Cum funcţionează
Stochează bila
Fierea produce cam un litru de bilă pe zi, o substanţă de care organismul nostru nu are întotdeauna nevoie. Ea este solicitată mai ales când vederea şi mirosul ne sunt stimulate de alimente, dar şi când stomacul se dilată, încărcându-se cu băuturi şi alimente. Atunci, ea trece direct din ficat în duoden, printr-un canal numit coledoc. Surplusul de bilă este stocat în fiere, care se străduieşte s-o concentreze, pentru a ocupa loc mai puţin.
Bila veziculară, compusă din reziduuri produse de ficat, este de culoare brun-verzuie, un lucru uşor de constatat când facem o indigestie alimentară şi "vomităm bila". Dacă deranjamentul e produs de ficat, culoarea este galben-pai. Adesea, în timpul vomei, vezica şi ficatul îşi demonstrează, pe rând, intoleranţa la produsele ingerate sau la stres.
Produce calculi biliari
Calculii biliari sunt ca nişte pietricele ce se formează în vezica biliară. De cele mai multe ori, ei sunt rezultatul unei cristalizări a colesterolului, atunci când avem nivelul sărurilor biliare prea mare sau prea mic. Putem avea calculi biliari fără să ne dăm seama. Dacă ei rămân în vezică, nu provoacă nici un simptom. Durerea apare atunci când migrează spre canalele biliare. Când se blochează în canalul cistic (primul loc de deversare a vezicii) se poate observa o inflamaţie a vezicii sau a pancreasului.
Uneori, crizele datorate calculilor biliari iradiază durerile spre unele părţi ale corpului total neaşteptate, cum ar fi zona ovarelor sau apendicele. La femei, estrogenii fac bila mai densă şi mai vâscoasă, aşadar mai greu de eliminat.
Când fierea are probleme
Simptome
* Durere surdă sub coastele din partea dreaptă, ce poate urca până în spatele omoplatului drept.
* Dureri cervicale mai concentrate spre partea stângă, care se propagă apoi în gât.
* Hipersensibilitatea olfactivă şi vizuală. Fotosensibilitatea îi obligă pe bolnavi să poarte ochelari de soare sau să se ascundă de lumina soarelui.
* Greaţa. În unele cazuri, starea de rău poate să ajungă până la vomă, care eliberează bila.
* O repulsie permanentă faţă de alimentele grase sau faţă de cele care au un miros puternic.
* O digestie mai dificilă ce apare la o jumătate de oră sau o oră după mesele principale.
* O respiraţie încărcată, ce degajă un miros vag de mere sau de acetonă.
* Dureri de cap care, în unele cazuri, se manifestă prin crize anarhice, mai ales în weekend, atunci când tensiunea existenţială slăbeşte.
* Probleme la mucoase, sinuzite, alergii cutanate, coşuri, păr gras, precum şi o oarecare iritabilitate, reacţie curentă, atunci când vezica funcţionează rău.
Influenţa vezicii biliare asupra emoţiilor şi comportamentului
Unele emoţii sau comportamente contrariază vezica biliară. Şi, invers, o dereglare a bilei are ecouri negative asupra gândurilor şi comportamentului nostru. Cine este de vină, emoţia sau organul? Responsabilitatea este împărţită, după cum vom vedea.
Agitaţie permanentă
Persoanele influenţate de vezica biliară trăiesc într-o permanentă îngrijorare, dar, de cele mai multe ori, fără temei. Există întotdeauna un motiv de panică: "Oare copilul se simte bine?". "O să ajung la vreme acasă?". "Am închis bine uşa?". "N-am lăsat aragazul aprins?". "Am uitat cumva să încui uşa?" O viaţă bântuită de griji permanente are un efect negativ asupra vezicii, dându-i spasme şi iritând-o.
La polul invers, când vezica biliară este călcâiul lui Achile, ea accentuează anxietatea celui în cauză.
Stres de ordin material
Vezica biliară nu reacţionează la neliniştile metafizice. De exemplu, viitorul umanităţii şi angoasele care ţin de el nu se află în registrul său. Ea este afectată de cotidian, de rutina zilnică, de amănunte.
Hipersensibilitate şi hiperactivitate
Multe dintre persoanele cu probleme la fiere au nervii "întinşi". Cea mai mică remarcă le supără. Să le arăţi că au o pată pe haină sau să le aminteşti de o împrejurare în care au trişat poate duce la o veritabilă dramă. De exemplu, la întrebarea nevinovată: "Aveţi cearcăne de boală sau naturale?", o femeie se poate simţi jignită.
