în rândul autorităţilor comuniste şi al serviciilor KGB-iste.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Hélène Grimaud e cunoscută de melomani ca una dintre cele mai bune pianiste de azi, invitată să concerteze cu renumite orchestre ale lumii sub bagheta unor dirijori iluştri. A fost de câteva ori şi la Bucureşti, la Festivalul Enescu, şi a impresionat publicul cu interpretările ei, în special din repertoriul romantic german, dar şi din Rahmaninov.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Actorul Candid Stoica (de la toamnă octogenar şi cu 60 de ani de scenă în spate) are propria metodă de a se opune scurgerii vremii, care duce cu ea în neant oameni, evenimente, realizări perisabile, impresii, idei. El şi-a notat aproape zilnic, la cald, tot ce a trăit, conservând astfel clipele de viaţă într-un vast jurnal. Ţinut decenii la rând, acesta nu reţine doar biografia proprie ci dezvăluie şi culisele lumii artistice cu anecdote, farse, bârfe, petreceri, scene din viaţa particulară a unor cunoscuţi oameni de teatru.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Însemnările de jurnal ale soţiei lui Nae Ionescu (născută Fotino şi descendentă pe linie maternă a unei vechi familii boiereşti, Gorovei) stârnesc din titlu curiozitatea cititorului de azi, care se aşteaptă să găsească detalii biografice inedite despre mentorul generaţiei '27, căruia discipolii i-au perpetuat o aură legendară.
Citeste tot articolul
KRONOSPAN - Drept la replică
Textul semnat de colegul nostru CĂTĂLIN MANOLE, în "Formula AS" nr. 1157, din 2015, legat de poluarea gravă produsă în oraşul Sebeş-Alba de compania procesatoare de lemn S.C. Kronospan Sebeş S.A. a provocat un drept la replică, pe care îl publicăm, însoţit de comentariile unor activişti din domeniul ecologiei.
Citeste tot articolul
Doi maeştri ai acordeonului
Într-una din după-amiezile însorite ale acestei primăveri, am zărit pe Calea Victoriei un bărbat îmbrăcat în negru, care se plimba agale, cât se poate de liniştit, contemplând, din mers, vechile clădiri din Bucureşti. Nu avea gesturile grăbite ale bucureştenilor, nici căutătura turiştilor străini, dornici să bifeze cât mai multe obiective turistice. Apoi mi-am amintit că tocmai îl văzuerăm pe un afiş: "Stai puţin, îl ştiu pe tipul ăsta. E Richard Galliano, unul dintre marii acordeonişti ai lumii!"
Citeste tot articolul
PRO MUSICA 41 Live in Timişoara
Zilele acestea, la Timişoara are loc un dublu eveniment, important pentru istoria rock-ului românesc: lansarea DVD-ului formaţiei Pro Musica şi concertul acesteia, în penitenciarul Popa Şapcă. Alături de Phoenix şi de Progresiv TM, Pro Musica a fost una dintre cele mai îndrăgite trupe timişorene ale anilor 70, însă şi-a încheiat activitatea după 20 de ani de concerte şi albume lansate.
Citeste tot articolul
Scrisoare pentru un adresant plecat
Mă numesc Mircea şi am renunţat la aproape tot în viaţă, ca să văd cu ce pot să mai rămân. Am iubit mult, câteodată orbeşte, alteori fără margini. Am iubit femei care m-au adorat, la rândul lor, până la epuizare, am iubit greşit uneori, fără să ştiu când şi cum să mă opresc, am iubit frumos câteodată şi am ars de dorinţă, transformând adesea nopţile în zile şi zilele în teren de luptă.
Citeste tot articolul
Băiatul dintr-a X-a B
Azi se împlinesc două zile de când m-am îndrăgostit pentru prima dată în viaţa mea. Îl cheamă Silviu Andrei şi e colegul meu de liceu. E bun şi blând şi mă face să vreau să trăiesc cât mai mult pe pământ. Îl plăceam de mai demult, de pe vremea când îl priveam doar cu coada ochiului, pe holurile şcolii, însă nu am avut niciodată curajul să fac vreun pas, mai ales că el e frumos şi deştept şi poartă eşarfe la gât, iar eu sunt mai plinuţă şi mai timidă.
Citeste tot articolul
Munca sau dragostea? Iată un răspuns!
