RODICA CULCER despre... Corupţii sunt iarăşi pe val
"Doamna Dăncilă încearcă să restarteze partidul după eşecul major de la alegerile europarlamentare. Ea şi echipa ei au înţeles că acest eşec a fost cauzat de ostilitatea generată de Liviu Dragnea şi au decis că noul lider PSD trebuie să se profileze ca un personaj cu care se poate discuta, atât în ţară, cât şi la nivel european, capabil să redea PSD o faţă acceptabilă. Cât de adânc merg însă măsurile reparatorii ale doamnei Dăncilă?"
Citeste tot articolul
Săptămâna 19-25 iulie
"Mercur merge în continuare de-a-ndărătelea pe cer, ieşind vineri din Leu, pentru a intra în Rac. Vom deveni mai puţin preocupaţi de comunicarea defectuoasă cu persoana iubită sau copiii, ori mai puţin nehotărâţi cu privire la cineva din trecut care ne mai bântuie amintirile şi cineva cu care tocmai începuserăm o apropiere."
Citeste tot articolul
Cum a ajuns Ardealul la cheremul lui Viktor Orban?
"E deja binecunoscut sistemul de finanţare prin care Ungaria lui Viktor Orban îşi cumpără influenţă - şi nu doar influenţă! - în Transilvania. Primul caz care a sărit în ochii publicului din România a fost cel al milioanelor de euro investiţi în academiile de fotbal din secuime."
Citeste tot articolul
Al cui "aliat" este UDMR?
"Câteva sute de manifestanţi români din Harghita şi Covasna au blocat duminică Piaţa Victoriei, ca să-i spună primului ministru Dăncilă că ar fi trebuit să citească mai multă istorie, înainte de a emite o OUG pentru noul Cod Administrativ. Viorica Dăncilă a ignorat parlamentul şi organizaţiile româneşti din Harghita, Covasna şi Mureş, dând limbii maghiare dreptul de a fi folosită în administraţie, chiar şi în localităţile în care maghiarii sunt mai puţini de 20%, încălcând astfel Constituţia."
Citeste tot articolul
ADRIAN FILIP IOVĂNESC - Primar (PNL) al oraşului Călan, jud. Hunedoara: "E bine să fii echilibrat în toate şi realist!"
"Avem în primărie o echipă care se ocupă de accesarea fondurilor europene şi am implementat câteva proiecte mari: Parcul Industrial, care a costat 17 milioane de euro, infrastructura de apă, vreo 3 milioane de euro, iar acum avem în derulare un alt proiect mare, de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe din oraş, care se ridică la 6-7 milioane de euro."
Citeste tot articolul
"Sufăr de hemispasm facial şi nu pot vorbi bine"
"Sufăr de ceva vreme de hemispasm facial, boală care face să nu pot vorbi bine şi nici mânca. Vă rog, ajutaţi-mă să scap de această suferinţă, recomandându-mi un tratament eficace. Vă mulţumesc."
Citeste tot articolul
"Caut un leac naturist pentru pinteni calcanei"
"Se fierb 2-3 pumni de coji de nuci uscate, în 2-3 litri de apă. În lichidul cald, cât poate fi suportat, se introduc picioarele. Se poate adăuga o mână de sare iodată. Aceeaşi baie se poate folosi (reîncălzi) de 4-5 ori."
Citeste tot articolul
Răspuns pentru CORNELIA S. - Bucureşti, F. AS nr. 1370 - "Am tromboflebită la ambele picioare"
"Dacă tromboflebita superficială duce rar la complicaţii serioase, în cazul trombozei venoase profunde, pericolul principal este reprezentat de posibila mobilizare a unui cheag sanguin şi deplasarea acestuia împreună cu fluxul sanguin către plămâni (embolie), situaţie în care este nevoie urgentă de aplicarea unui tratament mai agresiv, de fază acută (doze mari de anticoagulante administrate intravenos)."
