RODICA CULCER despre... Nimic bun pe "frontul" de Răsărit
Când a fost ales preşedinte în 2004, Traian Băsescu avea în spate un partid solid, PD, o alianţă, D.A., care reunea tot ce se putea numi atunci opoziţie politică democratică. În perspectiva alegerilor parlamentare din 2016, el este susţinut de un partid rezultat din fuziunea a doi pitici politici, care abia dacă poate spera la atingerea pragului electoral de 5%.
Citeste tot articolul
"Legea supermarketurilor", între realitatea economică şi miza electorală
Etatismul este o caracteristică a sistemelor totalitare. Statul, adică un grup de privilegiaţi, dictează în viaţa economică şi socială. Capitalismul corporatist este o altă formă de totalitarism. Dictatul nu mai e apanajul politicienilor, ci al marilor grupări economice. Ambele atentează la piaţa liberă. Etatismul şi capitalismul corporatist fac casă bună.
Citeste tot articolul
Un mare dar pentru România - liniştea
Obişnuim să ne uităm în curţile vecinilor doar când "caprele" lor sunt mai zdravene decât ale noastre. Nu prea mai e, de ceva vreme, cazul României. Anii de miere postbelici şi post-comunism au devenit istorie, iar fierea care otrăveşte întreaga lume a ajuns, de-acum, la graniţele noastre.
Citeste tot articolul
DAN DUNGACIU - "NATO este solidă, coerentă şi rămâne cea mai puternică garanţie de securitate pe care un stat o poate avea în ziua de azi"
Summit-ul NATO de la Varşovia îşi prelungeşte ecourile, deşi au trecut două săptămâni. Iar evenimentele petrecute recent, în Franţa şi Turcia pun şi mai mult gaz pe focul neliniştilor europene. Pentru a înţelege care e locul şi rostul României în această conjunctură periculoasă şi deloc optimistă, i-am solicitat eminentului analist politic Dan Dungaciu să reliefeze principalele înţelesuri legate de România, la întâlnirea din capitala Poloniei.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru COSTEL MÂŢOI - Caracal, F. AS nr. 1224 - "Doresc orice fel de leac care să mă scape de simptomele colonului iritabil"
Colonul iritabil este un sindrom provocat de tulburări ale funcţiilor motorii şi secretorii ale intestinului gros, care apare şi se dezvoltă fie independent, fie concomitent cu tulburări produse de diferite boli. Prin urmare, colonul iritabil nu este o boală propriu-zisă, de unde şi denumirile diferite date în decursul timpului perturbărilor care intră în sfera noţiunii de colon iritabil (colon spastic, colon instabil, colon hiperactiv, nevroză colică, colită funcţională cronică etc.).
Citeste tot articolul
Sâcâieli estivale - Domoliţi-le cu COMPRESE şi ÎMPACHETĂRI
Înainte să luaţi un pumn de medicamente pentru tulburările cardiace, provocate de temperaturile înalte, sau pentru crampele intestinale cauzate de problemele digestive înfrăţite cu vara, încercaţi efectul unor leacuri "băbeşti", practicate cu succes de bunicile noastre: compresele reci sau calde, cu aburi, şi cataplasmele cu brânză de vaci.
Citeste tot articolul
Sănătate cu alimente: Neplăcerile verii
Cercetătorii de la "University of California" din Berkeley au descoperit că mirosul transpiraţiei masculine are o acţiune fiziologică asupra femeilor. Ei au efectuat două experimente, în cadrul cărora 48 de tinere heterosexuale, studente ale universităţii respective, au fost puse de douăzeci de ori să miroasă androstadienon, un produs de degradare a testosteronului, prezent în transpiraţia bărbaţilor.
Citeste tot articolul
Descifraţi mesajele corpului: VEZICA BILIARĂ
Fierea produce cam un litru de bilă pe zi, o substanţă de care organismul nostru nu are întotdeauna nevoie. Ea este solicitată mai ales când vederea şi mirosul ne sunt stimulate de alimente, dar şi când stomacul se dilată, încărcându-se cu băuturi şi alimente. Atunci, ea trece direct din ficat în duoden, printr-un canal numit coledoc. Surplusul de bilă este stocat în fiere, care se străduieşte s-o concentreze, pentru a ocupa loc mai puţin.