Nevoia de stabilitate geografică
Chiar dacă sunt atrase de călătorii, persoanelor dependente de vezica biliară nu le place să-şi schimbe locul şi obiceiurile. Ele au nevoie de "mica lor lume", de universul lor casnic, de reperele cotidiene. Faptul că totul este aşa cum trebuie în jurul lor le dă siguranţă. Dar dacă se întrevede o călătorie sau o deplasare, începe nebunia. Ele transformă stresul în paranoia, pentru simple detalii practice. Le e frică permanent să nu întârzie la gară sau să uite ceva acasă. Le e teamă de avion. La decolare şi la aterizare, li se face rău de frică. De altfel, li se întâmplă adesea să aibă o criză de ficat în urma unei călătorii.
Plecări şi despărţiri acceptate greu
Când o plecare ia forma unei încercări, fierea este primul organ care reacţionează. La fel se întâmplă şi în cazul despărţirilor dificile. Cei afectaţi simt în acele clipe un loc dureros sub ficat. Iar când aceste despărţiri devin cu adevărat dureroase, inima este cea care preia greul şi care riscă să se îmbolnăvească.
Frica de examene şi de confruntări
Pentru persoanele cu vezica sensibilă, orice provocare este o sursă de mare îngrijorare şi de stres excesiv. Un exemplu, doamna X trebuie să dea examen pentru permisul de conducere. Încă înainte cu o zi, se stresează în mod exagerat. Face o diaree reactivă, are dureri de burtă, se simte slăbită, crede că nu mai ştie nimic, că se va face de ruşine. Îşi creează singură o stare de tensiune cumplită. Şi chiar dacă în sinea sa crede că până la urmă va reuşi, le spune tuturor celor din jur că va pica sigur. Tensiunea ajunge la paroxism până în momentul fatidic al examenului. În clipa aceea d-na X îşi recapătă calmul şi reuşeşte. "Atâta teamă pentru nimic! N-o să mă schimb niciodată!", recunoaşte ea la final.
Punctualitate obsesivă
Persoanele dependente de fiere sunt de o punctualitate aproape obsesivă, nesuportând să întârzie nici ea, dar nici alţii.
Bat-o vina de gelozie!
Caracterul "persoanelor fiere" este schimbător, ajungând, uneori, la ranchiună. Le roade invidia şi sunt geloase atunci când nu se simt la nivelul unei a treia persoane, poate o rivală. Le plac stabilitatea şi relaţiile liniştite, dar, uneori, chiar ele sunt cele care caută conflictul.
Cum să ne îngrijim fierea?
Pe plan fizic
* Luaţi-vă obiceiul de a face zilnic exerciţii de respiraţie. Faceţi stretching, o gimnastică excelentă pentru a destinde corpul şi vezica biliară.
* Învăţaţi să vă masaţi sub coastele din partea dreaptă. Porniţi de la ombilic şi urcaţi spre coaste, până ce veţi atinge cu degetele o zonă sensibilă, uşor dureroasă. Faceţi mişcări de rotaţie uşoare. Dacă masajul este făcut corect, vă va face să salivaţi, un reflex condiţionat.
* Consultaţi un osteopat. Cu mişcări specifice, acesta poate acţiona asupra vezicii biliare. Masând cu delicateţe zona de sub torace, relaxează tensiunile din pereţii vezicii, când aceasta este încordată, cu spasme şi foarte sensibilă. Osteopatul poate să dreneze fierea, pentru a favoriza eliminarea bilei şi a calculilor microscopici. La început, vezica biliară doare un pic, dar, încet-încet, pacientul se relaxează şi se simte uşurat. A doua zi poate simţi o uşoară oboseală şi o sensibilitate în zona ficatului, dar metoda este excelentă şi poate fi încercată de fiecare dintre noi.
Pe plan alimentar
Alimentele ce trebuie evitate sunt aceleaşi ca şi în cazul ficatului:
* Ciocolata. Deşi încă nu s-a determinat clar care este elementul nociv dintre multiplii săi compuşi, este sigur că ea nu este nici prietena ficatului şi nici a vezicii biliare.
* Smântâna gătită poate fi înlocuită cu lapte, lapte de soia sau orez.
* Conservanţii pe bază de sulf. Pe unele alimente sunt notaţi cu E220 şi E227. Atenţie, vinurile beneficiază de o derogare, deşi conţin sulfiţi, menţiunea nu este obligatorie.
Pe plan psihologic
Cearta, adversităţile duc la blocarea vezicii biliare, de aceea ele trebuie evitate cu orice preţ. Uşor de zis, dar mai greu de făcut. Iată câteva exemple:
* Încercaţi să vă planificaţi din timp activităţile şi schimbările din viaţa dvs. cotidiană, pentru a evita graba şi stresul întârzierii.
* În măsura în care este posibil, părăsiţi locul unde se produce un conflict. Acasă, dacă cearta izbucneşte în bucătărie, duceţi-vă în altă cameră sau faceţi o plimbare pe afară.
* Pregătiţi-vă minuţios vacanţa şi călătoriile, schimbările de domiciliu şi celelalte evenimente neobişnuite.
* Nu provocaţi tensiuni, mai ales dacă nu vă simţiţi în formă şi sunteţi obosiţi.