Înfrumuseţează, din primele zile ale lunii aprilie, luminişurile pădurilor de fag şi stejar, cu florile lui minunat de albastre şi cu verdele intens şi lucios al frunzelor aşezate ca un covor. Plantă erbacee, cu tulpinile întinse pe sol, Saschiul e cultivat, ca decor, şi în parcuri şi grădini. Datorită delicateţei şi culorii florilor sale, la fel de albastre ca cerul, în trecut exista obiceiul ca Saschiul să încununeze frunţile mireselor de la ţară, dar şi creştetele fetelor ce mureau nenuntite.
Folosit pe scară largă în Antichitate, ca leac popular pentru oprirea hemoragiilor şi a lactaţiei la femei, Saschiul a intrat apoi într-o zonă de umbră, din care avea să renască în triumf, atunci când endocrinologul canadian dr. Noble, surprins de popularitatea excepţională a plantei, în rândul populaţiei din Madagascar, unde frunzele crude erau mestecate pentru a ţine de foame, de sete şi a înlătura oboseala, a început să o studieze în laborator. Rezultatul a fost de-a dreptul uluitor: testele clinice dovedeau că Saschiul (specia Vinca rosea) împiedică înmulţirea celulelor, cu efect benefic în tratarea leucemiilor. Cercetările ulterioare au dovedit că planta conţine două substanţe care distrug tumorile: vincristina şi vinblastina. Prima din ele este un medicament de excepţie împotriva bolilor Hodgkin (tumori cancerigene), în vreme ce a doua se foloseşte cu mult succes în diverse forme de leucemie. În felul acesta, Saschiul s-a mutat din pădure în laboratoarele şcolilor medicale, transformat în medicamente de linia întâi. Şi specia Vinca minor, care trăieşte şi se cultivă la noi în ţară, are proprietăţi de excepţie, pe care le veţi descoperi în reţetele de mai jos.
Descrierea plantei
Saschiul este o plantă târâtoare, cu tulpină culcată, de până la 1 m lungime. Frunzele sunt ovale sau eliptice, aşezate de o parte şi de alta a tulpinilor. Cele bătrâne au culoare verde închis, cele tinere verde deschis, iar florile sunt albastre intens. La specia Vinca rosea, tulpina este lemnoasă, dreaptă, înaltă până la 0,5 metri, iar florile au culoare roz violacee sau chiar albă.
Recoltare şi uscare
De la Saschiu se folosesc părţile aeriene, alcătuite din tulpini, frunze şi flori. Se recoltează în perioada înfloririi, acum, în mai-iunie, dar şi în septembrie-octombrie, atunci când conţinutul în principii active este cel mai ridicat. Recoltarea corectă se execută pe timp frumos, după ce s-a ridicat roua, cu atenţie, cu unelte bine ascuţite, de ex. foarfece de tuns gazonul, tulpinile tăindu-se la 5-6 cm deasupra pământului, pentru a le da posibilitatea de regenerare rapidă. Se va avea în vedere să nu se smulgă tulpinile târâtoare, deoarece sunt surse de înmulţire a plantei. Se usucă la umbră, în poduri, şoproane, verande sau balcoane bine aerisite, în strat subţire, întorcându-se din timp în timp. Se poate face şi o uscare artificială, în cuptorul aragazului, cu uşa întredeschisă, sau într-un cuptor cu convecţie, setat la 60 grade timp de aproximativ o oră. Se păstrează ca atare, planta întreagă, o mărunţire groscioară făcându-se înaintea folosirii.
Compoziţia chimică
Speciile de Vinca conţin peste 50 de alcaloizi, dintre care cei mai importanţi sunt vincamina, vincristina, vinblastina şi rezerpina. Astăzi, vincamina de sinteză este printre cele mai vândute medicamente pe plan mondial şi se adresează în principal bolilor aparatului cardiovascular şi afecţiunilor cerebrale, iar vincristina obţinută sintetic este pe lista medicamentelor esenţiale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pentru tratamentul leucemiei. Speciile de Vinca au fost studiate foarte mult şi în România, la Facultatea de Farmacie din Bucureşti, de prof. de farmacognozie Ioan Ciulei.
Preparate din Saschiu
Decoctul
Mod de preparare: 4 linguri de Saschiu uscat şi mărunţit groscior se fierb la foc mic, timp de 30 de minute, în 500 ml apă, într-un vas din inox sau emailat. Se va avea în vedere să se completeze la final apa evaporată. Se filtrează fierbinte, prin tifon sau vată medicinală umezită cu puţină apă. Se îndulceşte după gust, cu miere, iar în cazul diabeticilor, cu un îndulcitor acaloric.
Saschiul se pretează foarte bine la obţinerea de ceaiuri combinate, pentru prevenirea, ameliorarea sau vindecarea diferitelor boli. Iată câteva exemple:
* Ceai de Saschiu şi păducel pentru bolile inimii.
* Ceai de Saschiu şi ginkgo biloba, pentru insuficienţă cardiacă periferică şi cerebrală.
* Ceai de Saschiu şi rozmarin, pentru diverse afecţiuni ale sistemului nervos central.
