L-am întâlnit pe Mihai Venedict la Centrul WorkTape Medical din Botoşani. După absolvirea Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti (specializarea balneofiziokinetoterapie) şi un master în Iaşi, la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa", Mihai a devenit expert în reabilitare fizică. O vreme a lucrat în Bucureşti, în diverse centre medicale, apoi s-a decis să-şi deschidă propriul centru în oraşul natal. Lucrează într-un sediu spaţios şi modern, împreună cu echipa sa de medici şi fizioterapeuţi, iar rezultatele obţinute îi recomandă ca specialişti de top. I-am cerut câteva sfaturi pentru cei ce se confruntă cu diverse dureri ale spatelui, o problemă tot mai des întâlnită, pentru care ne-au fost cerute soluţii de tratament.
- Cu toate că lumea s-a modernizat şi muncile fizice grele bat în retragere, enorm de mulţi oameni (în Europa sunt de ordinul milioanelor) se confruntă cu dureri de spate. Care sunt cele mai întâlnite afecţiuni pentru care pacienţii vin la recuperare şi din ce cauză apar acestea?
- Conform studiilor, 80% din populaţia globului are dureri de spate "fără cauze cunoscute". Dar cele mai multe dintre aceste dureri sunt cauzate tocmai de defectele posturale! În majoritatea cazurilor, e vorba de deformări ale coloanei vertebrale (scolioze, lordoze şi cifoze), dar întâlnim frecvent şi discopatii lombare, spondiloze cervicale etc. În privinţa cauzelor apariţiei, unii pacienţi sunt predispuşi la aceste afecţiuni, alţii le dobândesc din cauza activităţii prelungite într-o poziţie vicioasă - la birou, în bancă, pe câmp, în picioare la locul de muncă etc. În peste 90% din cazuri, cauzele sunt aşa cum am spus defectele posturale! Coloana vertebrală se deformează în timp, nu de pe o zi pe alta, de aceea unii pacienţi nu-şi explică de ce au dureri când acestea se manifestă, sau cum de au ajuns la scolioză ori cifoză... Desigur, gradul de suferinţă depinde de activitatea persoanei şi de ce face în restul timpului. Sunt foarte mulţi factori care concură la apariţia acestor afecţiuni chinuitoare. Am întâlnit frecvent scolioze şi cifoze cauzate de "mersul la sală", de exemplu - o "modă" printre tineri, care fac sport în spaţii nesupravegheate de specialişti. Trebuie cunoscut faptul că exerciţiile fizice, mai ales cele cu greutăţi, pot face mult rău dacă nu sunt executate cum trebuie! Le recomandăm tinerilor să vină mai întâi la fizioterapeut, să înveţe poziţiile corecte şi ce exerciţii le sunt recomandate în funcţie de vârstă, pentru că puţine săli de sport clasice acordă şi asistenţă specializată! Mai sunt şi sportivii de weekend care, de exemplu, joacă fotbal şi se accidentează; avem mulţi pacienţi operaţi la menisc sau la ligamente, care vin la recuperare... Ajung în astfel de situaţii nu doar pentru că nu-şi fac încălzirea, ci pentru că organismul lor suferă un şoc când aleargă două ore sâmbăta, iar în restul săptămânii sunt sedentari. Trebuie puţin antrenament pentru orice activitate fizică intensă!
- Ce paşi ar trebui să urmeze cei ce se confruntă cu probleme posturale?
- În primul rând, ar trebui să se programeze la medic pentru stabilirea unui diagnostic exact (de exemplu, noi avem medici de recuperare medicală, neurologi şi radiologi), apoi, medicul împreună cu fizioterapeutul elaborează un plan eficient de recuperare, personalizat în funcţie de afecţiunea şi simptomele neplăcute pe care le are fiecare. Şi asta, pentru că fiecare pacient este unic şi îl tratăm ca atare. Mergem pe ideea să rezolvăm cauza, nu efectul! Nu lucrăm standard, ci combinăm toate terapiile care îi pot fi de ajutor. Pacientul stă minimum trei ore la o şedinţă de recuperare, dar rezultatele apar rapid şi sunt de durată! De asemenea, îl învăţăm ce exerciţii să facă acasă sau la locul de muncă, pentru a nu se mai confrunta, pe viitor, cu aceleaşi probleme.