Lina, prietena mea, a ratat prima căsnicie din vina soţului ei, care s-a îndrăgostit iremediabil de logodnica fratelui său. Nedorind să fie un ingredient în tocăniţa de familie urât mirositoare, Lina i-a aplicat un şut în poartă şi s-a dedicat creşterii şi educării fetiţei abia născute. Şi profesiei în care şi-a dobândit un bun renume. A izbutit după un sfert de secol. Trăind un celibat impus, şi-a condus copilul eminent până la cursul festiv de la terminarea facultăţii, pe care ea însăşi o absolvise.
Citeste tot articolul
ION CARAMITRU - "Visez tot timpul, cu ochii deschişi"
Actor, regizor, fost ministru al Culturii, preşedinte al UNITER, director al Teatrului Naţional... Veşnic neobosit, a moştenit de la înaintaşii lui machidoni încăpăţânarea de a merge până la capăt, în orice-şi propune. Are peste 60 de filme în palmares şi o listă de spectacole de teatru care nu ar încăpea într-o filă. Oricum, condica realizărilor sale este departe de a se fi încheiat. Interviu cu un actor de calibru greu.
Citeste tot articolul
Când obiectele îşi amintesc...
Louise A.G. este o persoană dotată cu puteri speciale. Între 1982 şi 1985, ea a mers de mai multe ori la Centrul de studii parapsihologice din Bologna, pentru a se supune unor experimente cu garanţii ştiinţifice certe, coordonate de un comitet condus de celebrul neurolog doctor Piedro Cassoli. Şedinţele se desfăşurau în felul următor: membrii comitetului făceau un cerc în jurul doamnei A.G. care, stând pe un scaun, fixa câtva timp un punct oarecare. Apoi închidea ochii.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru O bunică, F. AS nr. 1100 - "Nepoatei mele îi ies rău analizele ASLO"
Stimată doamnă, întrebarea dumneavoastră ridică o problemă a analizelor medicale şi interpretării acestora. Unele specii de bacterii, numite Streptococi, produc o enzimă numită streptolysin O, care poate cauza dezintegrarea globulelor roşii din sânge. Pentru a se apăra de infecţii, în general, trupul produce anticorpi (priviţi-i ca pe nişte gloanţe sau săgeţi) care au rolul de a distruge sau neutraliza microbul.
Citeste tot articolul
Remedii pentru circulaţia sângelui
O tensiune mică poate fi ridicată cu sarea din bucate, cu condiţia să nu fie prea multă! Dar sarea cu plante are un efect în plus: aroma. Secretul? Înlocuiţi legumele, precum ţelina şi usturoiul, cu plante mediteraneene şi folosiţi mojarul, pentru că mărunţindu-le astfel, moleculele de sare se combină cu parfumul plantelor. Ingrediente (pentru 500 g de sare cu plante): 400 g sare de mare, 20 g oregano uscat, 20 g cimbru uscat, 20 g busuioc uscat, 10 g mărar uscat, 10 g măghiran uscat, 10 g seminţe de fenicul.
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: SASCHIUL
Înfrumuseţează, din primele zile ale lunii aprilie, luminişurile pădurilor de fag şi stejar, cu florile lui minunat de albastre şi cu verdele intens şi lucios al frunzelor aşezate ca un covor. Plantă erbacee, cu tulpinile întinse pe sol, Saschiul e cultivat, ca decor, şi în parcuri şi grădini. Datorită delicateţei şi culorii florilor sale, la fel de albastre ca cerul, în trecut exista obiceiul ca Saschiul să încununeze frunţile mireselor de la ţară, dar şi creştetele fetelor ce mureau nenuntite.
Citeste tot articolul
Leacuri de sănătate cu... aer
Uitaţi-vă în jurul dvs. şi veţi observa că majoritatea oamenilor au o respiraţie greoaie, insuficientă, superficială, nesăţioasă, zgomotoasă. Pe lângă dezordinea totală din viaţa noastră de zi cu zi (stres, nervozitate, muncă excesivă şi iritantă, sedentarism, medii toxice, consum de alcool), respiraţia deficitară îndepărtează omul şi mai mult de o existenţă normală. Toată lumea crede că ştie să respire. Nu este adevărat!
Citeste tot articolul
Intoleranţele alimentare
De fapt, ar putea fi atât de simplu: mestecăm ceva care ne place, mâncarea alunecă în jos pe esofag, ajunge în stomac, parcurge intestinul - şi găseşte calea de ieşire. Ar putea fi simplu. Totuşi, deseori nu este. Căci în tubul digestiv pot interveni multe perturbări: câteodată enzimele nu lucrează corespunzător, aşa cum se întâmplă în cazul intoleranţei la lactoză, care duce la balonări, diaree şi senzaţii de greaţă.
