Ah, aceste arome... Din toate părţile ne împresoară mirosul îmbietor de vin fiert, biscuiţi cu scorţişoară, nuci şi migdale rumenite la cuptor. Ispitele intră prin nări - şi se depun pe şolduri. Greutatea corporală creşte treptat, începând chiar din noiembrie, au constatat autorii unui studiu realizat la Universitatea Tampere din Finlanda.
Până la Anul Nou, cântarul va arăta cu 800 de grame mai mult. Cifra pare modestă - şi chiar este - dar ea se explică prin faptul că reprezintă numai o valoare medie. În cazurile concrete, creşterea în greutate echivalează cu unul până la două kilograme, precizează specialiştii. Totuşi, surplusul de grăsime adăugat de Crăciun nu trebuie privit ca o fatalitate. Iată câteva strategii, cu ajutorul cărora veţi reuşi să preveniţi această adevărată sursă de stres, care este îngroşarea taliei în luna decembrie.
1. Faceţi o mică pauză alimentară
Trageţi frâna
În loc ca, după sărbători, să vă supuneţi unui program de antrenamente dure, pentru a scăpa de kilogramele în plus, este mai înţelept "să trageţi frâna" la timp, adică să vă abţineţi de la un consum exagerat de calorii. De exemplu, mulţumindu-vă doar cu o salată la prânz, înaintea cinei sărbătoreşti de Crăciun. Sau renunţând la micul dejun din dimineaţa zilei următoare, când vă simţiţi încă sătui după meniul îmbelşugat din ajun. "Cu cât timpul care ne desparte de masa festivă este mai scurt, cu atât ne este mai uşor să economisim caloriile. Două săptămâni mai târziu, va trebui să facem un efort de voinţă mult mai mare, pentru a sări peste o masă", avertizează nutriţioniştii.
"5 la 2"
O strategie eficientă, pe care vă recomandăm s-o utilizaţi în cursul lunii decembrie în scopul de a evita sporul de greutate corporală, este aşa-numita dietă "5 la 2". Schema e simplă: în cinci zile din săptămână, aveţi voie să mâncaţi atât cât simţiţi că vă îndeamnă foamea - şi chiar fără să vă reţineţi de la dulciuri sau de la un piept de raţă cu sos de vin. În celelalte două zile, în schimb, veţi pune pe masă alimente sărace în calorii, cum ar fi un iaurt cu fructe dimineaţa, o salată nu prea mare la prânz, iar seara, o supă de legume. Toate acestea însumează între 500 şi 1.000 de calorii. O femeie minionă de 50 de ani ar trebui să tindă spre 500, pe când un tânăr de 20 de ani, cu constituţie robustă, îşi poate permite liniştit 1.000.
Însă există unele amănunte de care va fi neapărat necesar să ţinem seama în cele două zile de restricţii alimentare. Şi mesele cu densitate calorică redusă trebuie să ne ofere senzaţia de saţietate - ceea ce se poate obţine, fără dificultate, mâncând multe legume: atât crude, cât şi fierte. Iar meniul fiecărei zile trebuie să cuprindă obligatoriu proteine, căci altfel vom pierde din masa musculară. Două iaurturi acoperă deja necesarul minim, care înseamnă 40-50 grame de proteine.
2. Activaţi-vă metabolismul
Daţi-vă duşi!
Cald şi plăcut în casă, în vreme ce afară se lasă frigul şi culorile pălesc, parcă acoperite cu un strat de cenuşă. Tentaţia de a rămâne instalaţi confortabil în fotoliu nu este niciodată mai puternică decât în zilele reci ale lunii decembrie. Totuşi, merită să ne învingem comoditatea şi să ieşim. Nu numai pentru că o plimbare în pas susţinut ne îmbunătăţeşte dispoziţia, ci mai ales fiindcă mişcarea stimulează metabolismul, ajutând la menţinerea greutăţii corporale în limite normale.
Activitatea fizică are o importanţă sporită iarna, în raport cu restul anului, deoarece, în anotimpul rece, metabolismul este programat să înmagazineze calorii. De-a lungul evoluţiei parcurse de specia umană, acest mecanism a făcut posibilă supravieţuirea strămoşilor noştri îndepărtaţi, în perioadele când nu aveau la dispoziţie suficientă hrană. Tocmai de aceea, noi ne îngrăşăm în săptămânile ce preced Crăciunul, chiar dacă porţiile de mâncare nu sunt mai mari decât cele pe care obişnuim să le consumăm vara. Fenomenul se întâlneşte mai frecvent la femei, comparativ cu bărbaţii. Studiile confirmă faptul că există un specific al metabolismului în funcţie de gen, iar rezultatul devine evident pe cântar.
Cine doreşte să micşoreze riscul trebuie să-şi aducă organismul în situaţia de a consuma constant mai multă energie. Formula magică sună astfel: mişcare în aer liber. Va funcţiona şi pentru cei cărora nu le place să facă sport. De trei ori câte zece minute de mers în ritm alert pe zi sunt suficiente, pentru a mări turaţia metabolismului. "Mergeţi pe jos dimineaţa o bucată de drum spre serviciu, urcaţi pe scări în loc să luaţi liftul şi grăbiţi pasul, chiar şi atunci când vă deplasaţi pe distanţe scurte", ne sfătuiesc specialiştii.
Însuşindu-vă asemenea deprinderi, nu veţi împiedica doar formarea unor depozite de grăsime. Pe termen lung, activitatea musculară consecventă determină un metabolism bazal mai activ, deci o creştere a numărului de calorii arse în stare de repaos. Metabolismul bazal al sedentarilor nu depăşeşte, de regulă, 1.000 de calorii pe zi. Pentru comparaţie: o femeie de 48 de ani, care cântăreşte 60 kilograme şi are o activitate fizică moderată, consumă zilnic circa 1.300 de calorii. Persoanele inactive au deseori un metabolism bazal mult prea lent. Dacă vă activaţi organismul, celulele vor învăţa din nou să utilizeze o cantitate mai mare de energie.
