Stimată doamnă Sânziana Pop,
Sunt o cititoare fidelă a publicaţiei dumneavoastră şi urmăresc cu interes constant, de ani de zile, interviurile pe care le publicaţi în revistă, recomandările terapeutice, poveştile reale ale unor oameni care pot fi consideraţi exemple de putere şi curaj pentru noi toţi. În ultima ediţie a "Formulei AS" am regăsit însă un articol care m-a determinat să vă scriu, pentru că ne implică direct şi pentru că, din păcate, informează trunchiat, discreţionar şi fără a reflecta fidel realitatea, aşa cum o ştim noi şi aşa cum o arată toate studiile de specialitate. De aceea, vin cu rugămintea de a publica şi dreptul nostru la replică, esenţial, credem noi, pentru o relatare obiectivă şi nepărtinitoare a subiectului.
Kind regards, Oana Bodea, director general S.C. Kronospan Sebeş S.A.
Drept la replică
În numărul 1157 al revistei "Formula AS" din luna martie a anului 2015, a fost publicat articolul "Locuitorii din Alba nu vor să moară otrăviţi - «Sebeşeni, ieşiţi afară, poluarea ne omoară!»", care poartă semnătura domnului Cătălin Manole. Articolul relatează, prin vocea doamnei Ana Haţegan, unul dintre reprezentanţii protestatarilor din Sebeş, situaţia poluării de la nivel local şi rolul pe care instalaţia de formaldehidă Kronospan îl joacă în această ecuaţie. Mai mult decât a informa detaliat şi obiectiv, articolul are menirea de a forma opinii şi de a emite judecăţi de valoare, cu impact în rândul cititorilor. Acestea sunt cu atât mai grave, cu cât nu reflectă realitatea într-o manieră integrală, ci doar trunchiat şi discreţionar. Exprimări precum "oamenii nu mai vor să respire cancer", "cancerul din coşul fabricii" sau "fabrica din Sebeş are o faimă proastă, nu doar ca poluator al oraşului, ci şi pentru modul în care măcelăreşte pădurile din zonă" au un profund caracter subiectiv şi defăimător.
Prima menţiune care trebuie făcută este următoarea: nu există nicio probă, studiu sau dovadă empirică prin care să se confirme o legătură cauzală între activitatea noastră şi această boală nemiloasă - cancerul. Cancerul este o boală care se declanşează ca urmare a "ruperii" unui mecanism de control al distrugerii celulelor canceroase. Astfel, oamenii produc celule canceroase în mod curent şi sunt identificate şi distruse de către diferite mecanisme din organismul uman. Atunci când aceste mecanisme nu mai funcţionează, apare boala. Mai mult, unii oameni au susceptibilitate mai crescută decât alţii în declanşarea bolii, susceptibilitate influenţată fie de factori genetici, fie de cauze imunologice, hormonale sau care ţin de stilul de viaţă.
În localitatea Sebeş, ca şi în orice altă localitate din lume, expunerea populaţiei la formaldehidă este rezultatul generării acesteia din diferite surse: trafic, industrie, surse multiple din interior (piese de mobilier, haine, produse cosmetice etc.). La fel ca în toate evidenţele de specialitate din lume, şi în localitatea Sebeş populaţia are expunere mai crescută la formaldehidă în interior şi nu din exterior, acolo unde ne petrecem, în genere, nu mai mult de 10% din timp. Mai mult decât atât, din studiile efectuate de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, împreună cu Centrul Regional de Sănătate publică Cluj, reiese faptul că oraşul Sebeş are o medie a frecvenţei de pacienţi diagnosticaţi cu cancer de 0,45%, în raportările din anii 2011-2013. Comparativ, oraşe precum Blajul şi Aiudul au o medie de 0,49%, respectiv 0,61%. Deci, sensibil mai mare, în condiţiile unei expuneri rezonabil mai mici la factori de poluare locali - pentru că nu au aceeaşi concentrare industrială.