Citeste tot articolul
O preumblare în paradis
"Toate amintirile din copilărie sunt legate de locuri verzi: dealuri, pajişti, câmpii, păduri şi maluri de ape sau cel puţin un maidan plin de iarbă. Şi pentru că sunt legate de locuri verzi, amintirile din copilărie sunt amintiri fericite. Amintiri pline de libertate, de miresme şi de culori. Nici o altă vecinătate nu-ţi oferă atâta bucurie pe gratis precum natura, nu te ajută să dai de pământ cu căciula şi să strigi din toate puterile: "Opreşte-te, clipă! Sunt fericit!"."
Citeste tot articolul
DEFECTELE POSTURALE - De ce apar durerile de spate şi cum se pot vindeca
"Conform studiilor, 80% din populaţia globului are dureri de spate "fără cauze cunoscute". Dar cele mai multe dintre aceste dureri sunt cauzate tocmai de defectele posturale! În majoritatea cazurilor, e vorba de deformări ale coloanei vertebrale..."
Citeste tot articolul
Totul despre arsuri
"Nu multă lume ştie că şi pielea este un organ. Şi nu un organ oarecare, ci cel mai mare dintre toate. Exact acesta este şi motivul pentru care pielea e predispusă la tot soiul de accidente, între care un loc de frunte îl ocupă arsurile. La bucătărie, pe plajă, ba chiar şi atunci când stăm prin preajma vreunui grătar sau foc de tabără, riscăm să ne alegem cu câte o arsură de toată frumuseţea."
Citeste tot articolul
Băuturile verii
"Este important să bem atât cât are nevoie corpul nostru. Cine s-a deprins să consume prea puţine lichide şi face aceasta în permanenţă riscă să se confrunte, mai curând sau mai târziu, cu probleme de sănătate. Printre consecinţele posibile se numără disfuncţiile renale, tulburările de digestie, îmbolnăvirea inimii, dar şi scăderea capacităţii de efort fizic şi mental."
Citeste tot articolul
Ochelarii şi machiajul
"Fardaţi-vă pleoapele cu culori deschise şi lucioase. Aplicaţi pe arcadă o nuanţă ceva mai puternică: bej închis de exemplu, în timp ce pe pleoapa mobilă, aplicaţi bej deschis, sclipicios. Aplicaţi imediat sub arcada sprâncenei fie puţin fard de obraz, fie o culoare foarte deschisă şi strălucitoare. Ochiul pare mai mare şi mai viu."
Citeste tot articolul
Reţete de preparare pentru apa de flori
"Apa de trandafiri: puneţi apa într-o cratiţă, fixaţi deasupra o strecurătoare care să nu atingă lichidul şi puneţi în ea florile de lavandă. Acoperiţi sita cu un capac şi puneţi vasul pe foc viu, o jumătate de oră. Strecuraţi apa şi puneţi-o în flacoane închise etanş. E foarte indicată pentru tenul gras, cu pori deschişi şi înclinaţie către coşuri şi puncte negre."
Citeste tot articolul
"De vreo şase ani sau şapte/ ochii-i zac peceţi de noapte/ şi-ngropat în gol cu totul/ cată cu nasul şi botul"
"La rubrica "Din lumea necuvântătoarelor", am observat că în majoritatea articolelor, autorii povestesc ce au făcut ei pentru diferite animale, dar mai puţin despre ce au făcut animalele pentru ei. După evenimentele din '89, când casa bunicului a scăpat de la o demolare iminentă, soarta a hotărât să ne mutăm de la bloc în casa lui."
Citeste tot articolul
Au nevoie de ajutor
"Ofer spre adopţie o pisică-mamă alb-tigrată cu 4 puişori astfel: un băieţel alb cu pete negre şi surioarele lui cu blăniţele alb cu negru şi tigrate. De asemenea, mai am două pisicuţe, una are 3 ani şi blăniţa neagră, iar cealaltă are 2 ani, cu blăniţa alb-tigrată."
