Sofia Vicoveanca
"M-am dus printre flori, în crâng/ S-adun mirozne şi să plâng"
"Cunoaşteţi povestea mea: m-am născut lângă Toporăuţi, dincolo de «sârma ghimpată» care taie în două inima Bucovinei, una din cele mai frumoase provincii istorice româneşti. Când familia noastră a pornit în refugiu, mama mă ţinea încă în braţe. Am venit cu toţii aici, la o mătuşă din Vicovul de Sus, cu gândul că ne vom reîntoarce degrabă la casa noastră din Toporăuţi. Dumnezeu a vrut altfel. Noi am rămas pentru totdeauna aici şi averile noastre acolo, pe pământurile ocupate de ruşi. Bărbatul mătuşii Sofia (îi port numele) avea o spinare de deal acoperit de fâneaţă. Vicovul este la poale de deal şi pădure, iar nădejdea oamenilor sunt vitele, aşa că ei pregătesc cu grijă hrana animalelor pentru iarnă. Fâneţele sunt cosite după un calendar respectat din străbuni. Acum, în iulie, fâneaţa se coace, iarba e apoi cosită şi lăsată să se usuce, făcută polog, apoi strânsă în stog şi adusă acasă, unde se pune în şură sau în poclizi. Copilă fiind, pentru mine era o mare bucurie să mă duc la greblat şi la strâns, pentru că mă mai furişam prin alunişul de la marginea pajiştei, ca să găsesc alune, fragi sălbatici şi rugi cu mure. Aromele fâneţelor şi culorile florilor care împestriţau iarba mă făceau să zbor, îmi dădeau aşa, o stare de extaz. Chimia aceasta a fâneţelor s-a impregnat atât de mult în fibra mea interioară, că nici nu mi-am dat seama când s-au aşezat aşa, straturi-straturi, în sufletul meu, verile acelea inundate de mireasma fânului fierbinte ca lava şi de glasul de toacă al coaselor bătute pe bolovani.
Nici nu-mi închipuiam că am să le păstrez, că am să reactualizez aceste amintiri cu atâta drag, că am să-mi doresc atât de mult să le retrăiesc. Pentru că după 50 de ani, am revenit acolo, pe fâneaţa unde hălăduiam ca fătucă, şi n-am cutezat să mă duc singură, ci am luat o nepoată de-a mea ca însoţitoare, pentru că m-am temut să nu-mi stea inima în loc de atâta frumuseţe şi emoţie. Şi s-a întâmplat că în ziua în care am mers, a fost soare şi frumos după o săptămână întreagă de ploaie, iar eu am regăsit întocmai aromele fâneţei din copilăria mea. Florile erau aceleaşi - sânziene, margarete, scânteioare şi toporaşi, doar izvorul îşi schimbase un pic firul faţă de cum îl ştiam. Impresia a fost atât de puternică, încât de undeva, din adâncul memoriei, s-au înfiripat două versuri: «M-am dus printre flori, în crâng/ S-adun mirozne şi să plâng». Pe mine mă leagă foarte mult acest plai. Întotdeauna când vreau să-mi hrănesc sufletul, să mi-l încarc de viaţă, mă-ntorc aici şi-mi reamintesc imaginile copilăriei. Pământul acesta îmi dă puteri. Pe măsură ce timpul trece, mă simt tot mai legată de casă, de locurile copilăriei, de locul în care am văzut totdeauna soarele răsărind, unde am băut apă neîncepută, de izvor, şi unde m-am îmbătat prima dată cu mireasmă de fân cosit."
ANGELICA STOICAN
"Cântecul fânului"
"E tare frumos la cosit, cu ţăranii mei din Munţii Mehedinţiului. Vara, natura e atât de darnică cu noi, că frumuseţea din jur te lasă fără grai. La noi, la vremea cositului, oamenii muncesc «cu împrumutul», adică se face o clacă - se adună mai mulţi cosaşi, prieteni şi rubedenii, care merg de la unii la alţii, până ce-şi termină fiecare pajiştile de cosit. Acolo sunt nişte poieni foarte mari, care trebuie cosite odată, pentru că altfel se scutură floarea fânului şi nu mai este aşa de hrănitor pentru animale şi nici aşa de puternic ca leac.
Mergeam cu părinţii mei la cosit, încă din copilărie. Mă trimitea mama la izvor să aduc apă proaspătă şi rece pentru cosaşi. Cu ochii pe sus, la păsări şi la copaci, cântam de răsuna pădurea, iar oamenii se uscau de sete, până-mi aminteam eu după ce plecasem. Când eram foarte mică, mi se părea că dacă fierul coasei culcă florile şi iarba, n-or să mai cânte păsările, n-o să se mai audă cântecul ierbii, foşnetul ei şi ţârâitul greierilor-cosaşi. Îmi era ciudă şi mă-ntristam când vedeam poiana rasă, dar mă bucuram când mijea iarăşi firul ierbii. Când am mai crescut, mi-au trecut temerile acestea romantice şi, pe la 16 ani, am luat eu însămi coasa în mână şi am cosit în rând cu bărbaţii. La noi, femeile sunt mai bărbătoase, cosesc, călăresc, sunt băciţe la oi, viaţa la munte e destul de aspră, aşa că fac tot felul de munci. Şi dragostea se lega mai repede atunci. Chiar după cosit, în drum spre casă, fetele şi feciorii se rătăceau în plimbări romantice, prin lunci şi pe dealuri. Cine n-a dormit o noapte în fân nu ştie de ce a trăit în lume. Fânul are un anume cântec, o anume muzică a lui, o energie extraordinară, pe care omul le preia fără să-şi dea seama, călcând desculţ prin iarbă. Cu fân adormitor îşi fac muntenii mei şi astăzi patul şi pernele, încărcând saltelele cu floare proaspăt cosită. Toate câte sunt ale fânului erau ştiute de bătrânele satului, culese şi puse în scăldătoarea fetelor mari şi a copiilor mici (sânziene, rozmarin, busuioc sălbatic, cicoare),
spre a fi feriţi de boli, de deochi şi de farmece, şi a fi iubiţi în lume. Acum, dacă Dumnezeu m-a rupt de acolo de unde mi-a fost atât de bine, când mi-e greu, fug repede în satul natal, mai fur un picur de energie şi iar mă întorc, gata de noi bătălii. Săptămâna viitoare mă duc la fân. Abia aştept să ajung în poienile înflorite din munte, mai aproape de mine şi mult mai aproape de Dumnezeu."
Foto: VICTOR MERCEA (3)