Se fierb 2-3 pumni de coji de nuci uscate, în 2-3 litri de apă. În lichidul cald, cât poate fi suportat, se introduc picioarele. Se poate adăuga o mână de sare iodată. Aceeaşi baie se poate folosi (reîncălzi) de 4-5 ori.
M. CHELMU - Vaslui
"Se poate face ceva împotriva blefarospasmului?"
(Răspuns pentru MARIA F. - Făgăraş, F. AS nr. 1233)
În cartea "Mierea şi alte produse naturale", medicul american D. C. Jarvis dă un remediu (foarte dulce) pentru combaterea acestei afecţiuni: 2 linguriţe de miere la fiecare masă. De obicei, după o săptămână de tratament, suferinţa dispare, dar mierea trebuie păstrată permanent în alimentaţie. Vă doresc sănătate,
VIORICA T. - Oradea
"Sufăr de sindromul Wolf-Parkinson-White"
(Răspuns pentru ADRIAN - Cluj-Napoca, F. AS nr. 1273)
Stimată redacţie,
În anul 1977 am fost depistat şi eu cu acelaşi diagnostic. Aveam vârsta de 33 de ani. Din momentul acela, mi-am schimbat modul de viaţă, prin alimentaţie hipocalorică şi hiposodată, fără alcool şi stres. Din anul 1980, am mers la tratament la spitalul de cardiologie Covasna, de două ori la 6 luni, având rezultate foarte bune din punct de vedere medical. Am făcut tratamente cu: mofete, băi cu CO2, gimnastică medicală, aeroterapie. Rezultatele s-au observat în ultimii 15 ani, pe EKG apărea sindrom WPW intermitent (tip B). Tratamentul se face la recomandarea medicului cardiolog, în urma analizelor medicale, cât şi probe la efort. Tensiunea arterială constantă, 12/7.
Sănătate întregului colectiv al redacţiei.
DUMITRU SCOICĂ - Drobeta Turnu-Severin
"Am arsuri mari la stomac"
(Răspuns pentru SIMION P. - Tecuci, F. AS nr. 1366)
În urmă cu foarte mulţi ani, tatăl meu s-a confruntat cu probleme stomacale, având dureri, iar doctorul i-a pus diagnosticul de ulcer. I-am luat bilet la staţiunea Borsec, apoi am primit o reţetă de la o cunoştinţă. Aceasta mi-a recomandat următorul tratament: 1 litru alcool de 90°, 1 kg miere de albine polifloră, 1 l de bere. Am preparat amestecul, şi tata lua dimineaţa, pe stomacul gol, 50 ml (adică un pahar de 50 g). Spre surprinderea mea, după trei luni, nu s-a mai plâns de stomac şi a trăit până la 86 de ani.
Domnul Simion poate să facă o cantitate mai mică, pentru a încerca reţeta.
Doresc colectivului redacţiei continuitate, sănătate şi s-auzim numai de bine.
LEONTIN CURTEAN - Hunedoara
"Nu-mi revin după enterocolită acută"
(Răspuns pentru SIMION G. - jud. Cluj, F. AS nr. 1370)
* Ceai de frunze de salcâm (pot fi mestecate şi înghiţite proaspete).
* Apă de argilă.
* O ceaşcă de apă (poate fi şi minerală) în care se pune un vârf de cuţit de bicarbonat.
* Se consumă caş proaspăt făcut cu cheag natural.
* Ceai de mentă.
M. CHELMU - Vaslui
"Cum pot scăpa de herpesul genital?"
(Răspuns pentru F.P. - Bucureşti, F. AS nr. 1370)
Vă recomand următoarele: cel puţin pentru o vreme (minimum 7 luni), ţineţi o dietă din care să excludeţi carnea şi produsele din carne, alcoolul, tutunul, cafeaua, alimentele ce conţin coloranţi şi conservanţi sintetici. Luaţi următorul amestec de plante medicinale: trei-fraţi-pătaţi, fumăriţă, frunze de mesteacăn, gălbenele, frunze de nuc. Plantele se râşnesc pulbere, într-o râşniţă electrică curată, se amestecă în proporţii egale, din amestec se ia câte o linguriţă de patru ori pe zi, la intervale egale, cu minimum 30 minute înainte de masă. Se ţine amestecul sub limbă 15-20 minute, apoi se înghite cu puţină apă plată. Local atunci când apare erupţia, puteţi aplica macerat de gălbenele preparat din 20 g plantă fiartă în 300 ml apă plată. Se lasă peste noapte (aproximativ 7 ore) la temperatura camerei, dimineaţa se strecoară şi cu maceratul rezultat se tamponează zona afectată. Luaţi, de asemenea, tinctură Imunoplant 1 sau Imunoplant 2 - pentru stimularea imunităţii (herpesul apare pe un fond de inhibare a imunităţii organismului). Tinctura se găseşte la Plafar, se iau câte 20 picături de trei ori pe zi, în 100 ml apă plată.