Pe de altă parte, grija pentru mediu, pentru siguranţa angajaţilor noştri şi respectarea legislaţiei în domeniu şi a tuturor normelor în vigoare reprezintă o preocupare constantă pentru Kronospan. Iar aici enumăr doar câteva exemple concrete de acţiuni pe care le întreprindem în acest sens: filtrele instalaţiei de formaldehidă (cele care au responsabilitatea de a curăţa emisiile care ies de pe coş) sunt schimbate nu la 5 ani, aşa cum recomandă producătorul, ci la fiecare doi ani şi jumătate. Adică, la jumătate din timpul solicitat! Iar noxele care ies de pe coşurile fabricii noastre au o valoare de peste 150 de ori mai mică decât limita maximă admisă, impactul asupra mediului fiind nesemnificativ. Instalaţia de fabricare a formaldehidei este conformă cu Best Available Technology, iar Raportul de impact asupra mediului şi Raportul de securitate sunt puse la dispoziţia publicului pe website-urile APM şi Kronospan. Ambele rapoarte sunt realizate de evaluatori independenţi, acreditaţi, şi tratează pe larg toate aspectele referitoare la tehnologii, procese de fabricaţie sau protecţia mediului. Totodată, rezervoarele de metanol existente au fost proiectate, executate şi operează în conformitate cu cele mai avansate tehnologii: este asigurată perna de azot în rezervoarele de stocare, pentru a împiedica formarea de amestecuri inflamabile de vapori de metanol cu aerul atmosferic. Singura sursă de emisie în atmosferă este coşul de dispersie, prin care se evacuează gazele reziduale ce ies din unitatea de epurare catalitică - parte integrantă din instalaţia de fabricare a formaldehidei, ce are rolul de a reduce emisiile de produşi organici din gazul rezidual ieşit din coloanele de absorbţie, înainte de evacuarea în atmosferă.
Concentraţiile maxime ale poluanţilor la evacuarea în atmosferă se încadrează în prevederile BAT şi au fost stabilite prin Acordul de mediu nr. SB 19/26.10.2012. Pentru evaluarea impactului potenţial pe care emisiile în atmosferă îl pot produce, a fost realizat studiul "Simularea dispersiilor de formaldehidă şi metanol utilizând ISC-AERMOD" de către Centrul de Cercetări pentru Managementul dezastrelor din cadrul Universităţii Babeş Bolyai Cluj-Napoca. Studiul a luat în considerare toate sursele de emisie din zonă, inclusiv traficul, iar simulările au fost efectuate pentru o suprafaţă de 156,25 kmp, fiind calculate mediile orare, zilnice şi media anuală.
Da, suntem o fabrică şi avem, ca orice fabrică din această lume şi ca orice entitate care este activă, un factor poluator. Mă refer aici la orice alt agent economic sau chiar la o gospodărie - acolo unde există activitate, există şi poluare. Dar asta nu înseamnă că nu luăm toate măsurile posibile pentru a reduce la minimum caracterul poluator al fabricii noastre. Nu am ascuns niciodată problemele pe care le-am avut şi am plătit atunci când am greşit. Dar am şi luat măsurile necesare pentru ca greşelile să nu se repete. Iar acum putem spune, fără urmă de îndoială, că suntem în conformitate cu toate normele de mediu impuse de autorităţile de resort şi respectăm legislaţia în vigoare.
Nu suntem, deci, nici declanşatori ai cancerului, nici ucigaşi ai pădurilor, nici tiranii pe care organizaţiile de mediu vor să-i portretizeze. Suntem un investitor local responsabil, bun contributor la bugetul oraşului şi al judeţului şi al doilea cel mai mare angajator din zonă.
Mulţumesc,
OANA BODEA
REACŢII
Irina Bandrabur - Greenpeace România
"Soluţia nu este reducerea la tăcere a protestatarilor"
Suntem solidari cu comunitatea locală din Sebeş, care s-a mobilizat pentru a-şi apăra dreptul la un mediu curat! Este lăudabil curajul acestor oameni şi determinarea lor - se organizează proteste săptămânal, acestea s-au extins şi în alte oraşe din ţară şi din diaspora. Mesajul şi problema lor nu mai pot fi ignorate. Autorităţile întârzie rezolvarea, iar singura reacţie concretă din partea companiei, în loc să propună soluţii reale, a fost să dea în judecată câţiva protestatari pentru că aceştia şi-au exercitat un drept democratic, acela de a se exprima liber. Considerăm că atât autorităţile, cât şi companiile private trebuie să înţeleagă, sau măcar să accepte, că orice activitate economică are un impact asupra sănătăţii şi a mediului înconjurător, iar minimizarea impactului nu are loc prin reducerea la tăcere a comunităţilor.
