Ulei de porumb şi miere
Se amestecă bine 100 ml ulei de porumb cu 500 g miere de albine polifloră. Se introduc apoi în compoziţie 4 albuşuri bătute spumă şi se amestecă uşor. Se ia câte o linguriţă dimineaţa, înainte de masă. Reţeta se poate repeta.
Comprese cu hrean
Se prepară un aluat din făină şi ulei. Se formează o plăcintă, se acoperă cu hrean ras şi se aplică pe locul bolnav. Apare o senzaţie de arsură, dar trebuie suportată până se încălzeşte bine locul afectat. Concomitent, se administrează infuzie dintr-o lingură de hrean ras, în 400 ml apă clocotită. Se infuzează o oră, se strecoară, se beau câte 60 ml de patru ori pe zi, înainte de masă (pentru eliminarea pietrelor). * Alt remediu: peste o lingură de hrean ras se toarnă 400 ml apă clocotită, se infuzează o oră şi se strecoară. Se beau câte 60-70 ml, de patru ori pe zi, înainte de masă.
Ceai din coji de portocală
E necesar aproximativ 1/2 l apă la coaja de la o portocală. Se pun cojile în apă, se acoperă şi se fierb la foc mic, aproximativ o jumătate de oră. Lichidul rezultat se poate bea rece sau cald. Se pot folosi chiar şi coji uscate (la întuneric şi departe de surse de căldură). Dacă se poate, e bine să se înlocuiască lichidele de peste zi numai cu acest ceai.
Seminţe de pepene roşu
Se usucă bine seminţe de pepene roşu (lubeniţă) şi se macină în râşniţa de cafea. Timp de 10 zile, în fiecare dimineaţă, pe nemâncate, se ia o linguriţă din pulberea obţinută, împreună cu o lingură de ulei de măsline şi se stă culcat pe partea dreaptă circa 10 minute. Tratamentul durează 3 luni, câte 10 zile pe lună, la intervale regulate (dacă tratamentul a fost început pe 1 ale primei luni, atunci şi în lunile următoare se va respecta aceeaşi dată).
Decoct de alune de pădure
Se măsoară o cană de 250 ml cu alune de pădure cu coajă. Se scot apoi, se spală şi se usucă, după care se sparg şi se pisează mărunt, pentru a se obţine o făină din miez şi coajă de alune. Această pulbere se pune la fiert într-un litru de apă, la foc mediu, până când lichidul scade la 250 ml. Se împarte în patru porţii egale, fiecare din ele consumându-se dimineaţa, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun, timp în care este obligatoriu un repaus la pat, aşezaţi pe partea dreaptă. Procedeul se repetă la intervale de câte o săptămână, de 3-4 ori.
Seminţe de mărar şi miere
Se macină în râşniţa de cafea şase linguri mari de seminţe de mărar. Pulberea obţinută se pune apoi la macerat 10 zile într-un kilogram de miere curată de albine. Se iau două linguriţe cu o oră înainte de mesele principale.
Ulei de sunătoare
Într-un litru de ulei de măsline sau de floarea-soarelui cu vitamina E (se găseşte pe piaţă) se pun la macerat circa 3-4 buchete de sunătoare (numai florile) şi se lasă o lună de zile. Uleiul devine roşcat la culoare. Se strecoară, se stoarce bine sunătoarea, iar lichidul se pune într-o sticlă cu gura mai mare. Se ia din uleiul respectiv o lingură mare, pe stomacul gol, în fiecare dimineaţă (permanent). Uleiul de sunătoare este ideal şi pentru cei care au ulcer.
Ceai de brusture şi turiţă-mare
Un tratament de trei zile cu ceaiuri de brusture şi turiţă-mare elimină fără probleme pietrele de la fiere şi de la rinichi. Ceaiul de brusture se obţine sub formă de decoct: 2 linguri de rădăcină mărunţită se toarnă în 500 ml apă clocotită şi se mai lasă să fiarbă două minute, apoi se lasă la infuzat 15 minute. În acest timp, separat, se prepară ceaiul de turiţă-mare, sub formă de infuzie - 1 lingură de plantă se opăreşte cu 500 ml apă clocotită. După răcire, cele două ceaiuri se strecoară şi se amestecă. Se bea întreaga cantitate, porţionată pe o zi. Reţeta se mai repetă două zile, apoi în ziua a patra se reface examenul radiologic, pentru a se vedea dacă mai există pietre sau nu. Atenţie: în zilele de ceaiuri, nu se mănâncă alimente care conţin calciu (lapte, brânză, caş, fasole). În general, pentru a preveni formarea pietrelor la fiere sau la rinichi, e bine ca în apa de băut să se pună puţin oţet de mere.
Se spune că această metodă este infailibilă pentru eliminarea pietrelor. Timp de 24 de ore, se bea apă şi numai apă. Apoi se face o clismă (se pune puţin ulei vegetal în apă), care se repetă, dacă efectul nu este destul de puternic. O oră după scaun, se bea un pahar cu ulei de măsline şi un pahar cu suc de lămâie sau grapefruit şi se stă întins. Pentru evitarea vomei, se mănâncă o felie de lămâie. Nu se bea apă, în caz de mare sete, ci una sau două înghiţituri de apă sărată, preferabil însă deloc. După 15 minute de la luarea uleiului, este necesară administrarea unui laxativ lichid (de exemplu, un pahar şi jumătate de zeamă de varză). În lipsă de altceva, se poate bea apă simplă. După 24 de ore, se repetă procedeul. De data aceasta, pietrele dizolvate încep să apară în urină, sub formă de picături verzui-cafenii, care se depun pe fundul vasului. Procedeul va continua atâta timp cât aceste pete vor continua să apară. Uneori, sunt suficiente numai trei zile, alteori durează mai mult. La sfârşitul tratamentului, este bine să se facă o radiografie, pentru a vedea dacă toate pietrele s-au dizolvat.