Citeste tot articolul
Fundaţia "Formula AS" - Distribuţia ajutoarelor pe luna IUNIE 2019
Distribuţia ajutoarelor pe luna IUNIE 2019
Citeste tot articolul
Cazuri de extremă urgenţă
"Stimată doamnă directoare Sânziana Pop, Mă numesc Vornicu Miruna Marilena, am vârsta de 16 ani şi sunt elevă în clasa a X-a, la Liceul "Eugen Lovinescu" din Fălticeni, jud. Suceava. Îndrăznesc şi eu să vă scriu aceste rânduri, cu speranţa în suflet că vor fi citite, deoarece avem mare nevoie de ajutorul dumneavoastră."
Citeste tot articolul
Jurnalul de la Meria
"Viaţa începe aşa: cu o apă, cu o vale, cu nişte dealuri, cu păduri. Păduri cât vezi cu ochii. Cu o şosea de asfalt şi linişte. Apa se numeşte Cerna, iar pe valea ei, pe şoseaua de asfalt, prin linişte, treci de sate cuminţi şi adormite: Topliţa, Dăbâca, Hăşdău."
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
"În anii '70-'80 ai secolului trecut m-am bucurat de prietenia lui Mihai Botez (1940-1995) şi a soţiei lui, Mariana Celac (1936-2018). Au fost printre cei mai deştepţi, în ambele sensuri ale cuvântului - şi de inteligenţă superioară, şi de luciditate vigilentă - oameni pe care i-am cunoscut."
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
"Fiindcă începe sezonul vacanţelor şi mi-ar plăcea să cred că răgazul pentru lectură creşte, vă propun acest volum de proze scurte care n-au cum să nu placă oricui. Autoarea lui, scriitoarea americană Lucia Berlin (1936-2004) a fost considerată o revelaţie abia cu această masivă selecţie de 43 de povestiri, editată la 11 ani după moarte, deşi în timpul vieţii mai publicase câteva volume şi colaborase cu proze la reviste, iar în lumea literară americană nu era chiar o necunoscută."
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
"Montefiore e uimitor prin puterea sa de muncă şi prin calitatea masivelor studii istorice, concepute cu un remarcabil talent de povestitor, a monografiilor de oraşe, dar şi a romanelor - toate traduse la noi, după ce l-au făcut faimos în Occident - iar publicul TV i-a putut vedea excelentele documentare despre centre urbane ce au influenţat evoluţia civilizaţiei (Ierusalim, Roma, Istanbul)."
Citeste tot articolul
Arcaşii din Munţii Şureanu
"Peste două sute de arcaşi, zece ţări participante şi un peisaj de vis în Munţii Şureanu. Aceasta pare să fie reţeta fericirii, pentru cei ce iubesc sportul şi natura. La Poarta Raiului, în Munţii Şureanu, a avut loc cea de-a doua ediţie a "Bearpaw Kill Tournament", un concurs de tir cu arcul, foarte special."
Citeste tot articolul
Pacienta în rochie verde
"De unde vine oare iubirea şi unde se duce atunci când trece? Sau poate nu trece şi stă mereu ascunsă în suflet, într-un cotlon? Nu vorbesc despre pasiunile ce ard rapid, ca focul de paie, şi doar te pârjolesc, fără să te-mbogăţească cu ceva. Ci despre iubirea aceea mare, rară, zguduitoare, care te transformă, fără de care ai fi fost altcineva. Cine aş fi eu azi, dacă n-aş fi întâlnit-o pe Ana?"
Citeste tot articolul
În fânul de curând cosit...
"Suntem în mijlocul verii, şi în satele de la munte s-a dezlegat anotimpul cositului. Mireasma florilor ameţeşte pământul. Cine se îmbată cu ea o singură dată, e rob pe viaţă, fânului de curând cosit. Două mari cântăreţe de muzică populară deapănă amintiri."
