Un congres liniştit
Liviu Dragnea a câştigat la scor alegerile interne din PSD. Toată lumea se aştepta la asta. Când alergi singur nu ai cum să ieşi pe locul doi. Ca să fie sigur că nimeni nu-i va contesta funcţia, ca să excludă orice "cabală de ultim moment" (cum s-a întâmplat la ultimele congrese ale partidului, când au fost aleşi, "surprinzător", Mircea Geoană sau Victor Ponta), Dragnea a revenit la "găselniţa" lui Ceauşescu, aplicată la triumfalistele congrese ale PCR. Secretarul general al partidului, a decretat Ceauşescu, trebuie ales de toţi membrii acestuia.
Citeste tot articolul
SĂPTĂMÂNA 23-29 OCTOMBRIE
Soarele a intrat în zodia Scorpionului! A venit deci vremea să le urăm nativilor acestei zodii fixe de apă "La mulţi ani!". Cerurile sunt în continuare favorabile activităţilor legate de sănătate şi de muncă. Simţim mai mult ca oricând nevoia de-a ne defini identitatea prin ceea ce facem şi dorim să fim respectaţi pentru aptitudinile noastre profesionale. Cu Venus, Marte, Jupiter şi Nodul Nord (sensul vieţii) în Fecioară, avem toate şansele să facem acest lucru sau măcar să ne lămurim cât mai avem de învăţat, până când vom atinge standardul la care aspirăm.
Citeste tot articolul
"Scoateţi Romsilva din parcurile naţionale!"
Sunt 25 de ani de când pădurile sunt jefuite barbar, şi Romsilva, paznicul lor principal şi oficial, ridică din umeri, întrucât, zice, dirijează tăierile prin... interpuşi. Vinovată sau nu, Romsilva poartă o grea povară pe umeri, fiind "cuibul" unde se adună cele mai multe suspiciuni de corupţie. Ca urmare, societatea civilă, ajunsă la disperare, reprezentată de 20 de asociaţii şi cluburi din domeniile protejării naturii, turismului şi speologiei, a trimis Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, o rezoluţie prin care solicită oprirea exploatărilor forestiere, în cele 12 parcuri naţionale.
Citeste tot articolul
Buturuga mare a politicii româneşti
Adevărul e că s-au poticnit în el mai tot timpul. Şi stânga, şi dreapta, ba chiar şi propriul partid, care se cam săturase de el, pe final de mandat. Un car prea mic, prea lent, prea şubred, pentru o buturugă atât de mare şi viguroasă. În România, lumea vrea linişte, din păcate!, iar el are nerv, detentă şi un soi de neastâmpăr care a iritat mereu clasa politică.
Citeste tot articolul
Ţara la judecata românilor - Ce cred sătenii din Dridu despre problema emigranţilor
La mijloc de toamnă, în concurenţă cu primele brume, ţăranii din Dridu, un sat din Ilfov, aflat la 50 de kilometri de Bucureşti, sunt prinşi cu adunatul verzei din câmp, cu dusul prunelor la povarnă şi cu primele arături. Cu toate astea, când a fost vorba să răspundă la întrebarea legată de cota de emigranţi impusă României de Comunitatea Europeană, şi-au luat răgaz să-şi lase o clipă munca, pentru a-şi spune părerea într-o problemă cu care România nu s-a mai confruntat până acum.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru CORNEL - Craiova, F. AS nr. 1182 - "Sufăr de poliglobulie. Mă pot vindeca?"
Nu se poate vorbi de vindecare în cazul poliglobuliei, denumită şi policitemie vera, poliglobulie primitivă sau maladia Vasquez, însă, cu un tratament adecvat, persoanele bolnave pot duce o viaţă apropiată de normal. În absenţa tratamentului, simptomele policitemiei se agravează, iar riscul de deces prin infarct miocardic sau accident vascular cerebral este mai mare.
Citeste tot articolul
"Îi mulţumesc d-lui RUSALIN TEODOR pentru tratamentul său miraculos contra cancerului de pancreas"
Mă numesc Virginia Ene, nu sunt eu pacientul care a fost ajutat, dar eu m-am ocupat de a lua legătura şi apoi de a administra amestecul de ceaiuri al domnului Rusalin Teodor, într-un caz grav de neoplasm (cancer) pancreatic stadiul IV cu metastaze hepatice. Am apelat cu tot sufletul la domnul Rusalin, care mi-a sugerat un tratament cu ceaiuri ce aveau în compoziţie şi mărul-lupului.