IONEL DUMITRAŞCU - Buzău
"Caut un remediu naturist pentru boala Basedow Graves"
(Răspuns pentru MARIANA - Bucureşti, F. AS nr. 1370)
Deşi terapeutica naturistă nu este o alternativă la medicina ştiinţifică, în cazul bolii Basedow, poate contribui (complementar) la consolidarea rezultatelor obţinute prin tratamentul alopat sau la ameliorarea simptomelor caracteristice, prin utilizarea următoarelor remedii:
* Captalan - administrat sub formă de pulbere (3-4 linguriţe pe zi) sau gargară cu macerat. Captalanul are efecte notabile în combaterea hipertiroidismului şi a bolii Basedow, mai ales dacă se asociază cu sânziene, gălbenele sau traista-ciobanului în cure de lungă durată (3-6 luni).
* Extract din muguri de sânger - este indicat în stări de hipertiroidism, complicaţii oculare şi cardiace ale tireotoxicozei. Se administrează câte 50 de picături diluate în 100 ml apă, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. La acestea se asociază, în funcţie de simptomatologie, produse cu extract de muguri de tei argintiu, Tironorm sau Calmogen, precum şi seleniu (cu vitaminele C şi E) în doză zilnică de maximum 500 mg, oligoelement indispensabil în tratamentul bolii Basedow.
Să auzim numai de bine!
IONEL DUMITRAŞCU - Buzău
"Caut un leac pentru sforăit"
(Răspuns pentru ŞERBAN, F. AS nr. 1371)
Cauzele sforăitului sunt multiple: fumatul, consumul de alcool, supraponderalitatea, aerul uscat, unele medicamente luate pentru somn, vârsta înaintată.
Persoanele supraponderale sforăie, pentru că ţesutul adipos suplimentar apasă pe căile aeriene. Sforăitul se declanşează şi atunci când sunteţi răcit sau aveţi o reacţie alergică, fiindcă ţesutul inflamat şi adausul de mucus interferează cu respiraţia.
Sforăitul excesiv, care poate semnala apneea în somn şi reduce nivelul de oxigen din sânge, duce la hipertensiune arterială, la probleme cardiace, la depresie, la scăderea capacităţii de concentrare.
* Aşezaţi-vă în pat într-o poziţie potrivită.
* Folosiţi mai multe perne şi staţi mai ridicat, astfel împiedicaţi ţesuturile din gât să mai apese direct pe căile aeriene.
* Ridicaţi puţin şi capul patului.
* Dormiţi pe o parte.
* Dacă sforăitul este declanşat de o congestie nazală, folosiţi un medicament antihistaminic.
* Faceţi gargară cu apă de gură cu mentă (dar nu înghiţiţi), pentru a dezinflama mucoasa nasului şi a gâtului. Pentru a face gargara, adăugaţi o picătură de ulei de mentă la un pahar de apă rece.
* Dacă sunteţi alergic, beţi câte trei căni pe zi de ceai din urzică (cu o cană de apă clocotită se opăreşte o linguriţă cu frunze uscate de urzică). O cană se bea chiar înainte de a merge la culcare.
* Nu mâncaţi ceva greu seara, ca să vă încărcaţi stomacul, îngreunându-vă somnul.
* Renunţaţi la fumat, pentru că fumul de ţigară irită mucoasele, micşorând diametrul căilor aeriene.
* Faceţi inhalaţii cu ulei de mentă sau eucalipt.
* Umpleţi un vas cu apă clocotită, puneţi un prosop pe cap şi inhalaţi aerul cald pe nas, timp de câteva minute.
Sănătate şi numai bine vă dorim!
M. ZAMFIR - Drăgăşani
"Soţul meu se îneacă din cauza unei secreţii în gât"
(Răspuns pentru TANIA L. - Călăraşi, F. AS nr. 1373)
Cu aceeaşi situaţie m-am confruntat şi eu, în urmă cu 3-4 ani. Am scăpat de prezenţa acestei vâscozităţi (flegmă), cu ajutorul produsului Acti-Reflux, de la firma Evital. Sunt pastile masticabile din plante, cu un gust foarte bun, şi se folosesc ori de câte ori este nevoie. Vindecarea este garantată.
În speranţa că veţi mai scrie încă o scrisoare în care să ne spuneţi ce rezultate aţi avut după folosirea acestor tablete masticabile, eu vă doresc sănătate multă. Tratamentul se ţine şi după ce nu mai are acea vâscozitate în gât, circa 2-3 luni.
Cu drag,
GABI
"De unde pot procura şi ce beneficii are Diafitosanul?"
(Răspuns pentru PARASCHIVA ŞELARIU - Fălticeni, F. AS nr. 1373)
În Formula AS nr. 1373, la rubrica "Cititorii întreabă", doamna Paraschiva Şelariu din Fălticeni s-a interesat de produsul Diafitosan, pe care eu îl folosesc de mai mult timp. Preparatul conţine pulbere de fructe de afin, pulbere de seminţe de chimen negru, cătină şi merişor. El ajută la păstrarea nivelului glicemiei şi la întărirea imunităţii. A fost premiat cu medalia de aur pentru "Cel mai bun supliment pentru diabet". Vi-l puteţi procura de la Cluj, unde este produs, la tel. 0766/28.49.82 şi 0728/41.68.00.
Cu respect,
IRINA TATU