- Când apelează la voi pacienţii? Doar în momentul când au dureri?
- De obicei, atunci când nu mai suportă durerile, din păcate! Însă mulţi au conştientizat că este important să vină de la primele simptome, pentru a-şi face o evaluare sau măcar să se convingă că n-au nimic grav - ceea ce e foarte bine, pentru că le putem descoperi suferinţele în faze incipiente. Simptomele unui dezechilibru postural pot fi observate chiar de către pacienţi, în oglindă, după cum stau hainele pe ei, după felul în care merg sau după felul în care îşi poartă doamnele geanta pe umăr... ceea ce ar trebui să le dea de gândit!
- Ce terapii folosiţi în tratament?
- Kinetoterapie, electroterapie, masaj, gimnastică medicală etc. - practic, orice terapie îi este de folos pacientului. Dar folosim şi terapii mai noi. Una dintre acestea este Trigger Point - care acţionează pe zonele dureroase şi pe contracturile musculare, având efecte foarte bune în diminuarea durerii. Metoda Kochi (pe care o învăţ acum, am participat la primele două module), descoperită de maestrul Kochi Naoya din Japonia, e puţin diferită: acţionează tot asupra musculaturii, dar nu se lucrează direct pe zona dureroasă. Folosim deseori şi bandajarea neuromusculară (aplicăm benzi elastice adezive pe musculatura spatelui sau pe alte zone musculare ale corpului, care acţionează asupra muşchilor şi atunci când pacientul este în repaus, ceea ce ajută mult fizioterapia). Şi în acest caz, rezultatele sunt foarte bune, dacă benzile sunt corect aplicate.
Pe lângă tratamentul de recuperare fiziokinetoterapeutic, medicii noştri le pot recomanda pacienţilor şi tratamente medicamentoase în anumite situaţii (relaxante musculare pentru reducerea durerii în faza acută). De asemenea, medicul nostru de recuperare poate face şi infiltraţii în cazurile în care se impune reducerea imediată a durerii. Am comandat de curând un aparat de crioterapie cu aer rece, asemănător cu laserul, care acţionează local - este foarte util când pacientul vine cu o contractură puternică şi nu putem să facem manevrele de kinetoterapie. Practic, amorţeşte locul dureros, acţionează ca un anestezic, iar noi putem să ne facem treaba.
Sfaturi pentru cei care stau mult la birou
- Cât durează, de regulă, tratamentul?
- Durata minimă a recuperării o stabilim împreună cu medicul. De obicei, nu depăşeşte 10-15 zile. Avem şi programe speciale de întreţinere pentru fiecare afecţiune în parte, pe care le recomandăm pacienţilor după finalizarea kinetoterapiei. Le învaţă împreună cu noi, la cabinet, apoi le pot face singuri, acasă.
- Ce alte exerciţii ar trebui să facă cei care muncesc mult la birou?
- Defectele posturale fiind des întâlnite în întreaga lume, au apărut şi obiecte speciale destinate muncii îndelungate de birou, cum sunt scaunele cu suport lombar, care ajută la menţinerea unei poziţii sănătoase în faţa computerului.
Ca reguli generale, cei care muncesc mult la birou trebuie să facă exerciţii uşoare, circa 5-6 minute la fiecare oră: rotiri de trunchi, de braţe şi de cap, câteva genuflexiuni, sărituri uşoare pe vârfuri, întinderi cu mâinile ridicate - orice se poate face în spaţiul de lucru pentru "dezmorţirea" corpului (să nu rămână nemişcaţi 4-5 ore încontinuu). Flotările sau semiflotările făcute gradat sunt exerciţii simple, dar foarte eficiente pentru musculatura spatelui. Acestea se pot face acasă: se începe cu 2-3 şi se creşte gradat, până se ajunge la 15-20 pe zi - ajută la reducerea durerilor de spate. Tot acasă se pot face exerciţii, celebre deja, pentru eficienţa lor, ca "întinderea pisicii" (foarte util pentru detensionarea zonei lombare), "scufundarea lebedei" (care consolidează musculatura paravertebrală) sau "suta inversă", dar sunt greu de explicat verbal şi nu sunt recomandate chiar oricui... În schimb, înotul le este recomandat tutror celor ce-şi desfăşoară activitatea la birou, în faţa calculatorului, pentru că le antrenează întreaga musculatură a spatelui. În general, cei care lucrează mult la birou, în faţa calculatorului, ar trebui să ţină cont de aceste recomandări:
* Ecranul computerului trebuie poziţionat astfel încât mijlocul lui să fie la nivelul ochilor dvs. (când staţi în poziţie complet verticală).