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: AFINUL
Este o plantă care se găseşte la "drumul mare", extrem de răspândită în pădurile noastre. Dovadă sunt tonele de fructe albăstrii şi brumate, care se vând cu găleata, pe şoselele circulate, mai ales în zonele montane ale ţării. Tradiţia utilizării afinului ca medicament e veche în România. Din timpuri străvechi, la ţară se preparau turte din făină de afine, pentru vindecarea bolilor de pântec şi de stomac, iar afinata, preparată cu ţuică sau cu alcool, este şi azi nelipsită din case, ca leac pentru digestie şi ficat. Nici frunzele afinului nu sunt de lepădat, substanţele conţinute în ele fiind de folos în combaterea multor afecţiuni.
Citeste tot articolul
Sănătate cu alimente - Răceala şi gripa
Există peste două sute de viruşi respiratorii, capabili să provoace răceli. Cu virusul gripal se contaminează milioane de oameni în fiecare an. Mulţi dintre ei dezvoltă complicaţii care necesită o internare în spital şi nu puţini sunt bolnavii care îşi pierd viaţa din cauza gripei. Ambele afecţiuni virale se propagă foarte uşor, printr-un simplu contact - fie prin inspirarea unor picături minuscule, purtătoare ale virusului, fie prin atingerea unei suprafeţe cu care a venit în legătură anterior o persoană infectată.
Citeste tot articolul
DEPRESIA SEZONIERĂ
Ce bine ar fi dacă soarele ar străluci tot anul pe cer, ca şi în inimile noastre! Din păcate, în zona noastră climaterică, zilele se scurtează de la începutul lui octombrie şi lipsa luminii ne întunecă buna dispoziţie. O treime dintre femei şi un sfert dintre bărbaţi trăiesc în lunile de toamnă şi iarnă această tulburare afectivă temporară, numită de specialişti depresie sezonieră. În ţările văduvite de soare, cum este Finlanda, aproape 30% din totalul populaţiei suferă de indispoziţia tipică sezonului rece, pe când în sudul continentului, dar 3% dintre locuitori fac cunoştinţă cu ea.
Citeste tot articolul
O problemă a toamnei: Vitamina D
Amintiţi-vă de vara care a trecut. V-aţi făcut "plinul" de soare? Aţi stat pe plaja mării sau pe malul lacului cel puţin patru ore? Aţi fost plecaţi în vacanţe însorite, sau aţi lucrat aproape toată ziua în casă, la "lumina" calculatorului? Modul în care aţi "folosit" soarele verii influenţează nivelul vitaminei D din propriul dvs. organism. Cu ajutorul razelor ultraviolete din lumina solară, organismul produce vitamina D la nivelul pielii.
Citeste tot articolul
Întrebaţi-ne, vă răspundem
Vă propunem un mic program de ajutor pentru ochi: * La interval de 2-3 ore, relaxaţi-vă ochii, mişcându-i de la stânga la dreapta şi de sus în jos, de 10-15 ori pe fiecare direcţie. Frecaţi-vă apoi palmele până se încălzesc şi aşezaţi-le peste ochii închişi. * Împotriva roşeţii: înmuiaţi două plicuri cu ceai negru (chinezesc sau rusesc) într-o cană cu apă rece, stoarceţi-le şi aplicaţi-le pe pleoape vreme de 5 minute.
Citeste tot articolul
Vremea strugurilor
Puterea lor în probleme de frumuseţe e cunoscută de mult. Uimite să constate că, după ce călcau în butoaie ciorchinii cu picioarele goale, pielea li se făcea ca mătasea, ţărăncile din Italia s-au dat cu terciul de struguri şi pe obraz. Minunea n-a întârziat: tenul li s-a limpezit şi s-a "copt" ca fructele pârguite. Cercetările actuale din domeniul sănătăţii şi frumuseţii confirmă reţetele vechi: strugurii sunt adevărate rezerve de sănătate şi frumuseţe.
Citeste tot articolul
Dieta cu cartofi şi iaurt
Le propun cititoarelor revistei "Formula AS" o reţetă de slăbit, pe care am ţinut-o cu mare succes, fiind la modă în timpul studenţiei mele. Regimul durează trei zile pe săptămână şi se pierd - după ce procesul de slăbire se declanşează - două-trei kilograme. Se poate repeta în luna următoare sau atunci când avem câteva kilograme în plus.
Citeste tot articolul
Dacii de la Marea Baltică
Anul acesta s-au împlinit zece ani de când "Formula AS" îşi trimite "iscoade" pe cărările Europei, în căutare de urme pierdute ale istoriei româneşti. Dacă ceea ce găseam la început încăpea într-o palmă, urmele descoperite recent sunt bucăţi întregi de istorie, realităţi fabuloase ale trecutului românesc, rătăcite în ceaţă. De ce? Nu se ştie! Nu există explicaţie "oficială" pentru amorţeala, dezinteresul, lâncezeala cercetării istorice româneşti, când e vorba de daci.
