INFLAMAŢII ALE GÂTULUI ŞI LARINGELUI
Inflamaţiile în gât şi laringe sunt însoţite cel mai adesea de dureri şi greutate la înghiţit. Ce încep, de obicei, cu o mică răguşeală, se termină adesea cu un gât roşu, puternic inflamat, în cazul când nu se administrează rapid remedii cu plante.
Atenţie! O inflamaţie a gâtului, aparent nevinovată, se poate transforma repede într-o angină periculoasă sau într-o amigdalită purulentă. Dacă apar febră şi puncte albe pe amigdale, bolnavul trebuie să meargă la medic.
Ceai de nalbă
Prin conţinutul bogat în substanţe mucilaginoase, nalba are acţiune emolientă, mai ales în caz de tuse, inflamaţii ale gâtului, bronşită.
Mod de preparare: 1 linguriţă de plantă uscată se opăreşte cu o cană de apă în clocot. Se infuzează 10 minute, apoi se strecoară. Se beau trei căni pe zi.
Gargară cu ulei de floarea-soarelui
Faptul că uleiul de floarea-soarelui influenţează pozitiv microflora zonei respiratorii a fost prima dată certificat în Ucraina, unde s-au obţinut succese surprinzătoare cu acest leac. Se poate folosi ulei de gătit obişnuit.
Mod de folosire: vârâţi în gură o lingură de ulei de floarea-soarelui, fără să-l înghiţiţi. Mestecaţi-l cu gura închisă vreme de 15 minute, până se subţiază şi devine albicios. Scuipaţi-l, clătiţi-vă gura cu apă, spălaţi-vă pe dinţi.
Comprese cu arnică
În general, arnica se foloseşte ca leac pentru vindecarea rapidă a rănilor, dar are efect puternic şi sub formă de ceai, folosit în comprese.
Miere fierbinte cu lămâie
Durerile de gât trec repede cu miere şi lămâie.
Preparare şi folosire: amestecaţi 2 linguri de miere cu sucul unei lămâi, puneţi-le pe foc să se încălzească şi, când devin suportabil de fierbinţi, înghiţiţi amestecul încetişor, lăsându-l să alunece pe gât.
Cataplasmă caldă cu ceapă
Ceapa a fost folosită dintotdeauna la inflamaţiile gâtului şi răguşeală.
Preparare şi folosire: fierbeţi câteva cepe curăţite de coajă şi zdrobiţi-le cât sunt încă fierbinţi. Întindeţi-le pe o cârpă ce trebuie înfăşurată apoi de jur împrejurul gâtului, de la umeri până la bărbie. Legaţi deasupra un fular gros. Când cataplasma se răceşte, înlocuiţi-o cu alta caldă.
Comprese cu in fiert în lapte
Seminţele fierte de in atenuează durerile în gât.
Mod de preparare şi folosire: puneţi peste noapte în frigider 3 linguri de seminţe de in într-o jumătate de litru de lapte integral. A doua zi, adăugaţi 2 căni de apă şi puneţi amestecul la fiert, până dă două clocote. Filtraţi seminţele de in, puneţi-le pe un tifon şi legaţi-l în jurul gâtului. Deasupra aplicaţi un fular.