Citeste tot articolul
Leacuri populare pentru afecţiunile fierii
Comprese cu hrean. Se prepară un aluat din făină şi ulei. Se formează o plăcintă, se acoperă cu hrean ras şi se aplică pe locul bolnav. Apare o senzaţie de arsură, dar trebuie suportată până se încălzeşte bine locul afectat. Concomitent, se administrează infuzie dintr-o lingură de hrean ras, în 400 ml apă clocotită. Se infuzează o oră, se strecoară, se beau câte 60 ml de patru ori pe zi, înainte de masă (pentru eliminarea pietrelor).
Citeste tot articolul
Vă umflaţi de căldură? Învăţaţi să luptaţi cu retenţiile de apă!
Pentru multe femei, frumoasa şi dorita vară se transformă în chin. Pe măsură ce zilele devin mai fierbinţi, gleznele, mâinile şi obrajii încep să se umfle, transformându-se în vizibile şi neplăcute depozite pentru apă. Pe lângă trucurile deja ştiute (lichide suficiente, pungi cu gheaţă, infuzii cu plante diuretice), vă propunem şi câteva tehnici de masaj limfatic, care nu vă cer mai mult de trei minute pe zi, dimineaţa şi seara, dând în schimb rezultate notabile.
Citeste tot articolul
Cosmetică naturistă
Cremă de vară cu muşeţel. Mod de preparare şi folosire: 5 g ceară de albine, 15 g lanolină şi 5 g unt de cacao (primul ingredient se găseşte în piaţă, la apicultori, iar ultimele două la farmacie) se topesc pe un vas cu apă în clocot. Se adaugă 40 g ulei aromat de muşeţel (fie îl cumpăraţi din comerţ, fie îl preparaţi acasă, din florile plantei puse într-o sticlă, acoperite cu untdelemn de soia şi lăsate la macerat).
Citeste tot articolul
Ciobanii vindecători din Varlaam
Pe la 1850, un sanatoriu din satul buzoian Varlaam ajunsese celebru în Europa, datorită tratamentelor miraculoase cu leacuri dacice, învăţate de la ciobanii din munţi.
Citeste tot articolul
Clujul în festival - "Electric Castle"
"Electric Castle" este, dacă nu cel mai mare, atunci cu siguranţă cel mai iubit festival de muzică din România. E locul unde aştepţi cu sufletul la gură să-ţi asculţi live trupele favorite, e câmpul pe care îl străbaţi în tenişi sau cizme de cauciuc, în marea de pelerine multicolore, de la o scenă la alta. E castelul unde ai toate şansele să întâlneşti prinţul sau prinţesa din poveste, la un răsărit de soare, pe malul lacului.
Citeste tot articolul
LIGIA HOJDA - "Vreau ca oamenii să se bucure de muzica mea"
"Vocea României" a fost o experienţă unică, de care îmi amintesc cu drag, şi mă bucur că am urcat pe scenă împreună cu sora mea, Maria. Ne-am susţinut şi ajutat reciproc. Concursul a fost impulsul de care am avut nevoie pentru a mă apuca de muzică, la un nivel profesionist. Tot acolo i-am întâlnit şi pe cei cu care lucrez astăzi, echipa "Agenţiei de Vise" şi Tudor Chirilă, iar după doi ani, lansez şi primul meu single, "Fire Gun".
Citeste tot articolul
Cecilia
În ziua aceea am trecut pe lângă poarta ei şi m-a strigat să mă opresc. Peste gard mi-a întins ceva cu mâna strânsă căuş. Când m-am apropiat, a deschis brusc pumnul şi au căzut în iarbă câteva furnici mari, negre, din acelea care au o regină cu aripi. M-am aplecat şi m-am uitat după ele, dar nu le-am mai văzut. Am crezut că mi s-o fi părut doar că erau furnici, că poate n-am văzut bine şi a fost altceva în mâna ei, dar atunci ea a început să râdă ascuţit şi râsul s-a transformat într-un vaier care m-a înspăimântat.
Citeste tot articolul
Vara iubirii noastre
Vara se află la apogeu, afară este tot mai multă lumină. Brusc, starea sufletească parcă prinde aripi. Cum să-i facem faţă? Poate cumpărând o pereche nouă de ochelari de soare, sau făcând ceva mai mult sport? Sau ocupându-ne de îndată de un proiect cu mult mai important: dragostea? Ar fi frumos, mai ales că natura se pregăteşte să prindă rod. Dar cum procedăm? Puţină cremă autobronzantă pe picioare şi pe braţe, câţiva cârlionţi în păr, 1-2 kilograme mai puţin la cântar şi gata!
