RODICA CULCER despre... Regele amânat
"Judecând după activitatea sa din exil, cred că Regele ar fi dorit să facă mult mai mult pentru ţara sa, dar condiţiile puse pentru revenirea sa, în 2001, au fost restrictive. Ele au fost negociate de Radu Duda cu premierul Năstase şi preşedintele Iliescu, ambii ostili monarhiei şi, după câte am putut vedea, au presupus restituirea averii Regelui în contrapartidă cu acceptarea de către Rege a raporturilor politice instituite după 1989 şi acordarea unei poziţii oficiale ginerelui său."
Citeste tot articolul
SĂPTĂMÂNA 15-21 decembrie
Ultima Lună nouă a acestui an are loc în dimineaţa zilei de luni, în semnul Săgetătorului. Cei care doresc să îşi pregătească organismul pentru ospeţele sărbătorilor de iarnă, ar trebui să profite de ea, pentru a începe un post sau o cură de detoxifiere. Dacă în familie există nemulţumiri neexprimate care otrăvesc atmosfera, aceasta e o zi potrivită pentru a discuta despre ele.
Citeste tot articolul
Un mare suveran - Majestatea Sa Regele Mihai I
"Regele a murit! E greu să găseşti cuvintele potrivite, presupunând că este posibil să exprimi în cuvinte durerea şi disperarea. Asta în ceea ce mă priveşte, pentru că Soarele, strălucitor când aştern aceste rânduri, pare să transmită, dimpotrivă, ideea că sufletul Majestăţii Sale urcă la ceruri împăcat."
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU - "Cu actuala clasă politică n-am fi avut niciodată Marea Unire"
"Chiar te gândeşti, văzând parada de Ziua Naţională şi discuţia despre Centenarul Unirii, că, dacă am fi avut atunci personaje politice precum cele de azi, Marea Unire nu s-ar fi realizat în veci de veci. Politicienii de azi nu se caracterizează deloc prin simţul construcţiei, al unei minime concordii naţionale, măcar pe câteva coordonate, ci, dimpotrivă, sunt axaţi pe discordie şi deconstrucţie."
Citeste tot articolul
Răspuns pentru BOGDAN VASILE - Baia Mare, F. AS nr.1284 - "Sufăr de fibroză pulmonară"
E important să se ştie că boala interstiţială pulmonară (fibroza pulmonară) se referă la un grup mare de afecţiuni cronice, dar care nu au la origine vreun proces patologic malign sau de natură infecţioasă. Aceste boli se caracterizează prin infiltrarea unor celule inflamatoare la nivelul alveolelor pulmonare (granuloame), proces patologic care are drept consecinţă formarea de ţesut de cicatrizare în ţesuturile conjunctive care susţin alveolele, cu afectarea transferului oxigenului în sânge.
Citeste tot articolul
"Îi mulţumesc d-nei dr. Himovith"
Sunt o cititoare încă din copilărie a revistei dumneavoastră, iar lucrul ăsta m-a răsplătit prin a scăpa de o boală cruntă. Am fost diagnosticată cu polipi pe colon, cu risc mare de a se transforma în tumoră pe colon, întrucât au fost detectate celule maligne după colonoscopia pe care am efectuat-o în urma unor dureri abdominale.
Citeste tot articolul
Neplăcerile iernii: Mâini şi picioare reci
De cum termometrele coboară sub zero grade, mulţi oameni suferă de mâini şi picioare reci. Unii dintre ei nu-şi mai simt deloc degetele, care se albesc şi înţepenesc, de parcă ar fi moarte. Medical, fenomenul acesta se numeşte "sindromul Raynaud". Este o supra-reacţie a nervilor la frig. Vasele de sânge se comprimă în exces, împiedicând circulaţia sângelui.
Citeste tot articolul
Neplăcerile iernii: Dureri în gât
Sunt, cel mai adesea, mesagerii unei răceli sau gripe care cedează la tratamentele naturiste. Persoanele cu sistemul imunitar slăbit sau cu vârste înaintate trebuie să se adreseze unui medic dacă după trei zile de tratamente nu apar îmbunătăţiri.
Citeste tot articolul
Prof. univ. dr. CONSTANTIN MILICĂ - "Posturile creştine reprezintă cea mai eficientă metodă de vindecare a bolilor grave"
"Postul alimentar, în care se înlocuiesc alimentele de origine animală cu alimente vegetale, pe lângă semnificaţia lui spirituală, de "post al Crăciunului", constituie şi un mijloc de detoxificare a organismului, şi implicit a sângelui, cu rol foarte important pentru sănătate. Prin curăţirea corpului are loc reglarea tranzitului intestinal, facilitarea activităţii ficatului şi a vezicii biliare, reechilibrarea profilului acido-bazic, încetinirea oxidării ţesuturilor, întărirea imunităţii..."