Citeste tot articolul
TENUL SENSIBIL
Se recunoaşte datorită delicateţii sale deosebite şi a culorii care bate adesea în roz. Se irită uşor prin folosirea îndelungată a anumitor produse cosmetice, din cauza factorilor de poluare externi şi a razelor ultraviolete. Are "aplecare" spre alergii şi roşeaţă şi, foarte adesea, apar pe el vinişoare roşii în zona nasului şi a pomeţilor. Gradul de sensibilitate e diferit şi trebuie tratat diferit.
Citeste tot articolul
Ceai magic pentru topit grăsimea
Pentru doamnele preocupate de siluetă, iată un ceai care le ajută să scape de câteva kilograme, cu efort minim. Are efect de detoxifiere, dar şi de eliminare a depozitelor de grăsime. Reţetă: Faceţi un amestec din: 2 părţi urzică, 2 părţi păpădie, o parte cicoare, o parte soc, o parte mătase de porumb sau frunze de dud.
Citeste tot articolul
Fluierele cu stele şi sori
Risipiţi prin satele de pe crestele Munţilor Orăştiei, nouă bătrâni fluieraşi mai păstrează astăzi obiceiurile vechilor daci, cărora le sunt urmaşi, chiar pe vetrele unde au locuit. În cântecele lor, la fel de vechi ca şi lumea, s-a păstrat o simplitate şi o lumină care azi s-au pierdut. I-am întâlnit pe câţiva dintre ei şi i-am ascultat. Fluierele lor, împodobite cu sori şi stele, spun povestea unui Paradis pierdut. A unei Românii în care ne-ar fi plăcut să trăim, dar pe care, din păcate, nu o mai găsim decât în amintiri. Şi în "zicerile" la fluier ale câtorva bătrâni.
Citeste tot articolul
Părintele Nifon de la Schitul "Sf. Nectarie" Nandru - jud. Hunedoara: "Ne ţine Dumnezeu ca pe îngeri!"
Sunt locuri în ţară şi în lume, pe care, ştiut sau nu, le cauţi mereu, dar care nu se lasă prea uşor găsite. Aproape sau departe, nu le ştii, nu le vezi, nu le atingi decât atunci când vremea întâlnirii vine, în cel mai potrivit moment dintre toate. Şi atunci ţi se pare că le ştiai dintotdeauna, că niciodată paşii nu te-au dus mai cu drag unde trebuia. Era puţin după Crăciunul lui 2013, când un astfel de loc au purces a căuta câţiva hunedoreni, dornici să ctitorească o mânăstire.
Citeste tot articolul
Un vis cu Părintele Arsenie Boca
De mică am fost învăţată că cel pe care trebuie să-l iubesc cel mai mult este Dumnezeu. N-am să uit niciodată când în Duminica Floriilor, mama mă îmbrăca frumos şi mă ducea la biserică să mă împărtăşească. Până pe la şapte ani, am copilărit mai mult pe la bunici, la ţară, şi nu era duminică să nu merg la biserică împreună cu ei. Bunicul meu a fost zeci de ani mâna dreaptă a preotului.
Citeste tot articolul
Ce fac în luna Mai cântăreţii autohtoni...
Numărul sporit de vedete internaţionale care inundă spaţiul muzical românesc par să le dea brânci artiştilor autohtoni, scoşi din spaţiul de comunicare cu publicul. Adevărat şi nu prea! Chiar dacă marile scene au fost ocupate, vedetele noastre n-au intrat în şomaj. Cei mai umblăreţi au plecat în turnee de primăvară, iar "căsnicaşii" se întâlnesc cu fanii prin cluburi. Pentru muzică e loc oriunde şi oricând.
Citeste tot articolul
SĂPTĂMÂNA 15-21 MAI
Iritarea şi frustrarea emanată de opoziţia dintre Marte şi Saturn îşi pun amprenta pe sfârşitul de săptămână. Drumurile, fie ele lungi sau scurte, vin însoţite de pericole, deci cine are de şofat ar trebui să facă nu doar un exerciţiu de calm, ci şi unul de atenţie distributivă, ca să poată evita, inclusiv situaţiile provocate de imprudenţa altora. Nici ieşirile în lume nu se anunţă tocmai plăcute, puteţi intra în certuri fără niciun rost. Dacă vă expuneţi opiniile, faceţi-o fără să vă daţi aere de superioritate.
Citeste tot articolul