Suc de sfeclă roşie
Se consideră că o cură cu suc de sfeclă - 3 ceşti pe zi, timp de mai multe luni - este suficientă pentru dizolvarea pietrelor mici. Dacă nu se poate procura sfeclă proaspătă, se fierbe sfeclă curăţată, până când se transformă într-un sirop gros. Acesta poate fi păstrat la rece, doza fiind de câteva păhărele mici pe zi.
Pentru o mai mare eficacitate, practicienii medicinii populare recomandă diluarea siropului cu o cantitate egală de infuzie de coada-calului.
FIERE LENEŞĂ
Rădăcină de pătrunjel
Se ia un kilogram de rădăcină de pătrunjel, se spală bine şi se fierbe în 2 litri de apă până scade la 1 litru. Din conţinutul rămas se bea pe stomacul gol câte un păhărel, dimineaţa şi seara. La nevoie, reţeta se poate repeta în aceleaşi condiţii. Se mai recomandă folosirea unui prosop înmuiat în ceai fierbinte de muşeţel care se aplică cât mai cald pe partea afectată.
Reţete "cereşti" din Bucovina
Urzică şi cicoare
Pentru fiere se folosesc, pe parcursul unei zile: 50 ml ceai de urzică proaspătă şi 50-65 ml (maximum) de ceai de rădăcină de cicoare. Se amestecă ambele ceaiuri înainte de folosire. Conţinutul se poate bea în două reprize, jumătate din el înainte de masa de la amiază şi jumătate înainte de masa de seară. Se rosteşte o rugăciune.
Suc de ridichi
Se face o cură de suc de ridichi, timp de 6 săptămâni. Sucul se bea dimineaţa, pe stomacul gol. Atenţie, acest tratament nu este recomandat celor care suferă de ulcer sau inflamaţii stomacale şi intestinale. Cantitatea de suc de ridichi băută va varia astfel: * Săptămâna I - 100 ml; * Săptămâna a II-a - 200 ml; * Săptămâna a III-a şi săptămâna a IV-a - 300 ml; * Săptămâna a V-a - 200 ml; * Săptămâma a VI-a - 100 ml. Primul simptom al efectului pozitiv al acestei cure va fi creşterea poftei de mâncare şi dispariţia greţurilor, a gustului amar din gură şi a durerilor sub coastă. Pentru a fi siguri că aţi scăpat de pietrele biliare, se recomandă un control ecografic.
Lapte şi seminţe de cânepă
Se dă prin maşina de tocat un pahar de seminţe de cânepă. Se amestecă cu 3 pahare de lapte nepasteurizat proaspăt, se fierbe până ce rămâne doar un pahar. Se strecoară fierbinte şi se bea pe stomacul gol, un pahar pe zi, timp de 5 zile. După 10 zile de pauză se repetă. Nu mâncaţi iute!
Tratament cu suc de mere
Sucul de mere curăţă şi neutralizează toxinele din organism. Timp de 3 zile, faceţi o cură de suc de mere: la ora 8 dimineaţa un pahar (240 ml) şi câte 2 pahare la orele 10, 16, 18 şi 20. La încheierea curei, este necesar să faceţi o baie fierbinte, fără săpun. Această cură de mere - să-i spunem cura I - se face două zile la rând. A treia zi, la 8 dimineaţa, beţi 2 pahare de suc de mere. După o jumătate de oră, beţi 120 ml de ulei de măsline şi imediat încă un pahar (240 ml) suc de mere diluat. De obicei, această reţetă dă rezultate după 1-2 ore.
Curăţarea periodică a ficatului şi a bilei
* Luaţi 3 pahare de boabe de ovăz, spălaţi-le cu apă caldă şi puneţi-le într-un vas de 5 litri.
* În acelaşi vas mai puneţi 2 linguri de frunze de merişor, 2 linguri de frunze şi muguri de mesteacăn (plante uscate sau proaspete). Turnaţi 4 litri de apă şi lăsaţi vasul timp de 24 de ore într-un loc răcoros.
* Luaţi alt vas. Puneţi un pahar de fructe de măceşe pisate, turnaţi un pahar de apă şi lăsaţi să fiarbă timp de 10 minute, după care se lasă să se sedimenteze timp de 24 ore.
* După 24 ore, puneţi primul vas pe foc până începe să fiarbă, mai puneţi 2 linguri de mustăţi de porumb, 2 linguri de iarbă de troscot. Lăsaţi să fiarbă 15 minute, alte 45 de minute să se răcească, după care se strecoară lichidul şi se adaugă decoctul de măceş.
* Conţinutul se toarnă într-o sticlă de culoare închisă şi se păstrează la frigider.
* Se va administra călduţ, înainte de masă: în prima zi - 50 ml; a doua zi - 100 ml; şi în zilele următoare - câte 150 ml, timp de 10 zile (exact cantitatea pregătită). După o pauză de 2 săptămâni, tratamentul se repetă. În cele 10 zile de tratament nu se vor consuma carne sau mezeluri.