Citeste tot articolul
Marcin Rudnicki, arheolog: Dacii sunt parte din istoria noastră
"Cum să cauţi daci în Polonia şi în Ţările Baltice? Nu există aşa ceva!", m-a "încurajat" un amic istoric, când i-am spus că şi în anul acesta vom porni, cu revista "Formula AS", pe urmele dacilor, mai întâi la Varşovia şi apoi în Lituania, Letonia şi Estonia. Dar când i-am vorbit despre informaţiile pe care le găsisem în lucrări de ultimă oră, scrise de arheologi polonezi, profesorul mi-a urat succes: "Dacă la faţa locului informaţiile vor fi confirmate, cu subiect şi predicat, de specialiştii polonezi, suntem în faţa unor descoperiri cu adevărat spectaculoase!".
Citeste tot articolul
ALEKSIEJUS LUCHTANAS - "Legăturile noastre sunt mai vechi decât perioada dacică!"
Seamănă cu un wiking. Înalt, blond, zdravăn, cu ochii albaştri şi cu aer de navigator abia descins pe pământ. Binevoitor, zâmbitor, plin de entuziasm, ai zice că toată viaţa i-a aşteptat pe cei şase reporteri români, porniţi spre nordul baltic al Europei, în căutare de daci. Roşu la faţă, cu ochii pe jumătate închişi, vorbeşte cu o însufleţire molipsitoare, care îi trădează, şi ştiinţa de carte, şi pasiunea care-i însufleţeşte meseria de arheolog.
Citeste tot articolul
MARINA VOICA - "Vârsta nu mă împinge pe panta tristeţii. Ştiu că totul are un final şi privesc viaţa cu seninătate"
Toamna e anotimpul pe care eu îl iubesc cel mai mult. Şi nu cred că e o întâmplare că sunt născută pe 3 septembrie. Întotdeauna întâmpin toamna cu un preaplin de duioşie în suflet, căci acesta este anotimpul frumuseţii pure: vipia verii se domoleşte, natura face risipă de culori, până şi ploaia mi se pare că e o desfătare, uşor melancolică, dar de o melancolie dulce, tandră... Gândeşte-te că eu m-am mutat la Breaza, tocmai ca să fug de arşiţa şi praful din Bucureşti, o mişcare curajoasă pentru o persoană citadină, ca mine.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Aş fi vrut să scriu, cum o fac în fiecare an, despre Premiul Nobel pentru Literatură. Dar despre laureata 2015, jurnalista şi scriitoarea din Belarus Svetlana Alexievici, nu ştiu decât datele sumare publicate deja în toată presa şi nici nu am citit cele două cărţi traduse la noi, "Războiul nu are chip de femeie" (Ed. Militară, 1989) şi "Dezastrul de la Cernobîl. Mărturii ale supravieţuitorilor" (Ed. Corint, 2015) (voi citi reeditările cu banderolă ce nu vor întârzia să apară la târgul de luna viitoare, "Gaudeamus").
Citeste tot articolul
"Iubiţi-mă, vă rog, oameni buni!"
Dragă Delia, Am citit scrisoarea ta şi am plâns. M-a impresionat profund. Mi-a părut rău că a trebuit să treci prin toate astea: şi eu sunt mamă, şi ştiu ce înseamnă să te gândeşti că s-ar putea să nu apuci să-ţi vezi copilul crescând... Apoi, am stat un pic, am meditat la poveste şi am înţeles că nu povestea bolii, în sine, a fost cea mai emoţionantă, ci determinarea ta, curajul tău de a nu fi o victimă, de a-ţi lua viaţa în mâini şi a-ţi privi temerile în ochi. Cu asemenea suflete deschise lumea asta nu ar mai avea oameni bolnavi de afecţiuni incurabile. Ai învăţat o lecţie minunată şi poţi să ne-o transmiţi şi nouă.
Citeste tot articolul
D'ale carnavalului - ARDE, BIBICULE!
Vine o zi în viaţa dvs. de cuplu, când partenerul începe să afişeze un comportament care bate la ochi: vorbeşte cu glas ridicat, iritat, vă evită privirea, nu-şi găseşte locul în casă, e mai atent ca de obicei cu igiena lui personală, se bărbiereşte mai des, schimbă întruna cămăşile, ciorapii, pantofii. În fine, respiră cu gura deschisă, îşi freacă bărbia, îşi piaptănă părul cu degetele, intră şi iese din cameră foarte des. Puteţi fi sigure, doamnelor: iubitul dvs. soţ sau amant vă minte.