* De fiecare dată când vă ridicaţi de la birou, întindeţi palmele împreunate în faţă, împingeţi umerii înainte şi daţi-vă capul înapoi, privind spre tavan (această mişcare ajută la realinierea musculaturii).
* Nu ţineţi picioarele încrucişate în timp ce lucraţi la birou - se pot dezechilibra oasele şoldului, ceea ce va provoca ulterior probleme în partea superioară a spatelui!
* Fiţi conştienţi de postura dvs. permanent! Staţi gârboviţi în timp ce scrieţi? Vă înclinaţi spre monitor când priviţi ceva cu atenţie? Găsiţi un indiciu auditiv repetitiv, cum ar fi un zgomot al tastaturii, soneria telefonului sau închiderea uşii. Verificaţi-vă postura când îl auziţi şi corectaţi-vă poziţia (capul ar trebui să fie drept, umerii în poziţie verticală, spatele arcuit în faţă şi braţele relaxate).
* Schimbaţi mouse-ul din dreapta la stânga la fiecare câteva zile (dacă puteţi să lucraţi astfel), pentru a vă menţine corpul în echilibru.
Sfaturi pentru pentru cei care stau mult în picioare la locul de muncă:
* Asiguraţi-vă că greutatea corporală vă este distribuită uniform pe picioare atunci când staţi - aţi putea simţi că vă înclinaţi înainte când încercaţi prima dată, dar nu e aşa! Coloana vertebrală are două curbe naturale, în formă de S, a căror poziţie trebuie menţinută corect: cea de la baza capului până la umeri şi curba din partea superioară a spatelui până la baza coloanei vertebrale.
* Repetaţi această întindere simplă de zece ori: aliniaţi urechile cu umerii, ridicaţi ambele braţe drept în sus şi încercaţi să le poziţionaţi cât mai aproape de urechi. Îndoiţi antebraţele pe spate şi atingeţi cu vârfurile degetelor claviculele. Apoi duceţi braţele în lateral, la înălţimea umerilor, ţineţi-le în această poziţie timp de 15 secunde şi coborâţi-le lent pe lângă corp.
* Asiguraţi-vă că greutatea superioară a corpului se sprijină mai degrabă pe şolduri decât pe partea inferioară a spatelui (acest lucru vă ajută să nu vă încovoiaţi spatele).
* Cât timp staţi în picioare, încercaţi să vă înălţaţi cât se poate de mult, imaginându-vă că vreţi să atingeţi tavanul cu capul (acest exerciţiu ajută la detensionarea coloanei şi la fortificarea musculaturii paravertebrale.
- Cât de mult contează musculatura spatelui în prevenirea defectelor posturale?
- Musculatura paravertebrală este foarte importantă în prevenirea oricărei deformări a coloanei vertebrale, pentru că o susţine, îi conferă mai multă rezistenţă. Pe partea de kinetoterapie lucrăm mult pentru a dezvolta aceste grupe musculare. Este important să se lucreze lent, pentru a antrena musculatura spatelui. Majoritatea pacienţilor noştri nu sunt obişnuiţi cu tipul acesta de efort minim şi gradat. Mulţi fac febră musculară sau chiar li se răscoleşte durerea după o zi, două, de proceduri. Însă este o reacţie firească a organismului, după ani de "leneveală" a acestor grupe musculare. Important e că, la final, pacienţii noştri sunt încântaţi de rezultate! Şi cum scopul nostru e să oferim sănătate, avem şi noi, la rându-ne, satisfacţii foarte mari când reuşim "să-i punem pe picioare", după atâtea suferinţe...
Fizioterapeutul MIHAI VENEDICT poate fi contactat la Clinica WorkTape Medical din Botoşani, B-dul George Enescu nr. 9C, demisol, tel. 0758.959.677, 0331.404.367. Detalii pe http://www.worktape.ro/