Ochii în farfurie!
Pentru mulţi dintre noi, perioada de dinaintea sărbătorilor este cea mai agitată din an. Se vizitează rudele, se caută şi se cumpără cadouri, se coc din timp prăjiturelele, se fac pregătiri ample pentru festinul de Crăciun. Goana continuă îşi pune inevitabil amprenta şi asupra deprinderilor noastre alimentare. Marele pericol: cine mănâncă prea repede mănâncă adesea prea mult, fără să-şi dea seama. Mai exact, cu 88 de calorii mai mult la o masă. Aceasta ar fi valoarea medie a surplusului caloric adus de un prânz înghiţit în grabă, după calculul cercetătorilor de la Texas Christian University, dat publicităţii în "Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics".
Mai multă concentrare la masă nu doar că păstrează supleţea taliei, ci consolidează şi echilibrul psihic. "Plăcerea de a mânca are, printre altele, şi un efect anti-stres. Însă ea funcţionează numai împreună cu atenţia. Cei ce mănâncă în fugă confundă plăcerea cu consumul", subliniază specialiştii.
4. Încercaţi să sărbătoriţi cu "low-carb"
Varză roşie, în loc de cartofi
Crăciunul fără dulciuri ar fi ca revelionul fără şampanie. Însă, dacă vom ceda necondiţionat poftei de zahăr, de Anul Nou vom avea surpriza că nu ne mai încap hainele. Aşadar, de ce n-am aplica şi de Crăciun acelaşi principiu dietetic, care ne ajută tot anul să ne menţinem silueta dorită? Mai puţini carbohidraţi în alimentaţie! Limitând consumul de zahăr şi de făină albă diminuăm secreţia de insulină - hormonul care favorizează formarea depozitelor de grăsime.
Dar cum vom savura bunătăţile de Crăciun, reducând totuşi nivelul carbohidraţilor? Gospodinele care prepară dulciurile în casă au posibilitatea de a înlocui zahărul cu xilitol. Acest îndulcitor natural are numai 2,4 calorii pe gram, în comparaţie cu cele 4 calorii ale zahărului, o putere de îndulcire egală şi se metabolizează fără participarea insulinei. Însă şi cei ce n-au chef de experimente în bucătărie pot sărbători Crăciunul în stilul low-carb. De pildă, optând pentru garnituri de legume sau varză roşie, în locul celor cu conţinut bogat de amidon, cum sunt găluştile ori salata de cartofi. Iar dintre băuturi, vinul alb sec şi votca, deşi conţin bineînţeles alcool, sunt aproape complet lipsite de carbohidraţi.
Cât de sănătos este meniul de sărbători
Ciocolată, gâscă la cuptor, vin roşu - nu există masă de Crăciun fără ele. Savurate cu măsură, aceste alimente sunt benefice pentru sănătatea noastră.
* Ciocolata - Substanţele active din cacao scad tensiunea, previn fibrilaţia atrială şi oferă protecţie contra artritei. Pentru a produce aceste efecte, ciocolata trebuie să aibă însă un procent de cacao mai mare de 50%.
* Friptura de gâscă - Cu 31% grăsime, această piesă clasică din meniul de Crăciun nu poate fi încadrată nicidecum în "categoria uşoară". Şi totuşi: mare parte din grăsimea ei constă din acizi graşi mononesaturaţi (la fel cu cei din uleiul de măsine), care întăresc inima. Iar dacă pasărea nu provine dintr-un combinat avicol, ci a fost crescută la sol, în carnea ei se găsesc şi acizi Omega-3.
* Vinul - Un vin roşu de calitate este de folos şi pentru metabolismul lipidic: resveratrolul din struguri scade colesterolul "rău" LDL şi ridică nivelul fracţiei HDL, cea care împiedică depunerile pe pereţii vaselor de sânge. Un studiu din 2015 a dovedit chiar că tabletele de resveratrol cu concentraţie mare pot încetini evoluţia maladiei Alzheimer.
* Nucile - Micile bombe de calorii (650 la 100 grame) ne pun la dispoziţie grăsimi sănătoase, fibre, minerale, vitamina E şi unele din complexul B. Cam 25 grame consumate zilnic previn apariţia diabetului de tip 2.
Cum vă ajutaţi digestia şi metabolismul
* Senzaţia de prea-plin - Principiile amare stimulează sucurile gastrice. Deci introduceţi în meniu alimente cu gust amărui, cum sunt andivele sau cicoarea roşie. Puteţi lua şi un extract de anghinare.
* Inerţia intestinului - Mâncarea prea multă şi lipsa fibrelor lenevesc intestinul. Prunele şi smochinele uscate combat tendinţa spre constipaţie. Administrat doar în situaţii de forţă majoră, laxativul Bisacodil vă stimulează peristaltismul intestinal.
* Metabolismul - Pe lângă condimente (iar dintre ele, în special ghimbirul, scorţişoara, ardeii iuţi), o cură de săruri Schüssler vă activează metabolismul. În acest scop se recomandă sărurile nr. 4 (clorat de potasiu) sau nr. 8 (clorat de sodiu).
* Arsurile gastrice - Persoanele cu o asemenea sensibilitate ar trebui să consume cu prudenţă alimentele grase, dulci sau iuţi. Pâinea albă şi nucile absorb excesul de sucuri din stomac. Puteţi apela şi la antiacide, preparatele alcaline care neutralizează aciditatea gastrică.
* Balonările - Aici vă ajută masajele, căldura şi anumite plante, de pildă feniculul.