(Farmacia Faltis din Brăila pune la dispoziţia celor interesaţi ceai din Saschiu, producţie 2015.)
Tinctura
Mod de preparare: 20 grame de Saschiu uscat şi mărunţit groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat obţinut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece uşor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop-pipetă. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Ca şi în cazul ceaiului, tinctura de Saschiu se poate asocia cu alte tincturi din plante, ca de exemplu cu tinctura de ginkgo biloba, de castan, de păducel, de ginseng, de roiniţă, de rozmarin, de lavandă, de lăcrămioare, de salcâm japonez.
(Aceste combinaţii se pot găsi la Farmacia Faltis şi se pot folosi ca terapii integrative pentru prevenirea, ameliorarea sau vindecarea a numeroase afecţiuni.)
Vinul terapeutic
Mod de preparare: peste 50 grame Saschiu uscat şi mărunţit groscior se toarnă 1 litru de vin roşu dat în clocot. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează fără stoarcerea reziduului şi apoi se lasă la decantat 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade. În cazul concentraţiei alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.
Tratamente interne
Ca metodă integrativă de sănătate, ceaiul de Saschiu sau oricare alt preparat farmaceutic obţinut din Saschiu ar trebui să facă parte din tabietul zilnic al vârstnicului sănătos sau bolnav. (Multe afecţiuni şi boli beneficiază de terapie complementară cu preparate din Saschiu, alăturându-se cu succes terapiilor alopate recomandate de medicii curanţi.)
* Boala coronariană (datorită efectului vasodilatator al vincaminei)
Decoctul: se beau câte 2 ceşti de ceai pe zi, îndulcite cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Hipertensiunea arterială. Acţiunea se datorează rezerpinei, care a fost printre primii alcaloizi vegetali folosiţi în scăderea tensiunii arteriale. Ca prevenţie, la persoanele ce sunt predispuse la hipertensiune, sau în hipertensiunea uşoară (stadiul 1) tratamentul cu preparate din Saschiu este suficient. Pentru hipertensiunea arterială moderată (stadiul 2) şi severă (stadiul 3), Saschiul se foloseşte ca terapie complementară, alături de medicaţia alopată recomandată de medicii curanţi de specialitate.
Decoctul: se beau câte 2 ceşti de ceai pe zi, îndulcite cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba.
* Bolile vaselor periferice - varice, flebite, hemoroizi, fragilitate capilară
Decoctul: se beau câte 2 căni pe zi, îndulcite după preferinţă cu zahăr sau miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
(Tratamentul intern se completează cu aplicaţii locale, cu o cremă pentru varice sau afecţiuni vasculare, preparate la Farmacia Faltis.)
* Afecţiuni ale urechii interne - sindrom Ménière, care se manifestă prin vertij (ameţeli), tinitus (ţiuituri), acufene (zgomote)
Decoctul: se beau câte 2 ceşti de ceai pe zi, îndulcite cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Revigorant al sistemului nervos central - preparatele din Saschiu sunt recomandate în oboseala provocată de munca intelectuală intensă (surmenajul intelectual), viaţa cotidiană stresantă sau alte activităţi epuizante.
Decoctul: se beau câte 2 ceşti de ceai pe zi, îndulcite cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 50 ml pe zi, după masă.
(Un sirop energizant, ce are în compoziţie şi un extract fluid din Saschiu, se prepară la Farmacia Faltis din Brăila.)
* Boli degenerative - terapie complementară în demenţă senilă, boala Alzheimer, ateroscleroză
Decoctul: se beau câte 2 ceşti de ceai pe zi, îndulcite cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli neurologice - cefalee, migrene, accidentele vasculare, distonii neurovegetative
Decoctul: se beau câte 2 ceşti de ceai pe zi, îndulcite cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
* Citostatic - datorită vincristinei şi vinblastinei, Saschiul este recomandat ca terapie complementară în leucemie sau limfoamele maligne.
Decoctul: se beau câte 2 ceşti de ceai pe zi, îndulcite cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai la alegere.
Vinul: se administrează câte 3 linguri pe zi, după masă.
* Boala hemoroidală
Decoctul: se beau câte 2 ceşti de ceai pe zi, îndulcite cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai la alegere.
* Tulburări de vedere - datorate unei insuficienţe circulatorii la nivelul ochiului
Decoctul: se beau câte 2 ceşti de ceai pe zi, îndulcite cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai la alegere.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
Tratamente externe
* Cataplasme cu ceai de Saschiu şi argilă. Se recomandă în afecţiunile venoase ale picioarelor.
Mod de preparare: se face un decoct, după metoda prezentată mai sus, care se amestecă cu argilă pulbere, până se formează o pastă moale. Se întinde pasta pe o bucată de tifon şi se aplică bandajul pe zona afectată, fără a lega strâns. Pentru eficienţă, cataplasma se ţine 30 de minute. Este recomandată în afecţiunile venelor de la picioare.
Pentru informaţii despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galaţi nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://www.farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deţine "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciştilor din România.