Citeste tot articolul
Sărbători fără kilograme
O veste bună! Anul acesta vă veţi putea delecta de Crăciun cu tot felul de prăjiturele delicioase şi cu tradiţionalii cozonaci, păstrându-vă în acelaşi timp silueta. Nu vă vine să credeţi? Aplicaţi sugestiile noastre şi veţi vedea.
Citeste tot articolul
Calendar de iarnă
Calendaristic, suntem în plină iarnă. Chiar dacă încă nu ninge, plouă din belşug şi bate vântul. Iar cele mai expuse părţi ale corpului (faţa, mâinile) sunt şi cele mai afectate. Iată câteva mici secrete, ca să treceţi mai uşor prin iarnă.
Citeste tot articolul
Metode de prim ajutor pentru mâncăcioşi şi însetaţi
Cele mai multe deranjamente digestive, cele mai multe (re)activări ale unor boli care afectează stomacul, intestinele, vezica biliară, ficatul sau pancreasul apar de sărbători. Aşa ajung foarte mulţi oameni, de la întâlnirile şi mesele festive, direct la spital. Dacă ştim, însă, să recunoaştem simptomele, şi avem câteva leacuri simple la îndemână, putem să evităm neplăceri foarte mari, intervenind la timp. Iată câteva informaţii în acest sens.
Citeste tot articolul
Două reţete eficiente
Motivul pentru care vă trimit aceste rânduri este dorinţa mea de a veni în sprijinul cititoarelor revistei "Formula AS" cu două cure de slăbire (şi dezintoxicare). Vreau să vă spun că m-am luptat mereu cu kilogramele în plus şi prima cură de slăbire pe care v-o propun m-a ajutat să slăbesc aproximativ 10 kilograme.
Citeste tot articolul
Crucile de la hotarul lumii
Munţii s-au ridicat din văi ca să atingă cerul. Coame după coame de munţi, vălurindu-se până în străfundurile lumii, ca spinările unor peşti uriaşi, ieşiţi din apă să respire. Ţara Moţilor. Culmile Apusenilor.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula As"
"Am citit că, alături de Dante, Shakespeare şi Goethe, Charles Baudelaire (1821-1867) e printre cei mai comentaţi scriitori ai literaturii mondiale. Iar la noi e cu siguranţă cel mai tradus poet, cu versiuni în care s-au implicat de la Arghezi, Al. Philippide, Ion Barbu, Ion Pillat la Doinaş, C.D. Zeletin, Cerna Rădulescu, Romulus Vulpescu între mulţi alţii (numai "Albatrosul", de exemplu, are peste 40 de transpuneri diferite în româneşte)."
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula As"
"Dintre tinerii intelectuali a căror evoluţie publică o urmăresc de vreo două decenii, timp în care au ajuns şi ei cuadragenari, îmi place mult Ioan Stanomir, acum profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti. Cărţile publicate în colaborare, cele doar sub semnătura lui, intervenţiile în massmedia - toate se remarcă prin seriozitatea argumentării bine documentate dar şi prin talentul - mai rar - al exprimării memorabile, fără clişee şi fără "intelectualisme" ostentative, care-l fac convingător."
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula As"
"Nu fiindcă e colega noastră vă recomand debutul ei în volum, ci pentru că abia acum, când şi-a adunat între coperţi o parte din povestiri, se vede mai bine ce scriitoare talentată e Otilia Ţeposu, cât de bine ştie să-şi valorifice literar şansa de a fi copilărit în lumea fabuloasă a Maramureşului rural. Se spune că o copilărie fericită te modelează pentru tot restul vieţii."
Citeste tot articolul
Un om obişnuit
Unchiul Mircea a avut întotdeauna o mustaţă neagră şi stufoasă, tunsă cu grijă. Şi o fire fermă, însă tare generoasă, veselă şi mereu pusă pe şotii. Acum, mustaţa îi e albă toată, iar bunătatea lui nu mai e aşa, de pomină, ca pe vremuri, pentru că, de-a lungul anilor, ne-am obişnuit cu toţii cu ea şi, din păcate, n-o prea mai apreciem. Parcă s-a şi uscat unchiul, de când e la pensie şi este bunic şi lucrează şi ca paznic de noapte.
Citeste tot articolul
Poveste cu Alain Delon
Tânără fiind, la vârsta adolescenţei, eram mereu copleşită de emoţii şi sentimente cărora trebuia să le dau un sens. Şi nu eram singură în situaţia asta. Aşa era la liceul nostru, de pildă, unde toate fetele ne-am îndrăgostit de actorul cel mai la modă în anii '70, Alain Delon. Şi, foarte curios, nu eram geloase una pe cealaltă, îl împărţeam între noi, fără să ne afecteze. Eram înnebunite după el: ochi albaştri, pătrunzători, faţă angelică...