Citeste tot articolul
Jazz TM, la a patra ediţie
La şase dimineaţa, când noaptea şi-a pierdut forma şi mai este timp până ce soarele dă totul în vileag, concertele au început de zor la toate cele trei scene din centrul oraşului. În Parcul Civic, vedetele dimineţii sunt mierlele ce adună, în perechi, tot felul de vreascuri pentru cuib. Din când în când, bărbăţoiul zboară într-un copac şi porneşte trilurile, iar răspunsurile nu întârzie, anunţând ziua care începe.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Volumul subţire, însoţit de 25 de planşe cu fotografii, are meritul că pune în atenţia cititorilor mai tineri un cuplu de scriitori români ale căror cărţi originale şi traduceri se află în bibliotecile părinţilor şi bunicilor, cumpărate pe vremea când se făcea coadă şi la librării. Ileana Vulpescu a devenit populară la începutul anilor '80 cu un roman, "Arta conversaţiei", al cărui prim tiraj de 50.000 de exemplare s-a vândut ca pâinea caldă.
Citeste tot articolul
DAN C. MIHĂILESCU - "Orice faci şi gândeşti, din zori în noapte, să fie îmbibat de iubire!"
A scris mult, despre Eminescu, Caragiale, Bucureşti şi muntele Athos, s-a revărsat cu generozitate în studii, prefeţe, cronici şi antologii, dar niciunul din cele 16 volume de eseuri nu l-a făcut la fel de popular şi de iubit de marele public pe cât au făcut-o emisiunile TV. Şarmant, tonic, adept al bunei rânduieli, când vine vorba de valori şi tradiţii, a intrat în casele românilor fără să bată la uşă, risipindu-şi talanţii în călduroase recomandări de lectură.
Citeste tot articolul
Pr. OVIDIU SCROB - Câmpeni, jud. Alba - "Preoţia este ca mineritul. Ambele scot binele din adâncuri"
Orice preot este misionar, dacă îşi asumă cumsecade preoţia. Suferinţa şi moartea sunt la fel de prezente oriunde, iar omul tânjeşte după condiţia sa primară, de creatură îndumnezeită, la fel de mult, indiferent dacă e sănătos sau bolnav. Desigur, când viaţa îţi este ameninţată, nevoia de a te apropia de Dumnezeu devine niţel mai presantă. Dar nu pentru toată lumea şi nu în orice condiţii.
Citeste tot articolul
Puterea rugăciunii
Încă din anul 2013, am început să simt dureri la nivelul gambei drepte. Am pus tot timpul aceste dureri pe seama sportului, sau pentru că în acea perioadă făceam şi şcoala de şoferi... deci, mereu le găseam o explicaţie. Timpul a trecut, însă durerile nu. Le simţeam ca fiind undeva pe osul piciorului şi pentru a mai calma din furia lor, masam locul unde simţeam că mă supără.
Citeste tot articolul
Conf. dr. HORIA CIUGUDEAN - "Localitatea Bucium, din Apuseni, va deveni o veritabilă Troie pentru arheologia minieră din România"
După ce probleme grave cardiace păreau să-mi închidă pentru totdeauna porţile spre tărâmul magic al arheologiei, Cineva acolo Sus m-a iubit şi iată-mă acum implicat în două proiecte arheologice majore: unul, pe Valea Mureşului; celălalt, în Munţii Apuseni, regiunea pe care o iubesc cel mai mult, unde mi-am început profesia şi unde, cu voia lui Dumnezeu, probabil am s-o şi sfârşesc.
Citeste tot articolul
Tăurile fără fund
La o "aruncătură de băţ" de Baia Mare (15 km pe DN 1C, înspre Satu Mare), pe raza comunei Cicârlău - în lunca Someşului - se află Balta Bârgăuanilor. O "scobitură" bizară, pe câmpia netedă, care se-ntinde de-a lungul râului, până dincolo de Satu Mare. O adâncitură care nu seacă niciodată, pe care nici specialiştii - cu toată strădania lor - n-au izbutit s-o dreneze pentru a reda pământul agriculturii.
Citeste tot articolul
Muzici pe vârful muntelui
E luna lui Cuptor şi mulţi dintre noi tânjim după un strop de răcoare şi drumeţii la munte, pe care, dacă le putem combina şi cu puţină muzică, vom trage asul câştigător. Cel puţin două destinaţii montane vă promit acest regal estival: Gărâna, celebra localitate din Semenic, care de la o vreme nu găzduieşte doar jazz şi rock, ci şi tot felul de muzici vesele şi răcoritoare, şi Padina, platoul din Munţii Bucegi, ocupat vara asta doar de trupe autohtone. Drum bun!
Citeste tot articolul