Citeste tot articolul
Un bărbat pentru toată viaţa
Unele femei au noroc, altele nu. Bărbatul potrivit, pentru o viaţă, e greu de găsit, iar multe dintre cele care-l caută au de înfruntat o sumedenie de greutăţi. Din această cauză, şi nu numai, au apărut cărţi, un fel de ghiduri, care ne învaţă cum să ne găsim bărbatul visat. Cea mai recentă carte de acest gen soseşte tocmai din Statele Unite. Autoarele ei sunt Ellen Fein şi Sherie Schneider şi cartea lor se intitulează: "Arta de a găsi bărbatul pentru o viaţă".
Citeste tot articolul
IOAN POP, zis "POPICU" - "Cântă-ţi muzica, poartă-ţi portul, păstrează casa veche şi n-o da pe foc, chiar dacă-ţi faci alta nouă!"
Popicu priveşte din cerdacul casei sale de lemn spre marginea grădinii, printre merii şi perii plini de poame, şi-mi spune că cel mai mult îi place să se trezească în zori, să ia cutea din tocul ei de lemn, să ascută bine coasa, s-o bată şi să înceapă să taie iarba, cât e încă udă de roua dimineţii. Când se ridică soarele şi păsările încep a cânta, Popicu ştie că rostul său e bun şi împlinit. Şi mai are "Popicu nost'" o grijă mare: grija muzicii tradiţionale din Maramureş, aşa cum a deprins-o din anii copilăriei, în satul unde a venit el pe lume, Poienile Glodului.
Citeste tot articolul
Istoria Iustinei şi a Sfântului Ciprian, izbăvitorul de farmece
Ciprian s-a născut în zilele împăratului Decius, în Cartagina, Kart-Hadaşt, adică "Noul Oraş", cum îi spuneau întemeietorii lui, fenicienii. Navigatori cum nu au mai existat în toată antichitatea, ei veniseră tocmai din Tir, cu aproape o mie de ani înainte de naşterea lui Hristos şi se aşezaseră pe coasta de nord a Africii, de unde porneau mai lesne să străbată mările lumii, făcând negoţ cu mărfuri rare şi scumpe. Oraş mare şi fastuos, în care trăiau aproape jumătate de milion de oameni, singurul care făcuse Roma să tremure, fusese cucerit, în cele din urmă, distrus piatră cu piatră şi apoi refăcut, după aproape un veac, sub domnia lui Octavian Augustus.
Citeste tot articolul
O dinastie de mari artişti: SORIN si ANA RUXANDRA ILFOVEANU
Pregătiţi-vă de aterizare în Paradisul fastuos şi straniu al picturii! În luna octombrie şi o bună parte din luna noiembrie, stimaţi cititori, porţile lui vă sunt deschise. Şi asta se întâmplă prin harul şi osârdia a doi maeştri ai picturii româneşti contemporane, Sorin şi Ana Ruxandra Ilfoveanu. Deşi soţ şi soţie, sunt două personalităţi complet distincte în arta românească. Două personalităţi puternice, de marcă, ale picturii româneşti contemporane, şi care au dobândit şi recunoaştere, şi vizibilitate internaţională.
Citeste tot articolul
Să vezi şi să nu crezi...
Întotdeauna am citit cu plăcere diferitele articole care consemnează lucruri ce par de domeniul fantasticului. Şi, ca să fiu sincer, zâmbeam cu neîncredere la ceea ce citeam, fie în articolele din revista "Formula AS" sau din alte reviste, despre sentimentele animalelor faţă de om sau despre anumite semne pe care natura le oferă omului, inclusiv semnificaţia viselor şi interpretarea lor. Dar iată că în ultima lună am fost pus în faţa unor situaţii pe care îndrăznesc să vi le povestesc şi, drept urmare, să-mi zdruncin ironiile ce le făceam când citeam articolele amintite mai sus.
Citeste tot articolul
Hapuri de alungat lingoarea
Zici toamnă, zici depresii, melancolie... Un mare poet uitat, Miron Radu Paraschivescu, zicea şi mai bine: "lingoare". Ceva care nu te lasă nici să trăieşti, nici să mori. O îndrăgosteală fără obiect şi leac. Dar vremea tristeţilor autumnale a trecut. Astăzi se poartă toamnele virtuale, cu suspine pe internet. Noroc că se mai întâmplă pe lume câte o cântare adevărată, care te scoate din morţi. Ca Horia Brenciu, de pildă, cu orchestra lui de trâmbiţe şi alămuri, ca Holograful lui Bittman, ori ediţia nouă Bosquito şi minunatul de Gabriel Cotabiţă, proaspăt reîntors printre noi.
Citeste tot articolul