Citeste tot articolul
ION SAPDARU - Regizor - "Nu puteam să văd România, ci doar să o aud"
"Teatrul radiofonic era singura adiere care venea dinspre România. Poate tocmai de asta m-am şi îndrăgostit de teatru. Satul nostru era foarte conservator. Aflându-se cumva la marginea lumii, limba română s-a conservat foarte bine. Oamenii încercau să îşi păstreze identitatea pe cât se putea şi, ţin minte, că se vorbea o limbă românească foarte frumoasă. Sigur că exista un dulce accent moldovenesc, dar era limba lui Creangă şi încă mai păstra ceva din Letopiseţe. Ascultam radioul de dor, de dor de România."
Citeste tot articolul
OTILIA ŢEPOSU - "Cuvintele copilăriei mă fac să mă simt acasă"
"Primele texte pe care le-am publicat în "Formula AS" au fost chiar amintiri din copilăria petrecută în Maramureş. E meritul Sânzianei Pop că a ţinut mereu trează aura de poveste din scrisul meu..."
Citeste tot articolul
ŞTEFAN BĂNICĂ - "Crăciunul uneşte oamenii"
"Crăciunul uneşte oamenii. În fiecare an, eu sărbătoresc Crăciunul de două ori: o dată acasă, cu ai mei, şi o dată la Sala Palatului, cu marea familie care e publicul meu. La fiecare final de concert, spun aşa: "Să fiţi sănătoşi, pentru că, dacă nu suntem sănătoşi, nu putem să facem nimic din ceea ce ne dorim." Şi mai spun ceva: "Fiţi liberi aici (şi arăt cu mâna la tâmplă) şi aici (şi arăt cu mâna la inimă)!" "
Citeste tot articolul
Preotul şi clopotarul
Există oameni care ştiu de mici că vor ajunge într-o zi să-mbrace haina preoţiei. Fascinaţi de slujitorii altarului, duşi la biserică de părinţi şi bunici, nu-şi doresc nimic altceva decât ca, într-o zi, să cânte şi ei, cu crucea în mână, în faţa altarului. Pentru alţii, drumul e mai sinuos. Preoţia este pentru ei o răscruce a destinului, la care niciodată nu s-ar fi gândit. Dar pe care o slujesc, apoi, cu tot sufletul.
Citeste tot articolul
"Slujba de la miezul nopţii"
"În toamna anului 1995, mă bucuram de câteva luni de vacanţă, înainte de a mă angaja, după absolvirea facultăţii. Eram în Sfântu-Gheorghe (Covasna), la sora mea, Codruţa, şi-mi petreceam timpul cu ea şi cu prietenele ei, care deveniseră de multă vreme şi prietenele mele. Cu ele şi cu sora mea am plecat, într-o după-amiază de septembrie, spre Mânăstirea "Constantin Brâncoveanu", din Sâmbăta de Sus. "
Citeste tot articolul
Misterele Cetăţii Crăciuna
Interzise în anii comunismului, "minunile" n-au încetat să existe. Ba parcă erau mai multe ca azi, deşi urma le-a fost ştearsă cu sârg. Ele au rămas în amintirile oamenilor care le-au fost părtaşi, în vreo însemnare sau o arhivă uitată. Aşa cum este şi întâmplarea pe care v-o povestim.
Citeste tot articolul
Schimbarea numelui
"Să tot fie 60 de ani de când m-am născut într-un sat din nordul câmpiei Sătmarului. Aici, în Oaşul ferit de "indicaţii" şi "sarcini de partid", oamenii îşi păstrau rânduiala ştiută, obiceiurile, rostul şi, mai ales, statornica credinţă în Dumnezeu. Aici, biserica a rămas adăpost la nevoie, speranţă de mai bine şi vindecare în multe pricini."
Citeste tot articolul
CAPRICORNUL şi sănătatea
Capricornul este semnul zodiacal care leagă sfârşitul şi începutul. Sfârşitul unui an şi începutul celuilalt. E o misiune grea şi singuratică, pe care capra neagră, simbolul Capricornului, o întruchipează. ...
Citeste tot articolul
HORIA BRENCIU - "Sunt cea mai răsfăţată persoană din univers"
De ani buni, Horia Brenciu este unul dintre vestitorii sărbătorilor iernii, pe care le celebrează în spectacole fastuoase, la Bucureşti şi în alte mari oraşe ale ţării. Anul acesta, el va vesti Crăciunul. Pentru început a ales Timişoara, unde a pornit cu colindul încă din 21 noiembrie.
Citeste tot articolul