Citeste tot articolul
ANDREI RUNCANU - "Esenţialul e să nu uiţi să te bucuri"
"Faptul că sunt eu însumi actor, mă ajută să înţeleg stările celui din faţa mea, să-mi dau seama ce frici şi ce bariere are, dacă îşi pune sau nu o mască, dacă ţine sau nu să fie perceput într-un anumit fel. Mă ajută să mă conectez mai uşor cu el. În fond, ce vezi într-un portret e legătura dintre subiect şi fotograf."
Citeste tot articolul
MIHAI PANAITESCU - "Nu cred în provincialism. Se întâmplă lucruri minunate şi în provincie"
"Ideea noastră este că teatrul nu ar trebui să fie doar un mijloc de relaxare şi de distracţie, ci să aibă şi un puternic rol educativ. Cu cât oamenii vin mai des la teatru, cu atât vor deveni mai civilizaţi, îşi vor pune nişte întrebări, îşi schimbă comportamentul şi viaţa. Noi credem în primatul ofertei, nu al cererii, aşa că nu venim cu lucruri uşurele doar că să fim pe placul publicului."
Citeste tot articolul
CORINA GRIGORAŞ - "Mi-ar plăcea să cresc ca aluatul de pâine"
"Când am plecat din Bucureşti, am plecat şi pentru că obosisem, nu mai suportam aglomeraţia, agitaţia, lipsa de răbdare a oamenilor, risipa de energie. Stau şi eu şi mă întreb, oare nu eşti tu acum vulpea care zice că strugurii sunt acri? Dar nu cred. Îmi place trupa asta, teatrul ăsta, am mult de lucru, îmi place şi oraşul, deşi mi-ar plăcea să fie mai viu, mai tânăr, mai plin de viaţă."
Citeste tot articolul
Străvechii creştini ai Moldovei - Armenii din Botoşani
"În vechea şi frumoasa urbe a Botoşanilor, se află cea mai veche biserică armenească din Europa. Pisania ei, datând din 1350, arată că Botoşanii sunt mai vechi decât întemeierea Moldovei..."
Citeste tot articolul
Veşti bune despre România
"Paradoxal sau nu, venirea verii a mai răcit temperatura politico-socială din România. În locul războaielor televizate, politicienii caută în perioada asta "băile de mulţime" din staţiunile estivale, aşa că piesajul media s-a mai relaxat, iar ştirile "normale" ies, parcă, mai uşor la suprafaţă. Ne-am concentrat selecţia pe cele mai "verzi" dintre ele, fără a lăsa să ne scape şi alte ştiri optimiste pentru România."
Citeste tot articolul
DOSARE CONTEMPORANE - Sus mâinile!
"Armate spaţiale, roboţi ucigaşi, avioane invizibile, capabile să lovească la mii de kilometri distanţă, drone - pe cât de minuscule, pe atât de letale, ori arme cu impuls electromagnetic. Această înşiruire nu este extrasă din vreun roman science-fiction, ci ilustrează succint câteva dintre realizările momentului în domeniul militar. Inovaţii de neimaginat în urmă cu doar câteva decenii, care au devenit acum realitate, în mare parte graţie progreselor tehnologiei. Este bine? Este rău? Vă lăsăm pe dvs. să judecaţi."
Citeste tot articolul
BON JOVI - "Adorăm aceste spectacole uriaşe"
"Bon Jovi a scos 14 discuri de studio şi trei discuri live, vândute în peste 100 de milioane de exemplare, a câştigat zeci de premii, printre care un Grammy, două American Music Awards şi un premiu Billboard, dar şi premii internaţionale, precum Echo (în Germania), un Brit Award (în Marea Britanie) sau două premii MTV Europe. În cele peste trei decenii de existenţă, trupa a susţinut mii de concerte în întreaga lume, în faţa a milioane de fani. "
Citeste tot articolul