Gabriel Păun - Agent Green
"Nu mai acceptaţi lemn tăiat din Parcurile Naţionale!"
Kronospan este una dintre marile companii procesatoare de lemn care, din păcate, acceptă arbori tăiaţi din Parcuri Naţionale. I-am convins pe cei de la compania Schweighofer să nu mai accepte lemn din Parcuri Naţionale şi sperăm că şi Kronospan va face un pas pozitiv în direcţia asta, deşi nimic concret nu a apărut din partea lor până acum. Parcurile Naţionale reprezintă puţin peste 1% din suprafaţa ţării. Este tot ce ne-a mai rămas din natură în stare pură. Dacă Romsilva a legalizat tăierile în aceste parcuri, nu înseamnă că o companie precum Kronospan ar trebui să accepte lemn din acestea. Campania noastră vizează interzicerea prin lege a tăierilor de păduri în parcurile naţionale. În acelaşi timp, ne-am propus să convingem marile companii să acţioneze responsabil şi să facă primul pas în această direcţie. La dimensiunile la care operează Kronospan, stress-ul este deosebit de mare, atât asupra pădurilor de răşinoase, cât şi asupra celor de fag. Suntem deosebit de îngrijoraţi de politica acestei companii privind Parcurile Naţionale!
Ana Haţegan - Protestatar din Sebeş
Formaldehida - substanţă cancerigenă din grupa întâi de risc
Poluarea în oraşul Sebeş nu poate fi negată, cetăţenii văd şi simt efectele acesteia. Mulţi dintre oamenii care au trecut prin oraşul nostru şi au văzut fumul de la coşurile instalaţiilor de pe platforma industrială Kronospan s-au întrebat cum trăiesc sebeşenii cu fabrica asta la ei în oraş? Eu vă răspund sincer că până acum ne-am învăţat să o ignoram, nu am căutat să ne informăm. Însă faptul că doresc să-şi mărească capacitatea de producţie ne-a îngrijorat, ne-a mobilizat şi ne-a făcut să ieşim în stradă, solidari pentru dreptul de a respira aer curat.
Organizaţia Mondială a Sănătaţii (OMS) ne spune că formaldehida folosită de Kronospan este o substanţă cancerigenă în grupa 1 a agenţilor cancerigeni pentru om, conform regulamentului european 605/2014. Şi pulberile în suspensie pm10 şi pm2.5, ce ies pe coşurile fabricii, sunt poluanţi cancerigeni, expunerea pe termen lung la o concentraţie scăzută putând cauza cancer şi moarte prematură. Centrul Internaţional de Cercetare a Cancerului (IARC), o agenţie specializată a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, clasifică poluarea prezentă în aer drept cancerigenă.
În Sebeş, la început a fost o instalaţie de formaldehidă de 30.000 tone pe an, apoi au mărit capacitatea la 40.000 tone pe an şi mai nou se doreşte punerea în funcţiune a unei instalaţii vechi de 60.000 tone pe an! Acest tip de instalaţie este foarte aproape de zona locuibilă, iar faptul că este una de tip Seveso - adică cu un grad ridicat de accidente majore - ne îngrijorează şi mai mult. Am semnalat acest lucru şi Comisiei Europene de Mediu, şi Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor, am făcut petiţie şi către Preşedintele României. Un răspuns mulţumitor de la autorităţile noastre nu am primit încă. Cred că o anchetă internaţională este singura cale de a face lumină la Sebeş. E nevoie de o echipă specializată în probleme de mediu care să facă o verificare amănunţită în teritoriu, pentru a ne spune în ce măsură dorinţa noastră de a se muta secţiile chimice în afara zonei urbane este corectă sau nu. Nu am vrea ca problema
să ajungă din nou la Comisia Europeană. România a mai primit o dată un avertisment, tocmai din cauză că nu s-a făcut o evaluare corespunzătoare de impact asupra mediului. Este ruşinos pentru o ţară să fie nevoie de intervenţia din străinătate a unor organisme specializate pe mediu...
În ce ne priveşte, protestele vor continua până când vom reuşi să obţinem reglementarea corectă a activităţii industriale, astfel încât la Sebeş să nu mai avem calitatea aerului "mediu" sau "rea"!